Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Corona...

Een wereldwijde ramp voor de totale wijnindustrie dreigt..

Radio, TV en andere media zijn deze dagen gevuld met ronduit dramatische berichten over de desastreuze effecten van het Corona-virus. Omdat lokaal, regionaal en landelijk nieuws nu eenmaal een grotere impact heeft op mensen dat berichten uit landen aan de andere kant van de wereld, zou je bijna vergeten dat de eerste uiterst trieste effecten van de crisis op de wijnbouw op het zuidelijk halfrond nu keihard zichtbaar worden.

Vandaag zag ik berichten uit o.a. Zuid-Afrika waar druiven niet geplukt kunnen worden door een totale lockdown. De gehele oogst dreigt verloren te gaan en dat zal in andere landen niet veel anders zijn. In Australie is men de schade van de bosbranden nog niet eens te boven en hangt Corona als een nieuw zwaard van Damocles boven het hoofd van de wijnboeren. Ook Chili, Brazilie en Argentinie zijn geconfronteerd met Corona-besmettingen en in 2 van de 3 landen worden strenge maatregelen ingevoerd om de gevolgen te beperken (in Brazilie heeft de president alleen aangekondigd snel een einde te willen maken aan de hysterie rond het onschuldig griepje Corona).

Wat zich nu op het zuidelijk halfrond afspeelt, kan zich zomaar verspeiden naar o.a. Europa en Noord-Amerika. Nu al hoor ik van allerlei wijnbedrijven hoe moeilijk het is om personeel in te zetten voor het onderhoud van de wijngaarden, zeker in een land als Italie waar de druk op de samenleving alleen maar toeneemt.

In- en buiten Nederland wordt o.a. de horeca keihard getroffen door de huidige crisis en dit heeft uiteraard grote invloed op de handel. Uit de markt bereiken me signalen dat bestellingen bij producenten en importeurs worden afgezegd, wijnen worden teruggegeven of voorraden onderhands verkocht in een desperate poging om toch enige omzet te genereren.

Wat de resultaten precies zullen zijn is moeilijk in te schatten, maar ze zullen ingrijpend zijn en het louterende effect dat sommigen als een positief nevenverschijnsel zien, is niet meer dan een triest  hersenspinsel, een waardeloze utopie van hen die het echt niet begrijpen.

Ik heb economen (en die meneer in de VS) horen verkondigen dat er zonder bescherming van de economie geen herstel van de crisis mogelijk is en dat ‘collateral damage’ onvermijdelijk is.   

Laten we hopen dat er snel een einde komt aan het menselijk lijden van een ieder die door de Corona crisis wordt geraakt. Voor wijnbouwers op het zuidelijk halfrond lijkt het al te laat en de vrees rijst dat 2020 voor hen als een volstrekt verloren jaar de geschiedenis in.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn