Veel is nog onbekend of onbegrepen over het fenomeen Amarone della Valpolicella. Om aan alle onduidelijkheden en misverstanden een eind te maken, werden tijdens een driedelige workshop alle facetten van dit bijzondere type wijn uitgebreid besproken en geproefd.
In restaurant Ross Lovell te Rijsoord verzamelden een selecte groep particuliere en professionele liefhebbers zich onlangs om er uitgebreid kennis te maken met de geschiedenis, druivenrassen en de achtergronden van een wijn die inmiddels niet meer weg te denken is uit de top van de internationale wijnwereld.
Bijna 50 wijnen werden er geproefd en ze toonden onomstotelijk aan hoe divers het begrip Amarone is. De variatie in zowel samenstelling als stijl en kwaliteit is enorm en het feit dat weinigen zich dit realiseren was een belangrijke reden om de workshop te organiseren. Theorie en praktijk gingen hand in hand en uiteraard was er de nodige aandacht voor alle bla bla en aperte nonsens rond Amarone, zoals kort geleden nog te zien was in een TV-show van een niet nader te noemen snorremans.
Zeer vereerd en blij waren de deelnemers met de aanwezigheid van Andrea Lonardi, hoofd wijnmaker van de Bertani Groep. Op de laatste avond ging hij in op de vinificatie van Amarone, waarbij belangrijke verschillen werden vastgesteld met de productie van ‘normale’ rode wijnen.
Tot de selectie wijnen behoorden die van Roccolo Grassi, Masi, Musella, Zonin, Torre d’Orti Cavalchina, Pieropan, Tenuta Sant’Antonio, Venturini, Zenato, Fidora, Zymè,
Nicolis, Tommasi, Tedeschi, Brunelli, Monte Faustino/Fornaser, Viviani, Guerrieri Rizzardi, Le Guaite di Noemi, Bertani, Quintarelli, Romano dal Forno en Valentina Cubi.
In 2018 zal deze driedelige workshop worden herhaald. Informatie volgt binnenkort op deze site en via Facebook.
Voor meer informatie: fred@fred-nijhuis.nl