Workshops

Workshops

By Fred. F.A. Nijhuis

Naast allerlei succesvolle instructieve proeverijen waaronder “Onbekend Italië” voor het Wijninstituut en “Chianti Classico” tijdens Chef’s Revolution in 2016, startte ik in 2017 met een reeks bijzondere, driedelige workshops voor professionals en particulieren. 

Ik koos voor driedelige workshops met een uniek karakter, dat wil zeggen:

– Onafhankelijk (zonder commerciële binding met producenten of importeurs)
– Objectief (alle facetten worden behandeld, ook de soms minder populaire)
– Deskundig (behandeling alle aspecten als geschiedenis, terroir, oogstjaren en vinificatie)
– Uitgebreid (elke avond circa 15 wijnen en diepgaande informatie)
– Exclusief (diverse wijnen die niet in Nederland verkrijgbaar zijn)
– Betaalbaar (ongeëvenaard aanbod wijnen en informatie)
– Theorie op hoog niveau (SDEN4+)
– Wijnen op hoogst mogelijke niveau (alle wijnen zorgvuldig geselecteerd)
– Interactief (kleinschalig door maximaal 14 deelnemers)
– Accreditatie permanente educatiepunten ter verlenging van de titel Registervinoloog van de Wijnacademie
– Certificaat met bevestiging deelname

In de afgelopen jaren werd o.a. uitgebreid ingegaan op Brunello di Montalcino, Chianti Classico, Nebbiolo en Amarone della Valpolicella, waarbij soms speciale gasten aanwezig waren. Zo bezochten Andrea Lonardi (hoofd wijnmaker van de Bertani groep met domeinen door heel Italië) en Sabrina Tedeschi (mede-eigenaar van het gelijknamige wijnhuis in het Valpolicella district) de workshops en voegden ze er een extra dimensie aan toe.

“Leuk, lekker en leerzaam. Zorgvuldig geselecteerde wijnen, theorie op hoog niveau en een interactieve samenwerking met cursisten kenmerken mijn workshops. Gecertificeerd voor PE-punten en altijd zonder commerciële bijbedoelingen”

Voor 2018 en 2019 staan nieuwe workshops gepland:

– Nebbiolo in Tuil; met aandacht voor topwijnen uit de Langhe, Roero, Alto Piemonte, Valtellina etc.
– Drieluik Montepulciano, Sagrantino en Taurasi in Rotterdam; aandacht voor kracht versus elegantie met o.a. klassiekers van Masciarelli, Valentini, Mastroberardino en Arnaldo-Caprai.
– Italiaans mousserend in Tuil; inspirerende mousserende wijnen uit diverse streken met speciale aandacht voor toppers uit Franciacorta (Ca’del Bosco en Bellavista) en TrentoDoc (Ferrari), maar ook Lambrusco, Prosecco, Asti Spumante en meer.
– Italiaans wit in Rijsoord; variatie en kwaliteit uit Italië, zoals de beste wijnen uit Alto-Adige, Friuli, de Abruzzen, le Marche en Campania
– Drieluik “De eerste”, gericht op unieke wijnen die het aanzien van Italië hebben veranderd, zoals Sassicaia, Bricco dell’Uccelone en nog veel meer.

De workshops zijn gericht op verdieping van kennis in combinatie met het zelf ontdekken / proeven van de verschillen in stijl (en kwaliteit) binnen een bepaald thema. Er wordt ingegaan op de geschiedenis, het heden en de toekomst van specifieke wijnen en essentiële aspecten als wetgeving, druiven, terroir, wijngaardmanagement, oogstjaren en vinificatie.

Minstens zo belangrijk als de theorie is de praktijk tijdens de workshops. Belangrijk en uniek is het grote aantal wijnen dat iedere cursist zelf kan proeven.

De workshops worden in nauwe samenwerking met producenten en/of hun consortiums georganiseerd en bieden regelmatig wijnen die niet in Nederland verkrijgbaar zijn.

De structuur van de workshops maakt het heel goed mogelijk om ook losse avonden mee te doen. Hand outs van de theorie bieden niet alleen houvast tijdens de workshops, maar vormen ook een waardevolle bron van informatie na afloop.

Deel dit bericht!

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn