Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Workshops

Ook dit jaar de nodige educatieve workshops in Tuil. 


Gepland staan:

Woensdag 11 september 2024: Cirò te Tuil
Iedereen weet natuurlijk dat Italië haar naam dankt aan de Oenotrische koning Italos, die de regio Calabrië ‘Italia’ noemde en dat deze naam daarna voor het gehele land werd gebruikt. Ook algemeen bekend is het feit dat Ashkenaz (achter-achterkleinkind van Noach) de stad Reggio (- Calabria) vestigde in de tijd dat de Grieken Zuid-Italië Oenotria noemden, eeuwen voor het begin van onze jaartelling. Dat de Byzantijnen de streek haar naam gaven, gebaseerd op ‘kalos-bruo’ oftewel ‘vruchtbare aarde’, is evenmin een geheim.
Ook de historische waarde van de wijn uit de regio staat vast, vastgelegd in documenten waarin wordt beschreven dat Milone di Crotone, winnaar van maar liefst zes edities van de Spelen in Athene, een groot liefhebber van de wijn was en dat de wijn door winnaars van Olympische spelen werd gebruikt als ultiem offer aan de goden. De wijn die hier wordt bedoeld is de voorloper van de Cirò, die in 1968 als eerbetoon aan haar geschiedenis als officiële wijn werd geschonken tijden de Olympische Spelen in Mexico City. Veel historie dus, maar gelukkig ook een interessante toekomst, want de Cirò Classico Riserva staat op het punt om de felbegeerde DOCG status te krijgen.
Om nader kennis te maken met de regio, de wijn én zijn druif, de Gaglioppo, gaan we op woensdag 11 september in op alle bijzonderheden en proeven we een ruime selectie wijnen. Niet eerder konden zoveel wijnen uit de DOC(G) Cirò in Nederland worden geproefd. Een unieke gelegenheid dus  om alles te leren over deze relatief onbekende en daardoor vaak onderschatte wijn.

Oktober 2024: Spanje: Valencia, Utiel-Requena & Jumilla te Tuil
N.a.v. een recente reis een workshop over deze iets minder bekende Spaanse wijnregio’s. 

 

Naast de eigen workshops in Tuil organiseer ik allerlei workshops in opdracht van- en nauwe samenwerking met bijvoorbeeld de Verenigde Vinologen Nederland, het Wijninstituut en het Nederlands Wijngilde. Sommige van deze workshops zijn ook toegankelijk voor niet-leden.

Uiteraard kunnen vergelijkbare workshops ook voor andere wijnclubs worden georganiseerd.

Voor aanmeldingen en meer informatie: stuur een mail naar fred@fred-nijhuis.nl

De workshops zijn:

  • Altijd leuk, lekker en leerzaam.
  • Altijd volstrekt onafhankelijk, objectief met lesmateriaal op SDEN-4+ niveau.
  • Een even aangename als nuttige uitbreiding van kennis en ervaring voor vinologen en WSET-cursisten.
  • Door de opzet van de workshops ook door minder ervaren liefhebbers goed te volgen.
  • Zonder commerciële belangen t.a.v. de handel, dus ook zonder ‘bestellijsten’ etc.
  • Goed voor PE-punten voor Register Vinologen.
  • Betaalbaar met 10% korting voor Leden VVN, NWG, NGS en trouwe deelnemers.
  • Altijd ruim voorzien van wijnen (minimaal 15 zorgvuldig geselecteerde wijnen).
  • Voor minimaal 10 en maximaal 14 deelnemers.
  • Altijd van 19.30 tot 22.00 uur in het Dorpshuis te Tuil, centraal gelegen nabij kruising A2 en A15 (bij de brug van Zaltbommel).
  • Alle deelnemers krijgen hand-outs van de presentatie.

Reacties van deelnemers:

  • Enrico: De enige workshop met alleen topwijnen en idem info per regio. Hier alles van een van de grootste kenners mbt Italiaanse wijnen in NL. Ik heb er een paar gedaan en ben geen cheerleader, maar hier wordt echt serieus les gegeven. Met idem wijnen. Dus… Mooi is dat dit voor iedere liefhebber toegankelijk is. Maar ook voor de “zogenaamde” (tot dat je dit doet) kenners is dit fck interessant en leerzaam.

  • Michael: Wat een bijzondere online workshop weer! NEW YORK STATE WINES. Fred Nijhuis vertelde weer met veel passie alles over de geschiedenis, de verschillende AVA’s en de inheemse, hybride en vitus vinifera druivensoorten en druivenrassen van deze wijnregio. We proefde 12 wijnen (6 witte, 1 amber en 5 rode) om dit te ondersteunen.

  • Bedankt voor de verrassende online workshop over New York wines. Met name de kwaliteit van de verschillende Rieslings hebben me erg positief verrast, al moet ik zeggen dat ik de gemiddelde kwaliteit van de wijnen overall ook goed vond. Ook je toelichting was leerzaam en uitgebreid. Ook complimenten voor het systeem dat je gebruikt om de wijnen goed te houden. De kwaliteit was top. In alle eerlijkheid de beste die ik tot nu toe tegengekomen ben.

  • Han: Heb het afgelopen jaar (en de jaren daarvoor) genoten van je workshops, de kennis die ik van je heb kunnen overnemen, de nieuwe ontdekkingen in Italië en het ongecompliceerd proeven van heel veel wijn.

  • Willem: Complimenten en nogmaals dank. Degelijk, compleet en duidelijk. Ik vond het een puik stuk werk.

  • Hennie: Ik vond gisteravond leerzaam en interessant. Het is enige tijd geleden dat ik mijn opleiding deed en ben vakkundig een aantal jaren er tussen uit geweest. Workshops als die van gisteravond is precies wat ik nodig heb om weer beetje bij de les te kom.

NCS organiseerde eerder o.a. de volgende workshops: 

  • Alto Adige (wit + rood)
  • Alto Piemonte
  • Amarone
  • Brunello di Montalcino
  • Bulgarije
  • Cahors
  • Calabrië
  • Campanië
  • Chianti Classico
  • Chianti Rùfina
  • De Marken
  • Delle Venezie
  • Emilia-Romagna
  • Etna
  • Friuli
  • Heroïsche wijnmakers en hun extreme wijnen
  • Italiaanse mousserend
  • Ligurië
  • Montecucco
  • Montefalco Sagrantino
  • Montepulciano d’Abruzzo
  • New York State
  • Oude en/of ongeente druivenstokken
  • Port in al zijn facetten
  • Sardinië
  • Sicilië
  • Slovenië
  • Soave
  • Solo Sangiovese
  • Taurasi
  • Umbrië
  • Verduno Barolo
  • Vino Nobile di Montepulciano
  • Vins de Savoie
  • Virginia

     

Nijhuis Consultancy & Service organiseert workshops die uniek en ongeëvenaard genoemd mogen worden, want ze zijn:

– Onafhankelijk (zonder commerciële binding met producenten of importeurs)
– Objectief (alle facetten worden behandeld, ook de soms minder populaire)
– Deskundig (behandeling alle aspecten als geschiedenis, terroir, oogstjaren en vinificatie)
– Uitgebreid (elke avond circa 15 wijnen en diepgaande informatie)
– Exclusief (diverse wijnen die niet in Nederland verkrijgbaar zijn)
– Betaalbaar (ongeëvenaard aanbod wijnen en informatie)
– Met theorie op hoog niveau (SDEN4+)
– Met wijnen op hoogste mogelijke kwaliteitsniveau (alle wijnen zorgvuldig geselecteerd)
– Interactief (kleinschalig door minimaal 10 en maximaal 14 deelnemers)
– Geaccrediteerd voor permanente educatiepunten ter verlenging van de titel Registervinoloog van de Wijnacademie.

“Leuk, lekker en leerzaam. Zorgvuldig geselecteerde wijnen, theorie op hoog niveau en een interactieve samenwerking met cursisten kenmerken mijn workshops. Gecertificeerd voor PE-punten en altijd zonder commerciële bijbedoelingen”

De workshops zijn gericht op verdieping van kennis in combinatie met het zelf ontdekken / proeven van de verschillen in stijl (en kwaliteit) binnen een bepaald thema. Er wordt ingegaan op de geschiedenis, het heden en de toekomst van specifieke wijnen en essentiële aspecten als wetgeving, druiven, terroir, de wijngaard, oogstjaren en vinificatie.

Minstens zo belangrijk als de theorie is de praktijk en het is uniek dat iedere cursist elke avond ook daadwerkelijk zelf een groot aantal wijnen kan proeven.

Nijhuis Consultancy & Services werkt nauw samen met producenten en/of hun consortiums en tijdens de workshops worden regelmatig wijnen gepresenteerd die niet in Nederland verkrijgbaar zijn.

De structuur van de workshops maakt het heel goed mogelijk om ook losse avonden mee te doen. Hand outs van de theorie bieden niet alleen houvast tijdens de workshops, maar vormen ook een waardevolle bron van informatie na afloop.

Speciale gasten voegen soms een extra dimensie aan de avonden toe, zoals Andrea Lonardi (hoofd wijnmaker van de Bertani groep) en Sabrina Tedeschi (mede-eigenaar van het gelijknamige wijnhuis) dat deden.

Voor informatie en aanmeldingen: fred@fred-nijhuis.nl