Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Proef op de som

Centellino_4423442Centellino
sierlijk en praktisch

Over het nut en de noodzaak om een wijn te decanteren of karafferen bestaan veel misverstanden en verschillen van mening. Van oudsher werden wijnen gedecanteerd om (klare) wijn van zijn depot te scheiden, waarbij het meestal oudere, robuuste wijnen betrof die wel wat extra lucht konden gebruiken.
Niet zelden is decanteren juist de doodsteek voor een wijn. Het geeft de wijn een overdosis zuurstof en het kleine beetje fruit wat nog resteerde, wordt de wijn met kracht ontnomen. Net zoals we onze frêle grootouders niet een heuvel moeten afduwen, zo moeten we ook wijnen op leeftijd met respect en zorg behandelen.

Door betere technieken in zowel wijngaard als kelder, is het aantal ruwe, ruige, noeste wijnen die veel tijd nodig hebben om drinkbaar te worden, sterk afgenomen en worden de meeste wijnen al gedronken voor ze enig depot kunnen ontwikkelen. Daardoor heeft decanteren zich meer ontwikkeld tot karafferen en is het tegenwoordig vrijwel uitsluitend gericht op het beluchten van jonge wijn.

In restaurants is het gebruik van een karaf niet altijd even handig, zeker niet als het wijnen betreft die per glas worden aangeboden. De hele fles decanteren of karafferen heeft dan wel het gewenste resultaat voor de eerste glazen, maar niet voor de laatste. Die kunnen dan juist teveel lucht hebben gehad en hun zo gewaardeerde fruit hebben verloren.

Voor dit soort situaties is de Centellino ontworpen, een sierlijke accessoire waarmee een wijn per glas kan worden gekaraffeerd. Het is even wennen en enige techniek en geduld zijn aanbevolen, maar het effect is inderdaad lovenswaardig. De Centellino geeft een glas wijn net even wat meer lucht, waardoor jonge, gesloten wijnen of wijnen met een reductief karakter, zich mooi ontplooien.

Met een prijs van € 39,95 is hij niet goedkoop, maar zijn uiterlijk en toepassing geven hem voldoende toegevoegde waarde. De Centellino is handgeblazen en -gemaakt en verkrijgbaar in drie maten; 100, 60 en 35 ml, afgestemd op diverse typen wijn en gedistilleerd.

Centellino is een geregistreerde merknaam en te koop bij wijnspeciaalzaken en diverse restaurants in Nederland.

Voor meer informatie: www.centellino.nl

*************************************************************************************

LEBANONLibanon
Vrede, vaderland en vineuze liefde

Voor een (kort) artikel voor Proefschrift, bezocht ik op Prowein de stand van een groep Libanese wijnproducenten. Ik genoot er niet alleen van verschillende fraaie wijnen, maar was tevens getuige van het wederzijdse respect en de gedeelde liefde voor het vak tussen de Libanese wijnmakers en hun Israëlisch collega´s. Hun gezamenlijke passie is grenzeloos, hun wijn verbroedert…..

Camille Karout, importeur van Libanese wijnen, hoorde van mijn artikel en bood me aan om (ook) zijn wijnen te proeven. Met genoegen nam ik zijn uitnodiging aan en proefde ik onlangs de volgende wijnen.

Domaine Kortbawi Blanc, Vallee de la Bekaa, Libanon, 2013Cortbawi-Blance-Perle-2013
Deze blend van sauvignon blanc met ugni blanc is zeer licht van kleur, heel fris, fruitig (veel citrus) en rassig, met hoge zuren die de wijn geschikt maken als aperitief of bij zomerse temperaturen.

Domaine Kortbawi Rose, Valle de la Bekaa, Libanon, 2013
Gemaakt van cabernet-sauvignon en sangiovese; fris rozerood van kleur; in neus en mond veel licht rood fruit, fruitsnoepjes, droog met een levendige zuurgraad, onschuldige terraswijn

Domaine Kortbawi Rouge, Vallee de la Bekaa, Libanon, 2011
De in Libanon traditionele blend van cabernet-sauvignon, syrah en cinsault geeft de wijn een mooie mix van aroma’s; florale accenten met zowel rood als zwart fruit en een zekere kruidigheid kenmerken zowel de geur als de smaak; de structuur is gemiddeld en maakt de wijn licht verteerbaar.

Cave Kouroum, Blanc Perle, Ville de Kefraya, Vallee de la Bekaa, Libanon, 2013
Blend van sauvignon blanc, grenache blanc, muscat, clairette en ugni blanc.
Aromatisch met florale tonen en een lichte kruidigheid; goed fris in geur en smaak, klein aromatisch zoetje, nette balans, universele, fruitrijke wijn

Cave Kouroum, Rose d’Amour, Ville de Kefraya, Vallee de la Bekaa, Libanon, 2013
De cinsault, grenache en carignan geven de wijn de zalmroze kleur die je bij deze wijn in de Provence-stijl verwacht; ook in de geur en smaak vergelijkbare aroma’s met de Franse bron van inspiratie; rood fruit, frambozensnoepjes en een Mediterrane kruidigheid. Gemakkelijk en doordrinkbaar.

Cave-Kouroum-7-cepages-2008Cave Kouroum, 7 Cépages, Ville de Kefraya, Vallee de la Bekaa, Libanon, 2007
Opmerkelijk genoeg 8 druivensoorten, i.c. min of meer gelijke delen pinot noir, syrah, grenache, carignan, gamay, cabernet sauvignon, merlot en marselain. Kruidig met specerijen, jeneverbes, rozemarijn, warm, jeugdig, vol sappig en fruitrijk, zachte tanninestructuur, wat drop in finale, schone afdronk, mooie balans, fraaie eetwijn met eigen karakter

Château Qanafar 2011chateau-Qanafar-Award
Cabernet sauvignon, merlot en syrah
Diep gekleurd, duidelijk veel extractie en concentraat, , veel zoet, rijp zwart fruit, florale accenten van viooltjes en wat mint en toost van het houtgebruik, tanninestructuur krachtig maar rijp, modern gestileerde wijn op internationale leest geschoeid, technisch mooie wijn. Ik weet dat dit soort wijnen door hun intensiteit hoog scoren op concoursen en bij een bepaalde groep journalisten. Ervaring leert echter, dat dergelijke flessen aan tafel zelden als eerste leeg gaan. Het zijn mooie, technisch volmaakte wijnen, maar voor mij missen ze de doordrinkfactor en typiciteit die ik wel in de wijnen van Kouroum en zeker Khoury proef.

Chateau Khoury, Cuvee Ste Thérèse, Bekaa Dhour Zahlé, Libanon, 2011
gecertificeerd biologisch, Cépages : Caladoc (80%), Pinot Noir (20%)
Hecht, diepe kleur, paarsrood, jeugdig, bosaardbeitjes, lichte impressie van vacht, maar vooral veel rijp, zondoorstoofd fruit, Mediterrane accent, florale toets en warme gloed in de afdronk

Chateau-Khoury-Perseides-2007Chateau Khoury, Pérséïdes, Bekaa Dhour Zahlé, Libanon, 2007
Syrah (50%), Cabernet Sauvignon (25%), Merlot (25%)
Veel kleur, ondoorzichtig, slechts lichte verkleuring; in de mond bosbessen en rode peper; warme gulle, kruidige wijn, rijk aan impressies van zoete, Mediterrane specerijen, veel lengte met wat laurierdrop in afdronk, hout is mooi verweven

Chateau Khoury, Chateau Symphonie, Bekaa Dhour Zahlé, Libanon, 2006
Syrah (25%), Cabernet Sauvignon (25%), Cabernet Franc (25%), Merlot (25%)
Mooi intens qua kleur, geur en smaak; in de neus veel verse rode vruchten met wat zoete accenten van vanille, mokka en gedroogde vijgen en cacao; harmonieuze blend, rijk aan rijp fruit, verteerbaar en elegant met een zachte, zoete tanninestructuur, ietsje droging in afdronk

Voor meer informatie: Gopic Retie (B) http://gopicbvba.com/p/

*****************************************************************************************

winechillWinechill
Enige tijd geleden kreeg ik een Winechill toegestuurd. Een nieuwe wijngadget, aangekondigd als ‘De beste uitvinding sinds de paperclip! Eindelijk een koelhoudertje dat echt werkt en er ook nog eens stijlvol uitziet! Hoe hebben we ooit zonder kunnen leven?!’

De Winechill werd ontwikkeld om zowel witte, rosé als rode wijnen op de juiste (iets koele) temperatuur te schenken, zonder last te hebben van rommelige ijsemmers of de andere nadelen van alternatieve manieren om wijnen te koelen.

Op een redelijk warme dag, testte ik de Winechill in gezelschap van vrienden en familie. Een witte wijn was dringend aan verkoeling toe en de Winechill mocht zijn kunsten vertonen. De Winechill is strak en elegant vormgegeven, maar bleek niet voor iedereen direct herkenbaar als wijngadget. Het roestvrijstalen staafje werd ook gezien als futuristisch hulpmiddel van Harrie Potter, een temperatuur gevoelig medisch instrument of speciale aanbieding van de Pabo. Gelukkig bleek het noemen van de naam en het (voor-)lezen van de gebruiksaanwijzing voldoende om een ieder te overtuigen van het werkelijke en enige doel van de Winechill.

Volgens de instructie had ik het betreffende deel van de Winechill al van tevoren in het vriesvak van de koelkast gelegd. De ijskoude staaf werd aan het schenkdeel geschroefd en in de fles met te warme witte wijn geplaatst. Om dat mogelijk te maken moest eerst 20 cc uit de fles worden geschonken om ruimte te maken voor de van binnenuit koelende Winechill. 20 cc is misschien niet heel veel, maar het blijft zonde om goede wijn weg te gooien….

Tijdens het ‘inbrengen’ bleek tevens dat de Winechill niet geschikt is voor elke fles. De fles die gekozen was, bleek over een flinke ziel te beschikken en de Winechill te lang. Na enig ‘aandringen’ werd de Winechill ietwat scheef in de fles gekregen en sloot de fles goed af om de wijn via de Winechill, en daarmee stijlvol en zonder morsen, te kunnen uitschenken. Voor prestigieuze flessen met een serieuze ziel, bocksbeutels, andere lage flesvormen en zeker voor halfjes of halve liter flesjes is de Winechill dus niet geschikt.

Na vijf minuten was de temperatuur van de wijn iets gedaald, maar nog niet genoeg. Ook na tien minuten was er geen sprake van een voldoende afgekoelde wijn en nog eens vijf minuten extra gaf evenmin het gewenste resultaat. De wijn was weliswaar kouder geworden, maar nog steeds niet koud genoeg. De massa van de Winechill bleek te beperkt om de wijn echt goed op een lage temperatuur te krijgen. De Winechill gaf na 15 minuten geen koude meer af dus langer ‘koelen’ had geen zin. Misschien dat een wijn die al redelijk koel is en/of gebaat is bij een klein zetje in de frisse richting geholpen wordt door de Winechill, maar echt koelen doet hij niet.

De uitstraling is chique en de bedoelingen zijn prima, maar het uiteindelijke effect laat te wensen over. Een koeler met ijs is inderdaad niet altijd even handig, maar wel erg effectief. Koelelementen die om de fles geplaatst worden zijn minder hightech, niet de mooiste verpakking voor een fles wijn en nemen de nodige ruimte in het vriesvak in beslag, maar ze werken sneller en beter.

De Winechill is leuk, innovatief en met € 24,95 niet belachelijk duur. Ook omdat hij erg weinig ruimte inneemt, fraai oogt en iets beter is dan niets, hou ik er daarom voor alle zekerheid eentje in de vriesvak. Maar let op, het rendement is beperkt, verwacht er geen wonderen van.

*******************************************************************************************

Libanon
Camille Karout van Gopic bvba, import van Libanese Wijnen uit Retie (België), is een bezig baasje. Aan allerlei digitale posts en reacties op sociale media te zien, reist hij heel Nederland en België af om een ieder te overtuigen van de klasse van Libanese wijnen. Ik drink de wijnen van o.a. Musar, Ksara, Kefraya  en Clos Saint Thomas graag, dus het kostte me erg weinig moeite om in te gaan op de uitnodiging van Camille om enkele van zijn wijnen te proeven.
Red LebanonDe wijn waarmee hij op dit moment de markt probeert te veroveren is de Red Lebanon, Domaine Cortbawi, Cabernet sauvigon, Cinsault & Syrah, Cuvée 2011. Ik moest me inhouden om niet teveel te reageren op het etiket. Provocerend, humoristisch, dubbelzinnig, flauw, grensverleggend en fout zijn reacties die in me opkwamen en ook werden gedeeld op Facebook etc. Over smaak valt niet te twisten; opvallend is het etiket in ieder geval. De link met geestverruimende middelen ligt voor de hand, maar bleek niet terecht. De wijn is zonder twijfel netjes en beter voor de longen en het korte termijn geheugen, maar zorgde niet voor euforische taferelen of lacherig gedrag en ik raakte er evenmin van in hogere sferen. Enerzijds jammer, anderzijds maar goed ook; ik beschik al over een ruime fantasie, heb genoeg afwijkingen en kan prima leven zonder allerlei verslavingen die meer vervelende langdurige complicaties opleveren dan kortstondig genot.

Terug naar de wijn. Deze presenteert zich jeugdig gekleurd, diep paarsrood; is in de neus goed zuiver, redelijk expressief, floraal (viooltjes) met veel rijp donker fruit, zoals bramen, zwarte kersen en pruimen en accenten van verse tuinkruiden, jong en onstuimig; in de mond is de wijn sappig en redelijk stevig met de juiste balans tussen rijp fruit en zuren, een kruidige afdronk met wat drop en tannine completeert het smaakbeeld. Zondermeer een goed gemaakte wijn met een gemiddelde structuur en lengte. Opvallend genoeg niet de smeuïge, exotische kruidigheid die veel wijnen van andere Libanese domeinen kenmerken en de wijnen uit de Bekaa-vallei zo geschikt maken om te genieten bij kruidige gerechten met zoete accenten en specerijen uit de Noord-Afrikaanse keuken. De stijl van deze wijn is jeugdiger, meer mondiaal en past daardoor bij een keur aan kookstijlen, de Mediterrane  zeker niet uitgesloten.

Ik mocht ook twee andere wijnen proeven, dit keer met een etiket dat niet rechthoekig is, maar een vorm heeft die associaties bij me oproept met de zwoele, uitdagende, opwindende bewegingen van danseressen uit het Midden-Oosten. Zoals al eerder gememoreerd; ik beschik over meer dan genoeg fantasie en andere afwijkingen.

De Petit Noir 2009 van Cave Kouroum (ik zag op het web een advies winkelprijs van circaIMG1760 15 euro) is een wijn met 50% Cinsault, 15% Grenache, 25% Carignan en 10% Syrah. De kleur is graatrood en redelijk diep; de geur is warm, zacht en zwoel door zowel wat flesrijping als het gulle warme klimaat en biedt aroma’s van rijp rood fruit als rode bessen en cranberry’s, aangevuld met wat zoete specerijen; de smaak is eveneens rijp, frisse zuren zoals in rinse rode bessen, zorgen voor voldoende spanning, wat tannine in de afdronk vraagt om eten. Nette balans.

IMG1761De 7 Cepages van Cave Kouroum uit 2004 (circa 18,50) is een blend van 25% Syrah, 25% Cinsault, 10% Grenache, 10% Carignan, 15% Cabernet sauvignon, 5% Merlot en 10% Pinot noir. De wijn toont zijn leeftijd in zowel de kleur als de geur. Oud rood met wat verkleuring aan de rand en eveneens gerijpte elementen in de neus; afgerond, mooi ontwikkeld met impressies van gedroogd rood fruit, gedroogde rozenblaadjes en decent houtgebruik en hint van exotische specerijen. Evolutie dus, maar nog altijd fris en levendig met mooie fruittonen en goede complexiteit; in de mond zoete tonen van rijp fruit, wederom specerijen en de juiste zuurgraad voor een goede balans, de tanninestructuur is vriendelijk. Aangename wijn met eigen gezicht, gemiddelde lengte en een uitnodigend gastronomisch karakter. Nu en de komende jaren mooi op dronk. Mijn favoriet van deze 3 wijnen.