Nieuws

NIEUWS UIT VALPOLICELLA
BERTANI WILL NOT PRODUCE AMARONE CLASSICO 2014

The historic winery in the Valpolicella region has chosen not to produce Amarone Classico, the wine that has symbolized it since 1958 and obtained through the original and traditional “natural drying” of the grapes. The weather of this season made it impossible to attain the quality standard that the winery has set for itself for over half a century.

Bertani, the historic winery from Valpolicella and beacon in the Italian enological scene, will not produce Amarone Classico 2014. A precise choice with a resounding economic impact, supported by a firm convincement that for Bertani is much more than just a philosophy: an exhaustive quest for quality through natural partial drying, can’t be done in a constantly rainy year like the 2014 «We believe that who make Amarone with a natural partial drying should inevitably skip this year to be consistent with one’s own style and identity and to follow the purest tradition. We made this choice for Bertani Amarone Classico,» explains Emilio Pedron, CEO of Bertani Domains Group. «It was an important decision, costly, but consistent with our style and our identity, and above all, highly respectful of our consumers and customers.»

Since 1958, its first year of production, dutifully of its tradition, Bertani Amarone Classico is made through high-level handicraft, with a specific technical expertise and the use of a unique, high-quality fruit: perfect, intact grapes laid to rest exclusively on bamboo cane racks (rush mats), in naturally aired rooms on the hills of Valpolicella Classica . Thus partial drying is entirely natural, a distinctive aspect that confers to the Bertani Amarone Classico a unique style and an exclusive longevity. In this natural process the quality of the grapes becomes crucial, even more than the method (partial drying) that this wine is obtained from. At Bertani it’s no coincidence that rather than saying “natural drying” we say “laying the grapes to rest”. This year’s climate trend—temperatures that stayed below average, less hours of sunlight and anomalous precipitation levels—kept the grapes from reaching a quality sufficient to guarantee the result required by the company standards.

That’s why Bertani decided to be the first winery in Valpolicella to announce its choice to not produce Amarone Classico, vintage 2014, as already done for other peculiar years, as 2002 and 1982.

«We must recall that Bertani Amarone Classico is a “rare” example where the bottle, label, method of production and wine style have stayed the same since the first year of production,» adds Mr Pedron, who underscores that the firm belief to not proceed with a “forced” partial drying (although allowed by the Production Regulations) influence this strategy as well. «In fact, you can make Amarone in technological drying rooms with partial drying with a result that is independent from the weather variable; in this case, even the trend post-harvest climate has no qualitative influence to the final product, since partial drying takes place in rooms with monitored standardized parameters, like humidity and ventilation. Bertani has always produced its Amarone Classico exclusively by natural partial drying, and if we had made different choices we couldn’t have reached that quality and the style that for over half a century has been our element of recognition and distinction around the world.»

Therefore there will be no Amarone Classico 2014 with the label “Bertani”, a company that wishes to protect the image of a name that has always been a symbol of reliability and consistency.

Persbericht via Gheusis Srl

 

NIEUWS UIT NEDERLAND IWVD15e Italiaanse Wijn Vakdag in de Kookfabriek in Amsterdam Op maandag 17 maart 2014 organiseert ITALENT voor de 5e keer de Italiaanse Wijn Vakdag in samenwerking met ruim 30 gerenommeerde wijnimporteurs. Tezamen brengen zij meer dan 500 verschillende kwaliteitswijnen uit heel Italië over het voetlicht en informeren zij u graag over productiegebied en -proces, druivensoorten en smaakcombinaties. De Vakdag vindt plaats in de Kookfabriek in Amsterdam/Duivendrecht en is uitsluitend bedoeld voor vakhandel, horeca en pers. In opdracht van het Nederlands Gilde van wijn-proeven-470x340Sommeliers (NGS) verzorgen wij tijdens de Vakdag speciaal voor haar leden een bijzondere proeverij onder leiding van wijnschrijver Fred Nijhuis. Aan de organisatie van twee andere, openbare, masterclasses wordt nog gewerkt. Tijdens de Vakdag zal DSV Media de winnaars bekend maken van haar 2e A Tavola Italiaanse Huiswijnverkiezing. Meer informatie hierover volgt zo spoedig mogelijk. Programma en tijden: 12.00 – 18.00 uur: doorlopende proeverij Aan het programma wordt nog gewerkt. Info volgt. Informatie en aanmelden Bent u wijnimporteur en heeft u belangstelling voor deelname aan deze vakdag? Stuur dan een e-mail aan Heleen Schreuder, info@italiaansewijnvakdag.com, voor meer informatie. Bent u werkzaam als sommelier, slijter, importeur, restaurateur, journalist of op andere wijze professioneel bij de wijnbranche betrokken, dan kunt u zich aanmelden als bezoeker via www.italiaansewijnvakdag.com. Toegang tot de proeverij is kosteloos. Voor informatie kunt u ook bellen met Italent: 06-23578861. Deelnemende bedrijven De lijst van deelnemende bedrijven wordt begin februari op www.italiaansewijnvakdag.com gepubliceerd. In het kort: Wat: 5e Italiaanse Wijn Vakdag Waar: Kookfabriek, De Flinesstraat 4, 1099 CB Amsterdam/Duivendrecht Wanneer: maandag 17 maart 2014 Open: 12.00 – 18.00 uur Entree: uitsluitend vakhandel, horeca en pers, entree kosteloos op aanmelding via info@italiaansewijnvakdag.com Info en organisatie: Italent, Heleen Schreuder, www.italiaansewijnvakdag.com tel. 020-4195960 en 06-23578861 – info@italiaansewijnvakdag.com  
NIEUWS UIT PORTUGAL Tussen de talloze persberichten van PR-bureaus over commerciele meuk, soms ook iets over serieuze wijnen. Deze bijvoorbeeld:

“Blauwe” Port ter ere van de geboorte van ZKH Prins George van Cambridge Graham’s 1982 Single Harvest Tawny – limited edition Rotterdam, 23 oktober 2013 – Vandaag wordt ZKH Prins George van Cambridge in besloten kring gedoopt. Ter ere van de geboorte van de toekomstige koning presenteert W. & J.Graham’s Port de Single Harvest Tawny 1982, het geboortejaar van zijn ouders, als een limited edition. Deze Single Harvest Tawny heeft meer dan 30 jaar gerijpt in eiken vaten in de Graham’s Lodge in Porto. De geur is rijk, met intense aroma’s van noten, vanille, butterscotch en kweepeer, gecombineerd met exotische kruiden zoals kaneel en nootmuskaat. De smaak is fluweelzacht en elegant. Honing, rozijnen en karamel zijn perfect in balans met sinaasappelschil en zijdezachte tannines. Voor iedere verkochte fles 1982 levert W. & J. Graham’s een financiële bijdrage aan ‘Bagos D’Ouro’ – een instantie in de Douro, die verlaten en kansarme kinderen helpt. W. & J. Graham’s heeft een ongeëvenaarde naam als producent van de allerbeste vintage ports. Maar ook met zijn oude tawny’s onderscheidt het bedrijf zich van andere portbedrijven. In de afgelopen jaren werden Single Harvest Tawny’s uit 1961 en 1969 geproduceerd. Bovendien stelde Graham’s in 2012 de veelgeprezen Single Harvest Tawny 1952 beschikbaar voor het diamanten regeringsjubileum van Koningin Elizabeth II van Engeland. Beperkt aantal flessen Voor Nederland komt er in 2014 een beperkt aantal flessen Graham’s 1982 Single Harvest Tawny beschikbaar in een luxe, koninklijk blauwe geschenkdoos. De 1952 is al wel beschikbaar. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen  met Verbunt Wijnkopers, tel. 013 549 84 00. www.grahams-port.com  malvedos.wordpress.com www.thevintageportsite.com

 
 
NIEUWS UIT CALABRIE Librandi lid Italia del Vino Zie persbericht: http://www.fred-nijhuis.nl/nieuws/?lang=en  .
NIEUWS VAN ESPORAO Zie persbericht: http://www.fred-nijhuis.nl/nieuws/?lang=en

TRIEST NIEUWS COLLEGA KYLE PHILLIPS Zie: http://www.fred-nijhuis.nl/nieuws/?lang=en NIEUWS VAN ARGENTIERA Tre Bicchieri voor Argentiera Doc Bolgheri Superiore 2010

en belangrijke onderscheiding voor Giorgio Bartholomäus 2010 Zie persbericht: http://www.fred-nijhuis.nl/nieuws/?lang=en
NIEUWS UIT VALPOLICELLA
 
 
 
 
 
 
 

 

Speri Biolo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tedeschi geen Monte Olmi Hoe lokaal het vernietigende effect van hagelbuien kan zijn blijkt uit de mededeling van Antonietta, Sabrina en Riccardo Tedeschi, dat ze in 2013 geen Amarone Monte Olmi zullen maken. De hagelstorm op 25 augustus trof het gebied rond Pedemonte zo zwaar dat ze onvoldoende druiven hebben om de cru, die al sinds 1964 wordt gemaakt, op de markt te brengen.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
NIEUWS UIT SCANSANO
Lange oogst met ‘uitdagingen’ De oogst 2013 gaat in Scansano te boek als de langste oogst ooit. Niet alleen het koude en natte voorjaar vertraagde de groei en bloei, maar ook de extreme droogte tijdens de zomer. Daarnaast verstoorde regen in de laatste weken van de oogst de optimale rijping van tannine en werd men gedwongen later te oogsten dan verwacht. Ook de kwantiteit valt tegen, sommige producenten spreken zelfs van een verlies van 20% ten opzichte van 2012. Over de kwaliteit lopen de meningen uiteen. .
Geen oogst 21013 voor Montepò Jacopo Biond-Santi heeft dit jaar niet geoogst op zijn domein Castello di Montepò in het district Scansano. De druiven hangen nog altijd aan de stokken en de oogst 2013 moet als verloren worden beschouwd. Aangenomen wordt dat dit verband houdt met het feit dat hij eerder dit jaar zijn vader Franco Biondi-Santi verloor, de eigenaar en wijnmaker van het historische wijngoed “Il Greppo” in Montalcino. Uit een blog* op de site van collega Franco Ziliani blijkt dat hier wel is geoogst. Jacopo Biondi-Santi heeft (nog) niet gereageerd op een verzoek voor een officiële toelichting. * http://www.vinoalvino.org/blog/2013/10/franco-biondi-santi-che-questanno-non-vendemmia.html

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
THE BIRTH OF THE CHIANTI CLASSICO
CO.      
The Chianti Classico Wine Consortium has founded a company that will handle marketing for the denomination. For the first time a tutelary consortium uses a very innovative tool to meet new market challenges.
 
 Following presentation of the “Chianti Classico revolution” – the revamping of the denomination that included a bold restyling of the Black Rooster trademark and introduction of a new wine at the summit of the Chianti Classico qualitative pyramid – the consortium has brought to completion another important project to valorize the denomination and make it more competitive.
It’s creation of the Chianti Classico Co., wholly owned by the Chianti Classico Wine Consortium, whose primary aim is to valorize and promote the Black Rooster brand in all its aspects. An operation that will even further strengthen a trademark, the Black Rooster, already world-famous and an icon of Italian enological excellence.
Heading the newborn company will be Michele Zonin (Castello d’Albola) as president, while Davide Gaeta will be CEO.
Board members are: Sergio Zingarelli (Rocca delle Macie and consortium president), Carlo Maria Mascheroni (Castello di Volpaia), Alessandro Palombo (Luiano), Francesco Daddi (Castello La Leccia), Sandro Sartor (Ruffino) and Giuseppe Liberatore, general director of the Chianti Classico Wine Consortium.
“It’s the first time in the history of tutelary consortiums”, says the president of the consortium, Sergio Zingarelli, “that a producers’ association has set up an external organization working to valorize and promote a denomination: the Chianti Classico Co. will be the authentic armed branch of the marketing area”.
With this tool the Chianti Classico Wine Consortium, Italy’s oldest vintners association, established in 1924, provides an innovative idea for facing the challenges of the future and increasingly aggressive international competition.
Not yet revealed in detail, its range of action will in any case reflect the efficiency and dynamism that has always distinguished Chianti Classico winemakers. From now on the Black Rooster DOCG can count on a great new tool that just months from now will be broadening the frontiers of Chianti Classico wine.
N.B. The consortium is confidant that the professionalism of the press to which this communication is addressed will prevent it from changing or abbreviating the name of “Chianti Classico”. Writing “Chianti” instead of “Chianti Classico” is an error that radically changes the news we are imparting because Chianti and Chianti Classico are, in fact, two different DOCGs with separate and distinct production territories, histories and consortiums.
A valid synonym for “Chianti Classico” would be “Black Rooster”, icon and trademark for the Chianti Classico DOCG.
Thanks for your attention.
 
 
Winnaars A Tavola huiswijn verkiezing 2013 And the winners are…..
 
 
 
Beste witte huiswijn t/m € 20,00 Sassoalto, Cascina Ghercina, Roero Arneis DOCG, 2011 Restaurant d’Amici, Vleuten
Importeur: Goessens Professionals in Wine, Maastricht
 
Beste rode huiswijn t/m € 20,00
Villa Sparina, Barbera del Monferrato DOC, 2011
Comfort Caffè, Amsterdam
Importeur: Wijnimport J. Bart, Beemster

Beste witte huiswijn € 20,00 t/m € 25,00
Le Vele, Moncaro, Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico DOC, 2012
Restaurant Coco Pazzo, Houten Importeur: Vinites, Haarlem
 
Beste rode huiswijn € 20,00 t/m € 25,00
Jonico Negroamaro, Salento IGT, 2011
Ristorante Della Nonna, Muiden
Importeur: Vinites, Haarlem
 
Beste witte huiswijn € 25,00 t/m € 30,00
Tormaresca, Chardonnay, Puglia IGT, 2011
Restaurant La Rusticana, Arnhem
Importeur: L’Exception-Lenselink

Beste rode huiswijn € 25,00 t/m € 30,00
Chiaramonte Nero d’Avola, Firriato, Sicilia IGT, 2010 Restaurant Elefante Bianco, LarenNH
Importeur: Douwe Walinga, Hilversum
 
Beste witte huiswijn meer dan € 30,00 La Tunella, Pinot Grigio, Friuli Colli Orientali DOC, 2011 Restaurant Bloem op IJburg, Amsterdam
Importeur: Siletti, Hedel
Beste rode huiswijn meer dan € 30,00 Amaldi, Corvina, Veronese IGT, 2010
Restaurant Da Vinci, Apeldoorn
Importeur: Dooijewaard in wijn etc, Ermelo
Beste biologische huiswijn
Terre in Fiore, Cantina di Custoza, Custoza DOC, 2011
Restaurant Luce, Utrecht
Importeur: Eck en Maurick, Kortenhoef

Beste witte huiswijn prijs-kwaliteit Bolla, Soave Classico DOC, 2011
Ristorante Italiano La Liguria, Den Haag Importeur: Wine & Spirits, Wateringen

Beste rode huiswijn prijs-kwaliteit
Merlot, Prendina, Garda DOC, 2011 Restaurant O’Pazzo, Rotterdam

A Tavola huiswijnverkiezing De redactie van de Italiaanse restaurantgids
A Tavola start binnenkort met de organisatie van de eerste Italiaanse huiswijnverkiezing.
Het doel is de goede kwaliteit van Italiaanse restaurants te benadrukken niet alleen door beoordeling van het eten maar ook door waardering van de begeleidende wijnen. De huiswijn speelt hier een voorname rol en mag gezien worden als het visitekaartje van de wijnkaart. Voor een prominent wijnland als Italië wordt het tijd ook deze categorie nadrukkelijk onder de aandacht te brengen.
De verkiezing komt tot stand in samenwerking de Italiaanse Kamer van Koophandel, de Vereniging van Italiaanse Sommeliers en de Italiaanse wijnvakdag. De vakjury wordt gevormd door professionals uit diverse disciplines en staat onder leiding van Fred Nijhuis.
De winnaars worden bekend gemaakt tijdens de Italiaanse wijnvakdag op maandag 11 maart 2013  in de Kookfabriek in Amsterdam. De beste huiswijnen zullen bovendien onder de aandacht worden gebracht via publicaties in het magazine De Smaak van Italië, het online vakblad Italiëinbedrijf.nl en de volgende editie van de restaurantgids A Tavola.
We nodigen u als importeur en/of restaurant dan ook van harte uit ook uw huiswijnen onder de aandacht te brengen en in te sturen voor deelname.
Zet ook uw huiswijn op de kaart en meld u aan via redactie@dsvmedia.nl. Wij sturen u dan het inschrijfformulier en de voorwaarden toe.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Laffe aanslag in Montalcino op Soldera en Brunello. Wijn-terrorisme, een nieuw triest dieptepunten in menselijk gedrag?
Tussen 2 en 3 december is er ingebroken bij Gianfranco Soldera (75) in Montalcino. In de kelder van zijn wijndomein Case Basse hebben (vooralsnog) onbekenden alle vaten geopend en de gehele productie van 6 jaren Brunello di Montalcino verwoest

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
.
 
 
 
 
 
 
 
Vijf jaar emotie, werk, passie, cultuur, kennis en geld verdween zinloos in het riool en zal nimmer het palet van duizenden liefhebbers beroeren en ontroeren. De daad lijkt onzinnig, wekt weerzin en doet iedereen zich realiseren hoe triest menselijk gedrag kan zijn.
Over de reden wordt volop gespeculeerd. Gianfranco Soldera is een man met een duidelijke overtuiging, een geheel eigen mening en vooral zonder compromissen. Hij schoffeert velen, wekt wrevel met zijn uitspraken en kent vele tegenstanders. Zijn mening over collega’s, journalisten is hard en direct; ben je niet voor hem, dan ben je tegen hem. Zij die de ziel van Brunello aan commerciële duivels willen verkopen, worden door hem veracht en aan de schandpaal genageld. Zijn visie en gedrag zijn omstreden en kent vele tegenstanders.
Gianfranco Soldera is echter ook iemand die juist om die visie, dat gedrag en vooral zijn wijnen wordt gerespecteerd, gevolgd en vertrouwd. Hij is een van de weinige echte die de ziel van Brunello kent, respecteert en koste wat kost beschermt.
Gianfranco Soldera is een van de, inmiddels zeldzame  echte traditionalisten in Montalcino en zijn Brunello is het toonbeeld van karakter, authenticiteit, kwaliteit. Zijn wijnen zijn het overtuigende bewijs dat een Brunello di Montalcino vijf jaar in traditioneel hout opgevoed kan (moet?) worden en geen barriques en/of andere druivensoorten nodig heeft.
De inbraak en vernietiging van alle jaargangen van 2007 t/m 2012, gaat ook daarom verder dan vandalisme. Het is een aanslag op de ziel van Montalcino, een aanslag op alle producenten in Montalcino, op vrije meningsuiting, de vrijheid van de mens en eigenlijk het bestaan van de mens . De daad lijkt niet gebaseerd op geldelijk gewin. Er is niks gestolen; geen fles, geen apparatuur. Wat de aanleiding precies is, blijft vooralsnog een raadsel.
De 626 hectoliter Brunello vertegenwoordigt een klein kapitaal, maar het verlies is niet in geld uit te drukken, zoals er evenmin een prijskaartje aan de Nachtwacht van Rembrandt gehangen kan worden. De Brunello’s van Soldera zijn geen wetenschappelijke, industriële producten, maar zijn te vergelijken met kunst, cultuur die alleen maar tot stand kunnen komen door extreme passie en een sterke persoonlijkheid. Niet door een ieder begrepen of gewaardeerd, maar een deel van de zin van het begrip Brunello di Montalcino.
Het verlies van zes jaargangen van zijn Brunello is een tragedie voor heel Montalcino; voor zijn vrienden en zijn vijanden, ook al zullen de laatste dit niet begrijpen of willen toegeven.
De familie Soldera heeft laten weten zich niet te laten intimideren door deze laffe daad die aan trieste praktijken van de maffia en/of andere geestelijk gestoorden doet denken. Steun en een voortdurend respect is nodig om ze te helpen dit verlies te boven te komen en de toekomst van Case Basse, Montalcino en alle liefhebbers van échte Brunello te beschermen en zoveel mooier te maken.
Talloze steunbetuigingen hebben de familie Soldera bereikt, veel officiele, zoals die van het Consorzio en de burgemeester van Montalcino, maar nog veel meer hartverwarmende persoonlijke.
************************************************************************
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Top 50 meest invloedrijke Nederlanders in wijn van WINELife magazine.

 

 
 
 
RODA van Le Vin en Direct naar Fourcroy Nederland Een jaar geleden leek alles nog ‘pais en vree’ tussen Henk Maas van Le Vin en Direct en export manager Sara Fernández Bengoa van het Spaanse wijnhuis ‘Bodegas RODA’  tijdens een avondvullend programma in Landhuishotel Bloemenbeek in de Lutte.
Onlangs kondigde Fourcroy Nederland vol trots aan per 1 november 2012 de exclusieve distributeur te zijn van dit wijndomein dat oktober j.l. werd verkozen als één van de beste wijndomeinen ter wereld tijdens het “Wines&Spirits top 100 tasting Event”.
 

gisch Viticoltori Speri kondigde onlangs aan de laatste fase te hebben bereikt in de certificering van hun biologische beleid. De certificering is van kracht met ingang van de oogst in 2014. Speri is een van de historische wijndomeinen in het Classico gebied van het Valpolicella district. De oprichting dateert uit 1874, maar destijds beschikten ze al over wijngaarden die reeds rond 1700 werden beschreven. Momenteel is de zevende generatie aan het bewind van het familiebedrijf en nog altijd is men trouw aan diverse traditionele gebruiken. Zo snoeit men de druivenstokken nog altijd volgens de Pergola Veronese methode, hoewel deels aangepast als “Pergoletta, een open variant die voor een betere belichting van de druiven zorgt. De natuurlijke fysiologische balans van de wijngaarden heeft altijd centraal gestaan in het wijngaardmanagement en het gebruik van diverse begroeiingen tussen de wijnstokken, de productie van eigen compost en de toepassing van seksuele verwarring hebben hieraan bijgedragen. Speri past sinds 2001 het HACCP traceerbaarheidssysteem toe en is ISO 9001-2000 gecertificeerd. Al in de jaren ’70 van de vorige eeuw richtte Speri zich op de separate vinificatie van druiven van individuele wijngaarden en hun Valpolicella Superiore Sant’Urbano is sindsdien een begrip. De oogst van 2013 beschouwt men als “lastig”. Allereerst zorgde de hitte in 2012 voor een beperkte bloemzetting. Daarnaast waren de grote hoeveelheden sneeuw en regen in de eerste maanden van 2013, gevolgd door een relatief koud voorjaar, de oorzaak van een vertraagde fenologische ontwikkeling van de wijnstokken. In de vlakten was er bovendien sprake van veel Peronospora (valse meeldauw), iets wat de hoger gelegen wijngaarden van Speri echter marginaal beïnvloedde.  In augustus werden enkele percelen geraakt door hagel, maar de schade bleef beperkt. Ook in Valpolicella is in 2013 minder geoogst, bij Speri verwacht men echter slechts 5% minder te produceren. Ander opvallend nieuws is het feit dat Speri gekozen heeft voor een andere distributeur in Nederland. De wijnen zijn tegenwoordig te koop bij de Sligro, waardoor de levering met bijbehorende service voor het topsegment in de horeca via Werkhoven Wijnen tot stand is gekomen. NIEUWS UIT VALPOLICELLA

 
 
NIEUWS UIT CALABRIE Librandi lid Italia del Vino Zie persbericht: http://www.fred-nijhuis.nl/nieuws/?lang=en 
NIEUWS VAN ESPORAO Zie persbericht: http://www.fred-nijhuis.nl/nieuws/?lang=en

TRIEST NIEUWS COLLEGA KYLE PHILLIPS Zie: http://www.fred-nijhuis.nl/nieuws/?lang=en NIEUWS VAN ARGENTIERA Tre Bicchieri voor Argentiera Doc Bolgheri Superiore 2010

en belangrijke onderscheiding voor Giorgio Bartholomäus 2010 Zie persbericht: http://www.fred-nijhuis.nl/nieuws/?lang=en
NIEUWS UIT VALPOLICELLA
 
 
 
 
 
 
 

 

Speri Biolo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tedeschi geen Monte Olmi Hoe lokaal het vernietigende effect van hagelbuien kan zijn blijkt uit de mededeling van Antonietta, Sabrina en Riccardo Tedeschi, dat ze in 2013 geen Amarone Monte Olmi zullen maken. De hagelstorm op 25 augustus trof het gebied rond Pedemonte zo zwaar dat ze onvoldoende druiven hebben om de cru, die al sinds 1964 wordt gemaakt, op de markt te brengen.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
NIEUWS UIT SCANSANO
Lange oogst met ‘uitdagingen’ De oogst 2013 gaat in Scansano te boek als de langste oogst ooit. Niet alleen het koude en natte voorjaar vertraagde de groei en bloei, maar ook de extreme droogte tijdens de zomer. Daarnaast verstoorde regen in de laatste weken van de oogst de optimale rijping van tannine en werd men gedwongen later te oogsten dan verwacht. Ook de kwantiteit valt tegen, sommige producenten spreken zelfs van een verlies van 20% ten opzichte van 2012. Over de kwaliteit lopen de meningen uiteen. .
Geen oogst 21013 voor Montepò Jacopo Biond-Santi heeft dit jaar niet geoogst op zijn domein Castello di Montepò in het district Scansano. De druiven hangen nog altijd aan de stokken en de oogst 2013 moet als verloren worden beschouwd. Aangenomen wordt dat dit verband houdt met het feit dat hij eerder dit jaar zijn vader Franco Biondi-Santi verloor, de eigenaar en wijnmaker van het historische wijngoed “Il Greppo” in Montalcino. Uit een blog* op de site van collega Franco Ziliani blijkt dat hier wel is geoogst. Jacopo Biondi-Santi heeft (nog) niet gereageerd op een verzoek voor een officiële toelichting. * http://www.vinoalvino.org/blog/2013/10/franco-biondi-santi-che-questanno-non-vendemmia.html

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
THE BIRTH OF THE CHIANTI CLASSICO
CO.      
The Chianti Classico Wine Consortium has founded a company that will handle marketing for the denomination. For the first time a tutelary consortium uses a very innovative tool to meet new market challenges.
 
 Following presentation of the “Chianti Classico revolution” – the revamping of the denomination that included a bold restyling of the Black Rooster trademark and introduction of a new wine at the summit of the Chianti Classico qualitative pyramid – the consortium has brought to completion another important project to valorize the denomination and make it more competitive.
It’s creation of the Chianti Classico Co., wholly owned by the Chianti Classico Wine Consortium, whose primary aim is to valorize and promote the Black Rooster brand in all its aspects. An operation that will even further strengthen a trademark, the Black Rooster, already world-famous and an icon of Italian enological excellence.
Heading the newborn company will be Michele Zonin (Castello d’Albola) as president, while Davide Gaeta will be CEO.
Board members are: Sergio Zingarelli (Rocca delle Macie and consortium president), Carlo Maria Mascheroni (Castello di Volpaia), Alessandro Palombo (Luiano), Francesco Daddi (Castello La Leccia), Sandro Sartor (Ruffino) and Giuseppe Liberatore, general director of the Chianti Classico Wine Consortium.
“It’s the first time in the history of tutelary consortiums”, says the president of the consortium, Sergio Zingarelli, “that a producers’ association has set up an external organization working to valorize and promote a denomination: the Chianti Classico Co. will be the authentic armed branch of the marketing area”.
With this tool the Chianti Classico Wine Consortium, Italy’s oldest vintners association, established in 1924, provides an innovative idea for facing the challenges of the future and increasingly aggressive international competition.
Not yet revealed in detail, its range of action will in any case reflect the efficiency and dynamism that has always distinguished Chianti Classico winemakers. From now on the Black Rooster DOCG can count on a great new tool that just months from now will be broadening the frontiers of Chianti Classico wine.
N.B. The consortium is confidant that the professionalism of the press to which this communication is addressed will prevent it from changing or abbreviating the name of “Chianti Classico”. Writing “Chianti” instead of “Chianti Classico” is an error that radically changes the news we are imparting because Chianti and Chianti Classico are, in fact, two different DOCGs with separate and distinct production territories, histories and consortiums.
A valid synonym for “Chianti Classico” would be “Black Rooster”, icon and trademark for the Chianti Classico DOCG.
Thanks for your attention.
 
 
Winnaars A Tavola huiswijn verkiezing 2013 And the winners are…..
 
 
 
Beste witte huiswijn t/m € 20,00 Sassoalto, Cascina Ghercina, Roero Arneis DOCG, 2011 Restaurant d’Amici, Vleuten
Importeur: Goessens Professionals in Wine, Maastricht
 
Beste rode huiswijn t/m € 20,00
Villa Sparina, Barbera del Monferrato DOC, 2011
Comfort Caffè, Amsterdam
Importeur: Wijnimport J. Bart, Beemster

Beste witte huiswijn € 20,00 t/m € 25,00
Le Vele, Moncaro, Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico DOC, 2012
Restaurant Coco Pazzo, Houten Importeur: Vinites, Haarlem
 
Beste rode huiswijn € 20,00 t/m € 25,00
Jonico Negroamaro, Salento IGT, 2011
Ristorante Della Nonna, Muiden
Importeur: Vinites, Haarlem
 
Beste witte huiswijn € 25,00 t/m € 30,00
Tormaresca, Chardonnay, Puglia IGT, 2011
Restaurant La Rusticana, Arnhem
Importeur: L’Exception-Lenselink

Beste rode huiswijn € 25,00 t/m € 30,00
Chiaramonte Nero d’Avola, Firriato, Sicilia IGT, 2010 Restaurant Elefante Bianco, LarenNH
Importeur: Douwe Walinga, Hilversum
 
Beste witte huiswijn meer dan € 30,00 La Tunella, Pinot Grigio, Friuli Colli Orientali DOC, 2011 Restaurant Bloem op IJburg, Amsterdam
Importeur: Siletti, Hedel
Beste rode huiswijn meer dan € 30,00 Amaldi, Corvina, Veronese IGT, 2010
Restaurant Da Vinci, Apeldoorn
Importeur: Dooijewaard in wijn etc, Ermelo
Beste biologische huiswijn
Terre in Fiore, Cantina di Custoza, Custoza DOC, 2011
Restaurant Luce, Utrecht
Importeur: Eck en Maurick, Kortenhoef

Beste witte huiswijn prijs-kwaliteit Bolla, Soave Classico DOC, 2011
Ristorante Italiano La Liguria, Den Haag Importeur: Wine & Spirits, Wateringen

Beste rode huiswijn prijs-kwaliteit
Merlot, Prendina, Garda DOC, 2011 Restaurant O’Pazzo, Rotterdam

A Tavola huiswijnverkiezing De redactie van de Italiaanse restaurantgids
A Tavola start binnenkort met de organisatie van de eerste Italiaanse huiswijnverkiezing.
Het doel is de goede kwaliteit van Italiaanse restaurants te benadrukken niet alleen door beoordeling van het eten maar ook door waardering van de begeleidende wijnen. De huiswijn speelt hier een voorname rol en mag gezien worden als het visitekaartje van de wijnkaart. Voor een prominent wijnland als Italië wordt het tijd ook deze categorie nadrukkelijk onder de aandacht te brengen.
De verkiezing komt tot stand in samenwerking de Italiaanse Kamer van Koophandel, de Vereniging van Italiaanse Sommeliers en de Italiaanse wijnvakdag. De vakjury wordt gevormd door professionals uit diverse disciplines en staat onder leiding van Fred Nijhuis.
De winnaars worden bekend gemaakt tijdens de Italiaanse wijnvakdag op maandag 11 maart 2013  in de Kookfabriek in Amsterdam. De beste huiswijnen zullen bovendien onder de aandacht worden gebracht via publicaties in het magazine De Smaak van Italië, het online vakblad Italiëinbedrijf.nl en de volgende editie van de restaurantgids A Tavola.
We nodigen u als importeur en/of restaurant dan ook van harte uit ook uw huiswijnen onder de aandacht te brengen en in te sturen voor deelname.
Zet ook uw huiswijn op de kaart en meld u aan via redactie@dsvmedia.nl. Wij sturen u dan het inschrijfformulier en de voorwaarden toe.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Laffe aanslag in Montalcino op Soldera en Brunello. Wijn-terrorisme, een nieuw triest dieptepunten in menselijk gedrag?
Tussen 2 en 3 december is er ingebroken bij Gianfranco Soldera (75) in Montalcino. In de kelder van zijn wijndomein Case Basse hebben (vooralsnog) onbekenden alle vaten geopend en de gehele productie van 6 jaren Brunello di Montalcino verwoest

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
.
 
 
 
 
 
 
 
Vijf jaar emotie, werk, passie, cultuur, kennis en geld verdween zinloos in het riool en zal nimmer het palet van duizenden liefhebbers beroeren en ontroeren. De daad lijkt onzinnig, wekt weerzin en doet iedereen zich realiseren hoe triest menselijk gedrag kan zijn.
Over de reden wordt volop gespeculeerd. Gianfranco Soldera is een man met een duidelijke overtuiging, een geheel eigen mening en vooral zonder compromissen. Hij schoffeert velen, wekt wrevel met zijn uitspraken en kent vele tegenstanders. Zijn mening over collega’s, journalisten is hard en direct; ben je niet voor hem, dan ben je tegen hem. Zij die de ziel van Brunello aan commerciële duivels willen verkopen, worden door hem veracht en aan de schandpaal genageld. Zijn visie en gedrag zijn omstreden en kent vele tegenstanders.
Gianfranco Soldera is echter ook iemand die juist om die visie, dat gedrag en vooral zijn wijnen wordt gerespecteerd, gevolgd en vertrouwd. Hij is een van de weinige echte die de ziel van Brunello kent, respecteert en koste wat kost beschermt.
Gianfranco Soldera is een van de, inmiddels zeldzame  echte traditionalisten in Montalcino en zijn Brunello is het toonbeeld van karakter, authenticiteit, kwaliteit. Zijn wijnen zijn het overtuigende bewijs dat een Brunello di Montalcino vijf jaar in traditioneel hout opgevoed kan (moet?) worden en geen barriques en/of andere druivensoorten nodig heeft.
De inbraak en vernietiging van alle jaargangen van 2007 t/m 2012, gaat ook daarom verder dan vandalisme. Het is een aanslag op de ziel van Montalcino, een aanslag op alle producenten in Montalcino, op vrije meningsuiting, de vrijheid van de mens en eigenlijk het bestaan van de mens . De daad lijkt niet gebaseerd op geldelijk gewin. Er is niks gestolen; geen fles, geen apparatuur. Wat de aanleiding precies is, blijft vooralsnog een raadsel.
De 626 hectoliter Brunello vertegenwoordigt een klein kapitaal, maar het verlies is niet in geld uit te drukken, zoals er evenmin een prijskaartje aan de Nachtwacht van Rembrandt gehangen kan worden. De Brunello’s van Soldera zijn geen wetenschappelijke, industriële producten, maar zijn te vergelijken met kunst, cultuur die alleen maar tot stand kunnen komen door extreme passie en een sterke persoonlijkheid. Niet door een ieder begrepen of gewaardeerd, maar een deel van de zin van het begrip Brunello di Montalcino.
Het verlies van zes jaargangen van zijn Brunello is een tragedie voor heel Montalcino; voor zijn vrienden en zijn vijanden, ook al zullen de laatste dit niet begrijpen of willen toegeven.
De familie Soldera heeft laten weten zich niet te laten intimideren door deze laffe daad die aan trieste praktijken van de maffia en/of andere geestelijk gestoorden doet denken. Steun en een voortdurend respect is nodig om ze te helpen dit verlies te boven te komen en de toekomst van Case Basse, Montalcino en alle liefhebbers van échte Brunello te beschermen en zoveel mooier te maken.
Talloze steunbetuigingen hebben de familie Soldera bereikt, veel officiele, zoals die van het Consorzio en de burgemeester van Montalcino, maar nog veel meer hartverwarmende persoonlijke.
************************************************************************
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Top 50 meest invloedrijke Nederlanders in wijn van WINELife magazine.

 

 
 
 
RODA van Le Vin en Direct naar Fourcroy Nederland Een jaar geleden leek alles nog ‘pais en vree’ tussen Henk Maas van Le Vin en Direct en export manager Sara Fernández Bengoa van het Spaanse wijnhuis ‘Bodegas RODA’  tijdens een avondvullend programma in Landhuishotel Bloemenbeek in de Lutte.
Onlangs kondigde Fourcroy Nederland vol trots aan per 1 november 2012 de exclusieve distributeur te zijn van dit wijndomein dat oktober j.l. werd verkozen als één van de beste wijndomeinen ter wereld tijdens het “Wines&Spirits top 100 tasting Event”.
 

gisch Viticoltori Speri kondigde onlangs aan de laatste fase te hebben bereikt in de certificering van hun biologische beleid. De certificering is van kracht met ingang van de oogst in 2014. Speri is een van de historische wijndomeinen in het Classico gebied van het Valpolicella district. De oprichting dateert uit 1874, maar destijds beschikten ze al over wijngaarden die reeds rond 1700 werden beschreven. Momenteel is de zevende generatie aan het bewind van het familiebedrijf en nog altijd is men trouw aan diverse traditionele gebruiken. Zo snoeit men de druivenstokken nog altijd volgens de Pergola Veronese methode, hoewel deels aangepast als “Pergoletta, een open variant die voor een betere belichting van de druiven zorgt. De natuurlijke fysiologische balans van de wijngaarden heeft altijd centraal gestaan in het wijngaardmanagement en het gebruik van diverse begroeiingen tussen de wijnstokken, de productie van eigen compost en de toepassing van seksuele verwarring hebben hieraan bijgedragen. Speri past sinds 2001 het HACCP traceerbaarheidssysteem toe en is ISO 9001-2000 gecertificeerd. Al in de jaren ’70 van de vorige eeuw richtte Speri zich op de separate vinificatie van druiven van individuele wijngaarden en hun Valpolicella Superiore Sant’Urbano is sindsdien een begrip. De oogst van 2013 beschouwt men als “lastig”. Allereerst zorgde de hitte in 2012 voor een beperkte bloemzetting. Daarnaast waren de grote hoeveelheden sneeuw en regen in de eerste maanden van 2013, gevolgd door een relatief koud voorjaar, de oorzaak van een vertraagde fenologische ontwikkeling van de wijnstokken. In de vlakten was er bovendien sprake van veel Peronospora (valse meeldauw), iets wat de hoger gelegen wijngaarden van Speri echter marginaal beïnvloedde.  In augustus werden enkele percelen geraakt door hagel, maar de schade bleef beperkt. Ook in Valpolicella is in 2013 minder geoogst, bij Speri verwacht men echter slechts 5% minder te produceren. Ander opvallend nieuws is het feit dat Speri gekozen heeft voor een andere distributeur in Nederland. De wijnen zijn tegenwoordig te koop bij de Sligro, waardoor de levering met bijbehorende service voor het topsegment in de horeca via Werkhoven Wijnen tot stand is gekomen. NIEUWS UIT VALPOLICELLA

De Nederlandse markt
De nieuwe cijfers van het Productschap Wijn zijn er weer….
De totale wijnverkoop in Nederland is in 2011, voor wat betreft volume, licht gedaald. De omzet is gelijk gebleven. De prijs van een fles stille wijn is gestegen naar € 2,78 per fles. Frankrijk levert het meeste wijn aan Nederland, ruim 31 procent, gevolgd door Zuid-Afrika met ca 22 procent, Chili heeft ruim 9 procent van de wijnimport voor zijn rekening genomen en Duitsland 8 procent. Italië en Spanje hebben hun marktaandeel toe zien nemen, net als Nieuw-Zeeland, Chili en Australië. De aandelen van Frankrijk, Duitsland, de Verenigde Staten en Argentinië zijn afgenomen. Het aandeel van witte wijn is met  ongeveer 2 procent toegenomen, het aandeel van rode wijn is nagenoeg hetzelfde gebleven en dat van rosé wijn is afgenomen.

 
 
 

Geef een reactie