Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Jean, Gamay noir

Een tijdje geleden zag ik een persbericht over het nieuwe assortiment wijn-cadeauverpakkingen van de HEMA. De HEMA staat al jaren bekend om de ijzersterke vormgeving van hun producten en op zich is dat al de moeite waard om er aandacht aan te besteden. Maar er bleek meer te beleven dan alleen de verpakking. Negen verschillende wijnen (voor elke gelegenheid, zo wordt beloofd) zijn voorzien van een bijpassende, feestelijke ‘echt HEMA’ cadeauverpakking, die zo kant-en-klaar in het schap staan. Niet meer wachten bij de klantenservice op een feestelijk zakje of thuis klooien met papier, plakband en strikjes. De HEMA biedt haar klanten met genoegen gemak, design en snelheid. De serie wijn in cadeauverpakking omvat de Cava’s Copa Sabia Reserva Brut en Copa Sabia Rosado (€ 9,00 per fles), de reeks Great Expectations (Sauvignon Blanc), Barrel Selection (Rousanne) en Navajas Rioja Crianzaen een luxe-categorie met (biologische vegan friendly en CO₂ neutrale wijnen van Neleman en de Gamay van Jean (vanaf € 10,00 per fles).

Deze laatste wijn bereikte Tuil enkele weken geleden en ik proefde hem uiteindelijk vandaag. Hij was uiteraard verpakt in de nieuwe cadeauverpakking en, eerlijk is eerlijk, deze ziet er aantrekkelijk uit. Fris off-white als basis met de afbeelding van wat denk ik een Franse wijnboer (met snor) moet voorstellen, voorzien van een koningsblauw schort wat lekker contrasteert en de nodige aandacht vraagt. De zijkant van de doos is voorzien van nog meer Franse attributen en roept meteen beelden op van een terras in de provincie, dorp of zelfs Parijs. Slim, stijlvol en allesbehalve storend door het ontbreken van popie-jopie teksten met verwijzingen naar kikkers, onaangename eetgeluiden of geheime momenten.

De wijn heet ‘Jean’, simpel, direct en authentiek Frans, hoewel je goed moet zoeken om de herkomst van de wijn te achterhalen. Wat wel meteen bekend wordt gemaakt is de samenstelling van de wijn, in dit geval 100% Gamay noir. Velen zullen dan meteen aan de Beaujolais denken, maar ook langs de Loire is deze druif in grote hoeveelheden aangeplant. Hoewel de verwijzing naar een specifiek herkomst gebied ontbreekt (de wijn heeft de classificatie ‘Vin de France’), mag worden aangenomen dat de druiven uit de Beaujolais komen. De Jean is namelijk gemaakt door de familie Loron die al sinds 1711 wijn maakt en waarvan de stamvader ooit in Chénas geboren werd. Maison Jean Loron is tegenwoordig gevestigd in La Chapelle de Guinchay, even ten zuiden van Macon in de Bourgogne. Ze zijn gespecialiseerd in wijnen uit de Beaujolais en Bourgogne en verkopen hun wijnen over de hele wereld, in Nederland o.a. via de wijnwinkels aangesloten bij ‘de Wijnkring’.

De Jean is een Gamay noir (à jus blanc) uit 2016 en heeft een goed intense, frisrode kleur, In de neus is hij niet heel intens, complex of expressief, maar impressies van rood fruit zijn herkenbaar met hier en daar wat tonen van frambozen, zo kenmerkend voor de Gamay. De smaak is wat frisser dan de geur door levendige zuren die de wijn ook goed verteerbaar maken. De structuur is vriendelijk, van tannine is amper sprake en al met al drinkt hij gemakkelijk weg. In de korte afdronk merk je dat de wijn van eenvoudige komaf is; de fruitigheid is bescheiden en hij eindigt wat abrupt. De prijs is een tientje inclusief de cadeauverpakking en dat is correct te noemen als je niet al te kritisch bent, geen enorme diepgang of lengte verwacht en gemak en ‘looks’ belangrijker vindt.

De wijnen zijn verkrijgbaar in de winkels van de HEMA en via www.hema.nl