Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Nova Scotia in AmsterdamNova Scotia in Amsterdam

Nova Scotia

Terwijl Dick Benschot namens Shell Nederland de Business of the Year Award in ontvangst nam van de Canadese ambassadeur in Nederland, H.E. Mr. James Lambert, sierde een aantal wijnen uit Nova Scotia de tafels in de ‘De Industrieele Groote Club’ te Amsterdam.While Dick Benschot, received the Business of the Year Award on behalf of Shell Nederland from the Canadese ambassador in Holland, H.E. Mr. James Lambert, several wines from Nova Scotia adorned the tables of ‘De Industrieele Groote Club’ in Amsterdam.

Tijdens de jaarlijkse lunch van de Netherlands-Canadian Chamber of Commerce presenteerden twee producenten uit dit opkomende Canadese wijndistrict enkele van hun wijnen om te laten zien dat dit (schier-)eiland aan de Canadese oostkust meer te bieden heeft dan scheepswrakken, petrochemische industrie en kreeft.

Nova Scotia heeft een rijke natuur, cultuur en geschiedenis wordt beschouwd als de poort tot Canada, zoals Nederland dat is voor het Europese vasteland.

Sinds enkele jaren is de wijnbouw ook in deze Canadese provincie in opkomst en hoewel ijswijnen een erkende specialiteit zijn, duidt de interesse van enkele Champagneproducenten ook op andere mogelijkheden voor een interessante toekomst. 

Hanspeter Stutz van Domaine de Grand Pré liet zijn witte L’Acadie Vintner’s Reserve 2009 en rode Castel 2010 proeven, twee wijnen van hier veelal onbekende druivensoorten die het unieke van wijnen uit Nova Scotia benadrukken. Geen enorme complexiteit, maar zuiver en goed gemaakt.

De L‘Acadie is goed aromatisch met afgeronde tonen van citrus en een zekere mineraliteit, de 6 maanden (gebruikt) hout geeft de wijn een zachte, ietwat romige toets, mooi opgevangen door markante, rinse zuren die voor de juiste balans zorgen.

De Castel is diep gekleurd maar opvallend fris en verteerbaar van smaak; donker fruit (pruimen), licht aards en doordrinkbaar.

Ook bij het eten blijven de wijnen prima overeind en tonen ze aan dat ze meer zijn dan een curiositeit.

During the annual lunch of the Netherlands-Canadian Chamber of Commerce two producers from this emerging Canadian wine district presented some of their wines to show that this east coast peninsula offers more than shipwrecks, petrochemical industry en lobsters.

Nova Scotia Has a rich natural and cultural history and is considered to be the gateway to Canada, as Holland is to continental Europe. Since several years, viticulture is, like in other regions in 

Canada, on the rise and although icewine is a recognized specialty,
the interest of some Champagne producers are indications for  other possibilities in the near future.  

Hanspeter Stutz of Domaine de Grand Pré brought his white
L’Acadie Vintner’s Reserve 2009 and his red Castel 2010. Two wines made from grapes  that are mostly unknown in Europe and express the uniqueness of the wines from Nova Scotia. No enormous complexity, but nice, clean and well-made wines.

The L‘Acadie is aromatic with rounded notes of citrus fruit and a certain minerality. The 6 months in (used) barriques gives the wine a soft, slightly creamy touch, nicely captured by distinctive, fresh acidity that ensures a correct balance.

The Castel is deeply coloured but remarkably fresh and easy to understand and drink. The taste is full of dark fruit (plums), slightly earthly and very pleasant. Even when eating, the wines remain interesting and demonstrate that they are more than a curiosity.

Spread the word

Plaats een reactie