Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Workshop Italiaanse wijnenWorkshop Italian wines

Driedelige workshop Italië
In samenwerking met Het Wijninstituut organiseer ik een ontdekkingsreis door het meest intrigerende wijnland ter wereld.
Onafhankelijk, objectief en professioneel. Betaalbaar, actueel en compleet met pragmatische informatie die een ieder kan gebruiken. En, niet onbelangrijk, de wijnen zijn speciaal voor deze cursus geselecteerd uit het aanbod van allerlei leveranciers. Topkwaliteit is dus gegarandeerd!
Autochtone druivenrassen en unieke terroirs
Er bestaan veel vooroordelen en misverstanden over Italiaanse wijnen. Over hun prijzen, kwaliteit, kenmerken, herkomst of inzetbaarheid in de gastronomie. Feit is dat Italië een ongeëvenaard aanbod biedt aan autochtone druivensoorten en unieke terroirs. Italiaanse wijnen staan voor passie, authenticiteit en kwaliteit en zijn een uitdaging voor iedere wijnliefhebber. Er is geen enkel ander wijnland dat al deze kwaliteiten in een vergelijkbare omvang kan bieden.
Programma
Gedurende drie avonden leert u over bekende en onbekende druiven, districten, wijnmakers, hun wijnen en hun historie. We scheiden de zin van de onzin, scheppen orde in de chaos en proeven telkens 10 van de beste Italiaanse wijnen uit diverse districten. Een praktische syllabus biedt u de informatie die u nodig heeft om Italië te leren kennen en begrijpen.
Avond 1  Noord-Italië
We ontdekken hoe gevarieerd het aanbod is in het Italiaanse Noorden met o.a. de mooiste mousserende wijnen, de grandeur van de Nebbiolo en de unieke klasse van Amarone. Tevens nemen we u mee door de boeiende geschiedenis van de Italiaanse wijnbouw en staan we kort stil bij de belangrijkste kenmerken per regio.
Avond 2  Midden-Italië
Toscane is niet voor niets de bekendste en meest populaire wijnstreek in Italië. Uiteraard proeven we het Toscaanse trio Chianti, Vino Nobile en Brunello, aangevuld met wijnen van de Toscaanse goudkust. Ook aan bod komen de authentieke wijnen uit Umbrië en tevens de kwaliteiten van zowel de Marken als de Abruzzen. Ook wordt ingegaan op pragmatische informatie over etiketten, regels en bijzondere wetenswaardigheden.

Avond 3  Zuid-Italië
Geproefd worden speciale wijnen zoals Vin Santo, Moscato di Pantelleria en Marsala, naast historische wijnen uit Campania, verrassingen uit Calabria en verschillende fraaie wijnen  van Sicilië (Etna) en Sardinië. Daarnaast ook aandacht voor de Italiaanse gastronomie & haar wijnen.

Voor wie?
De cursus is toegankelijk voor zowel de zakelijke als particuliere wijnliefhebber met een gedegen basiskennis van wijn. Een perfecte aanvulling op eerdere cursussen, ideaal ter voorbereiding op de vinologenopleiding en de AIS-cursus voor Italiaanse sommeliers en aan te bevelen voor elke professional in horeca of handel die met Italiaanse wijnen werkt.
Locatie en tijd
Locatie: Casa400, Eerste Ringdijkstraat 4, 1097 BC Amsterdam
Tijd: 19.30 – 22.15 uur (enige uitloop mogelijk)
Kosten
Drie avonden € 265,-
Het is zeer aan te bevelen alle avonden te volgen om optimaal uw kennis te verrijken. Echter inschrijving voor twee of één avond is bij uitzondering wel mogelijk. (twee avonden € 176,65, één avond € 88,35)
De cursus is voor mensen werkzaam in de wijnbranche fiscaal aftrekbaar.
Datums Master Workshop

  • dinsdag 25 september 2012
  • dinsdag 2 oktober 2012
  • dinsdag 9 oktober 2012

Plaats een reactie