Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

Terugblik proeverijen Chefs Revolution 2018

Jonnie en Thérèse Boer startten in 2012 met Chefs Revolution als culinaire hotspot voor professionals uit- en liefhebbers van de gastronomische wereldtop.

Nationale en internationale topkoks presenteren er de nieuwste technieken en inzichten, aangevuld met talloze producten op het hoogste kwaliteitsniveau van vele exposanten.  

Het tweedaags evenement in Zwolle heeft door de inzet van Jonnie en Thérèse Boer, medeorganisatoren Team Port culinaire, Thomas en Carola Ruhl, het voltallige personeel van restaurant de Librije (***) en de medewerking van vele coryfeeën uit fameuze restaurants uit binnen- en buitenland inmiddels de reputatie een internationaal toonaangevend evenement te zijn.

Sinds enkele edities mag ik een bescheiden bijdrage leveren aan Chefs Revolution en deze keer koos ik voor een tweetal proeverijen: Toscaanse Trots en Prachtig Piëmonte.

Op zondag stonden verschillende wijnen uit Toscane centraal, maandag diverse uit Piëmonte, allemaal wijnen met een verhaal en voor mij waardevolle betekenis. De aanwezigen, veel particuliere connaisseurs op zondag en allerlei professionals op de maandag, begrepen de boodschap. Beide regio’s zijn bij een allen bekend, maar wat is er nog veel te ontdekken!

Geproefd werden:

Vernaccia di San Gimignano, Il Colombaia di Santa Chiara, 2015
Gekozen om nog maar eens te benadrukken dat er wel degelijk fraaie witte wijnen worden gemaakt in de heuvels rond het fotogenieke en historische stadje San Gimignano.
(importeur Altovino)

Alicante nero, Vigna di Fenochio, Ampeleia/Foradori, IGT Costa Toscana, 2016  
Een wijn met een eerlijk en heerlijk eigenwijs karakter van een druif die we elders als kennen als de grenache, garnacha of cannonau. Een wijn zonder poespas en zonder kunstmatige trucjes, heerlijk doordrinkbaar met een sappig en fruitrijk karakter.  
(importeur Smaragd Wijnen)

Poggio delle Rose, Chianti Classico DOCG, Castell’in Villa, 2009
Een klassieker in vele opzichten, gemaakt door Prinses Coralia Pignatelli della Leonessa. Een rasechte wijn met alle kenmerken van de edele sangiovese; fijne zuren, finesse en doorzettingsvermogen. Een gastronomische Chianti Classico met veel potentieel.
Importeur: Anfors-Imperial

Berretta, Maremma Toscana DOC, 2015
Van een relatief nieuwe producent uit het gebied van de DOP Montecucco. De sangiovese geeft de wijn zijn spanning, een beetje cabernet wat meer kleur en vulling; de opvoeding in hout is goed te merken, maar verweven met het fruit; modern gestileerd met de juiste balans
Importeur: Altovino / Vino e Vetro

Brunello di Montalcino, San Filippo, 2013
Fraaie aroma’s van zoete specerijen, warme houttonen tegen een achtergrond van rode vruchten; elegante Brunello in de stijl die ik zo waardeer
Importeur: Smaragd Wijnen

Bibi Graetz, Testamatta, Toscana IGT, 2015
Voorheen zat het hout de wijn nog wel eens in de weg, maar die tijd ligt achter ons. Sangiovese speelt de hoofdrol in geur en smaak, hout ondersteunt het fruit; heel evenwichtig en zeer verteerbaar; een voorbeeldige Super Tuscan.
Importeur: Karakter Wijnimport

Giusto di Notri, Tua Rita, IGT Toscana Rosso, 2015
Toen ik de eerste jaargang van deze wijn proefde was ik onder de indruk en daar is eigenlijk nooit iets in veranderd. Elk jaar een topproduct, gul, prachtig rijp fruit, saprijk en vullend met zuren en tannine in de juiste vorm en op de plaats waar ze horen: verweven en perfect in balans; elke slok is een genot.
Importeur: Wijnkoperij de Lange

Elisa, Paitin, Arneis, 2015
Waar een, ogenschijnlijk, kleine wijn groot in kan zijn. Veel sap en smaak, heerlijk opwekkend met meer dan voldoende grip en bite om ook gastronomisch inzetbaar te zijn.
Importeur: AltoVino / Vino e Vetro

Timorasso, Oltretorrente, Colli Tortonesi Bianco, 2015                
Van een van de herontdekte druivenrassen; aromatisch, verrassend, fruitrijk en kruidig tegelijk met een fraaie structuur voor veel culinair genot.
Importeur: Smaragd Wijnen

Barbera d’Alba, Ghisolfi, 2013
De druif die tot zoveel in staat is en nooit (echt) teleurstelt; ook deze biedt veel drinkplezier, frisse tonen en veel fraai gerijpt fruit, breed inzetbaar, altijd goed
Importeur: Altovino / Vino e Vetro

Bramaterra, Azienda Odile & Mattia Antoniotti, 2013
Elegant van kleur en doortastend van smaak, veel diepgang en lengte met de finesse van de nebbiolo, de intrigerende druif die niet alleen in de Langhe excelleert. Sem Beks, assistent-sommelier bij de Librije: “Dit is zo’n wijn die ik schenk als men iets wil dat “mooi én toch betaalbaar” is en even geen keuze kan maken”.
Importeur: Smaragd Wijnen

Osso San Grato, Gattinara, Antoniolo, 2011
Nog zo’n kanjer uit Alto Piëmonte; nebbiolo in topvorm, verfijnd met krachtige accenten waar ze horen; een prachtige tanninestructuur en een fantastische begeleider van vele gerechten  
Importeur: Karakter Wijnimport

Martinenga, Barbaresco, Marchesi di Gresy, 2008     
Superlatieven schieten tekort bij het beschrijven van deze wijn; dit is zoals moeder natuur het (met een beetje hulp van wijnmaker Jeffrey Chilcott) bedoeld heeft. Een combinatie van schitterend rijp fruit, rode vruchtjes, florale tonen, wat zoete specerijen en een subtiele houtinbreng; de balans is perfect, de wijn nog jong met veel potentieel; maar nu al een genot om te drinken.
Importeur: Wijnkoperij de Lange

Bussia, Barolo, Parusso, 2012
Een barolo van één van de beroemdste cru’s uit dit zo beroemde district, gemaakt door een wijnmaker die traditie en innovatie bijeenbrengt in een prachtige wijn; nog jong en wat onstuimig, maar de klasse en het potentieel zijn overduidelijk aanwezig; gun de wijn wat lucht en je hebt een klassewijn om uitgebreid van te genieten         
Importeur: Anfors-Imperial