Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Eerste editie NK blindproeven

WIJNACADEMIE PROEFCOMPETITIE

Eerste editie NK blindproeven.

Fred. F.A. Nijhuis, 9 mei 2018

De Nederlandse wijnwereld telt verschillende blindproefcompetities, waaronder de strijd om de fel begeerde ‘André van Caluwe bokaal’ van het Nederlands Wijngilde, de prestigieuze titel ‘Vinolooog van het Jaar’ van de Verenigde Vinologen Nederland (VVN) en uiteraard de ultieme klassieker van the Wine and Food association, de Grand Prix Saint Hubert.

Eind 2017 werd ik benaderd door de organisator van het WK Blindproeven, het befaamde wijnblad La Revue de vin France. Aansluitend op de toenemende internationale belangstelling voor dit WK, zochten ze iemand in ons land om een andere, breder opgezette nationale competitie te organiseren. Ik nam deze uitdaging met genoegen aan en op 27 mei aanstaande vindt de eerste editie van het NK blindproeven daadwerkelijk plaats.

“Blindproefwedstrijd voor teams van vier proevers, desgewenst aangevuld met een coach”

Verschillende partijen werden benaderd om bij te dragen aan de kwaliteit en het succes van het NK, want zonder samenwerking is dit niet of nauwelijks mogelijk. Met gepaste trots verbond de Wijnacademie haar naam aan de wedstrijd. Via de WIJNACADEMIE PROEFCOMPETITIE benadrukt dit opleidingsinstituut haar functie t.a.v. educatie, kennis en ervaring van professionals en particuliere connaisseurs in Nederland. De hoofdprijs ad € 1000,00 die de Wijnacademie ter beschikking stelt bevestigt het belang van het NK en draagt op substantiële wijze bij aan de deelname van een Nederlands team aan het WK op 12 en 13 oktober in Frankrijk.

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

De WIJNACADEMIE PROEFCOMPETITIE wordt ook mede mogelijk gemaakt door het Grand hotel Amrâth Kurhaus in Scheveningen, dat de fraaie Cor Ruys zaal ter beschikking stelt. Bender Foodservice Equipment uit Den Haag zorgt voor professioneel glaswerk van Spiegelau (Authentis 03) en water van San Pellegrino / Acqua Panna wordt geleverd door l’Exception B.V. uit Zoetermeer.

Solo Vino Winebar & Import uit Scheveningen is sinds 2017 mede-sponsor van het Zimbabwaanse team dat deelneemt aan het WK, maar draagt ook alle Nederlandse proevers een warm hart toe. Daarom bieden Belinda en Damiano d’Alba alle deelnemers na de wedstrijd een welverdiende lunch aan.

Fotostudio Ingrid Driessen uit Nieuw-Bergen neemt de fotoreportage voor haar rekening en Stan Hill (programmamaker, tv-regisseur, grafisch ontwerper én kunstenaar) is niet alleen aanwezig om de door hem ontworpen Nijhuis wisseltrofee te introduceren, maar ook om video-opnames te maken.

Kortom, de WIJNACADEMIE PROEFCOMPETITIE, het NK blindproeven, de selectie van het team dat Nederland zal vertegenwoordiger op het WK, gaat een veelbelovende start tegemoet. Uiteraard is succes niet mogelijk zonder deelnemers en met bijzonder veel trots en genoegen mag ik de aanwezigheid van maar liefst 18 teams bekendmaken.

De volgende teams strijden dit jaar om de hoogste eer, het prijzengeld én de Nijhuis wisseltrofee: 

– Brabantse Wijnsociëteit
– Coenecoop
– De Witte Tonnies
– Le Bouchon
– Meisjes van de Wijn
– Monsieur Pur
– Nederwijnen
– NWH
– 0’ Per’ e Palummo
– Prowines
– Samen voor de wijn
– Team Taselaar
– De Klassiekers
– Utrecht 2018
– Vive le Vin
– Wine Lovers
– Wine Nerds
– Wine Rebels

Onder de deelnemers diverse professionals, bekend van social media, handel of horeca, veel vinologen en allerlei ‘notoire liefhebbers’. Ze zijn allen gevraagd om hun team via mijn website www.fred-nijhuis.nl (en daarmee uiteraard ook mijn FB-pagina) voor te stellen, dus binnenkort meer informatie over de teams.

De Nijhuis wisseltrofee

Er is al veel gezegd en geschreven over de Nijhuis wisseltrofee en dat is niet vreemd of ten onrechte. Met een beetje geluk blijft de trofee spraakmakend en behoudt hij de aandacht waarvoor hij is bedacht en gemaakt. Het staat voor mij in ieder geval vast dat kunstenaar Stan Hill een bijzonder inspirerend werk heeft gecreëerd op grond van de opdracht “iets met wijn en blind”. In zijn atelier in Zoetermeer heeft hij iets gemaakt dat door deskundige intimi (waaronder die van Galerie “Friends of Art / Studio John de Gelder” te Giessenburg) is beoordeeld als een buitengewoon fraai en uniek kunstwerk. De winnaars van de WIJNACADEMIE PROEFCOMPETITIE zullen de trofee om meerdere redenen koesteren en presenteren.

Extra
Voor deelnemers die Register Vinoloog van de Wijnacademie® zijn, biedt de WIJNACADEMIE PROEFCOMPETITIE nog een extra voordeel. Het evenement is namelijk geaccrediteerd voor 3 zogenaamde PE-punten t.b.v. het behoud van de betreffende titel.

Deel dit verhaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Spread the word