Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Masseria AltemuraMasseria Altemura

 

Onlangs vierden de familie Zonin de opening van Tenuta Masseria Altemura.

Deze laatste aanwinst van het Zonin imperium ligt in de gemeente Torre Santa Susanna van de Salento, het schiereiland tussen de Ionische en de Adriatische Zee.

Aan de rand van de Murgia heuvels is een oude boerderij omgebouwd tot moderne productiefaciliteit met kantoren en meer, alles in traditionele bouwstijl. Het uit 1350 daterende gebouw met zijn massieve toren en historische kapel zijn volledig gerestaureerd en houden innovatie en traditie fraai in balans.

130 hectare van het domein zijn beplant met uitsluitend inheemse druivensoorten, met een hoofdrol voor Primitivo, Negroamaro en Aglianico, aangevuld met de witte Fiano. Duurzaamheid en natuur staan centraal in het beleid van Altemura, uitgevoerd door directeur Antonio Cavallo, hoofd wijnmaker Stefano Ferrante en agronoom Carlo De Biasi.

Onder toeziend oog van Gianni Zonin openden Silvana Zonin en Mario Catania (de Italiaanse Minister van Landbouw), de productieruimte. Uiteraard mocht een zegening van de in oude luister herstelde boerderij door de regionale bisschop niet ontbreken.

 

Na afloop van alle festiviteiten met ruime aandacht voor lokale folklore en gastronomie, volgde nog een proeverij onder leiding van consultant Denis Dubourdieu. De wijnen voldeden aan de verwachtingen; goed gemaakte wijnen met een universeel karakter voor een breed publiek met behoud van de aangename typiciteit van de druif en zijn terroir. 

             

Spread the word

Plaats een reactie