Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Fred proeft wel eens wat met......

Ik heb er geen enkel probleem mee om wijnen alleen te proeven, maar het is leuker om wijnen te delen en er over van gedachten te wisselen met anderen, zeker als deze werkzaam zijn in de horeca. Daar zijn veel wijnen namelijk pas echt in hun element: aan tafel in combinatie met fraaie gerechten.

Fred proeft wel eens wat met… Harrie Baas.

Harrie Baas behoeft eigenlijk geen introductie, want iedereen die een beetje bekend is met de Nederlandse gastronomie kent zijn kwaliteiten op het gebied van gastheerschap, wijn, bier, thee en het combineren ervan met allerlei fantastische gerechten.

Sinds enkele maanden is hij de trotse eigenaar van Harries Wine & Deli in Rotterdam, daar waar je elke dag kunt genieten van fraaie wijnen, bieren, koffie en thee, heerlijke kazen, bijzondere charcuterie en nog veel meer.

Samen proefden we enkele wijn van het Toscaanse wijnhuis Rocca di Montegrossi en Gulfi uit Sicilie. 

ROCCA DI MONTEGROSSI

Rosé:

  • Rocca di Montegrossi, Rosato Toscana IGT, 2018
    100% Sangiovese (uitsluitend RVS)
    Een sappige, laagdrempelige rosé, ideaal op terras of als aperitief, desgewenst met wat hapjes; vriendelijk en goed fris met een zoet accent. Een lekkere slobber waar je veel mensen een plezier mee doet; kost geen enkele moeite om de fles leeg te maken en dat is altijd een compliment aan een wijn.

Rood:

  • Rocca di Montegrossi, Chianti Classico DOCG, 2017
    90% Sangiovese, 5% canaiolo, 5% colorino, 12 maanden grotere vaten Allier
    Zacht en toegankelijk, saprijk met romige fruittoets, waardoor de wijn makkelijk te drinken is. Eerlijk en zeer goed gemaakt, perfecte balans tussen zoet fruit, frisse zuren en rijpe tannine; een wijn die perfect is bij niet te ingewikkelde gerechten (pizza, pasta) of gewoon tussendoor bij een kaasplankje of charcuterie. Een heel doordrinkbare wijn, universeel, niemand die dit niet zal waarderen.

     

  • Rocca di Montegrossi, Vigneto San Marcellino, Chianti Classico Gran Selezione DOCG, 2014
    95% Sangiovese, 5% pugnitello, 24 maanden barriques Allier
    Het jaar 2014 heeft een slecht reputatie, maar deze wijn bewijst dat er zeer faaie uitzonderingen zijn. Echte topwijn met veel spanning, souplesse en elegantie. Heeft geen eten nodig om eventuele zwakke punten te compenseren, maar past beslist bij allerlei gerechten, zeker als deze niet teveel vet bevatten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan zacht gegaard rundvlees met tomaten en tijm, of gegrild vlees. De wijn pakt je meteen en doet je verlangen naar een volgende slok door een perfecte balans en veel sap en smaak. Heel verteerbaar en op dit moment nog vol onstuimig fruit dat wat rustiger zal worden in de komende jaren. Erg fraai en lekker!

     

  • Rocca di Montegrossi, Geremia, Toscana IGT, 2015
    70% Merlot, 30% cabernet sauvignon, 24 maanden barriques en tonneaux Alllier
    Vol in geur en smaak, genereus, bijna weelderig met duidelijk veel rijpe merlot (aardbeien), op zijn plaats gehouden door de cabernet die de wijn meer spanning geeft. Sappig en gul met veel rijp fruit, jeugdig, maar al heerlijk te genieten door zijn ronde, fruitrijke karakter; in zowel geur als smaak wat houttonen (vanille), maar die maken de wijn alleen maar meer compleet. Past uitstekend bij allerlei gerechten met lamsvlees en/of koolsoorten, maar als je niet ingewikkeld wilt doen, serveer hem dan in grote glazen bij diverse (hardere) kazen. Genereuze wijn die bij een groot publiek in de smaak zal vallen.

Zoet:

  • Rocca di Montegrossi, Vin Santo del Chianti Classico DOC, 2008
    100% Malvasia bianco 5 maanden gedroogd, 7 jaar in caratelli kersenhout.
    Enorm geconcentreerd, bijna stroperig met gedroogde pruimen, dadels, vijgen en abrikozen, kandij, krenten en ga zo maar door. Een vloeibaar snoepje en fantastisch bij chocolaatjes, tartiflette, panforte of gerijpte geitenkaas en zelfs zwezerik met een stevige kalfsjus. Hier geniet iedereen van, want dit is perfectie in het glas door een ideale combinatie van zoet en zuur. Een feestje!

Importeur  Rocca di Montegrossi: Eck & Maurick

GULFI

Vier cru’s van het Siciliaanse wijnhuis Gulfi, gelegen in de Val di Noto in het uiterste zuidoosten van Sicilië.

  • Nero Màccarj, Gulfi, Sicilia Rosso IGT, 2013
    Nero d’Avola , biologisch gecertificeerd van wijngaard Maccari bij Pachino in Val di Noto op 30 meter hoogte; ca 3 ha groot, 30 jaar oud, alberello gesnoeid, 7000 pl/ha, zuidoostelijke expositie, niet geïrrigeerd. Bodem: kalksteen met de nodige klei. Lange weking op de schil, lagering van 2 jaar in tonneaux en 1 jaar fles.
    Bessig in geur en smaak, mooie bite, de eerste slok maakt meteen indruk; dit is niet zomaar een simpel glaasje wijn. Gestoofd donker fruit (pruimen), grip, duidelijk hout (tabak), accent van bramen, vlezig met goede zuren voor gerechten met een stevige structuur.

     

  • Nero Baronj, Gulfi, Sicilia Rosso IGT, 2013
    Nero d’Avola, biologisch gecertificeerd van wijngaard Baroni tusssen Pachino en Noto in Val di Noto op 50 meter hoogte; ca 3 ha groot, 30 jaar oud, alberello gesnoeid, 7000 pl/ha, zuidoostelijke expositie, niet geïrrigeerd. Bodem: kalksteen met de nodige klei. Lange weking op de schil, lagering van 2 jaar in tonneaux en barriques en 1 jaar fles.
    Meer gestoofd fruit in de neus en wat meer invloed van hout in de mond; een druivig karakter met rijpe tannine van het fruit en wat toost van het hout; vraagt om eten, beslist vlees, gegrild bijvoorbeeld of met een rijke saus.

     

  • Nero Sanloré, Sicilia Rosso IGT, 2013
    Nero d’Avola, biologisch gecertificeerd van wijngaard San Lorenzo bij Marzamemi, 700 meter van de zee op 10 meter hoogte; ca 2,5 ha groot, >40 jaar oud, alberello gesnoeid, 7000 pl/ha, zuidoostelijke expositie, niet geïrrigeerd. Bodem: voornamelijk rood zand. Lange weking op de schil, lagering van 2 jaar in tonneaux en 1 jaar fles.
    In de neus veel cassis, pittig van smaak; duidelijk anders dan de andere drie, meer nerveus, redelijk wat hout, ruige tonen in geur en smaak, zoetig rood fruit, nette balans en lengte.

     

  • Nero Bufaleffj, Gulfi, Sicilia Rosso IGT, 2013
    Nero d’Avola, biologisch gecertificeerd van wijngaard Bufaleffi bij Pachino in Val di Noto op 50 meter hoogte; ca 2,5 ha groot, >35 jaar oud, alberello gesnoeid, 7000 pl/ha, zuidoostelijke expositie, niet geïrrigeerd. Bodem: tamelijk divers met zowel zwarte klei als witte kalksteen en rood zand. Lange weking op de schil, lagering van 2 jaar in tonneaux en 1 jaar fles.
    De meest toegankelijke van de vier wijnen, lijkt wel een blend van de vorige drie, met een perfecte balans tussen alle elementen. Heel evenwichtig, saprijk, met veel zoet rijp (rood) fruit als aardbeien, ook zoethout, laurierdrop en tabak, duidelijk een zoete toets, romig, alles klopt in deze wijn, zeer interessant, smeuïg en toegankelijk, smaakvol en verleidelijk en prima te combineren met heel veel gerechten, waarbij verrassende combinaties mogelijk zijn, zoals met asperges. 

Importeur Gulfi: AltoVino

Fred proeft wel eens wat met… drie Rotterdamse toppers

Deze keer proefde ik allerlei wijnen met drie gelouterde Rotterdamse sommeliers: Axel Rosier van restaurant Fred (**), David van Steenderen van Vineum en Danny Gonzalez van Fitzgerald (*). Ik bezocht de heren op een willekeurige dag en verraste ze met een reeks veelal onbekende, wijnen. De wijnen werden ‘blind’ geserveerd voor een eerste indruk, waarna de fles werd getoond, de prijs werd vermeld en de wijn besproken. Allen werd gevraagd of ze wat de wijnen ‘zouden kunnen’ in hun restaurant en vrijwel alle wijnen voldeden aan deze ‘eis’. Twee wijnen die geschonken werden zijn niet in dit overzicht opgenomen; 1 fles bleek onzuiver en een andere wijn niet goed genoeg.

Eventuele vermelding van auteursrechten

Wit:

  1. Les Fruits de Sauvages, Chardonnay, Abbotts & Delaunay, Pays d’Oc IGP, 2016
    Bekende aroma’s die velen aanspreken en dan ook niet zullen teleurstellen. Een grote groep consumenten koestert dergelijke wijnen en worden op hun wenken bediend met deze wijn. Goede kwaliteit, betaalbaar en herkenbaar; veel meer willen de meeste gasten niet.
    Fourcroy Nederland/Activin;

  2. L’Hermas blanc, Saint Guilhem le Desert, 2017
    Dekker eigenwijs, smaakvol en uitdagend, zondoorstoofd exotisch en tropisch fruit met de juiste zuurgraad voor balans en spanning. Een wijn die vraagt om eten en diverse wijns-spijs suggesties werden geopperd, varierend van wit vlees, tot vis, risotto, pasta en allerlei andere mogelijkheden. Zijn redelijk vriendelijke prijs maakt hem extra aantrekkelijk.
    Terroirwijn;

  3. Alto Adige Pinot Grigio, Alois Lageder, 2017
    Een klassieker die eigenlijk nooit teleurstelt en ook daarom een vaste waarde is op de wijnkaart van veel restaurants. Loepzuiver, smaakvol, fruitig en levendig. Iedereen vind dit lekker aldus de proevers, ook omdat de wijn juist niet te ingewikkeld is. Toegankelijke kwaliteit voor een alleszins redelijke prijs van een producent die veel gasten kennen, waarderen en dus ‘zichzelf’ verkoopt.
    Résidence Wijnen;

  4. Nozze d’Oro 2016, Tasca d’Almerita
    In eerste instantie geopend bij restaurant Fitzgerald en eerlijk is eerlijk, de wijn imponeerde daar niet. Hij toonde zich bescheiden, erg gesloten en bleek keurig, maar niet heel bijzonder. Naarmate de dag vorderde echter en de fles langer open was, ontstond er steeds meer waardering voor de wijn. Nog altijd een zekere ingetogenheid, maar subtiel met mooi sap, een perfecte balans, fraaie lengte en een universeel gastronomisch karakter. Misschien niet de meest uitgesproken wijn, maar wel een wijn waarvan de fles heel erg snel leeg is en dat is eigenlijk het grootste compliment dat je een wijn kunt geven.   
    Vinites;

  5. Heerkretz Riesling GG, Wagner Stempel, Rheinhessen, 2016
    Van de vier proevers waren er drie zonder enige twijfel laaiend enthousiast en bleek er één wat meer gereserveerd in het bejubelen van de wijn. Voor een ieder echter overduidelijk riesling van hoog niveau (GG) met een veelzijdig karakter voor gebruik in de topgastronomie.
    Saprijk en vol van smaak, jeugdig, maar o zo fijn om nu al te drinken, zeker in combinatie met een grote reeks gerechten met zeer veel variatie. Alle proevers zagen vele mogelijkheden om gasten heel erg blij te maken met deze wijn
    Grandi Vini;

Amber:

  1. Vita Vinea Kisi, Amber Dry, Dakashvili Family Vineyards, 2016
    Een misschien wat vreemde eend in de bijt en niet geschikt voor elke gast in ieder restaurant, maar intrigerend en van prima kwaliteit. Wie van een beetje avontuur houdt en gasten heeft die wel in zijn voor ‘iets anders’, is dit de ideale wijn. Verrassend qua kleur, smaakpalet en herkomst en aan de kwaliteit mankeert niets. De wijn is loepzuiver, verteerbaar en opwekkend met een mooi vlezig karakter en prima zuren voor een uitstekende balans. Heerlijk om mee te spelen op het gebied van wijn-spijs, waarbij de keuze beslist niet beperkt hoeft te blijven tot kaas.
    Ghvino;

Rood:

  1. Gamay Touraine, Michaud, 2017
    Pure, eerlijke eenvoud, en daar mankeert helemaal niks aan. Een wijn die tot op Bib Gourmand niveau prima meekan en waarmee een restaurant zich kan onderscheiden.
    Fruitrijk en licht verteerbaar met de juiste vulling en balans is de wijn breder inzetbaar dan menigeen verwacht. Bij diverse visgerechten bijvoorbeeld of als begeleider van wat steviger voorgerechten, salades en pasta’s. Misstaat ook niet als huiswijn en is zeker in warmere maanden uiterst verfrissend en opwekkend als hij licht gekoeld geschonken wordt.
    Terroirwijn;

  2. Mas’Est, Marzemino, Bossi Fedrigotti (Masi), Marzemino Trentino DOC, 2017
    Opmerkelijk aangenaam door het eigen karakter van de druif en zijn vriendelijke prijs. Misschien niet de meest geschikte wijn voor de culinaire top in Nederland, maar beslist aanbevelingswaardig voor het middensegment. Het is niet de meest complexe wijn ter wereld, maar dat is zelden nodig. Veel belangrijker is het feit dat de wijn veel drinkplezier geeft en uitnodigt om een volgend glas te nemen. Daarnaast heeft de wijn wat extra’s vanwege zijn samenstelling en herkomst, dus volop redenen om voor deze wijn te kiezen.
    Fourcroy Nederland/Activin;

  3. L’Hermas rouge, Terrasses du Larzac, 2016 en 2014
    Beide jaargangen van deze wijn kregen de waardering van de sommeliers die vooral gecharmeerd waren van de nu iets meer gerijpte 2014. Een wijn die goed te combineren is met een keur aan gerechten, variërend van gevogelte (kwartel, parelhoen) tot allerlei vleesgerechten inclusief gestoofde kalfswang etc.
    Terroirwijn;

  4. Vita Vinea Saperavi, Dakashvili Family Vineyards, 2016
    Verrassend in diverse opzichten, vooral omdat velen de wijn niet kennen, maar wel waarderen. Qua smaak vraagt de wijn om stevige vleesgerechten of hartige kazen. Een erg leuk intermezzo in een wijnarrangement, maar kan rustig een hele maaltijd genoten worden, zeker omdat de wijn een verantwoorde prijs-kwaliteit verhouding heeft.
    Ghvino;

  5. Sur Ugo, Aia Vecchia, Bolgheri Superiore 2015 
    Een nette wijn die opvalt door niet heel erg op te vallen. Mooi rijp fruit, genereus en sappig met veel donker fruit en daarmee een ideale begeleider van vleesrijke hoofdgerechten. De prijs is netjes, zeker gezien zijn herkomst; de meeste wijn van de Toscaanse goudkust zijn beduidend duurder. Prima prijs-kwaliteit, breed inzetbaar, een smaakvolle allemansvriend.  
    Grandi Vini;

  6. Vrede, pinot noir, Storm Wines, Hemel en Aarde Valley, 2015
    Een bekende wijn voor Danny Gonzales, want hij siert zijn wijnkaart. De kwaliteiten van de wijn staan voor hem niet ter discussie en die meningen delen ook Axel, David en ondergetekende. Allen zien we vele mogelijkheden om deze wijn in te zetten aan tafel vanwege de fijne balans tussen finesse en doorzettingsvermogen. Niet goedkoop, maar meer dan genoeg waarde voor zijn geld en als je, net als Gonzalez, genoegen neemt met een bescheiden marge, dan doe je er heel veel gasten een groot plezier mee.
    Wijnkoperij de Lange;

  7. Series M 2013, Vilafonté
    Een andere wijn die bij alle proevers veel lof oogst is deze Zuid-Afrikaan met zijn met zijn mondiale karakter. Rijk en gul met de juiste verhouding tussen fruit en hout. Een wijn die veel mensen verleid en drinkplezier zal geven en gastronomisch makkelijk te combineren is met vele (vlees-)gerechten. Zijn prijs is niet mals, maar de kwaliteit is dik in orde en bovendien moet je voor vergelijkbare wijnen uit de klassiek wereld vaak beduidend meer geld betalen.
    Vinites;

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Spread the word