Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Een avondje wijn….

Een avondje wijnproeven…

Zomaar, spontaan en doen waarvoor wijn bedoeld is: ervan genieten.
Leuke vrienden en vriendinnen, paar hapjes, verschillende wijnen en lekker bomen over lekker of niet lekker.

We startten met de Terlaner 2011 van Cantina Terlan uit Alto Adige, een blend van Pinot Blanc, Chardonnnay en Sauvignon Blanc. Een zachte wijn met veel rondeur, maar ook voldoende frisheid; een toegankelijk glas wijn, breed inzetbaar en met een aangename prijs-kwaliteit verhouding. Buitengewoon aangenaam bij komkommer met Hollandse garnalen.
Importeur: Grandi Vini

Daarna de 2011 Ca’ Visco, een fraaie Soave Classico van het wijnhuis Coffele. Een goed geconcentreerde wijn met een fraaie balans en groot gastronomisch vermogen; de oude vulkanische ondergrond van het classico-district geeft de wijn een mooie dynamiek en een minerale, bijna zilte expressie. Erg prettig bij de tomaatjes gevuld met zacht roomkaas en rode peper.
Importeur: Werkhoven Wijnen

Een spannend intermezzo met de Lambrusco di Sorbara “Premium” Vecchia Modena van Cleto Chiarli. Spannend, omdat de meeste mensen deze variant niet kennen. Hij is immers niet dieppaars maar roze en niet dom, plat zoet zoals de meeste supermarkt Lambrusco’s. Wel is hij fris met levendige zuren en fijn rood fruit. Opwekkend, heel verteerbaar en naadloos aansluitend op de erbij geserveerde Parmaham.
Importeur: Siletti  en Vinites

Diegene die me een beetje kennen, weten dat ik geen enorme fan ben van hetgeen er aan de Toscaanse kust wordt gemaakt. Bla bla genoeg, maar eigenlijk heel erg weinig interessante wijnen, dit ondanks de hoge prijzen. Om eens te kijken hoe anderen op dergelijke wijnen reageren, had ik de Punta Rosso Toscana IGT (blend van Merlot, Petit Verdot & Cabernet Franc) van Caccia al Piano meegenomen. De meeste mensen vonden de wijn saai en een assorti quiche hielp de wijn niet echt. Rest my case?
Importeur: (nog) geen

Hoe anders waren de onverdeeld zeer positieve reacties op de Bricco Dani, Barbera d’Asti Superiore Nizza 2007 van Andrea Faccio / Villa Giada. Sappig, zwoel, opwekkend, vullend, complex met de juiste zuurgraad, het rijpe fruit van 2007 en een uitgebalanceerde houtdosering. Doordrinkbare klasse en (uiteraard) fijn bij allerlei gerechten of, zoals nu, bij wat salami.  Op 26 februari een verticaaltje met 6 jaargangen van deze wijn; kijk er naar uit….
Ik hoop dat importeur J.J.C. Kwast deze wijn nu eindelijk eens in hun assortiment opneemt.

De Barolo Bergeisa, Le Strette 2008 sloot de proeverij af en deed wat hij moest doen.
Een aangename wijn met alle kenmerken van een goed gemaakt Barolo. Floraal, overwegend rood  fruit, impressies van teer en ceder, wat hout en tannine die niet drogend is, maar zorgt voor grip en het juiste tegenspel voor mooie gerechten en harde kazen, zoals wij erbij genoten.
Importeur: (nog) geen

Het bleek een leuke, leerzame avond, waarbij voor en na het officiële gedeelte nog volop werd geproefd van allerlei aangebroken proefflessen, waarop (zoals het hoort) heel verschillend werd gereageerd. Zelf was ik niet echt blij met het feit dat ik per ongeluk een fles had meegenomen die ik eerder als ‘onzuiver’ had afgekeurd. Een aantal gasten genoot er evenwel met volle teugen van. Deed me denken aan een anekdote die ik onlangs in Verona hoorde. Daar bestelde een wijnproducent eens een Bordeaux in een Italiaans restaurant. Toen hij de wijn afkeurde omdat hij niet helemaal zuiver was, reageerde de sommelier als volgt: “Sorry meneer, deze wijn heeft geen kurk, dit is typisch Frans……”

Spread the word