Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

Workshops

Voor de tweede helft van 2018 staan weer de nodige workshops gepland!

Naast een herhaling van de workshop nebbiolo ook een drietal nieuwe; Italiaans mousserend, Zuid-Italië en montepulciano versus Montepulciano.

Dinsdagen 04 en 18 september en 02 oktober 2018
Workshop Italiaans Mousserend bij Vineum Rotterdam
We ontdekken de mousserende wijnen uit Italië, met speciale aandacht voor Trentodoc, Franciacorta, Alta Langhe, Asti Spumante, Lambrusco en Prosecco Conegliano Vadobbiadene.
Elke avond een specifiek thema met alle achtergrondinformatie over de betreffende wijnstreek en hun wijnen, uiteraard met de beste van de beste van o.a. Bellavista, Ca’ del Bosco, Ferrari en vele anderen.

Woensdagen 03, 17 en 31 oktober 2018
Workshop Nebbiolo in Dorpshuis Tuil
Alles over dit intrigerende druivenras, met aandacht voor zijn geschiedenis, DNA, eigenschappen en uiteraard fabuleuze wijnen. Centraal staan Alto Piemonte en de Roero, Valtellina en de Langhe (Barolo-Barbaresco), maar ook nebbioli uit andere landen zoals Zuid-Afrika, Australië en Virginia.

Dinsdagen 06, 20 en 27 november 2018
Workshop Zuid-Italië in Dorpshuis Tuil
Drie boeiende thema’s: Etna, Calabrië en Taurasi. Maak kennis met bijzondere druivenrassen zoals de beide nerello’s, de gaglioppo, de beide magliocco’s en de onvolprezen aglianico van producenten zoals Librandi, Tenuta di Fessina en Mastroberardino.

Dinsdagen 04 en 11 december 2018
Workshop Montepulciano 1 (d’Abruzzo) in Dorpshuis Tuil
De druif montepulciano en de gemeente Montepulciano geven al jaren allerlei misverstanden. Wat hun unieke eigenschappen zijn én de beste wijnen uit de verschillende wijngebieden ervaren we tijdens twee interessante en intensieve avonden. Geproefd worden o.a. de wijnen van Masciarelli, Pepe, Poliziano en Boscarelli.

De workshops zijn steeds van 19.30 tot 22.00 uur.

Nijhuis Consultancy & Service organiseert workshops die uniek en ongeëvenaard genoemd mogen worden, want ze zijn:

– Onafhankelijk (zonder commerciële binding met producenten of importeurs)
– Objectief (alle facetten worden behandeld, ook de soms minder populaire)
– Deskundig (behandeling alle aspecten als geschiedenis, terroir, oogstjaren en vinificatie)
– Uitgebreid (elke avond circa 15 wijnen en diepgaande informatie)
– Exclusief (diverse wijnen die niet in Nederland verkrijgbaar zijn)
– Betaalbaar (ongeëvenaard aanbod wijnen en informatie)
– Met theorie op hoog niveau (SDEN4+)
– Met wijnen op hoogste mogelijke niveau (alle wijnen zorgvuldig geselecteerd)
– Interactief (kleinschalig door minimaal 10 en maximaal 14 deelnemers)
– Geaccrediteerd voor permanente educatiepunten ter verlenging van de titel Registervinoloog van de Wijnacademie

De behoefte aan (meer) diepgaande informatie over specifieke onderwerpen leidde de afgelopen jaren o.a. tot driedelige workshops over Brunello di Montalcino, Chianti Classico, Nebbiolo en Amarone della Valpolicella.

“Leuk, lekker en leerzaam. Zorgvuldig geselecteerde wijnen, theorie op hoog niveau en een interactieve samenwerking met cursisten kenmerken mijn workshops. Gecertificeerd voor PE-punten en altijd zonder commerciële bijbedoelingen”

De workshops zijn gericht op verdieping van kennis in combinatie met het zelf ontdekken / proeven van de verschillen in stijl (en kwaliteit) binnen een bepaald thema. Er wordt ingegaan op de geschiedenis, het heden en de toekomst van specifieke wijnen en essentiële aspecten als wetgeving, druiven, terroir, de wijngaard, oogstjaren en vinificatie.

Minstens zo belangrijk als de theorie is de praktijk en het is uniek dat iedere cursist elke avond ook daadwerkelijk zelf een groot aantal wijnen kan proeven.

De workshops worden in nauwe samenwerking met producenten en/of hun consortiums georganiseerd en bieden regelmatig wijnen die niet in Nederland verkrijgbaar zijn.

De structuur van de workshops maakt het heel goed mogelijk om ook losse avonden mee te doen. Hand outs van de theorie bieden niet alleen houvast tijdens de workshops, maar vormen ook een waardevolle bron van informatie na afloop.

Soms voegden speciale gasten een extra dimensie aan bepaalde avonden toe, zoals Andrea Lonardi (hoofd wijnmaker van de Bertani groep) en Sabrina Tedeschi (mede-eigenaar van het gelijknamige wijnhuis) dat deden.

Voor informatie en aanmeldingen: fred@fred-nijhuis.nl