Over mij

Fred NijhuisWie ben ik? Ik denk dat ik het beste te omschrijven ben als een liefhebber. Een ervaren liefhebber, kritisch met een eigen mening en een liefhebber die graag een goed glas wijn deelt. Al op redelijk vroege leeftijd ontwikkelde ik een zekere interesse voor wijn. Een rekje met maar liefst tien (!) flessen wijn sierde mijn kamer in de tijd toen ik mijn militaire dienstplicht vervulde. Ik koesterde en bewaarde ze voor bijzondere momenten; uitgebreide diners en avonden met andere ‘connaisseurs’. Stuk voor stuk bleken het bittere teleurstellingen, zowel letterlijk als figuurlijk. Hoe slecht de wijnen ook waren, ze hadden toch een positief effect. Ze stimuleerden me namelijk om me verder te verdiepen in wijn. Waarom smaakten de wijnen die ik had gekocht me niet? Lag het aan deze flessen of aan mij? Ik kreeg al snel door dat het aan beide lag; verkeerde wijnhuizen, rampzalige oogstjaren en afkomstig van een slijter met een wel heel matig assortiment. Keuzes die ook te wijten waren aan een structureel gebrek aan kennis en ervaring van mijn zijde. Ik kocht boeken over wijn, las zoveel mogelijk en organiseerde mijn eerste wijnproeverijtjes voor vrienden en familie om de theorie in de praktijk te brengen. Kort daarna leerde ik nog meer tijdens de cursus wijnproeven van Gerhard Horstink en kwam ik in aanraking met steeds meer interessante wijnen en mensen. In die tijd ontdekte ik ook vele prachtige wijnen tijdens proeverijen bij- en in samenwerking met Wijnkoperij van Donkelaar in Dordrecht. Mijn eerste echt grootse wijn proefde ik er (d’Yquem 1976) en de proeverij Vini da Tavola die we daar in 1990 hielden, behoort nog altijd tot de meest memorabele. In 1988 leerde in Jan van Lissum kennen (allebei op ons knieën voor de la Turque 1985) en langzaam maar zeker wist ik me te ontwikkelen tot vaste waarde in zijn team. Inmiddels ben ik al meer dan 20 jaar trouw aan The Wine & Food Association, voor wie ik schrijf, presenteer, organiseer en nog veel meer. Aan Jan van Lissum dank ik mijn talloze bijdragen aan Proefschrift, de Proefkrant, de Jaargids WIJN, wijnproeverijen en evenementen als Wine Professional, het Nederlands Wine & Food Festival, de Grand Prix Saint Hubert, de Nationale Wijntest en nog veel meer. Naast mijn werk voor The Wine & Food Association verzorg ik nu al weer zo’n tien jaar voor DSV Media de wijnpagina’s in ‘De Smaak van Italië’ en ‘Italië in Bedrijf ‘. Ook de Olijfolie Smaaktest mag ik jaarlijks begeleiden, een unieke en uiterst boeiende competitie op zoek naar de beste Italiaanse olijfolie in Nederland. Ook voor andere opdrachtgevers heb ik meegewerkt aan diverse projecten. Zo mocht ik proeverijen begeleiden in de ambassades van Canada en Chili en presenteerde ik verschillende seminars voor het Italiaans Instituut voor Buitenlandse Handel (ICE) en de Italiaanse Kamer van Koophandel in Nederland, o.a. in samenwerking met professor Attilio Scienza en diverse andere coryfeeën uit de wijnwereld. Toen ik kritiek leverde (dat doe ik nogal eens) op de lessen voor vinologen over Italië, werd me gevraagd deze over te nemen. Sindsdien mag ik elk jaar een nieuwe lichting talenten kennis laten maken met de unieke typiciteit van Italiaanse wijnen; altijd weer een heerlijke uitdaging. Ik word door velen als Italië-specialist beschouwd, maar mijn interesses blijven alles behalve beperkt tot dit overigens meest intrigerende wijnland ter wereld. Tijdens allerlei reizen leerde ik menig wijnmaker en duizenden wijnen kennen in o.a. Zuid-Afrika, Chili, Argentinië, Californië, Canada en ook iets dichter bij huis zoals in Spanje, Portugal, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Duitsland. Eigenlijk voel ik me overal wel thuis, overal waar mooie wijnen worden gemaakt en waar ik mijn passie voor wijn kan delen met fijne mensen.