Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

Workshops

De tweede reeks workshops voor 2019 staan gepland!

Donderdag 12 september 2019: Montefalco Sagrantino
Bijna vergeten, maar weer volop in de belangstelling en niet zonder reden. De Sagrantino is een heerlijk eigenwijze druif en wie de moeite neemt om de druif te begrijpen en weet om te gaan met zijn soms norse karakter, die wordt beloond met eigenzinnige wijnen op het hoogste kwaliteitsniveau. Een zeer ruime selectie wijnen staat garant voor een uitgebreide introductie of nadere kennismaking met deze wijn die ook internationaal steeds meer aanzien krijgt.

Donderdag 26 september 2019: Cahors
De zwarte wijn, de wijn met een lange geschiedenis, een geweldige reputatie en toch zo onbekend. We maken kennis met de Côt, de druif die de basis vormt voor de wijn, de terroirverschillen en de visie van allerlei wijnmakers op aspecten als oogst en vinificatie. Zeer fraaie selectie in nauwe samenwerking met de producenten zelf.

Donderdag 10 oktober 2019: Heroische wijnmakers en hun extreme wijnen
Sommige wijngebieden kennen bizarre omstandigheden waar wijnmakers enorme inspanningen moeten leveren om er wijnen. We gaan in op verschillende van deze bijzondere wijngebieden en de heroische wijnmakers die er extreme wijnen maken. Denk aan de steile hellingen langs de Moezel, op eilanden als Samos en Madeira, in Alto-Adige, Valtellina en Zwitserland. Een unieke selectie, geïnspireerd op de competitie van Cervim; een ontdekkingsreis door spectaculaire wijngebieden.

Donderdag 14 november 2019: Solo Sangiovese
Sangiovese is een van de mooiste druivenrassen ter wereld en brengt talloze fenomenale wijn voort. Tot de beroemdste behoren illustere Super Tuscans (o.a. Cepparello van Isole e Olena en Cavaliere van Michele Satta) en fameuze Brunello di Montalcino (uiteraard Riserva’s van Biondi-Santi), maar ook de klasse van 100% sangioveses uit het Chianti Classico district en Montepulciano (o.a. Boscarelli en Dei) mogen niet vergeten worden. Daarnaast geeft de sangiovese ook prachtige wijnen in Romagna (o.a. van Drei Dona en Madonia), terwijl we ook buiten Italië (Zuid-Afrika, Australie, Californie en Oostenrijk) interessante wijnen van deze druif aantreffen. We gaan in op de kenmerken van de druif, zijn voorkeuren voor terroir en vinificatie en proeven een ruime selectie wijnen van enkele van de meest toonaangevende producenten. Een leerzame en aangename nadere kennismaking met de belangrijkste blauwe druif in Italië. 

Donderdag 28 november 2019: Port in al zijn facetten
In de afgelopen 30 jaar werkte ik mee aan diverse artikelen over port, bezocht of organiseerde ik proeverijen en evenementen waar port centraal stond, maakte ik wijnreizen naar de Douro en was ik ooit nauw betrokken bij de organisatie van de Grahams’ Trophy. Tijdens al die momenten leerde ik port kennen als een veelzijdig en boeiend product waar meer over te vertellen en te leren is dan menigeen verwacht. De verschillen in stijl (en kwaliteit) lopen enorm uiteen, het gevolg van blends, terroir, vinificatie en oogstjaren. Gedurende een kleine drie uur, verdiepen we ons in port, proeven we diverse tawny’s, late bottled vintage- en uiteraard ook vintage port en ervaren we waarom port tot de meest intrigerende wijnen ter wereld behoort.

Donderdag 12 december 2019: Vins de Savoie
Eén van de meest intrigerende Franse wijnstreken. Eigen druivenrassen, zeer fraaie terroir en vele fraaie, uitdagende wijnen. Ik bezocht de streek verschillende keren en was telkens weer onder de indruk van rassig wit en spannend rood. Een mooie ontdekkingsreis door dit mooie, boeiende wijngebied.

De workshops zijn allen op SDEN-4+ niveau en daardoor een mooie uitbreiding van kennis en ervaring van vinologen en SWET-cursisten. Ook minder ervaren liefhebbers zijn van harte welkom; door de opzet van de workshops zijn ze voor een ieder goed te volgen. Alle deelnemers krijgen hand-outs van de presentatie.

De workshops zijn steeds van 19.30 tot 22.00 uur in het Dorpshuis van Tuil, Sint Antoniestraat 5, 4176 BH Tuil.

Tuil is gemakkelijk te bereiken door de centrale ligging bij de kruising van de A2 en de A15, nabij de brug van Zaltbommel. Er is voldoende (gratis) parkeergelegenheid in de directe omgeving van het Dorpshuis.

Kosten: op aanvraag. Trouwe deelnemers en leden VVN en NWG hebben recht op 10% korting.

Minimaal aantal deelnemers: 10, maximaal 25

Voor informatie en aanmeldingen: fred@fred-nijhuis.nl

Wijnclubs, andere groepen liefhebbers en bedrijven kan ik nog enkele exclusieve workshops aanbieden.

  • Tweeluik Montepulciano, de druif versus de wijn (Montepucliano d’Abruzzo versus Vino Nobile)
  • Nebbiolo (diverse landen en streken met werkelijk alle info over deze druif)
  • Italiaans mousserend (diverse wijnstreken, druiven en stijlen)
  • Amarone della Valpolicella (alles over deze intrigerende wijn

Deze workshops in principe voor minimaal 8 en maximaal 12-14 personen; plaats, tijd en condities kunnen we in overleg bepalen.

Nijhuis Consultancy & Service organiseert workshops die uniek en ongeëvenaard genoemd mogen worden, want ze zijn:

– Onafhankelijk (zonder commerciële binding met producenten of importeurs)
– Objectief (alle facetten worden behandeld, ook de soms minder populaire)
– Deskundig (behandeling alle aspecten als geschiedenis, terroir, oogstjaren en vinificatie)
– Uitgebreid (elke avond circa 15 wijnen en diepgaande informatie)
– Exclusief (diverse wijnen die niet in Nederland verkrijgbaar zijn)
– Betaalbaar (ongeëvenaard aanbod wijnen en informatie)
– Met theorie op hoog niveau (SDEN4+)
– Met wijnen op hoogste mogelijke niveau (alle wijnen zorgvuldig geselecteerd)
– Interactief (kleinschalig door minimaal 10 en maximaal 14 deelnemers)
– Geaccrediteerd voor permanente educatiepunten ter verlenging van de titel Registervinoloog van de Wijnacademie

De behoefte aan (meer) diepgaande informatie over specifieke onderwerpen leidden de afgelopen jaren o.a. tot driedelige workshops over Brunello di Montalcino, Chianti Classico, Nebbiolo, Italiaans mousserend, Zuid-Italie  en Amarone della Valpolicella.

“Leuk, lekker en leerzaam. Zorgvuldig geselecteerde wijnen, theorie op hoog niveau en een interactieve samenwerking met cursisten kenmerken mijn workshops. Gecertificeerd voor PE-punten en altijd zonder commerciële bijbedoelingen”

De workshops zijn gericht op verdieping van kennis in combinatie met het zelf ontdekken / proeven van de verschillen in stijl (en kwaliteit) binnen een bepaald thema. Er wordt ingegaan op de geschiedenis, het heden en de toekomst van specifieke wijnen en essentiële aspecten als wetgeving, druiven, terroir, de wijngaard, oogstjaren en vinificatie.

Minstens zo belangrijk als de theorie is de praktijk en het is uniek dat iedere cursist elke avond ook daadwerkelijk zelf een groot aantal wijnen kan proeven.

Nijhuis Consultancy & Services werkt nauw samen met producenten en/of hun consortiums en tijdens de workshops worden regelmatig wijnen gepresenteerd die niet in Nederland verkrijgbaar zijn.

De structuur van de workshops maakt het heel goed mogelijk om ook losse avonden mee te doen. Hand outs van de theorie bieden niet alleen houvast tijdens de workshops, maar vormen ook een waardevolle bron van informatie na afloop.

Speciale gasten voegen soms een extra dimensie aan de avonden toe, zoals Andrea Lonardi (hoofd wijnmaker van de Bertani groep) en Sabrina Tedeschi (mede-eigenaar van het gelijknamige wijnhuis) dat deden.

Voor informatie en aanmeldingen: fred@fred-nijhuis.nl