Workshop Brunello di Montalcino 2017

50336_228815969179_998805_nJuni 2017 stond in het teken van Brunello, de befaamde wijn uit Montalcino in Toscane, Italië. Tijdens een driedelige workshop maakten een kleine groep professionals en particuliere liefhebbers nader kennis met alle aspecten die deze wijn zijn leidende positie hebben gegeven op de internationale wijnmarkt.

benvenuto 20050369De workshop richtte zich niet alleen op de geschiedenis, wetgeving, druif en vinificatie, maar ook op de terroir, microklimaten, oogstjaren en de individuele stijl van de wijnmakers. De theorie werd helder in beeld gebracht d.m.v. een uitgebreide powerpoint presentatie en in de praktijk getoetst aan de hand van een unieke selectie van bijna 50 wijnen die speciaal voor deze workshop werden verzameld.

Geproefd werden o.a de universele stijl en kwaliteiten van de wijnen van Banfi, 20170604_091301de 20170604_091123fruitrijke mondiale accenten in de wijnen van Donatella Cinelli Colombini, het fraai gedoseerde houtgebruik in die van Uccelliera, de elegante kracht in de Brunello van Salvioni, verfijning en uithoudingsvermogen in de wijnen van Fuligni, de pure, robuuste postuur van de Brunello’s van Tiezzi, de fraaie expressie van de oogstjaren in de wijnen van Poggio Antico en de natuurlijke benadering in de wijnen van Piombaia.

20170625_111229 20170625_111512 20170809_105549 20170604_091534

20170604_091444Ook zeer gewaardeerde werden de weer betrouwbare kwaliteiten van de wijnen van Caparzo, de altijd intrigerende wijnen van Col 20170809_105404d’Orcia, de nog te vaak onderschatte klasse van de wijnen van Il Poggione, de inmiddels onbetwiste kwaliteiten van de wijnen van Pietroso, de historische waarde van de wijnen van Barbi en Baricci, het evenwicht in de wijnen van Mastrojanni en San Filippo, de moderne ‘touch’ in de wijnen van La Poderina, het streven naar perfectie in de wijnen van Pieve S. Restituta en het potentieel van de wijnen van Ferrero.

20170604_091634 20170625_111309 20170625_111415 20170625_111643

Veel ontzag kregen de balans, de verfijning en het doorzettingsvermogen van de wijnen van Gianni Brunelli le Chiuse di Sotto, de ultieme finesse van de wijnen van Poggio di Sotto en de unieke stijl van de wijnen van de stamvader van de Brunello: Biondi-Santi.

Wine-Spectator-Lucere-2007 br05     Afbeelding1  PdS   20170809_121652

Na de driedelige workshop in “3 Keuken & Bar“ te Linschoten, volgde een verkorte versie voor een wijnclub in het uiterste zuiden van Nederland. Ook daar werd het begrip Brunello di Montalcino intensief gesproken en geproefd en tevens de basis gelegd voor een herhaling van deze workshop in 2018. Dan wellicht ook de uiterst zeldzame flessen (enige in Nederland?) die speciaal voor het 50-jarig bestaan van het Consorzio werden gebotteld.

Box-e1493396221828-300x300

Informatie over de nieuwe workshop Brunello di Montalcino 2018 volgt binnenkort op deze site en via Facebook.

Voor meer informatie: fred@fred-nijhuis.nl

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.