Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Enologica 2018

Kort verslag van bezoek aan Enologica in Bologna, een geweldige bron van inspiratie.

Enologica, een must voor de échte professionals 
Eén van de leukste wijnevenementen op mijn agenda is Enologica in Bologna. Niet omdat het de grootste is of de meest prestigieuze, maar omdat er allerlei heerlijke, verrassende wijnen te proeven zijn. Plaats van handeling is het historische Palazzo Re Enzo, zeer fraai, ook al is de akoestiek in de zaal dramatisch en duurt het even voor je de indringende geluidmassa uit je hoofd en systeem krijgt aan het eind van de dag.  

Het draait allemaal om de wijnen uit Emilia-Romagna, de streek die bekend is om de enorme hoeveelheden Lambrusco die er geproduceerd worden of de wijnen die anoniem in vele andere wijnen verwerkt worden.

Emilia is natuurlijk de bakermat van de Lambrusco die we overal ter wereld in allerlei kleuren en soorten tegenkomen. Heb je geluk, dan tref je de droge die zo fantastisch combineren met allerlei gerechten. Heb je pech, dan moet je de zoete bulkmeuk drinken die er helaas ook wordt gemaakt.

Lambrusco
De laatste jaren weet Lambrusco zich steeds meer te onderscheiden met wijnen op een zeer hoog kwaliteitsniveau, het resultaat van nieuwe inzichten en investeringen en vooral heel veel lef. Je moet maar durven, een serieuze Lambrusco maken! Toch was er altijd al kwaliteit, zoals we nog steeds kunnen proeven in de wijnen van o.a. Cavicchioli, Cleto Chiarli, Venturini en Medici Ermete. Maar het moet gezegd worden, wat Paltrinieri (genomineerd voor titel Winery of the Year door Wine Enthusiast) en vooral Cantina della Volta recentelijk hebben gepresteerd is werkelijk fenomenaal.

De natuurlijke benadering van Paltrinieri sluit uitstekend aan op de opkomst van de nieuwe generatie chefs met een voorkeur voor groenten en natuurlijke ingrediënten en het is geweldig om te zien (en proeven) hoe goed hun geuren en smaken samengaan. Cantina della Volta gaat nóg een stap verder en brengt nu Lambrusco’s op de markt met een niet eerder gerealiseerde complexiteit. Brein achter deze wijnen is Christian Bellei die bijvoorbeeld met zijn Trentasei en vooral de D.D.R. 2009 (!) een nieuwe dimensie heeft toegevoegd aan het begrip Lambrusco. Geen korte vinificatie in gesloten tanks, maar een lange tot zeer lange rijping sur latte/lie op fles.

Tijdens mijn workshop Italiaans mousserend mocht ik al werken met deze twee wijnen en werden drie feiten vastgesteld: niemand kent deze wijnen, een ieder is diep onder de indruk van de kwaliteit als men ze proeft en iedereen vraagt zich vervolgens: waarom kende ik deze wijnen niet en wanneer kan ik er mee gaan werken? Het imago van Lambrusco is nog altijd beperkt, maar met visionairs als Bellei en Alberto Paltrinieri is het een kwestie van tijd voor de hele wereld ziet dat Lambrusco ook een andere kant heeft. Proef de Sorbara’s van deze producenten en je weet meteen wat ik bedoel. Deze wijnen verdienen respect en een plaats in elke kelder van particulier of toprestaurant.

Romagna
Kijken we naar de wijnen uit Romagna, dan zien we een vergelijkbaar beeld. De meeste Sangiovese uit de streek wordt al honderden jaren gebruikt om wijnen uit andere gebieden te versterken; de kwaliteit staat dus niet ter discussie. Waar het aan schort is de bekendheid. Enrico Drei Donà: “Staat mijn ‘Pruno’ op de kaart bij wijnen uit Romagna, dan wordt er een enkel flesje per jaar van verkocht. Wordt hij opgenomen in de collectie ‘Sangiovese’ dan neemt de verkoop met een factor 10 toe”. De wijnen zijn goed, de prijs-kwaliteit verhouding prima, maar het juk van allerlei vooroordelen weegt zwaar.

Proef de wijnen van Celli, Giovanna Madonia, Nicolucci, San Patrignano of Tre Monti en je zult moeten toegeven dat ze een klasse bezitten die de meeste mensen niet kennen, maar de moeite waard zijn om mee te werken. Dat geldt ook voor de vele werkelijk unieke wijnen die Emilia-Romagna nog meer te bieden heeft. Vrijwel (of helemaal) nergens anders komen we druivenrassen als de pignoletto, albana, famoso, cagnina, malbo gentile, spergola, ortrugo, fortana, centesimino, montù, enantio en uva longanesi tegen en van de barbarossa is zelfs bekend dat hij alleen door Fattoria Paradiso wordt gebruikt. Het zijn druiven die intrigeren en waarmee de streek zich duidelijk onderscheidt van andere Italiaanse wijngebieden.

Zerbina
Communicatie, educatie en promotie moeten de wijnen onder de aandacht van pers, handel, horeca en particulieren brengen, zo weet ook Cristina Geminiani, eigenaresse van Fattoria Zerbina. Ze doet er alles aan om de bekendheid en waardering van haar eigen wijnen en die uit de regio te stimuleren. Dat doet ze uiteraard met verschillende zeer fraaie wijnen, waaronder de Pietramora, een Sangiovese Riserva en persoonlijke favoriet van me. Toen ik in 2016 mijn 25-jarig jubileum als professional in de wondere wijnwereld vierde, had ik 75 topprofessionals uitgenodigd voor een exclusieve proeverij met 15 van mijn favoriete Italian Icons. De laatste wijn die daar werd geschonken was haar Scaccomatto, een Albana di Romagna Passito Riserva. Vrijwel niemand kende de wijn en ja, na het proeven was het weer het bekende liedje: “een ieder bleek diep onder de indruk van de kwaliteit, realiseerde zich dat de kennis over deze wijn ernstig tekort schiet en dat ze om diverse redenen eigenlijk met deze wijn zouden moeten werken…”.

Ik hoop van harte dat de wijnen uit Emilia-Romagna nu eens echt worden ontdekt en dat we ze ook daadwerkelijk op wijnkaarten in de beste restaurants zullen zien. Aan de kwaliteit of de prijzen ligt het niet, het is een kwestie van vakmanschap en lef.

Enologica is een initiatief van: ENOTECA REGIONALE EMILIA ROMAGNA

Importeurs (voor zover bekend):
– Cantina della Volta: Vino en Vetro / Altovino Amsterdam,
– Tre Monti: Eck & Maurick,
– Paltrinieri: De Wijntherapeut,
– Zerbina: Bologna Foods,
Drei Donà: nog geen,

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn