Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Marimar Estate

Marimar,
Torres, maar dan anders.

Wat doe je als je geboren wordt in een familie waar je voorvaderen als grondleggers van de moderne wijnbouw in Spanje worden beschouwd en je broer verantwoordelijk is voor de verdere ontwikkeling van het familiebedrijf tot internationaal begrip in de wijnwereld?

Voor Marimar Torres was die vraag redelijk gemakkelijk te beantwoorden. Wijn was immers al sinds haar geboorte onlosmakelijk met haar leven verbonden en al op vroege leeftijd voelde ze dezelfde passie die haar hele familie al decennia inspireerde. De vraag was niet zozeer wat ze zou gaan doen, maar eerder waar en wanneer. Spanje is en blijft Approx_location_of_Russian_River_Valley_AVAhaar thuisland, maar Marimar besloot haar geluk elders te beproeven.

In 1975 vestigde ze zich in Californië om daar uiteindelijk in 1986 haar eerste wijngaard aan te planten. Ze koos voor de Green Valley, een subregio van de Russian River Valley AVA in het westen van de Sonoma County, waarvan ze het karakter en de kwaliteiten had leren kennen tijdens haar studie oenologie aan de UC Davis. Uitgebreide onderzoeken gaven de nodige informatie over de bodem (de zogenaamde Goldridge soil, een combinatie van vulkanische en mariene resten, zandsteen en leem), de meeste geschikte druivenrassen, hun klonen en de structuur van de wijngaard.

 

miguel torres carboDon Miguel

De eerste wijngaard noemde Marimar ‘Don Miguel’, naar haar illustere vader Miguel Torres Carbo. Van de bijna 33 ha werd een kleine 9 ha met Chardonnay beplant; klonen See, Rued en Spring Mountain, merendeels op phylloxera resistente onderstokken 3309 Couderc en 101-14. Nog eens 9 ha werd twee jaar later aangeplant, nu met Pinot Noir (klonen Swan, Pommard, Dijon 115 en Dijon 667). Na ampel overleg werd in 1999 1 acre (0,4 ha) Syrah aangeplant, eveneens een acre Tempranillo in 2004 en 3 acres Albariño in 2006. Marimar koos in deze wijngaard voor een dichtheid van 5000 planten per hectare, beduidend meer dan gewoon was in de regio. Ook andere Europese technieken paste ze toe, zoals een lage snoei om de groei van het blad beter te kunnen beheersen en ook om de trossen meer te laten profiteren van de warmte van de grond. Opbrengsten worden bewust laag gehouden; 4 tot 4,5 ton per acre voor de Albariño, Chardonnay en Syrah en 3 tot 3,5 ton per acre voor de Pinot Noir en Tempranillo.

Doña Margarita

Toen een tweede wijngaard werd aangelegd nabij de Bohemian Highway in de Freestone 4-Vyd - Harvesting at DMRValley (tussen Freestone en Occidental), stond de naam eigenlijk al vast: Doña Margarita, met alle respect voor en warme herinneringen aan haar moeder. Van de 32 ha zijn er 24 geschikt voor wijnbouw en inmiddels een kleine 10 ha in gebruik. In 2002 werden de eerste stokken Pinot aangeplant, gevolgd door een kleine uitbreiding in 2008. Hier koos Marimar voor de klonen Pommard, Dijon 115 en Dijon 667, geënt op onderstokken 101-14, het meest geschikt geacht voor de Goldridge bodem die hier wat meer zanderige klei bevat. De plantdichtheid werd opgevoerd naar circa 5500 planten per hectare (1 x 1,8 meter), aansluitend op de terroir en de filosofie van het wijnhuis om ook hier de hoogst mogelijk kwaliteit te realiseren. Op amper 10 km van de Grote (of Stille) oceaan is deze wijngaard wat koeler dan de Don Miguel. Gelegen op een hoogte van circa 130 tot 190 meter boven de zeespiegel blijven de druiven meestal boven de mist die de lager gelegen delen van het land vrijwel elke ochtend bedekken. De dagen zijn doorgaans zonnig en warm, de nachten beduidend koeler door de invloed van de oceaan die ook in de zomer zelden warmer is dan 14° Celsius.

Team

In nauwe samenwerking met technisch directeur Bill Dyer en keldermeester (annex wijngaardmanager) Tony Britton bouwt Marimar niet alleen aan haar toekomst, maar ook aan die van haar dochter Cristina, voorbestemd om het familiebedrijf voort te zetten. 2-CMT-MMT in VydVrijwel vanaf het begin werd overgegaan op biologische wijnbouw (sinds 2006 gecertificeerd), kort daarna gevolgd door aanvullende biodynamische praktijken, zoals het gebruik van preparaten 500 en 501 volgens de leer van Rudolf Steiner. De traditionele waarden van natuurlijke wijnbouw worden gecombineerd met moderne inzichten qua vinificatie en wijngaardonderhoud, waarbij kunstmatig ingrijpen in de natuur (naast de hier vrijwel altijd noodzakelijke irrigatie) tot een 4-Vyd - Biodynamic Prep - Manureminimum wordt beperkt. Last van zogenaamde valse meeldauw hebben ze niet, maar echte meeldauw (oidium) is een reëel probleem en vergt veel extra onderhoud van de wijngaard. De keuze om dergelijke uitdaging aan te gaan met biologische en biodynamische middelen maakt dat (in combinatie met het streven naar topkwaliteit) Marimar 2 tot wel 20 keer zoveel investeert in het onderhoud van haar wijngaarden dan menig andere producenten in de regio. Tot de nieuwe uitdagingen van Marimar behoort o.a. de aanplant van wat Godello. Marimar is en blijft erg nieuwsgierig naar het potentieel van klassieke Spaanse variëteiten in de voor deze druif onbekende grond en markt.

Vinificatie

1-MMT in Cellar w Tony (2)In de kelder weinig verrassingen. Vrijwel alle wijnen ondergaan de alcoholische vergisting in roestvrijstalen tanks en alleen de Masía Chardonnay heeft (ook) haar malolactische gisting in barriques. Voor de rijping heeft men na diverse experimenten gekozen voor barriques van Frans eiken en van Franse makelij, waarbij Marimar aangeeft dat ze soms duidelijk teleurgesteld werd door de geleverde kwaliteit, ook die van gerenommeerde bedrijven. De (unwooded) Acero Chardonnay ziet uiteraard geen hout en ook voor de Albariño heeft men voor uitsluitend roestvijstaal gekozen.

Productie

Marimar is een relatief klein wijndomein en heeft meer behoefte aan kwaliteit dan kwantiteit. Aan basiswijnen biedt Californië al genoeg en ook in Sonoma is het gemiddelde kwaliteitsniveau niet altijd even indrukwekkend. De productie is sinds de eerste oogst in 1991 geleidelijk toegenomen en gaat richting de maximale capaciteit van zo’n 15.000 7f-Albariñokisten per jaar. Met een serieuze vraag op de eigen Amerikaanse markt en een interessante export naar Spanje, blijft er weinig over voor de rest van de wereld. Desalniettemin bereiken de nodige flessen ook Nederland, hoewel het aanbod beperkt is. Importeur Walraven Sax krijgt (koopt) over het algemeen alleen de Acero en La Masía Chardonnay en de La Masía en Mas Cavalls Pinot Noir. De Albariño en Cristina Pinot Noir bereiken ons land (nog) niet. Jammer, want deze twee wijnen behoren tot de meest interessante van het wijnhuis. Wellicht dat de productie iets toeneemt in de nabije toekomst of dat Marimar de wereldwijde verdeling iets kan aanpassen.

Presentatie

Een paar weken geleden bezocht Marimar Torres ons land weer eens en presenteerde ze er IMG_0702 haar bedrijf en wijnen, inclusief die (nog) niet voor de Nederlandse markt beschikbaar zijn. Een selecte groep professionals (pers, handel en horeca) hoorde Marimar aan, proefde de wijnen en mocht aansluitend van een aangename lunch genieten. De video’s die men ‘moest’ aanschouwen bleken weliswaar gedateerd en erg oppervlakkig, maar vermakelijk en informatief en kort genoeg. Daarnaast is het een feit dat de meeste aanwezigen bij dit dergelijke bijeenkomsten meer geïnteresseerd zijn in een algemeen beeld van het bedrijf en de wijnen, dan een uitgebreide analyse van technische details en diepgaande walravensax-logofilosofische beschouwingen. Geen kritiek op de organisatie dus. Bovendien (en dat is veel belangrijker) is Marimar Torres een uiterst geroutineerde dame die niet alleen weet waarover ze praat, maar ook de omgang met klanten en pers volledig beheerst. Onderhoudend, charmant, slim en geïnteresseerd wisselt ze kennis en ervaring uit met alle aanwezigen, waarbij geen enkele vraag onbesproken blijft, hoe onschuldig het antwoord soms ook is. Het is ook niet gemakkelijk de meest simpele en voor de hand liggende vragen (die je al een miljoen keer 5-Cookbook - TST, USA-UKhebt gehoord), met het oprechte enthousiasme te beantwoorden dat de vragensteller verwacht. Miramar geeft echter een ieder de aandacht die hij of zij verdient en verklaarde tevens waarom velen met zeer veel genoegen lid worden van de ‘Club Marimar’. Leden krijgen namelijk (naast allerlei exclusieve aanbiedingen voor bijzondere wijnen) ook de gelegenheid om deel te nemen aan lunches en diners waar Marimar zelf aanwezig is en gerechten uit haar twee kookboeken centraal staan. Het is prettig toeven in gezelschap van Marimar Torres, zeker als daarbij tevens genoten kan worden van haar kookkunst en wijnen. Ik weet niet of snel gehoor kan geven aan haar oproep om naar Sonomo af te reizen en Marimar Estate te bezoeken voor een ‘VIP tour of our organic & biodynamic Don Miguel Vineyard, followed by a VIP tasting of our Chardonnays and Pinot Noirs – from the barrels and the bottles’, maar verleidelijk is het idee wel.

DSC_0059

De wijnen:

Albariño Don Miguel Vineyard, Russian River Valley, 2014 Niet het tropische karakter van veel Spaanse Albariño’s; eerder strakker, frisser, hint van tuinkruiden, zeer levendig van smaak door hoge zuren (ondanks malo) in een eigen stijl, mooi aromatisch en interessant door de combinatie van de druif en deze terroir, nette wijn, goed in te zetten als verrassend aperitief of bij lichte, frisse gerechten

Acero, (Unoaked) Chardonnay Don Miguel Vineyard, Russian River Valley, 2014 7a-Acero CH

In de neus niet zo heel expressief, passend bij de druif en het feit dat deze geen hout heeft gezien, overwegend zacht, rijp wit en geel fruit; in de mond vrij zoet, opvallend crèmige toets, veel rondeur, boterzacht, impressies van rijpe witte en gele vruchten, gemakkelijk; mag voor mij iets spannender, maar begrijpelijk dat deze wijn velen bekoort met zijn ronde structuur en zachte karakter

 

La Masía, Chardonnay Don Miguel Vineyard, Russian River Valley 2014

Global Image Projects S.L.In geur en smaak floraal met tropisch fruit, zacht en soepel met voldoende zuren, afgerond karakter met anijs (muisjes) in de afdronk, vriendelijke wijn, laagdrempelig met goed smaakgehalte en aangenaam doorzettingsvermogen, in de afdronk impressies van bloesem en sinaasappel, blijft zacht en soepel van begin tot einde, keurige wijn met prima balans en lengte

 

La Masía, Pinot Noir Don Miguel Vineyard, Russian River Valley, 2012

Fruitrijke geur, wat specerijen als noot en kruidnagel, rode vruchten als bessen en ook6g - La Masia PN kers, duidelijk Pinot karakter uit dit deel van de wijnwereld; in de smaak een zoet accent, goed concentraat, veel souplesse, ook daardoor licht verteerbaar; wat zoethout in de afdronk naast fruittonen die terugkomen

 

Mas Cavalls, Pinot Noir Doña Margarita Vineyard, Somoma Coast, 2011

???????????????????????????????????????????????????????????????Duidelijk anders in de geur dan de La Masía; hechter, dikker, meer compact en rijper, bijna jammy, maar ook met een duidelijk kruidig accent; in de mond rijk aan rijp fruit maar het hout is meer aanwezig en de tannine maakt de wijn wat strakker; toont zich kruidiger (verse tuinkruiden), aangevuld met tonen van tabak, mokka en zoethout, blijft meer gereserveerd, mede veroorzaakt door een groeiseizoen met veel ‘uitdagingen’; is erg netjes voor dit jaar, maar heeft niet het genereuze en de diepgang dat de wijnen normaal gesproken hebben

 

Cristina, Pinot Noir Don Miguel Vineyard, Russian River Valley, 2013

Veel kleur en ook een intense geur waarin aroma’s van zoet rijp rood fruit, bosvruchten en7k - Cristina Pinot Noir hout elkaar afwisselen en aanvullen; veel kaneel en mokka in zowel geur als smaak, heel jong, mooi concentraat, prima spanning door een voorbeeldige balans tussen rijp fruit en levendige zuren, wijn met meer inhoud en lengte dan de andere pinot noirs; warme, gloedvolle afdronk waarin het hout nog wat domineert; zal zich de komende jaren beslist ontwikkelen tot een fraai vormgegeven wijn met het gulle karakter dat veel wijnen uit Californië kenmerkt.

Voor meer informatie:

http://marimarestate.com/

http://www.walravensax.nl/nl
 

 

 

 

 

 

Spread the word