Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

Fred proeft wel eens wat

Olifantsberg

Boven de Breederivier, op de noordwestelijke heuvels van de Brandwacht bergketen, liggen de Olifantsberg Family Vineyards, eigendom van voormalig belastingadviseur Paul Leeuwerik. Enige tijd geleden ontving ik hem in Tuil en maakte ik kennis met hem, zijn wijnen en hun verhaal.

Lees verder »

Gaja bij Silletti

In het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw (niet zo lang geleden als het klinkt), waren er in Nederland amper mensen die Italiaanse wijnen kenden, begrepen, dronken, kochten of verkochten. Het enige boek over Italiaanse wijnen uit die tijd (voor zover me bekend) is van Joost Reuten, iemand waar ik nog nooit van had gehoord en later overigens ook niks meer van of over heb vernomen. Het boek stamt uit 1980 en verhaalt over het Italië uit een vorige realiteit. Over Super Tuscans bijvoorbeeld geen woord, hoewel hij wel een profetische uitspraak van Marchese Niccolò Antinori (toen 79) citeert: “Zoals mijn grootvader wijn maakte, zo kan het nu niet meer”.

Lees verder »

Mayacamas

Het is 24 mei 1976. Parijs is het episch centrum van een schokgolf die de hele wijnwereld op haar grondvesten doet schudden. De oorzaak? Een proeverij georganiseerd door Steven Spurrier met Chardonnays en Bordeaux-blends uit Frankrijk en Californië. Een internationaal panel met top professionals proeft de wijnen blind en kiest haar favorieten.

Lees verder »