Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

La Castellina

4La Castellina
Toscaans met een internationaal accent

Cinzia Luxardo ken ik al heel wat jaartjes vanwege haar PR-activiteiten in de Italiaanse wijnwereld. Een tijdje geleden verzocht ze me enkele wijnen van het Toscaanse wijnhuis La Castellina te proeven. Ik deed dit met genoegen, al was het alleen maar uit nieuwsgierigheid. Ik wil namelijk graag weten wat er nog meer gemaakt wordt in de Toscaanse heuvels naast hetgeen ik jaarlijks o.a. tijdens de Anteprima week of de Vinitaly kan proeven. La Castellina is een middelgroot wijnhuis waarvan de (waarschijnlijk) eerste1 eigenaren, de familie Squarcialupi, al 1000 jaar geleden voor het eerst werden vermeld in allerlei documenten. In 1980 voegde de familie Targioni een nieuw hoofdstuk toe aan het rijke geschiedenisboek van het historische wijndomein en sinds 1989  is de dagelijkse leiding in 2handen van Monica Targioni en haar echtgenoot Tommaso Bojola. De familie Targioni heeft op la Castellina het nuttige met het aangename verenigd. Ze stelt bezoekers niet alleen in de gelegenheid stelt om er wijnen te proeven en kopen, maar ook om er te blijven eten en3 overnachten. Ik heb alleen de wijnen geproefd en het domein (nog) niet bezocht, dus heb me nog geen mening kunnen vormen over het restaurant, de agriturismo en het hotel, maar plaatjes op de website zien er veelbelovend uit ;-)

Zoals gezegd, het ging Cinzia en la Castellina vooral over mijn mening over de wijnen en ik proefde het volgende.

bianco_LRGLa Castellina, Bianco Toscano, 2013
Chardonnay 90%; Trebbiano Toscano 10%; vinificatie en lagering in RVS. Normale kleur, licht bleekgeel, groen tint; zuiver en fris met wat wit fruit, beetje appel en citrus, licht floraal, vrij direct;  soepele fruitrijke aanzet met hoge zuren, droog, klein grapefruitbittertje en wat amandel in de finale, opwekkend met correcte balans, vulling en lengte; toegankelijk en licht verteerbaar. La Castellina, Chianti Classico 2011 Sangiovese 90%; Canaiolo 10%; vinificatie in RVS, lagering van 12 maanden in grote (24/47 hl) vaten van Slavonisch eiken. Normale kleurintensiteit; aangenaam geurend naar kersen en besjes, beetje hout, licht kruidige toets; aanzet is soepel, fruit, dan stevige tanninestructuur, de nodige droging, maar blijft wel in balans, slanke structuur, goede zuren, wat strak op het einde, maar doordrinkbaar, zeker aan tafel.

La Castellina, Tommaso Bojola, Chianti Classico, 2011 chianti_classico_tb_LRG Sangiovese
90%; Merlot 10%; Na gisting, malo en stabilisatie in RVS, een lagering van 12 maanden in een mix van grote (24/47 hl) vaten van Slavonisch eiken en barriques van Frans eiken. De andere samenstelling en rijping geeft een beduidend krachtiger neus, meer fruit, meer specerijen en duidelijk meer tabak, goede structuur, nette zuurgraad, levendig en fris, meer inhoud en lengte, prima balans, bittertje in de finale, prettige eetwijn

riserva_squarcialupi_LRGLa Castellina, Squarcialupi, Chianti Classico Riserva, 2010
Sangiovese 90%; Cabernet Sauvignon 5%; Merlot 5%. Gisting, malo en stabilisatie in RVS, gevolgd door een lagering van 18 maanden in een mix van grote (24/47 hl) vaten van Slavonisch eiken en barriques van Frans eiken (Allier). Veel meer mokka, koffie en tabak, zoete specerijen, heftige houtinbreng,  aanzet is zacht, wat hout, goed fruit, iets droging, goed smaakgehalte, nette balans, overwegende geuren van mokka en tabak en koffie, frisse zuren, goed fruit, maar een duidelijke aanwezigheid in neus en mond van de opvoeding in hout; veel zoethout geeft mondiaal accent.

La Castellina, Tommaso Bojola, Chianti Classico Riserva, 2010
Goed geconcentreerd, mooie fruittonen naast het hout, kersen en bessen, ook tabak, krachtige aanzet, veel sap, hoge zuren, maar goed fruit, stevig bittertje, drogende toets naar het einde, wat grafiet, toost, nette lengte, eetwijn met hoog smaakgehalte, goede intensiteit, lijkt afgestemd op Amerikaanse smaak

La Castellina, Aureo, Maremma IGT, 2011
aureo_LRG Syrah 50%; Alicante 30%; Petit Verdot 20%; gisting, weking, malo en stabilisatie in RVS, daarna 12 maanden rijping in barriques (Allier). Modern gestileerde geur met goed fruit en nette inbreng van barriques, goed expressief, fruitrijk, kersenfruit, geur is mooi in balans, fris en vriendelijk door aroma’s van koffie en tabak; stevige, hout gedomineerde aanzet, hoge zuren, vrij straf door het hout, duidelijk laurier en grafiet; stevige, directe wijnen in de bekende, internationale stijl; goed te genieten bij gegrild vlees

Volgens mijn informatie heeft La Castellina nog geen importeur in Nederland.

Voor meer informatie: http://www.lacastellina.it/

Spread the word