Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Syrah, de enige echte vrouwelijke druif

syrah2 In Frankrijk zijn alle druivensoorten mannelijk. Alle druivensoorten, met uitzondering van ‘la syrah’. Waarom juist de syrah vrouwelijk is, heb ik (nog) niet kunnen achterhalen, maar het karakter van de druif en de wijnen die ervan gemaakt worden, hebben overduidelijk vrouwelijke trekjes……

Herkomst
Velen geloven dat de syrah (of shiraz), tijdens de kruistochten vanuit het Midden-Oosten naar Frankrijk is gebracht en haar naam dankt aan de Iraanse stad Shiraz of Syracuse. shirazGenetisch onderzoek heft echter aangetoond dat de druif een kruising is van twee druivensoorten uit Zuidoost Frankrijk, de dureza en mondeuse blanche. De ardechedureza komt oorspronkelijk uit Ardèche, maar werd later ook aangeplant in de Drôme en de Isère. In deze laatste streek kruiste hij met de mondeuse blanche, van origine afkomstig uit de Savoie.

Alias
De syrah staat ook bekend onder namen als hermitage, antourenein noir, candive, hignin noir, marsanne noir, balsamina, schiras, sirac, syra, syrac, serine en sereine. Syrah en petite sirah zijn twee durifverschillende druivensoorten. De petite sirah, alias durif, is een uit 1880 stammende nazaat van de syrah en de peloursin, ontwikkeld door dr. Francois Durif en vooral aangeplant in Californië. Er bestaat ook een druif met de naam witte shiraz, maar dit is een lokale naam voor een Italiaanse trebbiano. Een historische wijn uit Perzie/Iran is de Shirazi, maar deze witte wijn heeft geen relatie met de syrah.

Terroir granietDe syrah komt het beste tot zijn recht in een zonnig, warm en droog klimaat en groeit het liefst op granieten bodems. De groei kan uitbundig zijn en streng snoeien is noodzakelijk. De syrah is sterk, resistent en geeft druiven met eenbarriques dikke schil die rijk zijn aan kleurstoffen en tannine. Mede hierdoor reageert ze goed op gisting en lagering in barriques en oudert ze doorgaans goed. Kenmerkende aroma’s zijn die van viooltjes en zwarte kersen tot donkere chocolade en gekneusde zwarte peper, aangevuld met geuren als tabak, cacao, leer, kruidnagel en zoethout van de houtlagering of flesrijping. De structuur is normaal gesproken krachtig en de zuurgraad relatief hoog.

Klassiek
chapelleVeel van de reputatie als druif voor topklasse wijnen, dankt ze aan het succes van de wijnen uit haar geboortegrond, de noordelijke Rhone. De syrah is dan ook dé klassieke druif van de Côte Rôtie en de Hermitage. Wereldberoemd zijn de wijnen van de Hermitage, de heuvel boven de stad Tain – l’Hermitage in het noorden van de Rhône. De legende wil dat de Chevalier Gaspard de Stérimberg hier in 1235 een kapel bouwde, gewijd aan Saint Christophe, en zich als kluizenaar vestigde na gewond te zijn teruggekeerd van de Albigenzische kruistocht uit 1224. Minstens zo befaamd is het gebruik van syrah in topklasse wijnen uit Bordeaux in de 18e en eerste helft van de 19e eeuw. Hermitagé was in die tijd een kwaliteitsaanduiding.

Australie
Hoewel Zuid-Afrika de eer heeft om de syrah in 1650 als eerste exportland te mogen begroeten, is het vooral Australie waar de druif haar hedendaagse imago als werelddruif vestigde. De Schot James Busbybusby bracht de syrah in 1835 naar Australie, als onderdeel van een grote verzameling Europese druivensoorten die hij plantte in de botanische tuinen van Sydney. Door hem ‘scyras en ciras’ genoemde stekken vonden later hun weg naar de Hunter Valley en Zuid-Australie. De oudste commerciele wijngaard met shiraz ligt (waarschijnlijk) bij Turkey Flat in Tanunda. Deze werd in 1847 aangeplant en vormde de eerste stap van de ontwikkeling van de shiraz tot de belangrijkste druif in Australië.

Wereldwijd
Maar de druif trok ook verder en wordt inmiddels overal verbouwd, zoals we kunnen zien in Californië, Washington, Argentinie, Chili, Oostenrijk, Italie, Portugal, Zwitserland, Zuid-Afrika, India, Brazilie, Nieuw-Zeeland en talloze andere wijnlanden. La syrah staat inmiddels op de 6e plaats van de ranglijst met meest aangeplante druivensoorten ter wereld. De meeste syrah is aangeplant in Frankrijk, waar het wijnareaal met deze druif groeide van 2700 ha in 1968 tot meer dan 125.000 ha op dit moment. kats      logo noble     DSC_0036
Noble
Op een zondagmiddag proefde een select gezelschap een fraaie reeks edele syrah-wijnen in restaurant Noble te ’s Hertogenbosch.  Chef Edwin Kats en sommelier Randy Bouwer stelden een uitgebreid menu samen met verschillende gerechten van hun gevarieerde kaart, soms iets aangepast om nog beter te kunnen aansluiten op de wijnen. Het bleeek een even aangename als leerzame middag met fantastisch eten en een groot aantal indrukwekkende wijnen.

Een impressie:
DSC_0071Australië, Dry Sparkling Shiraz Reserve, Deakin Estate, South-East Australia Deakin Estate is gesitueerd tussen Adelaide en Melbourne. Het landgoed is aangekocht in 1967 en beplant met de bekende premium druivenrassen. De eerste jaren werden de druiven verkocht, maar na een verbouwing in 1980 is men zelf wijnen gaan bottelen. Met de wijnen die onder de naam Deakin Estate worden uitgebracht, wil men expresieve wijnen vol smaak en typiciteit bieden. De Shiraz Sparkling Reserve wordt gemaakt met 86% Shiraz en 14% Ruby Cabernet. Na gisting van ongeveer een week met de schil, worden de druiven vervolgens gedroogd en geperst. Nadere gegevens zijn niet bekend, op de site van Deakin ontbreekt elk spoor van de wijn…. Van de twee flessen die werden geproefd, was de eerste tamelijk mat en oninteressant; waarschijnlijk te oud. De tweede fles was fris en fruitrijk, met veel donker fruit en een prima balans. Laagdrempelig, eigenzinnig en een prima alternatief voor andere rode mousserende wijnen zoals Lambrusco. Geen wijn om te bewaren, geniet vooral van het onstuimige, jeugdige fruit Importeur: Vinites, Haarlem

Cabralas Picos met geroosterde ananas, ginger beer en zilte plantjes DSC_0014 Intense smaken in dit eerste gerecht. Het pittige bittertje van de gembercrème wordt verzacht door het subtiele zilte van de plantjes, de gecarameliseerde geroosterde ananas zorgt voor een zoet accent.

DSC_0019Frankrijk, LePlan-Vermeersch GT-S, Cotes du Rhone Villages, 2011 Een 100% syrah uit Suzela Rousse in de Vallée du Rhône. De wijngaard werd aangeplant in 1988 op een bodem rijk aan klei, kalk en galets roulés. De teelt is biologisch en de vinificatie modern met een temperatuur gecontroleerde gisting en rijping van 12 maanden in barriques van Amerikaans eiken. Kleur, geur en smaak zijn intens, vol sappig en rijk aan aroma’s van donkere fruit, kersen, gekneusde zwarte peper en jeneverbessen. Heel genereus, bijna wulps en heel vullend, maar met de juiste frisse tonen en prima balans tussen fruit en hout. Hecht, sappig en vlezig met zoete houttonen, zoethout, fraaie zuren, jeugdige onstuimgheid, verleidelijk zowel rijk vullend mooie balans. Importeur: Hans Moolenaar, Haarlem

Frankrijk, Alberic Bouvet, Gilles Robin, Crozes-Hermitage, 2010DSC_0066 Toen Gilles in 1996 dit domein overnam, was het totale oppervlak 10 hectare groot, nu heeft hij circa 15 ha in productie. De gemiddelde leeftijd van de planten schommelt rond de 40 jaar en ze worden verzorgd met het grootst mogelijke respect voor de natuur. De druiven zijn afkomstig van drie percelen, de Rochas (met diepe bodems voor een krachtige tanninestructuur), de Monico (met meer kiezels en diepe klei voor fraaie fruitaroma’s) en de Terres rouges (met grind en rode klei voor finesse en elegantie). Samen geven ze een toegankelijke, iets ontwikkelde wijn met een normale, gemiddelde en zachte structuur, aroma’s van viooltjes en een mix van rood en zwart fruit, met een kenmerkende gestoofde toets en accenten van zoete specerijen en zwarte peper, in de afdronk wat tannine. Importeur: de Vier Heemskinderen

DSC_0069Frankrijk, Château Paul Blanc, Mas Carlot, Costières de Nîmes, 2010 Mas Carlot is een Provençaalse boerderij uit de 17e en 19e eeuw op een landgoed van 75 hectare. Nathalie Blanc-Mares (1972 ) verhuisde van Parijs naar het zuiden van Frankrijk om het werk van haar vader Paul-Antoine Blanc voort te zetten. De wijn is gemaakt van 90% syrah, aangevuld met 10% mourvèdre. Gisting vindt plaats in roestvrijstalen tanks onder gecontroleerde temperaturen, evenals de weking van 3-5 weken. Daarna rijpt de wijn een jaar een hout en nog eens een jaar op fles. De kleur is diep en de wijn geurt krachtig naar zwart fruit, zwarte peper en geroosterde noten.De aanzet is stevig met de nodige tannine, maar ook fruitrijk met veel impressies van kersen. De finale is schoon, peperig, tanninerijk, lang en vrij straf; decanteren is aanbevolen. Importeur: Jan Herbrink Wijnen

Snoekbaars met parelgort, risotto, draadjesvlees, vleesjus en salie syrah noble 2014 (7)

DSC_0056Chili, Syrah Montes Folly, Apalta Colchagua, 2010 Chili’s eerste Ultra-Premium Syrah en in de stijl van de befaamde Montes Alpha M van dit wijnhuis. De druiven zijn afkomstig van de steilste en hoogste hellingen van de Apalta Valley. Omdat de trossen en druiven hier kleiner zijn, is de opbrengst laag, minder dan 4 ton per hectare. De vinificatie is modern, met o.a. een opvoeding van 18 maanden in nieuwe Franse barriques. In zowel geur als smaak toont de wijn alle kenmerken van een typische icon wine; veel materie en kracht met een forse inbreng van hout. Massa’s zoethout en kersenfruit met balsamico-tonen en een een peperig accent. Een heftige wijn met veel concentraat en lengte, maar ook een goede balans door mooie zuren. Nog zeer jeugdig. Importeur: Verbunt Wijnkopers Tilburg

DSC_0017Australië, Shiraz, Shaw + Smith, Adelaide Hills, 2010 In 1989 opgericht door de neven Martin Shaw en Michael Hill Smith MW die eerder zoeken naar de finesse van de shiraz, dan naar zijn kracht. De Adelaide Hills hebben een koeler klimaat en geeft wijnen met een elegante structuur en een mooie, frisse en vooral natuurlijke zuurgraad. De druiven voor deze wijn groeien in Balhannah en Macclesfield, een iets warmere en drogere sub-regio in het zuiden van de Adelaide Hills. De opbrengst wordt laag gehouden door streng te snoeien en de druiven met de hand geplukt. Na de persing gist de most in kleine open vaten, waarna de malolactische gisting plaatsvindt in barriques van Frans eiken. De lagering in Franse barriques (1/3 nieuw) duurt circa 14 maanden. De geur is bijzonder elegant met aroma’s van frambozen en kersen; de structuur is aangenaam slank, tannine rijp en delicaat, zeer sappige wijn heel verteerbaar met een prima balans en mooie spanning, in de afdronk fijn fruit en een subtiele kruidigheid; loepzuiver, doordrinkbaar en zeer fraai. Importeur: New World Wineries

DSC_0060Italië, Syrah Case Via, Fontodi, Colli Toscana Centrale IGT, 2010 In de wijngaarden Case Via en Pecille met hun zuidelijke expositie staan 4 tot 6000 planten syrah per hectare, allen Guyot gesnoeid en biologisch onderhouden. De gisting van 3 weken geschiedt in temperatuur-gecontroleerde tanks van roestvrij staal en met eigen, inheemse gistcellen. Voor de lagering van 12 maanden gebruikt men barriques van Frans eiken, zowel Troncais als Allier, waarvan elk jaar 50% wordt vernieuwd. Gemiddelde productie bedraagt 10.000 flessen. De geur is iets ingetogen, subtiele tonen van zoet rood fruit en licht kruidig met de juiste inbreng van hout; absoluut geen internationale blockbuster, maar een wijnen met een gemiddelde strructuur, mooie zuren en nu nog stevige tannine; prima spanning en lengte, heeft wat tijd nodig om af te ronden.

Italië, Scrio, Le Macchiole, Toscana IGT, 2010DSC_0079 Eén van de cultwijnen van Le Macchiole, gemaakt van 100% syrah uit de wijngaarden Puntone (1993) en Madonnina (2002) met een overwegend kleiachtige bodem met slib en kalkrijke steentjes. De planten worden gesnoeid volgens het Guyot double systeem, waarbij men de opbrengst op 800 gram per plant houdt.Na de gisting en weking van circa 20 dagen, rijpt de wijn 14 maanden in barriques, waarvan 70% nieuw is. De kleur is niet extreem diep, de geur Mediterraan, licht jammy met kersenfruit en wat toast; elegante structuur, verteerbaar met een mooie balans en aangenaam frisse tonen. Geen blockbuster.

Heilbot met macaroni, schaaldieren, venkel, komijn en lardo DSC_0018

Californië, Syrah Nicky Hahn, Hahn Winery, Central Coast, 2009DSC_0039 Hahn Estates (voorheen Smith & Hook) in Montery County is sinds 1980 eigendom van de Zwitser Nicolaus ‘Nicky’ Hahn. Hun syrah is de voordeligste wijn van de proeverij en kenmerkt zich door een lichte stijl. De wijn is al heel rijp, maar het fruit nog puur en schoon. Goed voorbeeld van een aangename, ongecompliceerde en licht gestructureerde syrah die jong gedronken moet worden. Importeur: Jean Arnaud Gastrovino

DSC_0076 Zuid-Afrika, Syrah Mount Sutherland, Sutherland Karoo, 2009 Op zoek naar een koel(er) klimaat vond eigenaar Daniel de Waal de schapenboerderij Kanolfontein in Sutherland aan de voet van de Sneeuberg in de regio Karoo en legde er in 2005 de hoogst gelegen wijngaard in Zuid-Afrika aan. Op de diepe, complexe bodem, rijk aan klei, plantte hij eerst shiraz aan, gevolgd door pinot noir, tempranillo, nebbiolo en riesling.De druiven profiteren van een uniek microklimaat met weinig vocht, droge winden en veel zonlicht. ’s Zomers komt het kwik niet boven de 32°C, terwijl de temperatuur ’s nachts tot wel 5°C kan dalen, ideaal voor de ontwikkeling van elegante en frisse aroma’s. Het unieke karakter van deze wijngaard wordt bevestigd door feit dat men een eigen WO-status (Wine of Origin) toegekend heeft gekregen. In de neus duidelijk Zuid-Afrikaanse geuren; aards, kruidig, veel donker fruit waaronder kersen en bramen, het nodige hout en veel koele invloeden, goede balans en lengte, interessante eigen, expressie van syrah uit Zuid-Afrika; alles behalve een mondiale charmeur maar krachtig met een strak karakter Importeur: WineMatters

Oostenrijk, Syrah, Schafleiten, Gernot Leitner, Burgenland, 2009DSC_0029 In 1993 werd op de Schafleiten syrah aangeplant. De druiven gisten en weken circa 24 dagen en rijpen dan 22 maanden in barriques. Het resultaat is een wijn met een eigen identiteit, totaal niet te vergelijken met de andere syrah-wijnen uit de proeverij. Zeer diep en hecht, heftig in de neus, veel materie en ook veel hout, veel concentraat en sap, heel breed en machtig met een prominente rol voor het houtgebruik, in de intense, lange afdronk veel drop, zoethout en toostbitters naast massa’s rijp kersenfruit, toont zich nog altijd extreem jeugdig

DSC_0020Eendenlever met liquorice, hazelnoot, bospeen & Buikspek met crustace, zilverui en aardappel

Frankrijk, Domaine de Thalabert, Paul Jaboulet Aîné, Crozes-Hermitage, 2007DSC_0058 Domaine de Thalabert is eigendom van Maison Paul Jaboulet Aîné sinds 1834 en de wijn een klassieker in de AC Crozes Hermitage. De bodem van het 40 ha grote domein is gevormd door een gletsjer en is rijk aan kiezel. De syrah die er is aangeplant is 40 tot 60 jaar oud en leveren 25 tot 30 hl/ha aan most, die na de gisting circa 12 maanden in houten vaten rijpt. In zowel de geur als smaak biedt de wijn mooi kersenfruit, aangevuld met een smeuiige kruidigheid en hout, nu mooi ontwikkeld, impressies van toost en wat tannine vragen om eten. Importeur: l’Exception Lenselink / Activin

DSC_0034

Frankrijk, Monier de la Sizeranne, Chapoutier, Hermitage, 2007 De Romeinen waren al liefhebbers van de wijnen uit deze streek en niet zonder reden. De Hermitage “Monier de la Sizeranne” is een blend van druiven van verschillende percelen op de heuvel, i.c. de “les Bessards” (veel graniet), “le Méal” (alluviaal met veel kiezel; en rijker aan kalk) en de “les Greffieux” (zilte bodem met veel leisteen). Na het ontstelen vergist de most in cementen tanks op 30 tot 33°C. Rijping in eiken vaten gedurende 12 tot 14 maanden. De geur is even intens en geconcentreerd als verfijnd, mooie kersen, kruidig, perfect geintegreerd hout, floraal accent van violltjes, heel complex; in de mond vol en rijk, veel sap en smaak, volop kersenfruit, drop, specerijen, brede, volledig rijpe tanninestructuur, mooie zuren voor spanning en lengte, opent zich langzaam in het glas, zeer lange afdronk, prachtige wijn. Importeur: Oud, Reuchlin & Boelen

syrah noble 2014 (23)   syrah noble 2014 (3)   syrah noble 2014 (29)

Italië, Syrah, Michele Satta, Toscana IGT, 2007DSC_0064 In 1991 plantte Michele Satta zijn eerste syrah aan in de overtuiging dat de druif ook aan Toscaanse kust zijn Mediterrane kwaliteiten zou kunnen tonen. De wijn gist en weekt gedurende circa 20 dagen in houten kuipen, waarna hij 12 maanden rijpt in barriques waarvan telkens 1/3 nieuw is. Pas na enkele jaren flesrijping wordt de wijn op de markt gebracht. Rijk, warm en intens met veel houtinvloeden zoals tabak en koffie, daarnaast enorm veel geconcentreerd fruit, veel kersen, de nodige ontwikkeling, in de afdronk wat bitters; machtige wijn met rijpe tannine en voldoende fraicheur en spanning, wijn om bij te eten. Importeur: Anfors

DSC_0042Italië, Syrah Collezione Privata, Isole e Olena, Toscana IGT, 2007 Paolo di Marchi introduceerde de syrah al in 1986 in zijn wijngaarden. De vinificatie van de wijn is redelijk standaard, vergist in rvs en opgevoed in barriques waarvan jaarlijks een kwart wordt vernieuwd. In de neus, fijn en complex met naast rijp kersenfruit en peper ook kruidige tonen van tijm en een decente houtinbeng; in de mond is de wijnen even breed als diep met veel spanning, pure klasse van perfect gerijpt fruit en een zorgvuldige vinificatie zonder trucjes; komt zeer jeugdig, sappig en elegant over en belooft nog veel voor de toekomst, zeer fraai

Zwezerik met bloemkoolstructuren, beurre noisette en cacao syrah noble 2014 (19) DSC_0052

Frankrijk, Saxeolum, Les Vignobles de Seyssuel, VdP des Collines Rhodaniennes, 2006 Grieken en Romeinen, al duizenden jaaren geleden schreven zij over de grote wijn van de kleine rots Seyssuel bij Vienne. Louis Chèze, Laurent en Pascal Marthouret en Georges Treynard eren de geschiedenis van de wijngaard met hun Saxeolum, voor het eerst gemaakt in 2003. Hun wijngaard is maar 2 ha groot en levert 26 tot 29 hl/ha most op, gekenmerkt door kruidige, geroosterde aroma’s afkomstig van syrah op een bodem rijk aan leisteen met quartz en mica. Weking en gisting in temperatuur gecontroleerde tanks en malolactische gisting en rijping van 18-22 maanden in nieuwe barriques van Frans eiken. Donkerrood van kleur, krachtige geur met kreupelhout en donker fruit, zoals cassis, maar ook veel houtinvloeden als tabak en zoethout; balans tussen fruit en hout is goed, krachtige structuur, tannine is rijp, goede zuren, in de lange afdronk geroosterde impressies, directe wijn, nog altijd fris. Importeur: Wijnimport J. Bart

Australië, Shiraz, Graveyard Vineyard, Brokenwood, Hunter Valley, 2006DSC_0026 De Graveyard wijngaard werd in 1970 aangeplant met shiraz en wordt gekenmerkt door een zware kleibodem. Het met de hand geplukte fruit voor deze wijn, wordt eerst 4 dagen op lage temperatuur geweekt en vergist dan gedurende 4 tot 5 dagen bij een temperatuur van 26 tot 28C. De malolactische gisting vindt plaats in vaten van Frans eiken, deels barriques, deels tonneaux, telkens 40% nieuw. De aroma’s zijn krachtig, diep en anderszins intens met warme, kruidige accenten en veel gecontreerd kersenfruit, naast impressies van pruimen en chocolade. Tannine en hout zijn rijkelijk aanwezig, maar in balans, in de afdronk cederhout, specerijen en wederom veel donker fruit; indrukwekkende wijn. Importeur: Olaf Kerstens Partners in Wijn

DSC_0049Australië, Shiraz, The Bogan, Kaesler, Barossa Valley, 2006 Het meeste fruit voor deze wijn is afkomstig van een wijngaard in Marananga die in 1899 werd aangeplant.De bodem is hier heel gevarieerd, met zanderige leem en klei met leisteen. Gisting vindt plaats op relatief hoge temperatuur (28-30 graden Celcius) en na weking van 7 dagen wordt de wijn overgebracht naar barriques, waarvan 80% nieuw is en van Amerikaans eiken en 20% in barriques van Frans eiken en 1 en 2 jaar oud. Deze lagering duurt circa 12 maanden. Diep gekleurde wijn, rijk geurend naar don ker fruit, veel blauwe bessen, bramen en pruimen naast hint van karamel, tabak, chocolade en zoete specerijen; in demond heel vullend en saprijk met veel structuur, rijpe tannine en mooie zuren, jeugdig met veel lengte, voorname wijn met veel potentieel en een lange, warme afdronk, de wijn is dan ook zeer rijk aan alcohol (16%) Importeur: Le Vin en direct

Bavette, Creekstone met ui, aardappel en ansjovissyrah noble 2014 (21)

Frankrijk, la Brocarde, Christophe Billon, Côte-Rôtie 2005 De bodem van de la Brocarde is rijk aan ijzerhoudende schistes en graniet. De 30 jaar oude planten op dit perceel van 0,5 ha met 97% syrah en 3% viognier, geven een gemiddelde DSC_0021opbrengst van 35 hl/ha. 95% van de trossen wordt ontsteeld en gedurende 18 dagen vergist in temperatuurgecontroleerde rvs tanks. De malolactische gisting geschiedt in nieuwe barriques, waarin de wijn nog eens 26 maanden rijpt. De kleur is mooi, een weinig ontwikkeld, evenals de geur. Gerijpte tonen, florale accenten en zowel donker als rood fruit typeren zowel de geur als de smaak; het hout is mooi verweven en de wijn is duidelijk gebaat bij beluchten. Langzaam maar zeker opent de wijn zich en geeft dan fraaie complexe aroma’s van fruit, kruiden en gedroogde bloemen. Nog altijd sappig en evenwichtig; een voorname eetwijn. Importeur: Rhone Value Wines

Frankrijk, Syrah Léone, Peyre-Rose, Coteaux du Languedoc, 2004DSC_0031 Marlène Soria kocht het domein in 1973 als vakantiewoning en plantte er wat druiven aan, voornamelijk syrah, maar ook wat grenache en mourvedre en later roussanne en rolle. Ze maakt er monumentale wijnen van, biologisch, zonder consessies, ongepolijst en even eerlijk als puur en kenmerkend. Lage rendementen van 12-20 hl/ha geven een prachtig fruitconcentraat en de bodem met klei, kalk en leisteen veel spanning en energie aan haar wijnen. De Syrah Leone is een blend van 90% syrah met 10% mourvedre en toont zich in eerste instantie niet of nauwelijks. Pas bij langer openstaan openbaren er zich allerlei aroma’s, varierend van bloemen en kruiden tot donker fruit, zwarte olijven, inkt en drop. De smaak is overweldigend met veel materie en energie, veel jeugd, een enorm potentieel en sap. Een intrigerende wijn die blijft boeien. Importeur: Vinoblesse Baarn

DSC_0044 Australië, Charles Melton Shiraz, Barossa Valley, 2003 Charlie Melton is een fan van syrah in Rhonestijl. Hij oogst zijn shiraz van zeer oude wijngaarden (30 tot meer dan 100 jaar oud) die niet worden geirrigeerd. Deze 2003 toont zich iets gerijpt, heeft wat herfsttonen, een hint van mint, de juiste houtinbreng en zowel florale als impressies van donker fruit; in de mond is de wijn opvallend sappig, dropperig met mooie zuren, en tonen van gedroogd fruit en paddenstoelen in de afdronk; mooie complexiteit en elegantie, edele eetwijn, zeer fraai… Importeur: ad Bibendum

Frankrijk, Domaine Jamet, Côte-Rôtie, 2001 De wijngaarden van de Cote-Rotie behoren tot de steilste in Frankrijk. Terrassen maken het verbouwen van druiven hier mogelijk en de expositie van de wijngaarden op het zuid- en zuidoosten, zorgen dat het fruit hier perfect rijpt. De rotsachtige bodem met leisteen (micaschistes) en een slechts dunne bovenlaag grond is arm en droog met de juiste zuurgraad en drainage voor gezonde druiven met veel energie en inhoud. De gebroeders Jean-Paul & Jean-Luc Jamet werken traditioneel, ontstelen de trossen hooguit een weinig en laten de wijn lang rijpen in eikenhouten vaten waarvan jaarlijks 20% wordt vernieuwd. In de neus is in eerste instantie te merken dat de wijn wat ouder is, maar opvallend genoeg wint hij aan fruittonen bij langer openstaan; minerale tonen, gedroogde bloemen en kruiden kenmerken de geur, waarin ook rood fruit en jeneverbessen te herkennen zijn; de tanninestructuur is stevig, maar in balans en een levendige zuurgraad zorgt voor verteerbaarheid; in de finale mooie tonen van gedroogde rozen en ook het fruit komt terug, fraaie eetwijn op hoog niveau en met een fraai klassiek karakter. Importeur: de Vier Heemskinderen
DSC_0047

Spread the word