Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Overzichtsproeverijen Wine & Spirits en Vinites

Professionals uit de Nederlandse wijnwereld hoefden zich niet te vervelen afgelopen maandag (1 oktober 2018) dankzij de overzichtsproeverijen van Wine & Spirits en Vinites.

Wine & Spirits
De ‘Wine & Spirits Experience’ vond plaats in Barn 47 Restaurants & Events te Den Haag, waar zeker 300 wijnen te proeven waren in aanwezigheid van diverse vertegenwoordigers van de wijnhuizen zelf of medewerkers van Wine & Spirits. Elke bezoeker kreeg bij binnenkomst een glas van ENÒ, dat ter plaatse werd gegraveerd, zodat een ieder kon proeven uit een eigen, gepersonaliseerde glas. Enkele Master Classes (lees: korte, oppervlakkige presentaties) en een audiovisuele proeverij onder leiding van Vinoniek Niek Beute zorgde voor de nodige afleiding tijdens het drukbezochte evenement.

Tot enkele van de meest opvallende wijnen uit het assortiment van Wine & Spirits behoren die van de wijnhuizen Tenuta di Biserno (en initiatief van de gebroeders Lodovico en Piero Antinori), Château Thuerry, La Scolca en Bodegas Naia, maar er was natuurlijk ook veel aandacht voor de (om meerdere redenen) populaire wijndomeinen als Château Miraval, Tenuta degli Dei (van vader en zoon Cavalli), Bolla, Neil Joubert en Cálem. Jacobus Toer presenteerde er uiteraard kaviaar en distilleerderij Onder de Boompjes o.a. de in samenwerking met Jonnie Boer ontwikkelde ‘Gastro Gin’. Onder de indruk was ik (weer/nog steeds) van de wijnen van Borgogno en Nino Negri, twee wijnhuizen die de verschillende kwaliteiten van de nebbiolo en hun terroir op excellente wijze benadrukken.

Vinites
Deze toonaangevende importeur organiseerde haar najaarsproeverij dit keer in de Foodhallen in Rotterdam, het nieuwe trendy gastro-wine centrum waar hun wijnen prominent aanwezig zijn. Talloze klassiekers uit het assortiment waren er te proeven, overzichtelijk gepresenteerd in een traditionele opstelling zonder poespas. Onder bezoekers vele bekende gezichten uit de top van de Nederlandse gastronomie die graag met de door Vinites vertegenwoordigde wijnhuizen werken. Tot mijn persoonlijke favorieten behoren de onvolprezen mousserende wijnen van Ferrari (Trentodoc) en Raventós i Blanc (Catalunya), betrouwbare klassiekers van Poliziano (o.a. de eminente Vino Nobile ‘Asinone’), de prestigieuze wijnen van Podere Forte, José Pariente (prachtige Verdejo’s), Tedeschi, Le Vigne di Zamò, Tiefenbrunner, Von Winning, Vilafonté en Catena Zapata. Speciale aandacht verdienen de wijnen van de nog te vaak onbegrepen en ondergewaardeerde wijnen van Mastroberardino (werkelijk schitterende Greco, Fiano en Taurasi) en Librandi, wijnhuizen die enkele van de allerbeste, meest authentieke en zeer betaalbare toppers uit Campanië en Calabrië maken; een must voor een ieder die zijn of haar werk, zaak en gasten serieus neemt en niet bang is om eens ‘iets anders’ te schenken.