Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Ross Lovell en Wine & Dine; een nieuwe start

Een tijdje geleden werden binnen één week twee nieuwe zaken geopend in de regio Rotterdam. Beide bedrijven van mensen die aan een nieuwe toekomst werken na het afsluiten van een bewogen episode in hun leven. Ondanks die overeenkomsten, ook veel verschillen tussen de mensen en hun zaken. Een dubbelportret. th

Ross Lovell

Isabella Wildtham en Gerrit van den Berg waren de laatste jaren de vaste waarden en het gezicht van restaurant Solo te Gorinchem. Tijdens de voortdurende afwezigheid van chef en mede-eigenaar Mohammed El Harouchi, hielden zij diens filosofie in ere en werkten ze hard om de kwaliteit en stijl van het restaurant te handhaven. Gasten, collega’s en de meeste critici bleven enthousiast, maar uiteindelijk viel begin 2014 toch het doek voor één van de beste, leukste en meest bijzondere restaurants in Nederland. Samen besloten ze in Rijsoord een nieuwe, eigen zaak te beginnen, Ross Lovell, gevestigd slider-1in het historische pand dat voorheen het Wapen van Rijsoord en Restaurant Hermitage (*) herbergde. De openingsavond resulteerde in een lovend artikel op de site van IENS, bevestigend dat de ‘inspecteur’ in kwestie niet bepaald gehinderd werd door al te veel kennis en ervaring. Dat Isabella en Gerrit tot veel meer in staat zijn dan tijdens het openingsdiner gepresteerd werd, bleek tijdens een tweede bezoek.

20141025_155719Wine & Dine

Lou Borrani is een horeca-beest in de meest brede zin van het woord. Na succesvolle jaren in o.a. Parkheuvel en de Engel, begon hij zijn eigen zaak, La Enoteca in Rotterdam. In korte tijd ontwikkelde het zich tot een begrip in de Rotterdams regio. De relatief eenvoudige keuken, gebaseerd op de pure smaken van prachtige ingrediënten en een indrukwekkende wijnkaart imponeerden velen. Ook hij moest begin 2014 zijn deuren sluiten om daarna een nieuw avontuur te starten. In zijn Wine & Dine nabij de Eramusbrug in Rotterdam, herkennen we zijn ongetemde passie 10888654_815560955169695_408951179628332200_nvoor rijke gerechten en volle wijnen. Een deel van de oude equipe is Lou trouw gebleven en zij zorgen ook in de nieuwe zaak voor de sfeer en service die bij Lou passen. Op het eerste gezicht lijkt voor een eenvoudiger concept gekozen, maar wie de menu- en wijnkaart bekijkt, weet dat er naast diverse no-nonsense wijnen en gerechten nog heel veel bijzondere producten op een hoog kwaliteitsniveau geserveerd worden.

Waarom een nieuwe zaak?

DSC_0028Isabella Wildtham
Het was al langer onze droom om een eigen bedrijf te hebben. Het was echter moeilijk om bij Solo weg te gaan, want het voelde alsof we Mohammed dan in de steek zouden laten. De sluiting van de zaak nam deze bezwaren weg en staat los van onze zorg om Mohammed.

Lou Borrani
DSC_0104 Een andere zaak is eigenlijk nooit uit mijn gedachten geweest. Het was een kwestie van tijd voor ik opnieuw zou beginnen.

 

Waarom deze locatie?

141305906140790800_resizedIsabella Wildtham
We hadden hele specifieke ideeën over het type zaak en wilden bijvoorbeeld per se een terras aan het water. We besloten te wachten op het juiste moment en het juiste zaak. De Hermitage was al eerder in beeld, maar pas binnen bereik na de sluiting van zowel die zaak als Solo. Het pand biedt vele mogelijkheden door de diverse ruimten op twee verdiepingen, een grote bar, veel gratis parkeergelegenheid, is landelijk gelegen, heeft een terras aan het water en ligt bovendien dichtbij zowel Dordrecht als Rotterdam.

Lou Borrani
De locatie in het Scheepvaartkwartier sprak ebme zeer aan; veel ruimte op de begane grond, een grote, uitnodigende glazen pui en mooie woontorens en veel zakelijk verkeer om ons heen. Parkeren in de grote stad is normaal gesproken een crime, maar hier heb ik op vijftig meter afstand een grote parkeergarage; erg praktisch. Daarnaast is het prachtige uitzicht op de brug een hele fijne bijkomstigheid.

Wat is nieuw?

20141031_192052Isabella Wildtham
Nu is het echt onze eigen zaak. Er zijn geen verwachting meer t.a.v. Mohammed, de zaak heeft zijn eigen, onze identiteit. Daarnaast was Solo alleen een restaurant en met Ross Lovell bieden we een totaalconcept met veel meer mogelijkheden. Op termijn kan dit uitgroeien tot een meer omvattend begrip en zelfs een merknaam.

Lou Borrani
20141025_173934 We zijn nu meer wijnbar, lunchzaak en restaurant, waarbij ik het prachtig vind als mensen na het werk binnenstappen voor een mooie pils, een gin-tonic of glas wijn, desnoods voor ze ergens anders gaan eten.

Waarom deze stijl?

DSC_0027Isabella Wildtham
De stijl van Solo is voor een deel te vergelijken met Ross Lovell. Door de afwezigheid van Mohammed moest Gerrit al nieuwe gerechten ontwikkelen. Een deel van zijn eigen identiteit was al te proeven in Solo en in Ross Lovell borduren we voort op dat verleden, maar richten we ons volledig op onze eigen toekomst.

Lou Borrani
DSC_0092 Het concept van de wijnbar zoals je ze in Italië en Spanje ziet, heb ik altijd voor ogen gehad. Ergens lekker van een goed glas wijn kunnen genieten met heerlijke hapjes erbij. Niet de standaard blokjes Hollandse kaas en worst, maar heerlijke tapas en antipasti. Geen getrut op een bord, maar mooie smaken die bij elkaar passen; dat is de stijl die bij mij past. Ik heb nu eenmaal een bloedhekel aan nutteloze dingen die op een bord liggen en alleen maar afbreuk doen aan prachtige producten.

Welke ervaringen neem je mee?

DSC_0047Isabella Wildtham
Liefde en passie, en dan vooral het enthousiasme, het talent, de passie die Mohammed uitstraalde. Die heeft hij ons bijgebracht en dat is ook waarvoor we hem dankbaar zijn en nooit zullen vergeten. We gaan nog zeer zeker iets heel moois organiseren om dat duidelijk te maken.

 

Lou Borrani
DSC_0064 Er zijn dingen die ik graag wil vergeten, maar vele aangename ervaringen met diverse fijne gasten en mooie producten neem ik graag mee. Ze zijn hier gelukkig weer volop te vinden. Daarnaast zal een deel van de inboedel bekend voorkomen.

Waardoor worden jullie geïnspireerd?

20141031_183728Isabella Wildtham
Zonder twijfel Oostenrijk. Niet alleen de natuur of de wijnen, maar ook de gastvrijheid en vooral de unieke sfeer van de buschenschank, het proeflokaal waar de (wijn-)boer zijn zelfgemaakte producten serveert voor weinig geld. Dat willen we ook in Ross Lovell.

Lou Borrani
20141025_173949 Eigenlijk inspireert elke gast, collega, journalist of leverancier me. Ik kan van iedereen elke dag leren en zo proberen mezelf en mijn zaak completer te maken. 20141025_174821Daarom vind ik het ook zo moeilijk om met een vaste menukaart te werken; ieder persoon is anders en iedere smaak is anders! Het liefst zou ik naar de smaak van iedere individuele gast willen koken. Veel mensen zien de smaken van anderen als hun eigen smaak en daarom bieden veel zaken veel van hetzelfde. Ik probeer dat hier te doorbreken en iedereen te verrassen met nieuwe smaken.

Hoe onderscheiden jullie je?

20141031_210040Isabella Wildtham
Een scherpe prijsstelling is onze sterke kant, de zaak is even idyllisch als betaalbaar. A la carte is weliswaar iets duurder vanwege de hoge kwaliteit van de producten, maar met de juiste balans tussen prijs en kwaliteit. Wie voor een menu kiest, krijgt zeer veel waar voor zijn geld. Daarnaast bieden we Ross Lovell aan als formele trouwlocatie; minstens zo bijzonder!

Lou Borrani
20141107_211446 De combinatie van wijnbar en een goed restaurant geeft onze gasten zo’n 1+1=3 gevoel.

 

Wat zijn specialiteiten?

DSC_0040Isabella Wildtham
We willen ons vooral specialiseren in het verleggen van de aandacht van ‘een’ maaltijd naar het eten. We attenderen de gasten op de eigenschappen en kwaliteiten van ingrediënten, producten en gerechten en laten ze daardoor meer bewust eten en genieten.

Lou Borrani
DSC_0086 Pfff, als ik nu iets van de kaart van chef Karim Aggoun zou moeten kiezen, dan zou ik hem te kort doen. Er zijn zoveel dingen te noemen die spectaculair zijn! Oké twee dan; de kwartel met munt en granaatappel is gewoon geweldig en de cassoulet van witte bonen met chorizo en eendenlever is zo bruut dat je jezelf daar een ongeluk aan kunt eten.

Wat kunnen we nog meer verwachten?

logo_gevel1Isabella Wildtham
Omdat we nu alles onder 1 dak hebben, kunnen we heel efficiënt werken, scherp calculeren en onze gasten meer bieden voor minder geld. In plaats van te bezuinigen, werken we slimmer en meer betaalbaar. We zijn druk bezig met de toekomst en nieuwe concepten, zoals koken met en naar muziek en een ‘wens/sense’ menu gebaseerd op geuren!

Lou Borrani
DSC_0102 Het verder uitbouwen van ons concept: een ontspannen sfeer, goede wijnen, een prachtige pils, heerlijke gerechten en dat alles voor een buitengewoon schappelijke prijs. Daarnaast gaan we de nodige proeverijen organiseren.

Hoe willen jullie over een jaar bekend staan?

DSC_0030Isabella Wildtham
Als een sfeervolle, toegankelijke zaak waar je vaker naar toe wil en kan. We hebben geen sterpretenties of specifieke andere gids-wensen. Eigenlijk willen ‘alleen maar’ de lievelingszaak van en voor onze gasten worden.

Lou Borrani
DSC_0063 Gasten moeten het gevoel hebben dat ze altijd welkom zijn, dat ze bij ons niets moeten. Ik voel me gelukkig als mensen zeggen: “Voor we uitgebreid gaan eten in een sterrentent, doen we altijd eerst even een lekker glas bij Lou”.

 

Luisterend naar Isabella, Gerrit en Lou en snoepend van hun gerechten en wijnen wordt duidelijk dat beide zaken de nieuwe stijl genieten vertegenwoordigen. Laagdrempelig, gevarieerd, betaalbaar en goed. We hoeven ze ook niet te vertellen hoe het moet. Het zijn professionals met veel ervaring en een duidelijke visie, primair gericht op kwaliteit en smaak. Geen doorsnee zaken met alledaagse producten, maar ingrediënten, wijnen en service op hoog niveau. Ik heb een hekel aan restaurantrecensies waarin eindeloos wordt ingegaan op gerechten die al lang niet meer op de kaart staan. Evenmin zie ik het nut in van persoonlijke meningen over de kleur van de vaasjes of een specifieke wijn-spijs combinatie die al dan niet alleen die ene dag door die ene persoon werd begrepen. Mijn interesse gaat meer uit naar het nagestreefde kwaliteitsniveau, de stijl van een zaak, het gevoel, de klassiekers op de kaart, de service en datgene wat men wil uitstralen.

Ross Lovell

De menukaart bij Ross Lovell varieert van compact tot uitgebreid en de wijnkaart is zowel breed als diep met zo’n 200 wijnen tegen prijzen die je uitnodigen eens iets meer of anders te proberen. Ik ken weinig zaken waar wijnen zo gunstig geprijsd zijn en waar je bent niet veroordeeld tot een matige huiswijn als je geen vermogen wilt uitgeven. Het aanbod betaalbare wijnen is zonder enige twijfel indrukwekkend. Het eten is er prima, Gerrit van den Berg weet wat lekker is en biedt diverse inspirerende gerechten. 20141031_224215  DSC_0037 Het is heerlijk om te zien en te proeven hoe hij een deel van zijn ervaringen bij Solo koestert en heeft geïntegreerd in diverse eigen creaties. Zijn dessert met gestoofd rundvlees (!) dat hij dankzij Mohammed El Harouchi in Marokko leerde kennen en bereiden, is een zeer gewaardeerde klassieker. DSC_0044 Bij Ross Lovell voel je je welkom, gewaardeerd en verwend op een manier die lovenswaardig is. Je hoeft geen enorme investeringen te doen om er prettig en goed te eten en te drinken en dat maakt de totaal ervaring buitengewoon aangenaam. Zonder twijfel mag geconcludeerd worden dat het niveau goed tot zeer goed is, zeker gezien de prijsstelling. Ross Lovell is een zaak die je graag aanbeveelt bij je beste vrienden, collega’s of andere bekenden die houden van goed eten en drinken. Zeer benieuwd ben ik naar de ideeën over menu’s gebaseerd op muziek en geuren. Ze klinken concreet en vernieuwend en verdienen alle aandacht.

20141031_214816  DSC_0040

Isabella en Gerrit werken hard aan hun toekomst en ondanks alle voor de hand liggende uitdagingen, lijkt succes voor Ross Lovell als breed gewaardeerde aanvulling voor de Nederlandse horeca binnen bereik. Aan hun inzet en kwaliteiten zal het niet liggen.

Wine & Dine

Bij Lou Borrani staan verrassing en flexibiliteit centraal. Elke dag is er wel weer iets nieuws en speciaals te vinden. Lou Borrani heeft een neus voor bijzondere producten en zijn ‘boekje’ met kelderschatten maakt elke wijnliefhebber enthousiast. Regelmatig scoort hij allerlei unieke flessen, soms jong, soms oud, altijd op het hoogste kwaliteitsniveau. 20141107_202800  L!MONSANTO! N-16 vt2011 pc2009 mss De prijzen van deze wijnen variëren, maar zelfs voor verschillende tamelijk zeldzame wijnen, betaal je altijd een redelijk en voor alle partijen verantwoord bedrag. Qua eten biedt Lou Borrani altijd veel smaak, dat is zijn stijl. Geen geneuzel maar gewoon veel en lekker met producten die ook in sterrenzaken worden gebruikt. Fantastische olijfolie, de mooiste ham, de fijnste wijnen, verser dan verse producten en talrijke verrassende combinaties. DSC_0071 DSC_0075 DSC_0083  kaas Over smaak valt niet te twisten en soms zijn de creaties met verschillende ingrediënten op zijn minst uitdagend te noemen. Granaatappel bij kwartel is zo’n voorbeeld en dat is soms ‘even wennen’. Het siert Lou en zijn team echter dat ze dergelijke grenzen opzoeken, verleggen en er soms overheen gaan. Het past bij Wine & Dine om mensen te verrassen met iets nieuws. Lou is en blijft ondeugend, uitdagend en overtuigd van het nut en de noodzaak van zijn eigen manier van werken. Dat stelt zijn gasten in staat om enerzijds te ontspannen bij bekende geuren en smaken, maar anderzijds om ook steeds weer nieuwe smaaksensaties te ontdekken. Wine & Dine laat zich dan ook niet gemakkelijk in een hokje plaatsen en dat is erg prettig.

http://www.rosslovell.nl/

www.facebook.com/wineanddinerotterdam

 

De meeste foto’s zijn ‘eigen makelij’, enkele zijn van internet geplukt….

 

Spread the word