Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Masnaghetti MapsMasnaghetti Maps

Masnaghetti Maps

Alessandro Masnaghetti is een Italiaanse collega van me. Nu heb ik heel veel mede-journalisten, bloggers, wijnschrijvers of hoe ze zich ook noemen, maar met de meeste van hen heb ik weinig en zij ook niet altijd even veel met mij.

Er zijn er echter ook voor wie ik zeer veel respect heb en met wie ik heel graag samenwerk. Niet alleen omdat ze geen brallerig gratis-lunch-gedrag vertonen, maar vooral omdat het experts zijn en niet gehinderd worden door commerciële belangen, ego’s, frustraties of andere hinderlijke beperkingen. Voor mij zijn dat de echte vakmensen, collega’s waar je wat aan hebt en die je kunt vertrouwen. Alessandro Masnaghetti is zo iemand en ik ken eigenlijk niemand die deze mening niet deelt (maar ja, ik ken dan ook niet iedereen).

Masnaghetti is uitgever van het wijnblad Enogea  en beschikt (uiteraard) over veel kennis van Italiaanse wijnen, maar vond het ook interessant, leuk en noodzakelijk om wijngebieden buiten Italië te bezoeken. Zo reist hij al meer dan 20 jaar door Frankrijk en is zijn kennis van- en ervaring met Bordeaux onder zijn Italiaanse collega’s ongeëvenaard. Het geeft hem een veel breder perspectief dan menig ander en het siert hem dat hij daar zoveel tijd en energie in steekt.

Door zijn drang om wijn en wijnstreken beter te leren kennen, wist Masnaghetti enkele jaren geleden enige orde in de Italiaanse wijnchaos te scheppen. Met behulp van zeer gedetailleerde kaarten wist hij namelijk als eerste de wijngaarden in het Barolo-district Cru Barolo perfect in kaart te brengen. Sindsdien volgden ook diverse andere wijngebieden, niet alleen in Piëmonte, maar ook in Toscane en Lombardije.

De kaarten geven op heldere wijze inzicht in de diverse cru’s en de mythes en misverstanden die deze omringen. Voor wie wil weten hoe de wijngaarden, cru’s en bezittingen zijn verdeeld, zijn deze kaarten onmisbaar. Dankzij de unieke Apps van Masnaghetti is deze informatie nu ook op Iphone, Ipad etc. beschikbaar.

Nieuw is de kaart die Masnaghetti heeft gemaakt van diverse appellaties in Bordeaux. Geen gemakkelijk project, want hij heeft niet alleen alle wijngaarden in kaart gebracht, maar ook alle eigenaren ervan en informatie over hoogte, expositie, bodemtype en druivensoorten. Slechts een klein aantal domeinen (waaronder Châteaux Ducru-Beaucaillou, Lynch Moussas, Batailley en Pontet-Canet) heeft niet alle medewerking gegeven. Naar hun beweegredenen kunnen we slechts gissen.

Hoewel ik me niet bezondig aan handel, maak ik voor de kaarten van Alessandro Masnaghetti graag een uitzondering. De kaarten zijn daarom binnenkort via mijn website te koop. De prijs is uiterst schappelijk; € 7,00 per stuk, inclusief BTW edoch exclusief verzendkosten.

U moet niks, maar als u specifieke wijnen beter wilt leren kennen en dus alles over hun wijngaarden wilt weten, dan zijn deze kaarten een absolute aanrader.

De eerste zending kaarten verwacht ik over enkele weken, maar u kunt nu vast intekenen op de eerste exemplaren. Reserveringen en bestellingen graag via fred@fred-nijhuis.nl

Verkrijgbaar zijn:
– Barolo en Novello (in Engels en Italiaans)
– La Morra (in Engels en Italiaans)
– Monforte d’Alba (in Engels)
– Serralunga d’Alba (in Engels)
– Verduno, Grinzane en Diano (in Engels en Italiaans)
– Barbaresco (in Engels)
– Neive (in Engels)
– Treiso (in Engels en Italiaans)
– Dogliani 1; Dogliani (in Engels en Italiaans)
– Dogliani 2; Farigliano en Clavesana (in Engels en Italiaans)
– Barolo algemeen (in Engels en Italiaans)
– Barbaresco algemeen (tweetalig Italiaans+Engels)
– Valtellina (tweetalig Italiaans+Engels)
– Castellina in Chianti (tweetalig Italiaans+Engels)
– Gaiole in Chianti (tweetalig Italiaans+Engels)
– Panzano in Chianti (tweetalig Italiaans+Engels)
– Radda in Chianti (tweetalig Italiaans+Engels)
– Bolgheri (tweetalig Italiaans+Engels)
– Mazzon (drietalig Italiaans, Engels en Duits)
– Bordeaux; Pauillac, St-Julien, St-Estèphe (drietalig Italiaans, Engels en Duits)

Momenteel in herdruk
– Castiglione Falletto (in Engels en Italiaans)
– Monforte d’Alba  (in Italiaans)
– Serralunga d’Alba (in Italiaans)
– Barbaresco (in Italiaans)
– Neive (in Italiaans)

Plaats een reactie