Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

Bordeaux blends, the beauties & the beasts

bdxBordeaux blends; klassiekers & alternatieven, finesse & kracht, terroir & techniek, historie & toekomst, the beauties & the beasts…….

Als de Romeinen in het midden van de eerste eeuw wijngaarden catoaanleggen rond Bordeaux, is dat niet om de internationale wijnwereld te domineren, the happy few te bedienen of om aandeelhouders verder te verrijken. Volgens de Romeinen is wijn een democratisch recht en  Cato de Oudere (234 – 149 v. Chr.) schrijft dat zelfs slaven recht hebben op 5 liter wijn per week.

1Wijn is een belangrijk onderdeel van het Romeinse leven, met een zowel religieuze, medicinale als sociale betekenis, dit naast haar rol als vaste begeleider van maaltijden uiteraard. Omdat het aanvoeren van grote hoeveelheden wijn voor de duizenden romeinensoldaten en kolonisten vanuit het thuisland niet erg praktisch is, zorgen ze dat ze overal in Europa over lokale wijngaarden kunnen beschikken. Zo brengen ze de wijnbouw tot in vrijwel alle delen van Europa, inclusief Nederland en zelfs Groot-Brittannië. In Frankrijk leggen de Romeinen ook wijngaarden aan, bijvoorbeeld bij de voor hen zo belangrijke havenplaats Bordeaux, door hen Biturica genoemd, naar de lokale Gallische stam Bituriges Ubriacai.

plinyWelke druiven er in de tijd precies gebruikt worden, is niet helemaal duidelijk. Pliny de Oudere roemt echter rond 75 n.Chr. al de kwaliteit van de wijnen uit Bordeaux en noemt de Biturigiaca of Basilica alias Biturica als belangrijke druif. Sommigen menen dat Biturica een verbastering is van Vidure, afgeleid van “vitis dura”, verwijzend naar het harde hout van deze wijnrank. Deze Vidure zou afkomstig kunnen zijn uit Epirus in Griekenland en is wellicht de voorvader deimagesOX5QR0YV Carmenet, alias Cabernet Franc. Anderen geloven dat het Iberisch schiereiland de oorsprong van de Vidure is. Er zijn twee varianten bekend; de Petite Vidure en de Grand Vidure, waarvan de laatste roman_empire_1stcen_1884de Carmenère zou zijn. Exacte gegevens over de druiven etc. ontbreken echter en omdat de Romeinen hun kennis, ervaring, gereedschappen en plantmaterialen uit alle delen van hun immense rijk halen, is het lastig te achterhalen waar de druiven precies vandaan komen. Feit is wel dat de wijnbouw in Bordeaux zeker 2000 jaar geleden is ontstaan en nog altijd floreert.

Hoewel de wijnen uit Bordeaux ook na de Romeinse tijd populair blijven en in de 12e eeuw bijvoorbeeld volop worden geëxporteerd naar Engeland, is er van de Médoc, zoals we die nu kennen, nog geen sprake. De Médoc (Pagus Medulorum) is dan vooral een ruig en map of medoc-1onontgonnen moerasgebied. De hoger gelegen Graves is de belangrijkste wijnstreek en pas in de vroege Middeleeuwen zien we wijnbouw ontstaan rond priorijen en landgoederen in Macau, Cantenac, Vertheuil, de Abbaye de l’Isle, Castelnau, Lesparre, Latour en Blanquefort. Ook de eerste verwijzingen naar belangrijke namen in de wijnhistorie van de wijnbouw in Bordeaux dateren uit dit tijdperk. Zo wordt in 1234 ene Gombaud de Lafite, abt van het klooster Vertheuil ten noorden van MGZ_PC_0936-bdPauillac, genoemd en Lafite als leengoed in de 14e eeuw. Château Pape-Clément wordt beschouwd als oudste château in Bordeaux met de eerste aanplant van wijngaarden in 1300. Château Latour zou uit 1331 dateren en Château Smith Haut Lafitte uit 1365. Château Haut-Brion stamt uit 1533 en ook Château Margauxclaret wordt al in de 16e eeuw vermeld. Vanaf deze tijd zien we vrijwel alle grote namen voorbij komen en ontstaat tevens het begrip ‘claret’, de naam die de Engelsen aan hun favoriete wijnen uit Bordeaux geven. Die handel met Engeland gaat overigens gepaard met vele ‘up and downs’, het gevolg van frequente oorlogen tussen Frankrijk en Groot-Brittannië.

266px-Henry_IV_of_france_by_pourbous_youngerDe wijnbouw blijft zich echter gestaag ontwikkelen en roept om uitbreiding. Op 18 Juni 1596 vraagt de Franse koning Henri IV de Hollandse Staten-Generaal om de Médoc (en andere gebieden) droog te leggen en in 1599 begint een team onder leiding van Humphrey Bradley, Jan Gerritsz en Conrad Gaussen met dit enorme project. Bijgestaan door andere befaamde waterbouwkundigen, waar onder Jan Adriaanszoon Leeghwater en gefinancierd door allerlei Nederlandse en VlaamseimagesGF7P3NYC investeerders (waaronder diverse wijnhandelaren), bouwt men aan de toekomst van de Médoc. Op het nieuwe land worden vele wijngaarden aangelegd, verrijzen talloze châteaux en het internationale aanzien van de wijnen stijgt tot ongekende hoogten. Tal van monumenten, overleveringen en andere historische feiten herinneren ons nog altijd aan de grote invloed van de Hollanders in en om de ‘Poldre de Hollande’.

pressac2In die tijd is de Malbec één van de belangrijkste druiven in de regio. Hij wordt hier Pressac genoemd en is een variant met wat kleinere druiven dan de Malbec (alias Côt) in Cahors. Beide komen wellicht uit de Bourgogne gezien zijn bijnaam Auxerrois. Ook de Cabernet Franc komt dan al voor in Bordeaux. Hoewel exacte gegevens ontbreken, wordt aangenomen dat de Libournais de bakermat van de druif is. Eerste vermeldingen van de Cabernet Franc stammen uit de 17e eeuw, maar omdat de druif een voorvader is van zowel de Cabernet Sauvignon (spontane kruising van carmenere - merlotCabernet Franc en Sauvignon Blanc uit de 17e eeuw) en de Merlot (kruising Carménère en Cabernet Sauvignon uit waarschijnlijk de 18e eeuw) is hij waarschijnlijk (veel) ouder. Ook ouder dan de Cabernet Sauvignon is de Petit Verdot en hij is mogelijk al door Romeinen in Frankrijk geïntroduceerd. Er wordt verondersteld dat hij verwant is aan de Cabernet Sauvignon of de Biturica en mogelijk Spaanse voorouders heeft. De laatste van de zes druivensoorten die gebruikt worden in een Bordeaux blend is de Carménère, de druif die tot de oudste Europese druivensoorten behoort. De Carménère zou dezelfde druif kunnen zijn als de Vidure of de Biturica en oorspronkelijk uit het Iberisch schiereiland komen.

blendHet gebruik van deze meerdere druivenrassen stelt de wijnmaker in staat om elk jaar een ideale wijn samen te stellen. Hij (of zij) kan dan immers door optimaal gebruik maken van de verschillende kenmerken qua groei, rijping, structuur, aroma’s en andere kenmerken. De combinatie van deze kwaliteitsdruiven,1855 prima terroir, veel kennis en ervaring op zowel het gebied van wijnmaken als de verkoop ervan, levert enorme successen op. Onbetwist hoogtepunt is uiteraard de classificatie van de Grand Cru’s uit 1855 en deze zorgt voor nog meer internationale aandacht. Wijnliefhebbers uit de hele wereld kopen wijnen uit Bordeaux en voor veel wijnmakers in allerlei landen is Bordeaux hét grote voorbeeld.

140px-Silvestre_OchagaviaDit heeft o.a. tot gevolg dat de druiven gaan reizen en ook elders in de wereld Bordeaux blends worden gemaakt. De eerste aanplant van Cabernet Sauvignon in Piëmonte stamt uit 1820 en in 1851 is Don Silvestre Errázuriz de eerste die zowel Cabernet Sauvignon als Merlot, Cabernet Franc en Malbec importeert in Chili. Hij huurt zelfs een Franse oenoloog in om er Bordeaux blends te maken. Agoston Haraszthy wordt beschouwd als één van de eerste die de Cabernet Sauvignon naarCaptain Gustave Niebaum Californië brengt in 1852 en in 1879 start Captain Gustave Niebaum de Inglenook Winery in Rutherford naar het model van wijndomeinen uit Bordeaux. Michel Pouget plant in 1853 de Pressac (Malbec) aan in Argentinië en Marques de Riscal is in 1858 het eerste Spaanse wijnhuis dat Cabernet Sauvignon aanplant. In Zuid-Afrika wordt Merlot voor het eerst aangeplant in 1910, maar aangenomen wordt Cabernet Sauvignon er toen al bekend was. Het is niet uitgesloten dat er onder de talloze druivenrassen uit Spanje, Domein Simon van der StelDuitsland en Frankrijk die de Hollanders in de 17e eeuw meenemen naar Zuid-Afrika, zich ook rode uit Bordeaux bevinden. Ook de Hugenoten zouden druiven uit Bordeaux meegenomen kunnen hebben in en na de 17e eeuw. De Cabernet Franc zag de Zuid-Afrikaanse bodem pas na 1980. In Australië heeft men redelijk lang op de druiven uit Bordeaux moeten wachten, m.u.v. de Malbec die al sinds de 19e eeuw wordt gebruikt voor bulkwijnen. Pas in de jaren ’50 van de vorige eeuw komt de Cabernet Sauvignon in beeld voor kwaliteitswijnen, drie decennia daarna gevolgd door Merlot.

Bordeaux heeft dus veel concurrentie uit alle delen van de wijnwereld. Lang werd (vooral door de Fransen zelf) aangenomen dat niemand zich kon meten met de kwaliteit uit Producers_from_Judgement_of_Paris_wine_tastingBordeaux. Het was daarom een enorme schok voor de wijnmakers uit Bordeaux toen in 1976 tijdens een blinde proeverij allerlei Bordeaux blends uit Californië beter bleken dan hun Franse voorbeelden. Later is de proeverij nog een keer herhaald en wederom triomfeerden de Amerikanen. Ook tijdens andere vergelijkende proeverijen is gebleken dat Frankrijk al lang niet meer het alleenrecht heeft op de beste Bordeaux blends; diverse wijnen uit allerlei werelddelen blijken regelmatig minstens zo goed, zo niet beter.

lafiteEn toch heeft Bordeaux nog altijd een unieke uitstraling, een magie die velen elk jaar weer diep in de buidel doen tasten om de befaamde Cru’s uit Bordeaux te mogen kopen, bewaren, verkopen, proeven en soms zelfs drinken….. De prijzen van verschillende wijnen zijn absurd, maar er zijn nog genoeg liefhebbers die de verleiding van deze etiketten niet kunnen weerstaan. En ach, zolang er mensen zijn die honderden euro’s voor een enkele fles willen betalen, zijn ze hun geld klaarblijkelijk waard. In afwachting van het doorprikken van die prijsbubbel, kunnen de minder gefortuneerden en minder bevooroordeelde liefhebbers genieten van allerlei alternatieve Bordeaux blends. Wijnen die wellicht niet zo’n intrigerende, bijna mythische naam of faam hebben, maar die we niet mogen onderschatten. Ze 1-op-1 vergelijken met een Bordeaux is niet echt zinvol,alternatieven omdat teveel factoren een rol spelen bij het bepalen van het karakter van de wijnen. De terroir is anders, de vinificatie zelden gelijk en de blend wijkt meestal af. Daarnaast heeft elke proever zijn of haar persoonlijke voorkeur, primair gebaseerd op emotie en deels afhankelijk van het imago van het land, de streek, de wijnmaker, het etiket en niet zelden de prijs. Het zijn allemaal factoren die mede bepalen of de wijn als topper wordt ervaren of juist als matige karikatuur. Heel belangrijk is dat overigens niet, het zijn maar meningen en we hoeven het niet altijd met elkaar eens te zijn.

DSC_0498Dit staat natuurlijk los van het feit dat het meestal leuk en/of leerzaam is om allerlei Bordeaux blends uit vele delen van de wereld naast elkaar te zetten en te praten over de verschillen in kleur, geur, smaak en waardering.

We deden dat enige tijd geleden in restaurant de Opera in s’ Hertogenbosch. Ik koos voorDSC_0487 de Opera, omdat chef-eigenaar Harrie Hendriks niet alleen een prima chef, maatje en groot wijnliefhebber is, maar ook omdat de baluchonOpera per 1 januari ophoudt te bestaan. De zaak wordt voortgezet door 2 werknemers onder de naam Baluchon en zal een andere culinaire koers gaan varen. De proeverij was dus een prima aanleiding om nog een keer uitgebreid te genieten van de kookkunsten van Harrie Hendriks.

bdx19-1In series van drie proefden we circa twintig wijnen, min of meer rekening houdendbdx4 met de leeftijd van de wijnen. Het bleek een erg aangename avond met voor iedereen vaak verschillende favoriete wijnen en gelukkig geen enkele wijn die echt tegenviel en professioneel ondersteund door niemand minder dan Ruben Kwakman (vanaf 1 januari te bewonderen bij Parkheuvel). En het eten? We gaan de Opera missen, maar een heerlijk ‘Steak Baluchon’ (met kwarteleitje) geeft veel vertrouwen in de nieuwe zaak onder leiding van Julio & Sascha……

DSC_0029Frankrijk, Clos Manou, Saint Christoly de Médoc, 2011 40% Cabernet sauvignon, 40% Merlot, 10% Cabernet Franc, 5% Petit Verdot, gemaakt door Francoise en Stepahne Dief. Zeer diep gekleurd, mooi fris in de neus met veel rijp fruit, goede structuur in de mond, houtgebruik netjes, zekere lengte, verteerbaar met veel lengte, in de afdronk wat laurierdrop en rozemarijn. Ook na lang open staan blijft de wijn in prima conditie. Wordt nog niet geïmporteerd in Nederland; een uitgelezen kans voor importeurs die een mooie Bordeaux  zoeken.

Argentinië, Salentein, Gran Corte, Numina Spirit Winery, Valle de Uco, 2011DSC_0031 64% Malbec, 18% Cabernet Sauvignon, 11% Merlot, 5% Cabernet Franc, 2% Petit Verdot, rijping van 16 maanden in barriques Frans eiken. Breed en weelderig met veel zoete impressies in zowel geur als smaak, zoals van een Argentijnse wijn verwacht mag worden; rijk aan rijp fruit, duidelijk zoet accent, hoog alcohol, erg veel van alles, in eerste instantie iets losse zuren, maar voldoende balans en volop fruit dat ook bij langer open staan centraal blijft, is duidelijk gebaat bij lucht, voluptueuze stijl met een middellang bewaarpotentieel.

DSC_0065Californië, Atalon, Pauline’s Cuvee, Napa Valley, 2010 77.1% Merlot, 13.7% Cabernet Franc, 5.2% Cabernet Sauvignon, 3.1% Malbec, 0.9% Petit Verdot Slanke structuur, mooi fruit, rins rood en zwart fruit, zoete toets van hout, tabak, schone finale en mooie lengte waarin rijp zwart fruit terugkomt; geen overdreven Amerikaan, presenteert zich nu mooi op dronk, middellange lengte, schone afdronk die aangeeft dat de balans tussen fruit en hout uitstekend is; smaakvolle, elegante wijn

Italië, Tenuta San Guido, Sassicaia 2010DSC_0055 85 % Cabernet Sauvignon 15 % Cabernet Franc, 24 maanden barriques Frans eiken. Heeft duidelijk tijd nodig om op gang te komen, mooi zwart fruit, accent van aardbeien en veel kers, hout nog prominent aanwezig, maar lucht zorgt dat fruit de overhand krijgt, dan openbaart zich de finesse; nog heel jeugdig met veel spanning en lengte; veel rijp fruit in de finale, edele wijn die van begin tot einde een verholen elegantie toont

DSC_0005Zuid-Afrika, de Toren, Fusion V, 2010 Cabernet Sauvignon 57%, Merlot 14%, Malbec 13%, Cabernet Franc 11%, Petit Verdot 5% 12 maanden barriques Frans eiken, Malbec in Amerikaans Krachtige geur, aards accent, veel zwart fruit, stevige houtinvloed, veel toost en grafiet; in de mond sappig met mooie zuren en heel jeugdig, rijp zwoel zwart fruit, wederom forse houttonen die ook wat droging op ’t einde geven, goede, maar geen superlange afdronk, hoog alcohol, wijn voor stevige gerechten.

Bulgarije, Domaine Boyar, Solitaire, Single Vineyard, Grands Cépages, 2009DSC_0087 Zeer heftig, compact, confiture, heel intens met veel zoet donker fruit en zoethout; zeer rijk aan geconcentreerd fruit, bijna amarone, jammy, kan krachtige houtinbreng aan maar blijft een bijna monsterlijke wijn die het eerder van zijn kracht moet hebben dan van subtiliteit of elegantie; maakt veel indruk

             DSC_0484  DSC_0478  DSC_0486

DSC_0058Italië, Capo di Stato, Loredan Gasparini Venegazzu, 2008 Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc en Malbec Zeer fraaie geur, levendig en elegant; zuiver met veel finesse en mooi rijp, vooral zwarte vruchten, de juiste houtinbreng en frisse zuren zorgen voor balans en doordrinkbaarheid, prima lengte, slank postuur, gedistingeerde Bordeaux blend, zeer geslaagd, fris Italiaans accent, heel verteerbaar en favoriet van velen.

Chili, Casa Real, Santa Rita, 2009DSC_0010 100% Cabernet Sauvignon, 14 maanden barriques Frans eiken Fantastische wijn met inhoud lengte en finesse, rijk aan rijp zwart fruit, blauwe bessen, bramen en zwarte bessen, kruidige tonen en licht floraal accent completeren het complexe aroma waarin hout een belangrijke rol speelt maar goed verweven is, mooi sappig en met veel lengte, blijft fris, verteerbaar en rijk gevuld tot het laatste moment, ingetogen zoet van rijp zwart ruit, kruidig met wat hout in de finale, zeer fraai

DSC_0041Californië, Profile, Merryvale Saint Helena estate, Napa Valley, 2009 92% Cabernet Sauvignon, 8% Petit Verdot Open en rijk geurend naar zwart fruit, prachtige houtinbreng, veel materie, zoet rijp fruit staat centraal, mooie zuren, zwoel accent in de finale, warme gloed alcohol, kruidig accent, verteerbare krachtpatser, mooi gedefinieerd, zeer fraaie, breed geschouderde wijn die nimmer een overdaad aan kracht of extractie toont, alles blijft keurig in balans, nog zeer jong

Australië, Leeuwin Estate, Art Series Cabernet Sauvignon, Margaret River, 2008 DSC_0043 Slank postuur door hoge zuren die de wijn ook zeer verteerbaar maken, eigen signatuur, en door zijn finesse dreigt de wijn bijna over het hoofd te worden gezien in gezelschap van zulke grote, dikke Bordeaux blends, wat ontwikkeld, maar blijft fris in het glas en ook na lang open staan loopt de wijn nauwelijks terug, lichte droging op het einde, hoge zuren blijven opvallend

DSC_0099Argentinië, Quimera, Achaval-Ferrer, 2008 40% old vine Malbec Medrano & Luján de Cuyo, 22% Merlot Tupungato, 20% old vine Cabernet Sauvignon Medrano & Tupungato, 16 maanden barriques, 14% Cabernet Franc Tupungato en 4% Petit Verdot Malbec primeert in geur en smaak, veel tonen van rijp donker fruit; pruimen ook bramen naast cacao, tabak en vanille van stevig houtgebruik, geconcentreerd fruit met duidelijke zoete accenten, toegankelijk en bijna gemakkelijk, presenteert zich al prima drinkbaar volledig op dronk, fruit neemt af bij lang open staan,

Chili, Casa Lapostolle, Clos Apalta, Colchagua Valley 2007DSC_0084 71% Carmenère, 18% Cabernet Sauvignon and 11% Merlot. In de neus vol weelderig en verleidelijk, maar met fraîcheur en spanning, mooi rijp fruit, de juiste zuurgraad, zoete specerijen en gedroogde kruiden, fraai houtgebruik, presenteerde zich optimaal en behoudt nog lange tijd zijn fruit, pas na heel lang open staan gaat het hout wat overheersen. Presenteerde zich tijdens de avond als een van de allermooiste wijnen. DSC_0491   DSC_0493   DSC_0494

DSC_0003Australië, Noon Winery, Cabernet Reserve, 2004 100% Cabernet Sauvignon ‘Fruit Trees Block’ Langhorne Creek, South Australia Veel eucalyptus, veel rijp zwart fruit, pruimen en kersen naars zwarte bessen, mooi fris accent in geur en smaak, balans en lengte, warme alcoholgloed opgevangen door fruit en zuren, prima balans en uitdagende wijn met uitstekend gastronomisch vermogen; zeer mooi.

Spanje, Reserva Real, Torres, Penedès, 2003DSC_0013 Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Merlot van Agulladolç wijngaard. Warme, ontwikkeld geur, duidelijk evolutie, zondoorstoofd rood en zwart fruit, forse houtinbreng schrikt in eerste instantie af, maar blijkt in de mond gecompenseerd door voldoende fruit, wijn nu op dronk, bij lang openstaan gaan drogende tonen van het forse houtgebruik overheersen; heeft dan compensatie eten nodig. De meest geevolueerde wijn van de avond.

DSC_0021Frankrijk, Château Léoville Barton, Saint-Julien, 2002 74% Cabernet Sauvignon, 23% Merlot en 3% Cabernet Franc Klein jaar, grote wijn, balans is perfect, rijp fruit, schoon, uitgebalanceerd houtgebruik, terroir, kruien, en vooral mooi fruit, nu zacht ontwikkeld, met voldoende fruit en spanning voor verdere rijping, maar dat hoeft niet, presenteert zich nu verleidelijk en uiterst drinkbaar. Mooie typiciteit van Bordeaux die hij behoudt, ook na lang open staan.

Virginia, Octagon, Historic Red, Barboursville, Third Edition, 1998 Merlot, aangevuld met Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon en Petit Verdot. De oudste wijn van de avond en uit een wijndistrict dat nauwelijks bekend is en waar het maken van wijn een serieuze uitdaging is. Nu volledig op dronk en dat is allesbehalve kritiek op deze wijn. Mooie balans, fris en verteerbaar met een elegant karakter en mooi fruit. Hoewel ik de wijn al kende, toch weer een buitengewoon aangename verrassing. Golden_120915_17461338  DSCN1902       DSC_0105

DSC_0106Frankrijk, Château Gruaud Larose, Saint Julien 1999 Cabernet Sauvignon 57%, Merlot 31%, Cabernet franc 7,5%, Petit Verdot 3%, Malbec 1,5% Gruaud Larose toont zich in zijn jeugd vaak ongenaakbaar en opent zich doorgaans pas na de nodige jaren flesrijping. 1999 is geen topjaar, maar dankzij ervaring en een goede selectie van de druiven, is er een wijn gemaakt met inhoud en karakter; direct van stijl met wat grafiet en tannine in de afdronk, klassieke Bordeaux en eetwijn bij uitstek.

Frankrijk, Château Ducru Beaucaillou, Saint-Julien Grand Cru Classé, 2000DSC_0091 30% Merlot en 70% Cabernet Sauvignon. Deze wijn uit dit zo overgewaardeerde jaar is nu volledig op dronk; balans en fruit zijn er nog altijd, maar de wijn ontwikkelt zich vrij snel in het glas, mooie zuren, bescheiden afdronk, aangename wijn aan tafel.

                bdx18-1    bdx22-1    bdx24-1

DSC_0074Bulgarije, Butterfly’s Rock, Castra Rubra, 2009 Fraaie diep kleur en zachte, toegankelijke, fruitrijke, afgeronde geur; ook in de mond charmeert de wijn met een perfecte balans, een boterzachte tanninestructuur en zoete accenten van rijp donker fruit, smeuiige houttonen geven de wijn een universeel karakter; niet heel spannend of typisch, maar een  zeer goed gemaakte wijn naar internationaal recept door Michel Rolland Frankrijk, Sociando Mallet, DSC_0071Haut-Medoc, 1999 Een zeer geslaagde wijn van een wijnhuis dat een uitstekende reputatie geniet als betaalbaar alternatief voor veel van de grote, dure jongens. Volledig op dronk, heeft deel van zijn fruit afgelegd en gewonnen aan rijpingsaroma’s als kreupelhout en champignons. Mooie balans en nog levendig genoeg, lekkere eetwijn met een autenthiek Bordeaux-karakter.

DSC_0505Frankrijk, Chateaux Latour, Premier Grand Cru Classé, Pauillac, 2002 Cabernet Sauvignon 75%, Merlot 20%, Cabernet Franc 4%, Petit Verdot 1% Deze 2002 bewijst maar weer eens dat je uiterst voorzichtig moet zijn met het veroordelen van een jaargang. De wijn is fraai geconcentreerd in zowel kleur, geur als smaak, hij staat bol van het rijpe zwarte fruit, aangevuld met wat flesrijpingsaroma’s als kreupelhout en truffel, in de mond toont de wijn zich nog altijd jeugdig met een mooie, stevige tanninestructuur, hoewel het onstuimige er natuurlijk vanaf is. Intensiteit en finesse gaan hand in hand, nu heerlijk op dronk, maar met nog altijd een fraai potentieel, gezien de lange finale. Door het loepzuivere en mooi geconcentreerde fruit, een uitstekende balans en een prima complexiteit, wordt bevestigd dat deze Latour één van de allerbeste wijnen uit 2002 is. Met speciale dank aan Guus van Otterloo.

En de winnaar(s)?
De deelnemers! We proefden prachtige wijnen uit Frankrijk en bdx15-001prachtige wijnen uit allerlei andere landen, allemaal met hun eigen kwaliteiten. Soms waren we het met elkaar eens over de kenmerken en beoordeling ervan, soms bleken bepaalde wijnen specifieke voor- of tegenstanders te hebben en verschilden we van mening. We wisselden onze gedachten over de wijnen met elkaar uit en konden daarna eigenlijk alleen maar concluderen dat het eindeloos discussieren over punten en komma’s, vooral semi-wetenschappelijk geneuzel voor zeurpieten is die ogenschijnlijk niks anders te doen hebben. Wat ons uiteindelijk is bijgebleven, gaat niet over een puntje meer of minder, maar over het feit dat we genoten van veel heerlijke wijnen tijdens een geweldige (laatste) avond in de Opera. Harrie bedankt !!

Importeurs:
Clos Manou*          – Geen, via H. Hendriks  http://www.clos-manou.com/fr/
Salentein                 – Verbunt Wijnkopers http://www.verbunt.nl/
Atalon                      – Verbunt Wijnkopers http://www.verbunt.nl/
Tenuta San Guido – Goessens Professional in Wine http://www.goessens.com/
de Toren                  – Wijnkooperij de Lange,  http://www.wijnkooperijdelange.nl/ Domaine Boyar*     – Onbekend  http://www.domaineboyar.com/
Loredan Gasparini Venegazzu – Les Généreux http://www.lesgenereux.nl/
Santa Rita                – Noordman Wijnen http://www.noordmanwinkel.nl/
Merryvale                – Hosman Vins http://www.hosmanvins.nl/
Leeuwin Estate       – ad Bibendum http://www.adbibendum.net/
Achaval-Ferrer       – Pasteuning, http://www.pasteuning.nl/
Casa Lapostolle      – l’Exception Lenselink http://www.lexceptionlenselink.nl/
Noon Winery          – ad Bibendum http://www.adbibendum.net/
Torres                       – Oud, Reuchlin & Boelen http://www.orbwijn.nl/nl/
Léoville Barton       – Deze fles via Terroirwijn, http://www.terroirwijn.nl/ Barboursville*        – Geen,   http://www.barboursvillewine.net/
Gruaud Larose       – Diverse aanbieders http://www.gruaud-larose.com/
Ducru
Beaucaillou – via Ruben Kwakman http://www.chateau-ducru-beaucaillou.com/ Castra Rubra*         – Onbekend, http://castrarubra.com/
Sociando-Mallet     – Diverse aanbieders http://www.sociandomallet.com/
Latour                       – Deze fles via Terroirwijn, http://www.terroirwijn.nl/

*Enige fles in Nederland, speciaal voor deze proeverij ingebracht