Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

Workshops

Workshops 2020

Donderdag 27 februari 2020                       –              le Marche
Prachtig rood en veel verrassend wit. Maak kennis met de o.a. Lacrima di Moro d’Alba, de Maceratino, de Pecorino en ervaar waarom de Verdicchio, Montepulciano en Sangiovese er zoveel te bieden hebben.

Donderdag 12 maart 2020                           –              Friuli
Alle aandacht voor intrigerend wit van of met de autochtone Cividin, Picolit, Ribolla Gialla, Sciaglin, Verduzzo Friulano, Vitovska, Malvasia Istriana en Friulano, oranje wijnen van de pinot grigio en boeiende rode wijnen van of met de Cianorie, Cordenossa, Forgiarin, Piccola Nera, Piculit Neri, Pignolo, Refosco dal Penduncolo Rosso en di Faedis, Schioppettino, Tazzelenghe, Terrano en Ucelut.

Donderdag 10 september 2020                   –              delle Venezie
Zeer uitgebreide selectie wijnen van de Pinot Grigio uit deze nieuwe DOC.
Leer alles over de streek en haar wijnen; proef de verscheidenheid en kies je favorieten. Uitgebreide informatie, gevolgd door een lopende proeverij met tientallen wijnen. Ideaal voor professionals  en particuliere liefhebbers.  

Donderdag 17 september 2020                 –              Campanië (m.u.v. Taurasi)
Eerder besteedden we uitgebreide aandacht aan de Taurasi, nu is het de beurt aan andere fenomenale wijnen uit Campanie, waaronder die van de Greco, Fiano en Falanghina, de herontdekte Pallagrello’s en nog veel meer.

Donderdag 01 oktober 2020                       –              Ligurië & Valle d’Aosta
Klein maar fijn, zo staan deze minder grote Italiaanse wijngebieden bekend. Veel inheemse druivenrassen, prachtige wijnen die het ontdekken waard zijn. Ontmoet de wijnen van of met lokale  of regionale druivenrassen waaronder de Prie’ blanc, Bonda, Carnalin, Lumassina, Pigato en Scimiscia.

Donderdag 15 oktober 2020                       –              Sicilië (m.u.v. Etna)
De Etna bespraken we uitgebreid tijdens een eerdere workshop, maar Sicilië heeft natuurlijk veel meer te bieden. We proeven fraai wit, rosé en rood en staan uiteraard ook stil bij een van de meest inspirerende Siciliaanse wijnen, de Marsala.

Donderdag 12 november 2020                   –              Emilia-Romagna
Eén van de grootste streken qua productie en tevens één van de streken met een ongekend groot aantal minder bekende wijnen. Naast prachtige wijnen van de nobele Sangiovese, maken we kennis met druivenrassen die minder mensen kennen, zoals de Albana, Alionza, Besagni bianco, Lanzesa, Montu’, Ortrugo, Pagadebit, Barbarossa, Centesimino, Ervi en Fortana. Last but not least aandacht voor een veelal onbegrepen wijn: de Lambrusco; we proeven de allerbeste.

Donderdag 26 november 2020                    –              Sardegna
Maak kennis met verschillende unieke wijnen met een geheel eigen stijl, geniet van of leer over wijnen van of met de witte Bariadoriga, Brustiano bianco, Malvasia di Sardegna, Nasca Nuragus, Retagliado bianco, Semidan, Torbato, Vermentino di Sardegna en Vernaccia di Oristano, naast de rode van of met de barbera Sarda, Caddiu, Giro’, Monica nera, Nieddera, pascale en uiteraard de Cannonau en Carignano

Donderdag 10 december 2020                    –              Montecucco
Gelegen tussen Montalcino en de Scansano biedt Montecucco misschien wel ‘the best of both worlds’. Tijdens de workshops niet alleen witte wijnen met/van vooral vermentino, maar uiteraard ook rode van/met sangiovese in een hoofdrol. Ook andere druiven zoals de grecchetto, malvasia, trebbiano en ciliegiolo komen aan bod, net als de diverse typen wijnen, waaronder reguliere droge, riserva’s en vinsanto.

De workshops zijn:

  • Altijd leuk, lekker en leerzaam.
  • Altijd volstrekt onafhankelijk, objectief, op SDEN-4+ niveau en zonder commerciële belangen t.a.v. de handel.
  • Registervinologen altijd recht op 3 PE-punten per avond.
  • Leden VVN, NWG, NGW en trouwe deelnemers hebben recht op 10% korting.
  • Altijd minimaal 15 zorgvuldig geselecteerde wijnen en voor minimaal 10 en maximaal 25 deelnemers.
  • Altijd op een donderdagavond van 19.30 tot 22.00 uur in het Dorpshuis te Tuil, centraal gelegen nabij kruising A2 en A15 (bij de brug van Zaltbommel).

Voor meer informatie en aanmeldingen: fred@fred-nijhuis.nl

Workshops 2019

Donderdag 12 september 2019: Montefalco Sagrantino
Bijna vergeten, maar weer volop in de belangstelling en niet zonder reden. De Sagrantino is een heerlijk eigenwijze druif en wie de moeite neemt om de druif te begrijpen en weet om te gaan met zijn soms norse karakter, die wordt beloond met eigenzinnige wijnen op het hoogste kwaliteitsniveau. Een zeer ruime selectie wijnen staat garant voor een uitgebreide introductie of nadere kennismaking met deze wijn die ook internationaal steeds meer aanzien krijgt.

Donderdag 26 september 2019: Cahors
De zwarte wijn, de wijn met een lange geschiedenis, een geweldige reputatie en toch zo onbekend. We maken kennis met de Côt, de druif die de basis vormt voor de wijn, de terroirverschillen en de visie van allerlei wijnmakers op aspecten als oogst en vinificatie. Zeer fraaie selectie in nauwe samenwerking met de producenten zelf.

Donderdag 10 oktober 2019: Heroische wijnmakers en hun extreme wijnen
Sommige wijngebieden kennen bizarre omstandigheden waar wijnmakers enorme inspanningen moeten leveren om er wijnen. We gaan in op verschillende van deze bijzondere wijngebieden en de heroische wijnmakers die er extreme wijnen maken. Denk aan de steile hellingen langs de Moezel, op eilanden als Samos en Madeira, in Alto-Adige, Valtellina en Zwitserland. Een unieke selectie, geïnspireerd op de competitie van Cervim; een ontdekkingsreis door spectaculaire wijngebieden.

Donderdag 14 november 2019: Solo Sangiovese
Sangiovese is een van de mooiste druivenrassen ter wereld en brengt talloze fenomenale wijn voort. Tot de beroemdste behoren illustere Super Tuscans (o.a. Cepparello van Isole e Olena en Cavaliere van Michele Satta) en fameuze Brunello di Montalcino (uiteraard Riserva’s van Biondi-Santi), maar ook de klasse van 100% sangioveses uit het Chianti Classico district en Montepulciano (o.a. Boscarelli en Dei) mogen niet vergeten worden. Daarnaast geeft de sangiovese ook prachtige wijnen in Romagna (o.a. van Drei Dona en Madonia), terwijl we ook buiten Italië (Zuid-Afrika, Australie, Californie en Oostenrijk) interessante wijnen van deze druif aantreffen. We gaan in op de kenmerken van de druif, zijn voorkeuren voor terroir en vinificatie en proeven een ruime selectie wijnen van enkele van de meest toonaangevende producenten. Een leerzame en aangename nadere kennismaking met de belangrijkste blauwe druif in Italië. 

Donderdag 28 november 2019: Port in al zijn facetten
In de afgelopen 30 jaar werkte ik mee aan diverse artikelen over port, bezocht of organiseerde ik proeverijen en evenementen waar port centraal stond, maakte ik wijnreizen naar de Douro en was ik ooit nauw betrokken bij de organisatie van de Grahams’ Trophy. Tijdens al die momenten leerde ik port kennen als een veelzijdig en boeiend product waar meer over te vertellen en te leren is dan menigeen verwacht. De verschillen in stijl (en kwaliteit) lopen enorm uiteen, het gevolg van blends, terroir, vinificatie en oogstjaren. Gedurende een kleine drie uur, verdiepen we ons in port, proeven we diverse tawny’s, late bottled vintage- en uiteraard ook vintage port en ervaren we waarom port tot de meest intrigerende wijnen ter wereld behoort.

Donderdag 12 december 2019: Vins de Savoie
Eén van de meest intrigerende Franse wijnstreken. Eigen druivenrassen, zeer fraaie terroir en vele fraaie, uitdagende wijnen. Ik bezocht de streek verschillende keren en was telkens weer onder de indruk van rassig wit en spannend rood. Een mooie ontdekkingsreis door dit mooie, boeiende wijngebied.

De workshops zijn allen op SDEN-4+ niveau en daardoor een mooie uitbreiding van kennis en ervaring van vinologen en SWET-cursisten. Ook minder ervaren liefhebbers zijn van harte welkom; door de opzet van de workshops zijn ze voor een ieder goed te volgen. Alle deelnemers krijgen hand-outs van de presentatie.

 

Wijnclubs, bedrijven en andere geintereseerde liefhebbers kan ik verschillende exclusieve workshops aanbieden.
Deze workshops in principe voor minimaal 8 en maximaal 12-14 personen.
Thema’s, plaats, tijd en condities zijn in overleg te  bepalen.

Nijhuis Consultancy & Service organiseert workshops die uniek en ongeëvenaard genoemd mogen worden, want ze zijn:

– Onafhankelijk (zonder commerciële binding met producenten of importeurs)
– Objectief (alle facetten worden behandeld, ook de soms minder populaire)
– Deskundig (behandeling alle aspecten als geschiedenis, terroir, oogstjaren en vinificatie)
– Uitgebreid (elke avond circa 15 wijnen en diepgaande informatie)
– Exclusief (diverse wijnen die niet in Nederland verkrijgbaar zijn)
– Betaalbaar (ongeëvenaard aanbod wijnen en informatie)
– Met theorie op hoog niveau (SDEN4+)
– Met wijnen op hoogste mogelijke kwaliteitsniveau (alle wijnen zorgvuldig geselecteerd)
– Interactief (kleinschalig door minimaal 10 en maximaal 25 deelnemers)
– Geaccrediteerd voor permanente educatiepunten ter verlenging van de titel Registervinoloog van de Wijnacademie.

“Leuk, lekker en leerzaam. Zorgvuldig geselecteerde wijnen, theorie op hoog niveau en een interactieve samenwerking met cursisten kenmerken mijn workshops. Gecertificeerd voor PE-punten en altijd zonder commerciële bijbedoelingen”

De workshops zijn gericht op verdieping van kennis in combinatie met het zelf ontdekken / proeven van de verschillen in stijl (en kwaliteit) binnen een bepaald thema. Er wordt ingegaan op de geschiedenis, het heden en de toekomst van specifieke wijnen en essentiële aspecten als wetgeving, druiven, terroir, de wijngaard, oogstjaren en vinificatie.

Minstens zo belangrijk als de theorie is de praktijk en het is uniek dat iedere cursist elke avond ook daadwerkelijk zelf een groot aantal wijnen kan proeven.

Nijhuis Consultancy & Services werkt nauw samen met producenten en/of hun consortiums en tijdens de workshops worden regelmatig wijnen gepresenteerd die niet in Nederland verkrijgbaar zijn.

De structuur van de workshops maakt het heel goed mogelijk om ook losse avonden mee te doen. Hand outs van de theorie bieden niet alleen houvast tijdens de workshops, maar vormen ook een waardevolle bron van informatie na afloop.

Speciale gasten voegen soms een extra dimensie aan de avonden toe, zoals Andrea Lonardi (hoofd wijnmaker van de Bertani groep) en Sabrina Tedeschi (mede-eigenaar van het gelijknamige wijnhuis) dat deden.

Voor informatie en aanmeldingen: fred@fred-nijhuis.nl