Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Marqués de Cáceres, markante wijnenMarqués de Cáceres


Al heel wat jaren geleden, proefde ik bij Hosman Frères te Vlaardingen een indrukwekkende reeks wijnen van het Spaanse wijndomein Marqués de Cáceres. Het was een belangrijke proeverij, want deze producent verkocht destijds meer Rioja dan wie dan ook in Nederland.

Wat me nog altijd bijstaat, was de overtuigende kwaliteit van vrijwel alle jaren, waarvan verschillende op dat moment al een respectabele leeftijd hadden. De exacte gegevens zou ik best nog ergens kunnen hebben, maar waar????

In deze jaren werden alle wijnen van Marqués de Cáceres verkocht via de bij de Gastrovino-groep aangesloten wijnspeciaalzaken. Inmiddels heeft het bedrijf in Groupe LFE een nieuwe partner gevonden, via wie ze ook andere delen van de Nederlandse markt kunnen bereiken. Op dinsdag 6 november mocht ik opnieuw aanschuiven voor een vergelijkbare proeverij en het bleek wederom een prettige ervaring. Plaats van handeling was restaurant Mercat in Amsterdam waar een uiterst decente lunch werd geserveerd bij een aangename reeks wijnen.

Speciale gast was Cristina Forner Vives , de dochter van grondlegger Enrique Forner, die het bedrijf in 1970 startte. Cristina verhaalde kort over de geschiedenis van het domein, in die jaren een opvallend fenomeen. Forner was immers één van de eerste die Franse wijn-expertise naar Spanje bracht. Helemaal vreemd was dat niet, want de familie is van origine Spaans. In 1936 weken ze vanwege de revolutie uit naar Frankrijk en wist Enrique Forner een prima reputatie op te bouwen als wijnmaker met domeinen als Larose-Trintaudon en Camensac in Bordeaux.

Forner zocht naar wijnen met een typisch Spaans karakter, maar dan op een moderne (Franse) wijze weergegeven. De naam van het domein leende hij van een Spaanse edelman en samen met professor Emile Peynaud wist hij traditie en innovatie te integreren in een reeks aangename, betaalbare wijnen. Geheel in de Rioja-traditie, maakte het wijnhuis een Crianza, Reserva en Gran Reserva. De Franse invloed kwam o.a. tot uitdrukking in een meer geavanceerde en gecontroleerde vinificatie en een kortere dan in de streek gebruikelijke opvoeding in hout. Daarbij verkoos men vooral Franse boven Amerikaanse barriques.

In de loop van de jaren werd het assortiment uitgebreid, ook het gevolg van de samenwerking met Peynaud’s opvolger, Michel Rolland. Een houtgelagerde witte wijn werd gemaakt, de Antea. De geproefde 2011 laat zien dat de wijn gelukkig niet meer zoals in de eerste jaren ‘heavily overoaked’ is.

Ook de ‘Gaudium’ een super-premium wijn, zag het levenslicht en
toont aan welk prachtig potentieel de Tempranillo en de terroir van Rioja hebben. De 2005 is een plaatje en de even evenwichtige als smaakvolle 1994 bewijst dat de wijn prima kan ouderen. 
Enkele jaren geleden de MC geïntroduceerd een jeugdiger stijl Rioja, die in 2010 door huisvriend Paco Rabanne in een speciaal jasje werd  gestoken ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan. De MC is een sin-crianza en een trendy, uitdagende, fruitrijke wijn die zelfs ondeugend te noemen is. Hij verleidt namelijk snel en is bijna te lekker….
Meer inhoud, karakter en lengte evenwel, heeft de MC Special Reserva, waarvan de 2006 het eerste oogstjaar is en nu op de markt verkrijgbaar. Hier ook fraai fruit, maar meer kracht, finesse, een prima complexiteit en meer Spaans, meer Rioja, dan de reguliere MC.

De kern van het assortiment wordt nog altijd gevormd door de Rioja Crianza, Reserva en Gran Reserva waarvan de Gran Reserva 1991 en vooral de 1987 indruk maakte. Deze laatste wijn een aristocraat met een voorbeeldige balans, veel klasse en nog altijd toekomst.

In die toekomst kunnen we beslist nog meer verwachten van Marqués de Cáceres. Cristina Forner Vives gaf aan o.a. interessante mogelijkheden te zien voor Sauvignon Blanc in de regio. Op het gebied van rood zijn er ook allerlei ontwikkelingen, maar (ook) naar haar mening uiteindelijk is er maar 1 druif die echt excelleert in Rioja, en dat is de tempranillo.

Spread the word

Plaats een reactie