Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Fijn Frans in HermitageFine French in Hermitage

Fijn Frans in Hermitage

Om te bewijzen dat ik niet alleen maar met Italiaanse wijnen bezig ben, wilde ik graag terugkeren naar het wijnland dat ik voor het eerst leerde kennen en waarderen; Frankrijk.

In order to show the world that I’m not only occupied with Italian wines, I wanted to return to the winecountry that I first got to know and appreciate; France.In samenwerking met chef Roeland Klein van restaurant Hermitage uit Rijsoord
(* Michelin) werd een mooie lijst wijnen en een indrukwekkend 6-gangen diner samengesteld. Twaalf liefhebbers genoten van de volgende gerechten en wijnen.

Champagne Brut Prestige, Bouzy Grand Cru, Jean Vesselle
Champagnehuis Jean Vesselle uit Bouzy maakt al meer dan 300 jaar champagne op de beroemde Kimmeridge kalk. Alle druiven komen van 11 hectare eigen Grand Cru wijngaarden en worden in eigen huis gevinifieerd. 70% Pinot Noir & 30% Chardonnay
De wijn zelf was afgerond, niet beendroog maar zacht en soepel, laagdrempelig zonder goedkoop te zijn, universeel van stijl, met wat karamel en brioche, breed inzetbaar en voor velen aangenaam.
Vergezeld van een oester, puur gepresenteerd en als zodanig naadloos aansluitend op de zachtfrisse elementen in deze champagne, harmoniërend en smakelijk.

Bij amuse van pannacotto, bloemkool met rode biet, marshmallow en groene olijf.

Champagne Oeil de Perdrix, Bouzy Grand Cru, Jean Vesselle
(Het oog van de patrijs) is gemaakt van 100% Pinot Noir.
Meer spanning hier, mooi fruit, fijn rood fruit, duidelijk pinot noir, prima balans, vullend middenrif en heerlijk opwekkend

Bij ganzenlever en langoustine met popcorn en bloemkool

 Domaine de Baumard, Trie Spéciale, Savennieres, 2003
Domein in Rochefort-sur-Loire waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1634 en sinds 1990 onder leiding staat van Florent Baumard.
De Trie Spéciale komt uit de Clos Ste Yves- wijngaard en wordt alleen in de beste jaren gemaakt. De naam verwijst naar de meerdere keren dat de wijngaard wordt doorgegaan op zoek naar de mooiste trossen. Na de vinificatie volgt nog een selectie om de hoogste kwaliteit te bereiken. De wijn krijgt geen houtopvoeding en de malolactische gisting wordt niet gestimuleerd, daarnaast wordt hij relatief snel gebotteld. Het resultaat is een strakke, stevige, droge wijn met veel terroirexpressie.
Levendige geur, intens met minerale tonen, nog heel jong en gesloten ondanks decanteren, hint van walnoten, wat venkel, accent van boterbloem en vooral veel fris wit fruit inclusief wat gekonfijte citrus, veel finesse en diepgang,; in de afdronk een mooie ingetogen bittertje, veel concentraat, florale tonen en enorme lengte; prachtig! 

Gewürztraminer, Hengst Grand Cru, Josmeyer, 2002
Familiebedrijf uit Wintzenheim, nabij Colmar met 28 hectare wijngaard die sinds 1999 op biologisch- dynamische wijze bewerkt worden. Christophe Ehrhart is de huidige wijnmaker. De Grand Cru wijngaard Hengst ligt op heuvel van 360 meter hoogte met een bodem rijk aan leisteen, mergel en sedimenten uit de Vogezen welke doorgaans ruige, aromatische, rijke wijnen geeft met een goed rijpingspotentieel.
In de neus weelderig, aromatisch met alles wat je van een Grand Cru Gewurztraminer mag verwachten; minerale toon, veel rijp fruit, de juiste zuurgraad voor een uitstekende balans, bloesem, lychees en rijk aan zoet fruit, maar droog eindigend.
Wijn met veel breedte, maar ook lengte en complexiteit. Zeer fraai en nog jeugdig.

 Bij kreeft en kalfszwezerik met rode biet en truffel
Chassagne-Montrachet, 1e Cru En Virondot, Domaine Marc Morey, 1997
Domaine Marc Morey et fils is een typisch familiebedrijf sinds 1919, nu geleid door Bernard Mollard zijn vrouw Marie-Jo Mollard-Morey en hun dochter Sabine. Ze bezitten 9 hectaren wijngaard met 0.76 hectare Aligoté, 7.24 hectares Chardonnay en 1 hectare Pinot Noir. Chassagne-Montrachet ligt in de Côte-d’Or en binnen de gemeentegrenzen ligt de meest beroemde wijngaard ter wereld; Le Montrachet. De En Virondot is 1 van de 50 Premier Cru wijngaarden.
 Fraaie rijping in de geur aar alles behalve vermoeiend of over zijn hoogtepunt heen; nog altijd subtiele fruittonen, met associaties met zowel tropisch als citrusvruchten en zelfs wat specerijen als kerrie, duidelijke terroirinvloeden, wat karamel met mooi verweven houtinbreng, aangevuld met fijne zuren; afgerond en fraai    

Clos Vougeot Grand Cru, Alex Gambal, 2007
Alex Gambal (1957) groeide op in Washington DC, studeerde “political science” en was o.a. werkzaam als schoonmaker, medewerker op verschillende niveaus (!) in parkeergarages, onderwijzer en makelaar in onroerend goed. In 1992 maakte hij voor het eerst kennis met de Bourgogne, om er in 1993 te gaan wonen. Na een korte terugkeer naar Boston rond 1997, vestigde hij zich er definitief, in eerste instantie als negociant. Langzaam maar zeker verwierf hij diverse eigen wijngaarden en momenteel bezit hij percelen op het allerhoogste kwaliteitsniveau. Hij volgt een moderne filosofie, gebaseerd op traditionele waarden. Terroir en fruit staan centraal, barriques (50% nieuw voor de Grand Cru’s) hebben een dienende functie. De Clos Vougeot van Gambal komt van 2 percelen met veel klei en leisteen. 2/3 komt van de top van de heuvel en geeft zowel elegantie als structuur, 1/3 komt komt van oude stokken op het middelste deel van de heuvel. Totale productie 5 barriques.
Fraaie fonkelende jeugdige rode kleur; in de neus, krachtig, jong, onontwikkeld met een fraaie combinatie van puur fruit en wat hout, prima geïntegreerd, rode bessen, cranberries, rode kersen en kruidige tonen wisselen elkaar af in de geur, hout en fruit, peperige toets en vooral nog onstuimig; in de mond niet minder overtuigend en jong; barstensvol fruit, terroir en mineraal, rijpe tannines, voorbeeldige balans; heel mooi 

 Marquis de la Tourette, Hermitage Blanc, Delas, 2007
De bodem met veel graniet en alluviale afzettingen geeft een duidelijke terroirexpressie. De druivensoorten Marsanne (90%) en Roussanne (10%) zijn aromatisch en rijpen prima op de helling met z’n zuidelijke expositie. De Marquis de la Tourette is een blend van druiven van drie terroirs; de L’Ermite, le Sabot en La Tourette. Gisting en lagering in barriques tot 8 maanden.
Mooie frisse geur, wat hout, karamel, en aromatisch door tonen van rijp exotisch fruit; in de mond breed, maar met mooie spanning en wederom veel fruit (meloen, ananas), fijn bittertje completeert de smaak, smaakvolle wijn  

La Chapelle, Jaboulet, Hermitage, 1998
Gerard Jaboulet was jarenlang één van de beste wijnmakers in Frankrijk. Onder zijn leiding werd o.a. de legendarische La Chapelle 1961 gemaakt. Na zijn dood maakte het bedrijf een lastige periode door en werd in 2006 overgenomen door de familie Frey. De ster in het assortiment is altijd de Hermitage La Chapelle geweest, die zijn naam dankt aan het aan Saint-Christophe gewijde kapelletje op de Hermitage heuvel.
Dit perceel is al sinds 1919 eigendom van Jaboulet. De oude stokken syrah (40-60 jaar oud) weten de typiciteit van de micro-terroirs van de percelen Bessards, les Greffieux, le Méal en les Rocoules, goed wee rte geven en hun blend zorgt voor extra complexiteit. De opvoeding in hout neemt 15-18 maanden in beslag. De 1998 kreeg  96 punten van The Wine Spectator en was nr 16 van hun Top 100 in 2000 (Parker 90).
van de 6 flessen die ik ooit had en me niet altijd imponeerden, was dit zonder enige twijfel de mooiste fles. In de geur een mooie evolutie die niet ten koste gaat van fruit, impressies  van gedroogde kruiden, herfst, truffel, thee, peperig met een accent van teer, kersen en laurierdrop; al met al heel complex; ook de smaak is prima met de juiste balans tussen fruit, hout en zuren, gerijpt, maar nog altijd levendig van smaak en met zowel finesse als overtuiging. Niemand die dit niet erg mooi vond.   

 Bij Anjouduif met pistache pompoen en mokka

Château du Cèdre, Le Cèdre, Cahors, 2000
In de Cahors aan de rivier de Lot groeien voornamelijk malbec en tannat, aangevuld met wat merlot. De bodem met veel leem, kalk en ronde keien zijn vooral ideaal voor de Malbec, lokaal Cot genoemd. De ‘Le Cèdre’ is de prestige cuvée van de broers Pascal en Jean-Marc Verhaeghe en wordt gemaakt van 100% Malbec, vergist bij 30 tot 32 ° Celsius gedurende 40 dagen. De rijping op nieuwe eikenhouten barriques vaten duurt 20 tot 24 maanden. De wijn wordt niet geklaard en niet gefilterd.
De kleur is zoals je mag verwachten van een Cahors, zelfs na ruim 10 jaar nog altijd donker en jeugdig; in de neus veel fruit, kers, pruimen, bramen en het nodige hout dat evenwel niet stoort; in de mond tannines, fruitconcentraat, aardse tonen en veel fraîcheur, komt uiteindelijk serieus jonger over dan de 1999  

Château du Cèdre, Le Cèdre, Cahors, 1999
Fraaie ontwikkelde kleur, geur en smaak; herfsttonen, mooi concentraat maar de nodige evolutie, goede balans, dropperige tonen met laurier, mooie eetwijn, maar zijn mooiste tijd wel gehad

Bij reerug met knolselderij en morilles

Domaine Tempier, Cuvée Spéciale La Miguoa, Bandol, 2001
De mourvédredruif excelleert in Bandol en vanaf 1999 is Daniël Ravier verantwoordelijk voor de klassieke Tempierstijl met z’n originele Provencaalse karakter. De vinificatie is traditioneel met gisting weliswaar in RVS, maar lagering in grote houten vaten.
De wijngaard La Migoua (6 ha) ligt op hellingen met een merendeels zuidelijke expositie op 270 meter hoogte. De bodem is overwegend argilo calcaire met gesteente, en beplant met mourvèdre, cinsault en wat grenache. De La Migoua biedt kracht, maar ook verfijning met een mooie aromatische expressie, een fijne tanninestructuur, veel diepte en lengte. Fraai ontwikkelde, kruidige geur, met gedroogde tuinkruiden, terroir, mineralen en donker fruit; ook in de mond veel kracht, hoog alcohol, dropperige tonen, zoethout, tijm, Provençaalse accenten, vacht en een zekere ruigheid; volledig op dronk, zeker na decanteren

Domaine Tempier, Cuvée Spéciale Cabassaou, Bandol, 2001
Cabassaou is een perceel van slechts 1 hectare in een lager gelegen deel van de wijngaard La Tourtine. 100% mourvèdre, 45 jaar oude stokken. De Cabassaou biedt superieure fruit, diepgang, complexiteit en lengte.
Gedecanteerd, maar daar is de wijn nauwelijks van onder de indruk; blijft ongenaakbaar, dik, krachtig, intens en jong; alles van de vorige wijn, maar dan in het kwadraat en veel jeugdiger en aangevuld met cacao, drop, peper, bosbessenconfiture, bijna likeur, enorm concentraat en een schier oneindige lengte; indrukwekkend

Château Grand-Puy-Lacoste, 5eme Grand Cru Classé, Pauillac, 1998
GPL is al eeuwen een begrip, dankzij uitstekende wijngaarden en prima keldermanagement, in 1855 goed voor de classificatie 5eme Grand Cru Classé. De 55 hectaren met bodems rijk aan kiezel zijn beplant met 75% Cabernet Sauvignon en 25% merlot, redelijk oude stokken (40 jaar) en met een plantdichtheid van 10.000 planten per hectare. Gisting in RVS tot 3 weken en daarna een lagering gedurende 20 maanden in barriques, waarvan tot 70% nieuw is.
Fijne delicate geur, typisch Bordeaux met donker fruit, cassis, bramen en impressies van verse tuinkruiden; in de mond mooi ontwikkeld, fijne combinatie van rijp en gerijpt fruit, frisse zuren, stevige maar rijpe tanninestructuur, grafiet en een fijn bittertje; in de finale komen wat meer herbale tonen naar voren; klassieker op prima niveau, eerder elegant dan breed  

Château Gruaud-Larose, 2eme Grand Cru Classé, Saint-Julien, 1999
Eigendom van Jacques Merlaut (Taillan Group) en 150 hectare groot; 82 hectaren zijn beplant (10.000 planten per hectare) met 57% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 8% Cabernet Franc, 3% Petit Verdot en 2% Malbec, de gemiddelde leeftijd van de planten is 45 jaar. De grond is rijk aan kiezel. Wijnmaker Jean Merlaut laat de wijn gisten in houten gistingsvaten en cementen tanks na een periode van koude-weking. Lagering in barriques (50% nieuw) van eiken uit Allier en Nevers gedurende 18 maanden.
Boerse geur, noest, onontwikkeld, noest, mint, toost, zwart fruit als bramen en zwarte bessen met een stevige houtinbreng; breed van smaak, krachtig met veel typiciteit; enige ontwikkeling, maar houdt zich nog altijd prima

Bij Vacherin Mont d’Or, vijg en hazelnoot

Domaine de Trévallon, Vin de Pays des Bouches du Rhône, 1996
17 hectaren in de Provence met de daar ongebruikelijke mix van gelijke delen Cabernet Sauvignon en Syrah (en 2 ha met Marsanne, Roussanne en Chardonnay voor hun witte wijn). Geesteskind van Eloi Dürrbach die er in 1976 zijn eerste wijn maakte en opzien baarde door cabernet met syrah te blenden. Traditionele vinificatie met zeer lange langering (meer dan 2 jaar) in houten vaten van verschillende grootte.
ver ontwikkelde geur en smaak; herfst, natte bladeren, geconserveerde truffel; qua smaak nog in evenwicht maar tertiaire aroma’s domineren, net over zijn top  

Domaine de Trévallon, Vin de Pays des Bouches du Rhône, 1995
Hier duidelijk frisse tonen dan in de 1996, mooi fruit, breed genereus geurend, specerijen als kaneel, chocolade, pepertje, sappig en smaakvol met afgeronde tannines en een fraaie elegantie, zeer smakelijke en edele wijn

Bij witte chcolade, granaatappel en steranijs

Moulin Touchais, Coteaux du Layon, jaargang onbekend, 1979/1975/1969?
Een 150 ha groot domein, gevestigd in Doué-la-Fontaine en al eeuwen (sinds 1579?) een begrip. De wijnen (100% Chenin) hebben een ongekend bewaarpotentieel, hoewel dat per jaar sterk kan variëren.
zeer veel kleur, diep geel, neigend naar oranjebruin; geur van gedroogde vruchten, waaronder abrikozen en peer, exotische specerijen en nog altijd levendig; in de mond een mooie zoet/zuur balans en fraaie afgeronde aroma’s, hint van karamel, maar vooral veel gedroogd fruit, jammer dat het etiketje met de jaargang verdwenen is.      

Moulin Touchais, Coteaux du Layon, jaargang onbekend, 1979/1975/1969?
Helaas een onzuivere fles

Cognac Ambre 1er  Cru, Pierre Ferrand
Over cognac bestaan mooie misverstanden. Over hoe de warme goudbruine kleur ontstaat door jarenlange houtrijping en niet door het toevoegen van karamel bijvoorbeeld. De meeste commerciele cognacs zijn matige producten, kunstmatig en weinig spannend. Er zijn gelukkig heerlijke uitzonderingen. Pierre Ferrand wil er graag 1 zijn en zij beginnen daarom waar velen ophouden. Volgens de regels hoeft een XO of Napoleon maar 6 jaar te rijpen en veel producenten wachten liever geen dag langer om deze dan ‘uiterst zeldzame en prestigieuze’ cognac op de markt te brengen.
De Ambre van Pierre Ferrand wordt zonder deze bla bla verkocht. Ferrad kiest ervoor om hem een Grand Champagne te noemen, waarvoor de wet een lagering van slechts 2 jaar voorschrijft. De reserves waarvan deze cognac is samengesteld, zijn echter gemiddeld 10 jaar oud. De Ambre is een pure, fijne cognac zonder het vele zoet dat de goedkoopste en meest bekende cognacs kenmerkt. De kleur is relatief licht en daarmee natuurlijk. De geur is fijn, slank met impressies van bloesem en fruit als perzik, mandarijntjes en abrikoos. Een weinig hout en subtiele tonen van zoete specerijen waaronder kaneel en wat vanille, completeert het bouquet. De smaak is elegant met veel frisse accenten, de alcohol warm en zacht en in de mond komen veel van aoroma’s uit de geur terug .

Cognac Sélection des Anges 1er Cru van Pierre Ferrand is van een andere orde. De reserves  die gebruikt zijn hebben gemiddeld 30 jaar gerijpt en dit zien we terug in de kleur die diep en warm, goudbruin is. De geur is intens en breed en toont allerlei associaties met zoete drop, zoethout, vanille, geroosterde hazelnoten en walnoten met een hint van musk, ceder, een mix van exotische- en speculaaskruiden, honing, neigend naar butterscotsch en een decente houtinbeng. De smaak maakt waar wat de geur belooft, is complex en lang met een ingetogen alcoholtoets.
Zeer fraaie afsluiting van deze bijzondere avond.

Verkoopinformatie over de wijnen en cognac kunt u opvragen bij de betreffende importeurs:

Champagne Jean Vesselle
Importeur Wijnhaven Wijnimport, www.wijnhavenwijnimport.nl

Baumard
Importeur: Residence Wijnen, www.residence-wijnen.nl

Josmeyer
Importeur:  Noordman, www.noordmanwijnimport.nl

Marc Morey
Importeur: Residence Wijnen, www.residence-wijnen.nl

Alex Gambal
Importeur: Terroirwijn, www.terroirwijn.nl

Delas
Importeur: Fourcroy Nederland, www.fourcroy.nl

Jaboulet
Importeur: Oud Reuchlin & Boelen, www.orbwijn.nl

Château du Cèdre
Importeur: Hans Moolenaar, www.hansmoolenaar.nl

Domaine Tempier
Importeurs: www.sauterwijnen.nl & www.vierheemskinderen.nl

Château Grand-Puy-Lacoste
O.a. verkrijgbaar via www.neerlandswijnhuis.nl

Château Gruaud-Larose
Diverse importeurs

Domaine de Trévallon
Importeur: Sauter Wijnen, www.sauterwijnen.nl
Moulin Touchais
Importeur: Les Genreux, www.lesgenereux.nl

Cognac Pierre Ferrand
O.a. verkrijgbaar via Sligro, www.sligro.nl

In association with chef Roeland Klein from restaurant Hermitage in Rijsoord (* Michelin) a fantastic list of wines and an impressive 6-course dinner  was composed.Twelve enthusiasts enjoyed the following dishes and wines.

Champagne Brut Prestige, Bouzy Grand Cru, Jean Vesselle
Champagne House Jean Vesselle from Bouzy  has been making champagne for more than 300 years on the famous Kimmeridge chalk. All the grapes are derived from 11 acres of their own Grand Cru vineyards and vinified in house. 70% Pinot Noir & 30% Chardonnay.
 The wine itself was rounded, not totally dry but soft and smooth, accessible without being cheap, universal style, with some caramel and brioche, versatile and pleasant to many.

Accompanied by an oyster, presented pure and as such connecting seamless to the gentle fresh elements in this champagne, harmonious and tasty.

Combination with an appetizer of pannacotta, cauliflower with beetroot, marshmallow and green olive.

Champagne Oeil de Perdrix, Bouzy Grand Cru, Jean Vesselle
(The eye of the partridge) is made from 100% Pinot Noir.
More tension here, nice fruit, fine red fruit, clearly pinot noir, excellent balance, filling diaphragm and deliciously invigorating.

Combination with foie gras and langoustine with popcorn and cauliflower

Domaine de Baumard, Trie Spéciale, Savennieres, 2003
Domaine in Rochefort-sur-Loire with a history going back to 1634, and since 1990 led by Florent Baumard. The Trie Spéciale is from the Clos Ste Yves-vineyards and made only in the best years. The name refers to the many times that the vineyard is searched to find the finest bunches. After vinification another selection follows to achieve the highest quality. The wine doesn’t get any wood and malolactic fermentation is not encouraged, and also it’s bottled relatively early. The result is a sleek, sturdy, dry wine with terroir expression.
Lively fragrance, intense with mineral tones, still very young and closed despite decanting, hint of walnuts, some fennel, accent of buttercup and lots of fresh white fruits including some candied citrus, great finesse and depth,; in the aftertaste a pretty subdued bitterness, a lot of concentration, floral tones and enormous length; beautiful!

Gewürztraminer, Hengst Grand Cru, Josmeyer, 2002
Family business from Wintzenheim, near Colmar with 28 acres of vineyard, worked on in a biodynamic way since 1999. Christophe Ehrhart is the current winemaker. The Grand Cru Hengst vineyard is situated on a hill 360 meters in height with a soil rich in shale, marl and sediments from the Vosges which usually give rough, aromatic, rich wine with great aging potential.
In the nose: lush, aromatic with everything you would expect a Grand Cru Gewurztraminer to be; mineral tone, lots of ripe fruits, the right acidity for a good balance, blossom, lychees and rich with sweet fruit, but dry ending. A wine that possesses a lot of width, but also length and complexity. Very beautiful and youthful.

Combination with lobster and sweetbreads with red beet and truffle

Chassagne-Montrachet, 1e Cru En Virondot, Domaine Marc Morey, 1997
Domaine Marc Morey et fils is a typical family business since 1919, now led by Bernard Mollard, Mollard his wife Marie-Jo-Morey and their daughter Sabine. They own 9 hectares vineyard containing 0.76 hectares of Aligote, 7.24 hectares of Chardonnay and 1 hectareof Pinot Noir. Chassagne-Montrachet is located in the Côte-d’Or and within the municipal boundaries is the most famous vineyard in the world; Le Montrachet. The En Virondot is 1 of the 50 Premier Cru vineyards.
Beautiful maturation in the smell but everything except tired or past its peak; still subtle fruit tones, with associations with both tropical and citrus fruits and even some spices like curry, clear terroir influences, some caramel with beautiful integrated wood input, complemented with fine acidity; rounded and beautiful.

Clos Vougeot Grand Cru, Alex Gambal, 2007
Alex Gambal (1957) grew up in Washington DC, studied “political science” and was, for example, employed as a cleaner, worked at different levels (!) In parking garages, and was a teacher and a realtor. In 1992 he made his first acquaintance with Burgundy, in 1993 he moved there. After a brief return to Boston around 1997, he settled in Burgundy permanently, initially as négociant. Slowly but surely he acquired his own vineyards and now owns several parcels of the very highest quality. He follows a modern philosophy based on traditional values. Terroir and fruits are key, barriques (50% new to the Grand Cru) have a serving function. The Clos Vougeot of Gambal is obtained from 2 parcels with a lot of clay and shale. 2/3 comes from the top of the hill and provides both elegance and structure, 1/3 is from old vines in the middle part of the hill. Total production 5 barriques.
Beautiful sparkling youthful red color; in the nose, powerful, young, undeveloped with a beautiful combination of pure fruit and some wood, well integrated, red berries, cranberries, red cherries and spicy notes alternate in the smell, wood and fruit, peppery touch and aboveall still impetuous; in the mouth no less convincing and young; bursting with fruit, terroir and mineral, ripe tannins, exemplary balance, very nice

Marquis de la Tourette, Hermitage Blanc, Delas, 2007
The soil with lots of granite and alluvial deposits provides a clear terroir expression. The grapes Marsanne (90%) and Roussanne (10%) are aromatic and ripen well on the slope with its southern exposure. The Marquis de la Tourette is a blend of grapes from three terroirs, the L’Ermite, Le Sabot and La Tourette. Fermentation and aging in barriques for 8 months.
Nice fresh scent, some wood, caramel, and aromatic by notes of ripe tropical fruit; in the mouth wide, but with great tension and again lots of fruit (melon, pineapple), the fine bitter flavor completes the taste, tasty wine.

 La Chapelle, Jaboulet, Hermitage, 1998
For years, Gerard Jaboulet was one of the best winemakers in France. Under his leadership the legendary 1961 La Chapelle was made​​. After his death, the company experienced a difficult period and the Frey family took-over  in 2006. The star in the range has always been the Hermitage La Chapelle, which owes its name to the chapel dedicated to Saint-Christophe on the Hermitage hill.
This parcel has been owned since 1919 by Jaboulet. The old vines Syrah (40-60 years old) know how to express the typicity of the micro-terroirs of the parcels Bessards, lesson Greffieux, le Méal and les Rocoules, and their blend provides additional complexity. The aging in wood takes 15-18 months. The 1998 got 96 points from The Wine Spectator and was No. 16 of their Top 100 in 2000 (Parker 90).
Of the 6 bottles I’ve ever had and didn’t always impress me, this was undoubtedly the most beautiful bottle. In the scent there’s a nice evolution which is not at the expense of fruit, impressions of dried herbs, autumn, truffle, tea, peppery with an accent of tar, cherry and laurel liquorice, all in all very complex; the taste is fine with the right balance between fruit, wood and acidity, ripe, but still lively in taste and with both finesse and conviction. Nobody who didn’t like it very much.

Combination with Anjou pigeon with pumpkin pistachio and mocha

Château du Cèdre, Le Cèdre, Cahors, 2000
In the Cahors near the River Lot mainly Tannat and Malbec grow prosperous, supplemented with some merlot. The soil with a lot of clay, limestone and rounded boulders are ideal for especially the Malbec, locally called Cot. The ‘Le Cèdre’ is the prestige cuvée of the brothers Pascal and Jean-Marc Verhaeghe and is made from 100% Malbec, fermented at 30 to 32 ° Celsius for 40 days. The aging in new oak barriques takes 20 to 24 months. The wine is not cleared and not filtered.
The color is as you would expect from a Cahors, even after over 10 years still dark and youthful; in the nose much fruit, cherry, plums, blackberries and the necessary wood that isn’t disturbing; in the mouth tannins, fruit concentrate, earthy tones and a lot of fraîcheur, is seriously younger than on the 1999.

Château du Cèdre, Le Cèdre, Cahors, 1999
Beautiful developed color, smell and taste; autumn tones, nicely concentrated but the necessary evolution, good balance, liquorice notes with laurel, beautiful foodwijn, but over it’s peak now.

Combination with saddle of venison and morels

Domaine Tempier, Cuvée Spéciale La Miguoa, Bandol, 2001
The mourvédre grape excels in Bandol and from 1999 Daniël Ravier is responsible for the classical Templar style with its original Provencal character. Vinification is traditional, however fermentation in stainless steel, but aging in large wooden barrels.
The vineyard La Migoua (6 ha) is situated on slopes with mostly southern exposure at 270 meters altitude. The soil is mainly argilo calcaire with stones, and planted with Mourvèdre, Cinsault and some Grenache. The La Migoua provides strength, but also refinement with a beautiful aromatic expression, a fine tannin structure, depth and length. Beautifully developed, spicy aroma, with dried herbs, terroir, minerals and dark fruit; Also a lot of power in the mouth, high alcohol, liquorice tones, liquorice root, thyme, Provençal accents, fur and a certain roughness; fully mature, especially after decanting.

Domaine Tempier, Cuvée Spéciale Cabassaou, Bandol, 2001
Cabassaou is a plot of just 1 hectare in a lower part of the vineyard La Tourtine. 100% Mourvèdre, 45 years old vines. The Cabassaou offers superior fruit, depth, complexity and length.
Decanted, but the wine is hardly impressed by it; remains inaccessible, big, powerful, intense and young; all of the previous wine, but in square and way more youthful and supplemented with cocoa, licorice, pepper, blueberry confiture, almost liqueur, extremely concentrated and an almost infinite length; impressive. 

Château Grand-Puy-Lacoste, 5eme Grand Cru Classé, Pauillac, 1998
GPL has been an established term for centuries, thanks to excellent vineyards and fine cellar management, in 1855 accounted for the classification 5eme Grand Cru Classé. The 55 acres with soils rich in gravel planted with 75% Cabernet Sauvignon and 25% merlot, rather old vines (40 years) and a plant density of 10,000 plants per hectare. Fermentation in stainless steel up to 3 weeks and then aging for 20 months in barriques, of which 70% is new.
Fine delicate scent, typical Bordeaux with dark fruit, cassis, blackberries and impressions of fresh herbs; in the mouth well developed, fine combination of ripe and ripening fruit, fresh acidity, firm but ripe tannin structure, graphite and a nice bitter, in the finale more herbal notes submerge, classic  at an excellent level, more elegant than wide.

Château Gruaud-Larose, 2eme Grand Cru Classé, Saint-Julien, 1999
Owned by Jacques Merlaut (Taillan Group), measures 150 hectares, 82 hectares are planted (10,000 plants per hectare) with 57% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 8% Cabernet Franc, 3% Petit Verdot and 2% Malbec, the average age of the plants is 45 years. The soil is rich in pebbles. Winemaker Jean Merlaut has the wine fermenting in wooden fermentation barrels and cement tanks after a period of cold soaking. Aging in barriques (50% new) oak from Allier and Nevers during 18 months.
Rustic fragrance, diligent, undeveloped, mint, toast, black fruit like blackberries and blackcurrants with a solid wood input; wide taste, powerful with typicity; some development, but is still very good.

Combination with Vacherin Mont d’Or, fig and hazelnut

Domaine de Trévallon, Vin de Pays des Bouches du Rhône, 1996
17 hectares in Provence with, for that region unusual mixture of equal parts Cabernet Sauvignon and Syrah (and 2 ha with Marsanne, Roussanne and Chardonnay for their white wine).  Sprung from the brain of Eloi Dürrbach, who made his first wine there in 1976 and caused a sensation by blending cabernet with syrah. Traditional vinification with long aging proces (over 2 years) in wooden barrels of various sizes.
Very mature in  taste and smell; fall, wet leaves, preserved truffles; taste still in balance but tertiary aromas dominate, just past its best.

Domaine de Trévallon, Vin de Pays des Bouches du Rhône, 1995
Clearly more fresh than the 1996, beautiful fruit, wide generous fragrant, spices such as cinnamon, chocolate, pepper, juicy and flavorful with rounded tannins and a beautiful elegance, very tasteful and noble wine.

Combination with white chocolate, pomegranate and star anise

Moulin Touchais, Coteaux du Layon, vintage unknown, 1979/1975/1969?
A 150 hectare property, located in Doue-la-Fontaine, and an established name for centuries (since 1579?). The wines (100% Chenin) possess an unequaled storage potential, although it may vary widely from year to year.
A lot of color, deep yellow, tending to orange brown; smell of dried fruit, including apricots and pears, exotic spices and still very lively; in the mouth a nice sweet / acid balance and nice rounded flavors, hint of caramel, but especially many dried fruits, unfortunate the label with the vintage is gone.

Moulin Touchais, Coteaux du Layon, vintage unknown, 1979/1975/1969?
Unortunately an imperfect bottle.

Cognac Ambre 1er  Cru, Pierre Ferrand
There are many misunderstandings about fine cognac. For instance that the warm golden-brown color is caused by years of aging in wood, and not by the addition of, for example, caramel. Most cognacs are moderate commercial products, artificial and dull. Fortunately, there are wonderful exceptions. Pierre Ferrand would like to be 1, and therefore they start where many stop. According to the rules an XO or Napoleon has to mature only 6 years and many producers prefer to not wait a day longer to bring this,by then “extremely rare and prestigious” cognac on the market.

Pierre Ferrand’s Ambre is sold without this bla bla. Ferrad chooses to refer to it as a Grand Champagne, for which the law prescribes an aging of only 2 years. The reserves from which this cognac is made, however, are on average 10 years old. The Ambre is a pure, fine cognac without the sweet that feature the cheapest and most famous cognacs. The color is relatively light and therefore natural. The smell is nice, slim with impressions of flowers and fruits such as peach, apricot and mandarin. A little wood and subtle notes of sweet spices such as cinnamon and vanilla complete the bouquet. The taste is elegant with lots of fresh accents,the alcohol soft and warm and in the mouth many of the scented aroma’s return.

Cognac Sélection des Anges 1er Cru from Pierre Ferrand is a different story. The reserves that were used aged 30 years on average and this is reflected in the color that is deep and warm, golden brown. The smell is intense and wide and covers associations with sweet licoric, vanilla, roasted hazelnuts and walnuts with a hint of musk, cedar, and a blend of exotic spices, honey, tending to butterscotsch and discrete use of wood. The flavor truly is what the smell promises, complex and long with a modest alcoholtone.
A very nice conclusion to this very special evening.
Sales information about the wines and cognac can be requested at following importers:

Champagne Jean Vesselle
Importer Wijnhaven Wijnimport, www.wijnhavenwijnimport.nl

Baumard
Importer: Residence Wijnen, www.residence-wijnen.nl

Josmeyer
Importer:  Noordman, www.noordmanwijnimport.nl

Marc Morey
Importer: Residence Wijnen, www.residence-wijnen.nl

Alex Gambal
Importer: Terroirwijn, www.terroirwijn.nl

Delas
Importer: Fourcroy Nederland, www.fourcroy.nl

Jaboulet
Importer: Oud Reuchlin & Boelen, www.orbwijn.nl

Château du Cèdre
Importer: Hans Moolenaar, www.hansmoolenaar.nl

Domaine Tempier
Importers: www.sauterwijnen.nl  & www.vierheemskinderen.nl

Château Grand-Puy-Lacoste
Amongst others at www.neerlandswijnhuis.nl

Château Gruaud-Larose
Several importers

Domaine de Trévallon
Importer: Sauter Wijnen, www.sauterwijnen.nl

Moulin Touchais
Importer: Les Genereux, www.lesgenereux.nl

Cognac Pierre Ferrand
Amongst others at Sligro, www.sligro.nl

Spread the word

Plaats een reactie