Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

Workshops

Workshops

By Fred. F.A. Nijhuis

Ook voor 2019 staan weer de nodige workshops gepland!

We starten met de herhaling van de driedelige workshops Nebbiolo, Italiaans mousserend en Zuid-Italië, steeds op een dinsdagavond (van 19.30 tot 22.00 uur) en in het Dorpshuis te Tuil want dat is niet alleen voor mijzelf erg praktisch, maar ook gemakkelijk te bereiken voor deelnemers omdat Tuil nu eenmaal zeer centraal gelegen is bij de kruising van de A2 en de A15, nabij de brug van Zaltbommel.

Na de zomer volgen twee nieuwe workshops: Solo Sangiovese en Italiaans wit.

Dinsdagen 22 januari  en 5 en 19 februari 2019: Workshop Nebbiolo
Alles over dit intrigerende druivenras, met aandacht voor zijn geschiedenis, DNA, eigenschappen en uiteraard fabuleuze wijnen. Centraal staan Alto Piemonte en de Roero, Valtellina en de Langhe (Barolo-Barbaresco), maar ook nebbioli uit andere landen zoals Zuid-Afrika, Australië en Virginia.

Dinsdagen 26 februari en 12 en 26 maart 2019: Workshop Italiaans Mousserend
We ontdekken de mousserende wijnen uit Italië, met speciale aandacht voor Trentodoc, Franciacorta, Alta Langa, Lambrusco en Prosecco Conegliano Valdobbiadene.
Elke avond een specifiek thema met alle achtergrondinformatie over de betreffende wijnstreek en hun wijnen, uiteraard met de beste van de beste van o.a. Bisol, Bellavista, Ca’ del Bosco, Ferrari en vele, vele  anderen.

Dinsdagen 23 april en 07 en 21 mei 2019: Workshop Zuid-Italië.
Alle informatie en de mooiste wijnen uit Calabrie, de DOC Etna en de DOCG Taurasi.

Voor 2018  staan nog op de agenda:

Woensdag 31 oktober 2018
: Workshop Barolo Bussia in Dorpshuis Tuil (uitverkocht)
Alles over deze befaamde cru uit het Barolo-district.
Aan de hand van een uitgebreide presentatie en een fraaie reeks wijnen (minimaal 15 van verschillende producten en diverse oogstjaren) ervaart u daadwerkelijk wat deze cru te bieden heeft.

Dinsdagen 06, 20 en 27 november 2018: Workshop Zuid-Italië in Dorpshuis Tuil
Drie boeiende thema’s: Etna, Calabrië en Taurasi. Maak kennis met bijzondere druivenrassen zoals de beide nerello’s, de gaglioppo, de beide magliocco’s en de onvolprezen aglianico van producenten zoals Librandi, Tenuta di Fessina en Mastroberardino.

Dinsdagen 04 en 11 december 2018: Workshop Montepulciano in Dorpshuis Tuil
De druif montepulciano en de gemeente Montepulciano geven al jaren allerlei misverstanden. Wat hun unieke eigenschappen zijn én de beste wijnen uit de verschillende wijngebieden ervaren we tijdens twee interessante en intensieve avonden. Geproefd worden o.a. de wijnen van Masciarelli, Pepe, Poliziano en Boscarelli.

De workshops zijn steeds van 19.30 tot 22.00 uur. 

Nijhuis Consultancy & Service organiseert workshops die uniek en ongeëvenaard genoemd mogen worden, want ze zijn:

– Onafhankelijk: dus zonder commerciële binding met producenten of importeurs
– Objectief: alle facetten komen aan de orde, ook de soms minder populaire
– Deskundig: behandeling alle aspecten (geschiedenis, terroir, druivenrassen, oogstjaren en vinificatie)
– Uitgebreid: elke avond circa 15 wijnen en diepgaande informatie
– Exclusief: diverse wijnen die niet in Nederland verkrijgbaar zijn
– Betaalbaar: ongeëvenaard aanbod wijnen en informatie
– Theorie op hoog niveau (SDEN4+)
– Wijnen op hoogst mogelijke niveau; alle wijnen zorgvuldig geselecteerd
– Interactief: kleinschalig door minimaal 10 en maximaal 14 deelnemers
– Op verzoek geaccrediteerd voor permanente educatiepunten ter verlenging van de titel Registervinoloog van de Wijnacademie

De behoefte aan (meer) diepgaande informatie over specifieke onderwerpen leidden de afgelopen jaren o.a. tot driedelige workshops over Brunello di Montalcino, Chianti Classico, Nebbiolo en Amarone della Valpolicella.

De workshops zijn gericht op verdieping van kennis in combinatie met het zelf ontdekken / proeven van de verschillen in stijl (en kwaliteit) binnen een bepaald thema. Er wordt ingegaan op de geschiedenis, het heden en de toekomst van specifieke wijnen en essentiële aspecten als wetgeving, druiven, terroir, de wijngaard, oogstjaren en vinificatie.

Minstens zo belangrijk als de theorie is de praktijk en het is uniek dat iedere cursist elke avond ook daadwerkelijk zelf een groot aantal wijnen kan proeven.

De workshops worden in nauwe samenwerking met producenten en/of hun consortiums georganiseerd en bieden regelmatig wijnen die niet in Nederland verkrijgbaar zijn.

De structuur van de workshops maakt het heel goed mogelijk om ook losse avonden mee te doen. Hand outs van de theorie bieden niet alleen houvast tijdens de workshops, maar vormen ook een waardevolle bron van informatie na afloop.

Soms voegden speciale gasten een extra dimensie aan bepaalde avonden toe, zoals Andrea Lonardi (hoofd wijnmaker van de Bertani groep) en Sabrina Tedeschi (mede-eigenaar van het gelijknamige wijnhuis) dat deden.

Voor informatie en aanmeldingen: fred@fred-nijhuis.nl

“Leuk, lekker en leerzaam. Zorgvuldig geselecteerde wijnen, theorie op hoog niveau en een interactieve samenwerking met cursisten kenmerken mijn workshops. Gecertificeerd voor PE-punten en altijd zonder commerciële bijbedoelingen”

De workshops zijn gericht op verdieping van kennis in combinatie met het zelf ontdekken / proeven van de verschillen in stijl (en kwaliteit) binnen een bepaald thema. Er wordt ingegaan op de geschiedenis het heden en de toekomst van specifieke wijnen en essentiële aspecten als wetgeving, druiven, terroir, wijngaardmanagement, oogstjaren en vinificatie.
Minstens zo belangrijke als de theorie is de praktijk tijdens de workshops. Belangrijk en uniek is het grote aantal wijnen dat iedere cursist zelf kan proeven.

De workshops worden in nauwe samenwerking met producenten en/of hun consortiums georganiseerd en bieden regelmatig wijnen die niet in Nederland verkrijgbaar zijn.
De structuur van de workshops maakt het heel goed mogelijk om ook losse avonden mee te doen. Hand outs van de theorie bieden niet alleen houvast tijdens de workshops, maar vormen ook een waardevolle bron van informatie na afloop.

Deel dit bericht!

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn