Over mij

Over

Fred F.A. Nijhuis

Wie ben ik? Ik denk dat ik het beste te omschrijven ben als een liefhebber. Een ervaren en kritisch liefhebber met een eigen mening die graag een goed glas wijn deelt met geestverwanten. Al op redelijk vroege leeftijd ontwikkelde ik een zekere interesse voor wijn en koesterde ik een wijnrek met maar liefst tien (!) flessen wijn.

Ook al waren er hele slechte wijnen bij, ze hadden toch een positief effect. Ze stimuleerden me namelijk om me verder te verdiepen in wijn. Studerend en proevend leerde ik de geheimen en waarde van druiven, terroir, oogstjaren en vinificatie kennen. Ik ontmoette talloze wijnmakers, maakte kennis met goede handelaren en diverse wijnschrijvers die ik kort daarna collega’s mocht noemen.

Mijn schrijfdebuut was te lezen in het personeelsblad van het GAK in Rotterdam en lang was ik vrijwel exclusief werkzaam voor het vakblad Proefschrift. De laatste jaren heb ik echter vooral mijn eigen activiteiten als zelfstandig en onafhankelijk wijnprofessional verder ontwikkeld.

Ik specialiseerde me in het organiseren, presenteren of begeleiden van proeverijen en evenementen en richtte me ook op educatie. Mijn kennis en ervaring deel ik nu met professionals en particulieren tijdens workshops, trainingen en instructieve proeverijen. In het buitenland noemen ze me meestal “Mr Fred” en ik afficheer mezelf als “Your Favorite Dutch Wine Writer”.

 In de 15 jaar die ik deze laatste ‘titel’ gebruik, heb ik daar slechts 2 minder positieve reacties op gekregen; één iemand dacht abusievelijk dat ik het serieus bedoelde en opmerkingen van een ander vertelden meer over hem dan over mij. Hoewel ik mondiaal georiënteerd ben en de meeste wijnlanden op Aarde wel bezocht heb, heeft er zich een passie en specialisme ontwikkeld t.a.v. Italiaanse wijnen. 

Ze zijn een beetje zoals ik; niet altijd even makkelijk, maar soms best aardig…