Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

Nederlandse voorronde “World Blind Tasting Championship 2018”

Het toonaangevende Franse wijnmagazine La Revue du Vin de France organiseert sinds enkele jaren de internationale blindproefwedstrijd “Championne du monde de dégustation à l’aveugle”.

Deelnemers dienen de samenstelling, herkomst, producent en jaargang van 12 wijnen (6 witte en 6 rode; hetzij droog, hetzij zoet en/of versterkt) te determineren, waarbij per aspect een aantal punten te verdienen is. Voor elke wijn (4 uit Frankrijk en 8 uit andere wijnlanden) heeft men 12 minuten de tijd en zijn maximaal 25 punten te behalen. Elk team bestaat uit 4 leden, indien gewenst, bijgestaan door een teamleider, die weliswaar niet mag meeproeven, maar de proevers wel mag adviseren.

De vijfde editie telde 24 teams uit alle delen van de wereld, inclusief een team Zimbabwaanse sommeliers die allen werkzaam zijn in toprestaurants in Zuid-Afrika. Hun deelname werd mede mogelijk gemaakt door Jancis Robinson, sommelier/wijnmaker Jean Vincent Ridon en Belinda & Damiano D’Alba van Solo Vino Winebar & Import uit Scheveningen.

Nederland werd vertegenwoordigd door Madeleine Gaarlandt, Mario Tertschnig, Sjaak van de Graaf, Karin Muires en coach Jeroen Bronkhorst; zij eindigden met een score van 70 punten op de 15e plaats. Winnaar werd het Zweedse team, dat 115 punten wist te behalen. De 45 punten van het Italiaanse team, leverde hen de laatste plek op.

De 6e editie vindt plaats op 12 en 13 oktober 2018 in Château Saint-Pierre de Serjac in Puissalicon (in samenwerking met le Conseil Interprofessionnel des Vins du Languedoc) en verwelkomt o.a. teams uit landen die nog niet eerder vertegenwoordigd waren, zoals Singapore, Duitsland, Marokko, Oostenrijk, Australië en Roemenië.

Omdat de competitie nog niet erg bekend is in Nederland, maar ons land wel veel potentieel deelnemers kent, vindt op verzoek van organisator Philippe de Cantenac van RVF ook in Nederland een voorronde plaats. Hierdoor krijgen niet alleen meer geïnteresseerden een kans om Nederland te vertegenwoordigen, maar neemt ook de kans toe dat we namens ons land het best mogelijke team afvaardigen.

Momenteel vindt overleg plaats met diverse potentiële partners die het mogelijk moeten maken om de Nederlandse voorronde te organiseren. Meer informatie over locatie en de datum volgt zo spoedig mogelijk.

         

Teams die geïnteresseerd zijn, worden van harte uitgenodigd hun interesse nu vast kenbaar te maken. Specifieke eisen zijn er niet. Hoewel veel deelnemers werkzaam zijn als sommelier, is dit geen voorwaarde. Alleen voldoende kennis en ervaring, een bescheiden financiële bijdrage per persoon en een serieuze dosis enthousiasme volstaan.

Voor meer informatie: fred@fred-nijhuis.nl

De Nederlandse editie wordt mede mogelijk gemaakt door S. Pellegrino / Aqua Panna.