Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

Workshops

Workshops 2020 en 2021

Donderdag 27 februari 2020       – le Marche
Donderdag 12 maart 2020           – Friuli
Donderdag 10 september 2020   – Pinot Grigio delle Venezie
Donderdag 17 september 2020   – Campanië (m.u.v. Taurasi)
Donderdag 01 oktober 2020        – Ligurië & Valle d’Aosta

Covid-19 heeft de planning uiteraard beinvloed, maar de workshops niet onmogelijk gemaakt. Op grond van toestemming van de gemeente en rekening houdend met alle voorschriften en adviezen kan Nijhuis Consultancy & Services professionele en particuliere liefhebbers kleinschalige en educatieve workshops blijven aanbieden. Enkele data en thema’s zijn weliswaar aangepast, maar de uitgangspunten zijn en blijven dezelfde: de workshops moeten leuk, leerzaam en lekker blijven met informatie en wijnen op het hoogst mogelijke niveau.

De komende workshops staan gepland: 

2020

Donderdag 12 november 2020 – SICILIE (m.u.v. Etna)
De Etna bespraken we uitgebreid tijdens een eerdere workshop, maar Sicilië heeft natuurlijk veel meer te bieden. We proeven fraai wit, rosé en rood en staan uiteraard ook stil bij een van de meest inspirerende Siciliaanse wijnen, de Marsala.

Donderdag 26 november 2020 – SARDINIE
Maak kennis met verschillende unieke wijnen met een geheel eigen stijl, geniet van of leer over wijnen van of met de witte Bariadoriga, Brustiano bianco, Malvasia di Sardegna, Nasca Nuragus, Retagliado bianco, Semidan, Torbato, Vermentino di Sardegna en Vernaccia di Oristano, naast de rode van of met de barbera Sarda, Caddiu, Giro’, Monica nera, Nieddera, pascale en uiteraard de Cannonau en Carignano

Donderdag 10 december 2020 – EMILIA-ROMAGNA
Eén van de grootste streken qua productie en tevens één van de streken met een ongekend groot aantal minder bekende wijnen. Naast prachtige wijnen van de nobele Sangiovese, maken we kennis met druivenrassen die minder mensen kennen, zoals de Albana, Alionza, Besagni bianco, Lanzesa, Montu’, Ortrugo, Pagadebit, Barbarossa, Centesimino, Ervi en Fortana. Last but not least aandacht voor een veelal onbegrepen wijn: de Lambrusco; we proeven de allerbeste.

2021

Dinsdag 19 januari 2021           – NEW YORK
Voor het eerst in Nederland te proeven: wijnen uit (o.a.) the Finger Lakes en the North Fork of Long Island AVA! Een district dat zich de laatste decennia heeft ontwikkeld tot een zeer interessant wijngebied en langzaam maar zeker de bekendheid en waardering krijgt die het verdient. In Nederland nu nog onbekend, maar daar zal na deze workshop geen sprake meer van zijn.

Dinsdag 02 maart 2021            – MOLDAVIE
Wel eens gehoord van druivenrassen als de Alb de Onitcani, Alb de Suruceni, Băbească neagră, Fetească albă, Fetească neagră, Fetească Regală, Grasă de Cotnari, Luminita, Pervenet magaracea, Plavai of de Viorica? Ze komen allemaal aan bod tijdens deze workshop met alle aandacht voor dit opkomende wijnland.

Dinsdag 06 april 2021              – MONTECUCCO
Gelegen tussen Montalcino en de Scansano biedt Montecucco misschien wel ‘the best of both worlds’. Tijdens de workshops niet alleen witte wijnen met/van vooral vermentino, maar uiteraard ook rode van/met sangiovese in een hoofdrol. Ook andere druiven zoals de grecchetto, malvasia, trebbiano en ciliegiolo komen aan bod, net als de diverse typen wijnen, waaronder reguliere droge, riserva’s en vinsanto.

Dinsdag 11 mei 2021              – UMBRIE
Het Italiaanse groene hart brengt fraaie wijnen voort die het ontdekken waard zijn. Mooi wit, fraai rood en minstens zo goed zoet van druivenrassen als de Grecchetto, Sangiovese en Sagrantino. De laatste druif stond als eens centraal tijdens een andere workshop, dus deze keer richten we ons vooral op de andere wijnen.

Dinsdag 15 juni 2021             – BULGARIJE
Eén van de meest interessante Europese wijnlanden dankzij eigen druivenrassen en regio’s met hun eigen specifieke eigenschappen. We maken kennis met druivenrassen zoals de dimyat, misket, gamza, pamid, melnik, rkatsiteli, ruen, rubin en tamianka en proeven ook enkele fameuze wijnen van bekende internationale druivenrassen.     

Dinsdag 31 augustus 2021   – ALTO-PIEMONTE
De streek in het noorden van Piemonte die ten grondslag ligt aan het huidige succes van wijnen uit de zuidelijk gelegen Langhe (o.a. Barolo en Barbaresco) maar lange tijd werd ‘vergeten’. We gaan dieper in op-  en proeven wijnen uit DOP’s zoals Fara, Ghemme, Carema, Gattinara, Bramaterra en
Caluso, Boca, Colline Novaresi, Coste della Sesia en Sizzano.

Dinsdag 05 oktober 2021    – SLOVENIE
Het wijnland dat furore maakt met oranje wijnen, betaalbaar wit en rood of mousserend en zoet, soms van inheemse- en soms van internationale druivenrassen. Op tafel komen wijnen van grote wijnhuizen en wijnen van specialisten die men weinig ziet of kan proeven. Spannend, boeiend en alleen daarom al meer dan de moeite waard om deel te nemen!

Dinsdag 09 november 2021 – NEDERLAND
Neerlands trots! Bekende en minder bekende druivenrassen, discussies, vooroordelen, feiten en fabels; ze komen allemaal aan de orde. We bespreken de diverse regio’s (met of zonder BOB), proeven allerlei wijnen en laten ons aangenaam verrassen door de kwaliteiten van onze ‘eigen’ Nederlandse wijnen.

Dinsdag 14 december 2021 – OOSTENRIJK
Authentieke wijnen op het hoogste kwaliteitsniveau, zowel droog als zoet en wit als rood. Magnifieke wijnen die zich moeiteloos meten met de mooiste wijnen in- en buiten Europa en in geen enkele wijnkelder mogen ontbreken. Alle regio’s komen aan de orde en zoals altijd proeven we een zeldzaam mooie serie wijnen, zorgvuldig geselecteerd tijdens diverse wijnreizen en proeverijen.

 

De workshops zijn:

 • Altijd leuk, lekker en leerzaam.
 • Altijd volstrekt onafhankelijk, objectief, op SDEN-4+ niveau
 • Een even aangename als nuttige uitbreiding van kennis en ervaring voor vinologen en SWET-cursisten.
 • Door de opzet van de workshops ook door minder ervaren liefhebbers goed te volgen.
 • Zonder commerciële belangen t.a.v. de handel.
 • Goed voor 3 PE-punten per avond voor Register Vinologen.
 • Betaalbaar met 10% korting voor Leden VVN, NWG, NGS en trouwe deelnemers.
 • Altijd ruim voorzien van wijnen (minimaal 15 zorgvuldig geselecteerde wijnen).
 • Voor minimaal 10 en maximaal 14 deelnemers.
 • Altijd van 19.30 tot 22.00 uur in het Dorpshuis te Tuil, centraal gelegen nabij kruising A2 en A15 (bij de brug van Zaltbommel).
 • Alle deelnemers krijgen hand-outs van de presentatie.
 
Nijhuis Consultancy & Services organiseert workshop ook op locatie voor wijnclubs, bedrijven en andere geintereseerde liefhebbers.
Thema’s, plaats, tijd en condities zijn in overleg te  bepalen.

Voor meer informatie en aanmeldingen: fred@fred-nijhuis.nl

Workshops 2019

Donderdag 12 september 2019: Montefalco Sagrantino
Donderdag 26 september 2019: Cahors
Donderdag 10 oktober 2019: Heroische wijnmakers en hun extreme wijnen
Donderdag 14 november 2019: Solo Sangiovese
Donderdag 28 november 2019: Port in al zijn facetten
Donderdag 12 december 2019: Vins de Savoie

Nijhuis Consultancy & Service organiseert workshops die uniek en ongeëvenaard genoemd mogen worden, want ze zijn:

– Onafhankelijk (zonder commerciële binding met producenten of importeurs)
– Objectief (alle facetten worden behandeld, ook de soms minder populaire)
– Deskundig (behandeling alle aspecten als geschiedenis, terroir, oogstjaren en vinificatie)
– Uitgebreid (elke avond circa 15 wijnen en diepgaande informatie)
– Exclusief (diverse wijnen die niet in Nederland verkrijgbaar zijn)
– Betaalbaar (ongeëvenaard aanbod wijnen en informatie)
– Met theorie op hoog niveau (SDEN4+)
– Met wijnen op hoogste mogelijke kwaliteitsniveau (alle wijnen zorgvuldig geselecteerd)
– Interactief (kleinschalig door minimaal 10 en maximaal 14 deelnemers)
– Geaccrediteerd voor permanente educatiepunten ter verlenging van de titel Registervinoloog van de Wijnacademie.

“Leuk, lekker en leerzaam. Zorgvuldig geselecteerde wijnen, theorie op hoog niveau en een interactieve samenwerking met cursisten kenmerken mijn workshops. Gecertificeerd voor PE-punten en altijd zonder commerciële bijbedoelingen”

De workshops zijn gericht op verdieping van kennis in combinatie met het zelf ontdekken / proeven van de verschillen in stijl (en kwaliteit) binnen een bepaald thema. Er wordt ingegaan op de geschiedenis, het heden en de toekomst van specifieke wijnen en essentiële aspecten als wetgeving, druiven, terroir, de wijngaard, oogstjaren en vinificatie.

Minstens zo belangrijk als de theorie is de praktijk en het is uniek dat iedere cursist elke avond ook daadwerkelijk zelf een groot aantal wijnen kan proeven.

Nijhuis Consultancy & Services werkt nauw samen met producenten en/of hun consortiums en tijdens de workshops worden regelmatig wijnen gepresenteerd die niet in Nederland verkrijgbaar zijn.

De structuur van de workshops maakt het heel goed mogelijk om ook losse avonden mee te doen. Hand outs van de theorie bieden niet alleen houvast tijdens de workshops, maar vormen ook een waardevolle bron van informatie na afloop.

Speciale gasten voegen soms een extra dimensie aan de avonden toe, zoals Andrea Lonardi (hoofd wijnmaker van de Bertani groep) en Sabrina Tedeschi (mede-eigenaar van het gelijknamige wijnhuis) dat deden.

Voor informatie en aanmeldingen: fred@fred-nijhuis.nl