Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

Workshops

De eerste workshops voor 2019 staan gepland!

Dinsdagen 22 januari en 5 en 19 februari 2019: Workshop Nebbiolo
Alles over dit intrigerende druivenras, met aandacht voor zijn geschiedenis, DNA, eigenschappen en uiteraard fabuleuze wijnen. Centraal staan Alto Piemonte en de Roero, Valtellina en de Langhe (Barolo-Barbaresco), maar ook nebbioli uit andere landen zoals Zuid-Afrika, Australië en Virginia.

Dinsdagen 26 februari en 12 en 26 maart 2019: Workshop Italiaans Mousserend
We ontdekken de mousserende wijnen uit Italië, met speciale aandacht voor Trentodoc, Franciacorta, Alta Langa, Lambrusco en Conegliano Valdobbiadene Prosecco (DOCG).
Elke avond een specifiek thema met alle achtergrondinformatie over de betreffende wijnstreek en hun wijnen, uiteraard met de beste van de beste van o.a. Bisol, Bellavista, Ca’ del Bosco, Ferrari en vele, vele  anderen.

Dinsdagen 23 april en 7 en 21 mei 2019: Workshop Zuid-Italie
Veel prachtige wijnen uit het vaak nog zo onbekende zuiden van Italie. We gaan uitgebreid in op de wijnen uit Calabrie, van de Etna en de DOCG Taurasi.

Dinsdagen 28 mei en 4 juni 2019: Tweedelige Workshop Montepulciano
De druif en het plaatsje met dezelfde naam zorgt soms voor de nodige verwarring. Na twee avonden met alle informatie en veel wijnen zal het een ieder volledig duidelijk zijn: de wijnen uit de gemeente Montepulciano zijn compleet anders dan die van de gelijknamige druif uit de Abruzzen, maar allebei zeer interessant en de moeite van een nadere kennismaking waard!

 

De workshops zijn steeds van 19.00 (we starten uiterlijk 19.30) tot 22.00 uur in het Dorpshuis van Tuil, Sint Antoniestraat 5, 4176 BH Tuil.

Tuil is gemakkelijk te bereiken door de centrale ligging bij de kruising van de A2 en de A15, nabij de brug van Zaltbommel. Er is voldoende (gratis) parkeergelegenheid in de directe omgeving van het Dorpshuis.

Nijhuis Consultancy & Service organiseert workshops die uniek en ongeëvenaard genoemd mogen worden, want ze zijn:

– Onafhankelijk (zonder commerciële binding met producenten of importeurs)
– Objectief (alle facetten worden behandeld, ook de soms minder populaire)
– Deskundig (behandeling alle aspecten als geschiedenis, terroir, oogstjaren en vinificatie)
– Uitgebreid (elke avond circa 15 wijnen en diepgaande informatie)
– Exclusief (diverse wijnen die niet in Nederland verkrijgbaar zijn)
– Betaalbaar (ongeëvenaard aanbod wijnen en informatie)
– Met theorie op hoog niveau (SDEN4+)
– Met wijnen op hoogste mogelijke niveau (alle wijnen zorgvuldig geselecteerd)
– Interactief (kleinschalig door minimaal 10 en maximaal 14 deelnemers)
– Geaccrediteerd voor permanente educatiepunten ter verlenging van de titel Registervinoloog van de Wijnacademie

De behoefte aan (meer) diepgaande informatie over specifieke onderwerpen leidden de afgelopen jaren o.a. tot driedelige workshops over Brunello di Montalcino, Chianti Classico, Nebbiolo, Italiaans mousserend, Zuid-Italie  en Amarone della Valpolicella.

“Leuk, lekker en leerzaam. Zorgvuldig geselecteerde wijnen, theorie op hoog niveau en een interactieve samenwerking met cursisten kenmerken mijn workshops. Gecertificeerd voor PE-punten en altijd zonder commerciële bijbedoelingen”

De workshops zijn gericht op verdieping van kennis in combinatie met het zelf ontdekken / proeven van de verschillen in stijl (en kwaliteit) binnen een bepaald thema. Er wordt ingegaan op de geschiedenis, het heden en de toekomst van specifieke wijnen en essentiële aspecten als wetgeving, druiven, terroir, de wijngaard, oogstjaren en vinificatie.

Minstens zo belangrijk als de theorie is de praktijk en het is uniek dat iedere cursist elke avond ook daadwerkelijk zelf een groot aantal wijnen kan proeven.

Nijhuis Consultancy & Services werkt nauw samen met producenten en/of hun consortiums en tijdens de workshops worden regelmatig wijnen gepresenteerd die niet in Nederland verkrijgbaar zijn.

De structuur van de workshops maakt het heel goed mogelijk om ook losse avonden mee te doen. Hand outs van de theorie bieden niet alleen houvast tijdens de workshops, maar vormen ook een waardevolle bron van informatie na afloop.

Speciale gasten voegen soms een extra dimensie aan de avonden toe, zoals Andrea Lonardi (hoofd wijnmaker van de Bertani groep) en Sabrina Tedeschi (mede-eigenaar van het gelijknamige wijnhuis) dat deden.

Voor informatie en aanmeldingen: fred@fred-nijhuis.nl