Workshops

WORKSHOP 1: CHIANTI CLASSICO

Op 24 September 1716 legde Cosimo III de’ Medici de (eerste) grenzen van het Chianti Chianti Classico(Classico) district vast in een decreet dat wordt beschouwd als de eerste ‘wijnwet’ ter wereld.

In 2016 werd wereldwijd uitgebreid stilgestaan bij het 300-jarig bestaan van dit decreet en in samenwerking met het Consorzio Chianti Classico en diverse wijnhuizen en hun importeurs, organiseerde ik een aantal proeverijen rond het fenomeen Chianti Classico.

8J456267Komend najaar kunnen professionals en particulieren liefhebbers wederom nader kennis maken met deze historische wijn. We gaan in op de verschillen tussen Chianti en Chianti Classico, het onderscheid tussen een annata, riserva en gran selezione, het verleden, het heden en de toekomst en proeven de diversiteit van de wijnen op grond van subzones, vigna’s, blends, vinificatie en houtlagering.

Elke avond proeven we circa 15 wijnen, waarbij topkwaliteit altijd centraal staat. In de cin cinselectie daarom uitsluitend wijnen van de bekendste en allerbeste producenten, waaronder Antinori, Badia a Coltibuono, Brolio, Casa Sola, Castellare, Castell’in Villa, Castello di Ama, Castello di Monsanto, Fontodi, Isole e Olena, Monteraponi, Ormanni, Querciabella, Rocca di Montegrossi, San Giusto a Rentennano, San Felice, Verrazzano, Villa Calcinaia en Villa Cerna.

De workshop biedt zowel professionele als particuliere liefhebbers een nieuwe kans om de werkelijke klasse van Chianti Classico zelf te ontdekken, te proeven en te begrijpen.

Data: Maandagen 2, 16 en 30 oktober 2017
Plaats: Podium onder de Dom, Domstraat 4, 3512 JB Utrecht
Tijd: van 19.20 – 22.00 uur
Aantal deelnemers: minimaal 10, maximaal 14

Voor nadere informatie en aanmeldingen: fred@fred-nijhuis.nl

WORKSHOP 2: NEBBIOLO

De Nebbiolo is één van de meest intrigerende edele Italiaanse druivenrassen. Hij is basis voor vele befaamde wijnen, zoals die uit Barolo, Barbaresco, Valtellina en Gattinara, maar gajaook voor prachtige uit iets minder bekende DOP’s zoals Carema, Boca en Ghemme. De druif biedt veel variatie qua aroma’s en structuur, maar wat alle wijnen gemeen hebben is een surplus aan finesse, complexiteit en karakter. Kortom, de Nebbiolo is een druif die een nadere kennismaking verdient.

Standish the RelicTijdens een driedelige workshop leer je alle aspecten van de Nebbiolo kennen en proef je een groot aantal, zorgvuldig geselecteerde wijnen op het hoogste kwaliteitsniveau. De workshop is gericht op ervaren professionals en particulieren en biedt circa 15 wijnen per avond, informatie op SDEN-4+ niveau en hand outs van de presentatie.

De workshop vindt plaats in Geldermalsen, direct naast de kruising van imagesde A2 en de A15 en met een NS-station voor de deur, is ook de bereikbaarheid met het openbaar vervoer simpelweg ‘uitstekend’!

fenocchioOok deze workshops garandeert informatie en wijnen die weinig andere kunnen bieden. De benadering is educatief en volstrekt objectief. Er zijn geen commerciële belangen met de wijnhuizen of importeurs en de kleinschalige opzet maakt maximale persoonlijke interactie mogelijk. De selectie wijnen is uniek te noemen, het resultaat van ruim 25 jaar kennis en ervaring met deze druif, de wijnmakers en hun wijnen.

Data: Maandagen 13 en 27 november en 11 december 2017
Locatie: Restaurant ‘Eten en Drinken’, Genteldijk 34A, 4191 LE Geldermalsen
Tijd: van 19.20 – 22.00 uur
Aantal deelnemers: minimaal 10, maximaal 14

Voor nadere informatie en aanmeldingen: fred@fred-nijhuis.nl