Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

25 jaar NCS

25 jaar Nijhuis, Consultancy & Services

Na 25 jaar vooral voor anderen gewerkt te hebben en vaak in de schaduw te hebben geproefd, geselecteerd, geschreven en georganiseerd, was het tijd om zelf eens in het middelpunt van de belangstelling te staan. Eind 2015 zag ik dat ik Nijhuis Consultancy & Services op 1 april 1991 bij de Kamer van Koophandel registreerde. Natascha zag meteen een prima reden om daar op 1 april 2016 (wel leuk, geen grap) eens uitgebreid bij stil te staan, d.w.z. dit heugelijke feit feestelijk te vieren.

Ik besloot een proeverij te organiseren met mijn favoriete Italiaanse icoonwijnen en verzocht hun makers me te ondersteunen. Hun reacties waren overweldigend en hartverwarmend, want allemaal bleken ze heel graag bereid om een bijzondere wijn in te brengen én persoonlijk aanwezig te zijn.

Een paar producenten moesten verstek laten gaan door verplichtingen elders (één van hen riskeerde een echtscheiding als hij mijn proeverij had bezocht i.p.v. de 50e verjaardag van zijn vrouw), maar uiteindelijk bleken de meeste aanwezig. 

Zo mochten we Marina Cvetic Masciarelli, Laura Bianchi (Castello di Monsanto), Allegra Antinori, Riccardo Tedeschi, Maria Cristina Geminiani (Fattoria Zerbina), Elisabetta Fagiuoli (Montenidoli), Filippo Carletti & Davide Abrahamsohn (Arnaldo-Caprai), Paola Banchi (Tua Rita), Nicolo de Ferrari (Boscarelli) en Chiara Lungarotti begroeten en alle tijd geven om hun wijnen te presenteren.

Tijdens de proeverij in de fenomenale zaal van het Wereldmuseum in Rotterdam stond de ultieme gastheer Harrie Baas aan het hoofd van een indrukwekkende equipe topsommeliers/gastheren en- vrouwen. Ze bleken allen meer dan bereid om de wijnen te schenken. Nog niet eerder was zo’n gezelschap aanwezig én actief op een proeverij c.q. evenement. Vereerd en blij waren we met de aanwezigheid en hulp van Nadine Mögling, Noël Vanwittenbergh, Allard Sieburgh, Ronnie Brouwer, Saskia Schurink, Bernard Tesink, Michael Daals, Maryse Verhoeven, Edger Groeneveld, Randy Bouwer, Koen van der Plas, Maikel Ginsheumer, Wouter Denessen, Leon IJpelaar, Job Seuren, Robbert Nijenhuis en Mílton Verseput. Door de speciale opstelling van de tafels kregen ze de extra aandacht die ze verdienen en ik mocht ze allemaal persoonlijk voorstellen aan alle aanwezigen.

Onder de andere, zeer gewaardeerde gasten ook andere Nederlandse coryfeeën zoals Ron Andes, Henk Maas, styliste Emma Poels, José van Eijk, Calogero Licata, Jolande Vos, Isabella Wildtham, Guus van Otterloo, Daan Jonker, Jan van Lissum, Piet Høvig, René & Mandy Nijhuis, Rob & Mirjam van der Pijl, Jan Ronald Boering, Patrick van Gool, Anton Silletti, Harrie Hendriks, Danny Gonzalez, Magda van der Rijst, Leon Mazairac, Alex Klein, Lou Borrani, Paul Frankhuizen, Luc Segal, Wieger Roelevink, Edwin Werkhoven, Douwe Walinga en de onvolprezen Allard Botenga.

Om er zeker van te zijn dat de aanwezigheid van een ieder niet ongemerkt voorbij zou gaan, legden fotografen Ingrid Driessen en Arnold van West alles vast op ‘de gevoelige plaat’ en zorgde Frank Dorren voor video-opnamen.

De proeverij bleek een enorm succes, vooral dankzij de voorbereidingen van Natascha, die, perfectionist als ze is, werkelijk niets aan het toeval had overgelaten om de proeverij onvergetelijk te maken. Tot op de dag van vandaag wordt nog steeds aangeven dat het de best georganiseerde proeverij ooit was. Zelf waren we daar al redelijk van overtuigd, maar het is prettig als anderen dat ook zo ervaren natuurlijk.

De rest van de dag was voor ons net zo belangrijk als de proeverij in de ochtend. De ‘eenvoudige edoch voedzame’ lunch met onze buitenlandse gasten was geweldig, net zoals de receptie met nog veel meer gasten en een sfeervolle avond met uitgebreid diner en talloze fabelachtige wijnen dankzij Lou Borrani en nog meer wijnhuizen, waaronder Badia a Coltibuono, Badia di Morrona en Fontodi.

Een heel bijzonder moment was de presentatie van de verhalenbundel; “Er was eens een wijn…”.

Ik was al jaren bezig met dit ‘project’ en had het jubileum nodig om het af te ronden. Het ging allemaal niet zonder slag of stoot en de timing was wat krap ( het boek werd uiteindelijk 30 maart bezorgd), maar het was de moeite waard. 

Het resultaat is een werkelijk uniek boekje met 20 boeiende, ontroerende, openhartige en zelf opwindende verhalen, voorzien van prachtige kunstwerken van artiesten waaronder Piero Mastroberdino, Isabel Viviani, Richard Bouwman en Adelina Quadri.

Verschillende media besteedden veel aandacht aan deze bijzondere dag met als hoogtepunt een uitgebreid verslag in het AD.

Anne-Wies van Oosten
'Alles is tot in de puntjes verzorgd. Op elke plek een naamkaartje, proefboekje, eigen spiton, foto’s van de etiketten op de plaats waar de glazen staan. Zelfs een pen met de naam van “onze favoriete wijnschrijver” ontbreekt niet. De Ohh’s en Ahh’s zijn niet van de lucht.'
Lees verder
The Wine Site
'25 jaar geleden maakte wijnschrijver Fred Nijhuis van zijn hobby zijn beroep. Tijd voor een feestje dus, met uiteraard de focus op Freds favoriete wijnland Italië. Plus de presentatie van de verhalenbundel “Er was eens een wijn”. – Jan van Lissum'
Lees verder
Misset Horeca
"Fred’s voorliefde voor Italië staat die dag centraal. Er wordt gestart met een proeverij die zijn weerga niet kent [...]. Veel van deze wijnen en hun makers zijn nooit bijeen geweest tijdens één proeverij."
Lees verder

Frank Dorren maakte na afloop van het jubileum een mooie video van de dag, waarin vooral de emoties mooi zijn vastgelegd.Het is elke keer weer bijzonder om deze video te zien en opnieuw intens te genieten van een geweldige dag.

Mijn dank gaat uit naar zoonlief Nicky, alle partners, familie, vrienden en vriendinnen, collega’s en andere gasten die deze dag werkelijk onvergetelijk hebben gemaakt. 

Maar een speciaal woord van dank gaat natuurlijk uit naar Natascha, die meer heeft gedaan dan ik kan beschrijven en ook meer voor me betekent dan ik in woorden kan uitdrukken.

Deel dit bericht
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn