Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Nieuwe workshop “De klasse van Chianti Classico”

logo-chianti-classico

Nieuwe serie workshops voor professionals en particulieren.

“De klasse van Chianti Classico”

Grand_Duke_of_Tuscany_Cosimo_III_de_Medici_-_Giovanni_Battista_Foggini_-_1683_-_The_Metropolitan_Museum_of_Art,_New_York_CityOp 24th September 1716 legde Cosimo III de’ Medici de (eerste) grenzen van het Chianti (Classico) district vast in een decreet, beschouwd als de eerste ‘wijnwet’ gericht op de bescherming van de herkomst en kwaliteit van een specifieke wijn.

300 jaar benvenuto-2010-9
In 2016 werd wereldwijd uitgebreid stilgestaan bij het 300-jarig bestaan van dit historische decreet en (vooral) het Consorzio Chianti Classico verzorgde talloze bijeenkomsten, evenementen en proeverijen om het bereiken van deze mijlpaal te vieren. Hoewel de timing er niet specifiek op was gericht, organiseerde ook ik in 2016 diverse activiteiten rond het fenomeen Chianti Classico; een proeverijen voor het Nederlands Wijngilde, een proeverij tijdens Chef’s Revolution en een driedelige workshop voor professionals en particulieren.

ccAllesomvattend
Tijdens de proeverijen in het algemeen en de workshop in het bijzonder, werd ingegaan op de verschillen tussen Chianti en Chianti Classico en het onderscheid tussen een annata, riserva en gran selezione. Uiteraard kwamen ook het verleden, het heden en de toekomst aan bod, naast de wetgeving en de diversiteit van de wijnen op grond van subzones, vigna’s, blends, vinificatie en houtlagering. Vooral tijdens de workshop kwamen praktijk en theorie volledig samen door een uitgebreide powerpoint presentatie en in totaal bijna 50 zorgvuldig geselecteerde wijnen, wat de workshop in vele opzichten werkelijk uniek maakte.

Ook in 2017
Om diegenen die vorig jaar niet in de gelegenheid waren om deel te nemen, organiseer ikfles in 2017 een nieuwe driedelige workshop “De klasse van Chianti Classico”. Verschillende nieuwe wijnen zijn geselecteerd, waarbij topkwaliteit altijd centraal staat. In de selectie daarom uitsluitend wijnen van de bekendste en allerbeste producenten, waaronder Antinori, Badia a Coltibuono, Brolio, Casa Sola, Castellare, Castell’in Villa, Castello di Ama, Castello di Monsanto, Fontodi, Isole e Olena, Monteraponi, Ormanni, Querciabella, Rocca di Montegrossi, San Giusto a Rentennano, San Felice, Verrazzano, Villa Calcinaia en Villa Cerna.

AVW_9709zw-wnaamloosNieuwe kans
De workshop biedt zowel professionele als particuliere liefhebbers een nieuwe kans om de werkelijke klasse van Chianti Classico zelf te ontdekken, proeven en begrijpen. Momenteel inventariseer ik de interesse en de voorkeuren voor plaats, dagen en tijden, om de planning van de workshop zo gunstig mogelijk af te stemmen op de wensen van de geïnteresseerden.

Binnenkort ook meer informatie over drie andere workshops:
– Alles over Amarone
– Bijzonder Brunello
– De Nobele Nebbiolo

Informatie en aanmeldingen
Ben je geïnteresseerd, geef je voorkeuren dan zo spoedig mogelijk door via fred@fred-nijhuis.nl dan kan ik snel met de planning aan de slag.

querciabella-2013peppoliDSC_0203coltibuono 2013chfon13_art8006909004DSC_0206DSC_0209DSC_0207DSC_0197DSC_008320170307_10485320170307_10481620170307_10494720170307_10512720170307_10500920170307_10501920170307_10504220170307_10503320170307_10522620170307_10523420170307_10505020170307_10491820170214_152853[1]

Spread the word