Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

A land of wine

Ghislaine Melman mag worden beschouwd als betrouwbare leverancier van interessante wijnevenementen die buitengewoon pragmatisch zijn en niet worden gekenmerkt door onnodige glitter & glamour.

Het Amstel Boathouse was de locatie die ze koos voor een doorlopende proeverij Italiaanse wijnen, waar een aantal handel-zoekende producenten zich presenteerde aan pers, handel en horeca. Enkele van hen zijn al vertegenwoordigd in Nederland en samen met hun importeurs lieten ook zij hun wijnen proeven.

Opmerkelijk vond ik het grote aantal wijnen dat overduidelijk was gebaseerd op het succes ripasso’s uit het Valpolicella district. Redelijk wat wijnen met weinig subtiele verwijzingen van de appassimento techniek, maar dan uit geheel andere wijngebieden en van totaal verschillende druivenrassen. Ik trof ze op diverse tafels aan, een ontwikkeling die ik betreur. De wijnen hebben doorgaans erg veel restzoet, een gebrek aan eigen identiteit en dringen een smaakvervlakking op waar niemand bij gebaat is. Maar ja, commercieel zijn ze een succesnummer, dus de kans dat hun aantal afneemt is voorlopig te verwaarlozen.

Wel blij werd ik van de fijne structuur van de  Chianti Classico van Castello di Radda (importeur Icarius Wijnen), qua stijl een behoorlijk contrast met de eveneens goede, maar meer rijke, internationaal vormgegeven wijnen van het wijnhuis Lornano (importeur de WijnEngel). De fraaie Dozzetti, een Dogliani van Poderi Cellario viel ook goed in de smaak, net als de gewurztraminer en de Windhund, een evenwichtige blend van kerner, pinot bianco en chardonnay van Steinhaus, net als Castello di Radda een onderdeel van Agricola Gussalli Beretta.

Paul Blom (Schermer Wijnkopers) is al sinds 1981 importeur van de wijnen van Cormòns Cantina Produttori Gorizia en daar is hij terecht trots op. De gehele reeks was loepzuiver en smaakvol met de herkenbare typiciteit van de druivenrassen waarmee Friuli-Venezia Giulia zich onderscheidt. Apulië is een streek met een enorme productie en het is noodzakelijk om het kaf van het koren te scheiden. Goed en betrouwbaar blijken telkens de wijnen van Menhir Salento en in het assortiment van importeur Vinites zijn ze inmiddels een vaste waarde. Goed en betaalbaar, wat wil je nog meer? Nou bijvoorbeeld dat dat ook van toepassing zou zijn op een wijn van een niet nader te noemen producent uit Montalcino waar ik helaas ook mee geconfronteerd werd…..