Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

Workshops

De eerste workshops voor 2019 staan gepland!

Dinsdagen 22 januari en 5 en 19 februari 2019: Workshop Nebbiolo
Alles over dit intrigerende druivenras, met aandacht voor zijn geschiedenis, DNA, eigenschappen en uiteraard fabuleuze wijnen. Centraal staan Alto Piemonte en de Roero, Valtellina en de Langhe (Barolo-Barbaresco), maar ook nebbioli uit andere landen zoals Zuid-Afrika, Australië en Virginia.

Dinsdagen 26 februari en 12 en 26 maart 2019: Workshop Italiaans Mousserend
We ontdekken de mousserende wijnen uit Italië, met speciale aandacht voor Trentodoc, Franciacorta, Alta Langa, Lambrusco en Conegliano Valdobbiadene Prosecco (DOCG).
Elke avond een specifiek thema met alle achtergrondinformatie over de betreffende wijnstreek en hun wijnen, uiteraard met de beste van de beste van o.a. Bisol, Bellavista, Ca’ del Bosco, Ferrari en vele, vele  anderen.

Dinsdagen 23 april en 7 en 21 mei 2019: Workshop Zuid-Italie
Veel prachtige wijnen uit het vaak nog zo onbekende zuiden van Italie. We gaan uitgebreid in op de wijnen uit Calabrie, van de Etna en de DOCG Taurasi.

Dinsdagen 28 mei en 4 juni 2019: Tweedelige Workshop Montepulciano
De druif en het plaatsje met dezelfde naam zorgt soms voor de nodige verwarring. Na twee avonden met alle informatie en veel wijnen zal het een ieder volledig duidelijk zijn: de wijnen uit de gemeente Montepulciano zijn compleet anders dan die van de gelijknamige druif uit de Abruzzen, maar allebei zeer interessant en de moeite van een nadere kennismaking waard!

Donderdag 12 september 2019: Montefalco Sagrantino
Bijna vergeten, maar weer volop in de belangstelling en niet zonder reden. De Sagrantino is een heerlijk eigenwijze druif en wie de moeite neemt om de druif te begrijpen en weet om te gaan met zijn soms norse karakter, die wordt beloond met eigenzinnige wijnen op het hoogste kwaliteitsniveau. Een zeer ruime selectie wijnen staat garant voor een uitgebreide introductie of nadere kennismaking met deze wijn die ook internationaal steeds meer aanzien krijgt.

Donderdag 26 september 2019: Valtellina
Deze vallei in het noorden van Italië staat bij intimi bekend als ‘must see’ en de wijnen ervan als een ‘must taste’. De wijnen zijn misschien niet zo beroemd als Barolo of Barbaresco, maar doen niet onder in kwalitatief opzicht, terwijl de bodem en het klimaat de Nebbiolo daar een unieke persoonlijkheid geeft waarin finesse en complexiteit centraal staan. Aan de hand van minimaal 15 wijnen (het zullen er wel meer worden…) gaan we dieper op de streek en zijn wijnen in en maken we kennis met een klein maar fijn wijngebied waar de gemiddelde kwaliteit hoger is dan in veel andere wijndistricten.

Donderdag 10 oktober 2019: Heroische wijnmakers en hun extreme wijnen Sommige wijngebieden kennen bizarre omstandigheden waar wijnmakers enorme inspanningen moeten leveren om er wijnen. We gaan in op verschillende van deze bijzondere wijngebieden en de heroische wijnmakers die er extreme wijnen maken. Denk aan de steile hellingen langs de Moezel,
Kaapverdië,  Valle de Elqui – Alcohuaz, Banyuls, Irouleguy, Upper Galilee, Isola di Chios – Santorini, Ligurië, Alto Adige, Douro, Madeira en nog veel meer. Een ontdekkingsreis door spectaculaire wijngebieden.

Donderdag 31 oktober 2019: Alto Piemonte
Nog voor er sprake was van Barolo of Barbaresco, werden er in het noorden van Piemonte al wijnen gemaakt die wereldwijd werden geprezen. Basis voor die wijnen is de edele nebbiolo, maar de bijdrage van andere lokale rassen geeft de wijnen uit Alto Piemonte niet zelden iets extra’s. We proeven verrassende witte wijnen (o.a. van de erbaluce), maar natuurlijk ook indrukwekkend mooie rode uit DOP’s als Carema, Gattinara, Bramaterra en Ghemme. Zie en proef waarom de wijnen uit Alto Piemonte in geen enkele wijncollectie mogen ontbreken.

Donderdag 14 november 2019: Solo Sangiovese Sangiovese is een van de mooiste druivenrassen ter wereld en brengt talloze fenomenale wijn voort. Tot de beroemdste behoren illustere Super Tuscans en fameuze Brunello di Montalcino, maar ook de klasse van 100% sangioveses uit het Chianti Classico district en Montepulciano mogen niet vergeten worden. Daarnaast geeft de sangiovese ook prachtige wijnen in Romagna, terwijl we ook buiten Italië interessante wijnen van deze druif aantreffen. We gaan in op de kenmerken van de druif, zijn voorkeuren voor terroir en vinificatie en proeven een ruime selectie wijnen van enkele van de meest toonaangevende producenten. Een leerzame en aangename nadere kennismaking met de belangrijkste blauwe druif in Italië. 

Donderdag 28 november 2019: Port in al zijn facetten
In de afgelopen 30 jaar werkte ik mee aan diverse artikelen over port, bezocht of organiseerde ik proeverijen en evenementen waar port centraal stond, maakte ik wijnreizen naar de Douro en was ik ooit nauw betrokken bij de organisatie van de Grahams’ Trophy. Tijdens al die momenten leerde ik port kennen als een veelzijdig en boeiend product waar meer over te vertellen en te leren is dan menigeen verwacht. De verschillen in stijl (en kwaliteit) lopen enorm uiteen, het gevolg van blends, terroir, vinificatie en oogstjaren. Gedurende een kleine drie uur, verdiepen we ons in port, proeven we diverse tawny’s, late bottled vintage- en uiteraard ook vintage port en ervaren we waarom port tot de meest intrigerende wijnen ter wereld behoort.

De workshops zijn steeds van 19.00 (we starten uiterlijk 19.30) tot 22.00 uur in het Dorpshuis van Tuil, Sint Antoniestraat 5, 4176 BH Tuil.

Tuil is gemakkelijk te bereiken door de centrale ligging bij de kruising van de A2 en de A15, nabij de brug van Zaltbommel. Er is voldoende (gratis) parkeergelegenheid in de directe omgeving van het Dorpshuis.

Nijhuis Consultancy & Service organiseert workshops die uniek en ongeëvenaard genoemd mogen worden, want ze zijn:

– Onafhankelijk (zonder commerciële binding met producenten of importeurs)
– Objectief (alle facetten worden behandeld, ook de soms minder populaire)
– Deskundig (behandeling alle aspecten als geschiedenis, terroir, oogstjaren en vinificatie)
– Uitgebreid (elke avond circa 15 wijnen en diepgaande informatie)
– Exclusief (diverse wijnen die niet in Nederland verkrijgbaar zijn)
– Betaalbaar (ongeëvenaard aanbod wijnen en informatie)
– Met theorie op hoog niveau (SDEN4+)
– Met wijnen op hoogste mogelijke niveau (alle wijnen zorgvuldig geselecteerd)
– Interactief (kleinschalig door minimaal 10 en maximaal 14 deelnemers)
– Geaccrediteerd voor permanente educatiepunten ter verlenging van de titel Registervinoloog van de Wijnacademie

De behoefte aan (meer) diepgaande informatie over specifieke onderwerpen leidden de afgelopen jaren o.a. tot driedelige workshops over Brunello di Montalcino, Chianti Classico, Nebbiolo, Italiaans mousserend, Zuid-Italie  en Amarone della Valpolicella.

“Leuk, lekker en leerzaam. Zorgvuldig geselecteerde wijnen, theorie op hoog niveau en een interactieve samenwerking met cursisten kenmerken mijn workshops. Gecertificeerd voor PE-punten en altijd zonder commerciële bijbedoelingen”

De workshops zijn gericht op verdieping van kennis in combinatie met het zelf ontdekken / proeven van de verschillen in stijl (en kwaliteit) binnen een bepaald thema. Er wordt ingegaan op de geschiedenis, het heden en de toekomst van specifieke wijnen en essentiële aspecten als wetgeving, druiven, terroir, de wijngaard, oogstjaren en vinificatie.

Minstens zo belangrijk als de theorie is de praktijk en het is uniek dat iedere cursist elke avond ook daadwerkelijk zelf een groot aantal wijnen kan proeven.

Nijhuis Consultancy & Services werkt nauw samen met producenten en/of hun consortiums en tijdens de workshops worden regelmatig wijnen gepresenteerd die niet in Nederland verkrijgbaar zijn.

De structuur van de workshops maakt het heel goed mogelijk om ook losse avonden mee te doen. Hand outs van de theorie bieden niet alleen houvast tijdens de workshops, maar vormen ook een waardevolle bron van informatie na afloop.

Speciale gasten voegen soms een extra dimensie aan de avonden toe, zoals Andrea Lonardi (hoofd wijnmaker van de Bertani groep) en Sabrina Tedeschi (mede-eigenaar van het gelijknamige wijnhuis) dat deden.

Voor informatie en aanmeldingen: fred@fred-nijhuis.nl