Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

RIP Gerrit Greveling

Gerrit Greveling; de hemel is een ster rijker

Afscheid van- en herinneringen aan een geweldige chef en mooi mens.

Ja, er waren klachten en hij werd al eerder gedotterd, maar dat Gerrit Greveling 11 december op pas 60-jarige leeftijd kwam te overlijden, kwam voor iedereen als een verrassing. Te jong, nog volop in het leven en nog lang niet klaar met projecten voor o.a. de Alliance Gastronomique en het Gastronomisch Gilde en ideeën en wensen in de privésfeer, waren woorden die vandaag frequent werden gehoord tijdens de dienst in de Sint-Jans Kathedraal in ’s Hertogenbosch. Familie, vrienden, collega’s en anderen die Greveling kenden, spraken met bewondering en veel respect voor de mens en professional die zoveel betekende voor zijn familie en de gastronomie.

Gerrit Greveling was een vakman pur sang; gedreven, inspirerend, ondernemend en professioneel; zeker van zijn zaak, maar altijd met een zekere twijfel die hem aanzette om het nóg beter te doen.
Zijn carrière bracht hem van een truckers café naar sterrenzaken, van onschuldige kroketten naar legendarische culinaire creaties en van een brommer naar een Harley en Porsche. Op persoonlijk vlak kende hij geluk met zijn Corry, kinderen, kleinkinderen, broers en andere familieleden die vele mooie momenten en emoties met hem deelden.

Ik leerde Gerrit kennen in Chalet Royal, toen een goede kennis me uitnodigde voor een ‘serieuze’ lunch. We genoten er uitgebreid en waren toen niet alleen onder de indruk van het eten, maar ook van de oude (ogenschijnlijk aan elke tafel en stoel steun zoekende), Italiaanse sommelier die ons vermanend corrigeerde toen we een oude Bourgogne iets te wild naar zijn zin behandelden. Een nieuwe kennismaking met Chalet Royal tijdens een proeverij met wijnen van het wijnhuis Guigal deed me besluiten er mijn verjaardag te vieren en sindsdien had ik een bepaalde band met het restaurant, ook omdat Gerrit je het gevoel gaf dat je echt een gast was.

Later kwam ik er nog met een zekere regelmaat, maar altijd minder vaak dan ik wilde. Natascha proefde er het gerecht dat ze nog altijd als de meest briljante creatie ooit geproefd beschouwt: komkommersoep met een bolletje van witte chocolade, gevuld met vloeibare mierikswortel. In de loop van de jaren maakte ik niet alleen kennis met de diverse keukenklassiekers van Gerrit, maar ook met diverse bijzondere en bijzonder mooie wijnen. Naast begenadigd chef was Gerrit namelijk ook een ongelofelijk grote liefhebber van wijn. Zijn kennis van wijn en spijs was ongekend, zelden zie je een chef die (bijna) net zoveel kennis heeft van koken als wijn en deze bovendien op imponerende wijze weet te combineren. De verkiezing tot ‘Wijn-spijs specialist 2009’ door Gault&Millau was eigenlijk niet meer dan logisch.

En toch herinner ik me Gerrit vooral als iemand die me ooit redde uit een penibele (lees: gênante) situatie. Het was de tijd waarin ik financieel enkele ‘uitdagingen’ kende. “In between jobs”, beschikte ik niet over een auto en voor een reisje naar Italië had ik een huurauto geboekt. Betalen was op zich geen probleem, alleen de wijze waarop wel… Bij het autoverhuurbedrijf bleek een creditcard de enige manier om een borg te betalen en die had ik niet. Enigszins in paniek belde ik met Gerrit die luttele minuten later als reddende engel kwam aanrijden. Hij hoorde het verhaal aan, zag de stapel koffers en tassen en keek ons in de ogen. Zonder verdere vragen, belerend commentaar of voorwaarden trok hij zijn creditcard voor de borg en wenste ons met een gulle glimlach op het gezicht vooral veel plezier…. Een kippenvel moment om nooit meer te vergeten.

Hij was een mens dus; hard als het nodig was, warm en zacht als het kon. Ook latere ervaringen met Gerrit koester ik, maar sinds het ‘creditcard moment’ altijd met een extra lading, meer betekenis. Vandaag werd bevestigd dat Gerrit voor heel veel mensen veel betekende en daar altijd om herinnerd zal worden. Nederland is niet alleen een chef armer, maar ook een ondernemer, een gepassioneerd liefhebber en zeer kundig professional. Zijn familie zal hem om nog veel meer redenen missen en allen troosten we ons met de wetenschap dat hij ons vele, in allerlei opzichten heerlijke herinneringen heeft nagelaten.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn