Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Col Vetoraz, Valdobbiadene; niks meer, zeker niks minder...

Nadere kennismaking met een fraaie reeks wijnen van één van de beste producenten uit de regio.

Er gaan vreemde, vaak tegenstrijdige meningen rond over Prosecco. De wijn wordt enerzijds geprezen om zijn kwaliteit en/of prijs en anderzijds verguisd vanwege zijn kwaliteit en/of prijs. Verwarrend? Ja, beslist.

Een deel van die verwarring is terug te leiden naar een groot aantal hardnekkige misverstanden die vaak onbegrip, aversie en misbruik tot gevolg hebben. Tijdens een workshop over Italiaanse mousserende wijnen liet ik een groot aantal Prosecco’s proeven en samen met de benodigde informatie lieten ze de aanwezigen zien en daadwerkelijk ervaren dat het onmogelijk is om alle Prosecco’s over één kam te scheren.

Dat de gemiddelde consument het onderscheid in het grote aanbod aan Prosecco’s niet kan maken is niet zo vreemd. Ook talloze professionals kennen en begrijpen het begrip Prosecco onvoldoende en blijken niet in staat de ‘gewone’ wijnliefhebber op een juiste wijze te informeren. Nog elke dag proberen velen ons wijs te maken dat een Prosecco een Italiaanse Champagne is; onnodig en vooral volstrekt onjuist.

Prosecco staat in de wondere wereld van misverstanden niet alleen, ook wijnen zoals Chianti (Classico) en Cava en hebben er last vast. Verschillende producenten zien zich hierdoor genoodzaakt om hun wijnen op een andere wijze te presenteren. Onder de negatieve druk van het matige imago van de officiële kwalificatie, brengen ze hun wijnen op de markt met een andere alternatieve (herkomst-)benaming.

Valdobbiadene i.p.v. Prosecco
Col Vetoraz is een gerenommeerd wijnhuis dat onlangs besloten heeft om het juk af te werpen dat het eenzijdige Prosecco-imago voor hen betekende. Met ingang van de wijnen uit 2017 wordt Prosecco niet langer op hun etiket vermeld, maar nog uitsluitend ‘Valdobbiadene’. De naam van dit originele herkomstgebied zegt meer over het karakter en de kwaliteiten van de wijn dan een generieke appellatie zo is men van mening. De soortnaam op het etiket is weliswaar veranderd, maar de DOCG-status blijft onverminderd van kracht.

Gezond geluk
Valdobbiadene ligt in het historische gebied waar al bijna 2000 jaar geleden druiven werden gebruikt voor de ‘Pucino’, een zachtzoete, licht parelende wijn die, met enige fantasie, beschouwd kan worden als de voorloper van Prosecco, de meest geproduceerde mousserende wijn ter wereld. Keizerin Livia Drusilla, de vrouw van de Romeinse Keizer Augustus, zou haar hoge leeftijd (87) te danken hebben aan het drinken van Pucino en de wijn werd dan ook een geneeskrachtige werking toegeschreven. Of Prosecco ook daadwerkelijk als ‘gezond’ kan worden aangemerkt is lastig aan te geven, maar de beste brengen in ieder geval een glimlach op het gezicht en dat is wel de basis voor een gelukkig leven.  

Hoog
Col Vetoraz ligt in de subzone Cartizze, de bakermat van wijnen op het hoogste kwaliteitsniveau. Het domein ligt op 400 meter hoogte en kijkt uit over de vele steile wijngaarden die de regio rijk is. De familie Miotto plantte hier in 1838 de eerste wijnstokken aan, overtuigd van het potentieel van de vallei. Gevormd als een amfitheater profiteren de druiven van een groot aantal zonuren en genieten ze van de bescherming van de heuvels tegen de minder gunstige westenwind. De glera gedijt hier uitstekend dankzij overvloedige licht, warme dagen, koele nachten, ruime hoeveelheden neerslag en een bodem met mariene oorsprong uit diverse geologische tijdperken die voor een mix van klei, zandsteen, mergel en kalksteen hebben gezorgd.

Francesco Miotto legde in 1993 de basis voor het huidige wijnbedrijf, gesteund door oenoloog Loris Dall’Acqua en agronoom Paolo De Bortoli. Samen werken ze aan een gevarieerde reeks producten waarin de diversiteit van de regio, de druif en de wijnen volledig tot uitdrukking komt. Zo stond Col Vetoraz aan de basis van de eerste jaargang en eerste volledig droge Prosecco’s en behoort hun Cartizze nog altijd tot één van de allerbeste uit de streek.

Enkele weken geleden ontving ik verschillende van hun wijnen en ze proeven bleek erg aangenaam.

De wijnen:

Valdobbiadene DOCG Cuvée 5 Extra Brut, 2019
Alcohol: 11,5%; restzoet 5 g/l
Mooi strak in geur en smaak, wit fruit, prima balans, opwekkend en heel rustig, zeer aangenaam

Valdobbiadene DOCG Brut, 2019
Alcohol: 11,5%; restzoet 8 g/l
Duidelijk prosecco met veel rijp wit fruit, de smaak is wat terughoudend, maar met een goede balans en mooie lengte, erg nette wijn

Valdobbiadene DOCG Cuvée 13 Extra Dry, 2019
Alcohol: 11,5%; restzoet 13 g/l
In zowel neus als mond overduidelijk appel en peer, wat ingetogen, keurige wijn, evenwichtig en mooi zuiver

Valdobbiadene DOCG Extra Dry, 2019
Alcohol: 11,5%; restzoet 16 g/l
Rijp wit fruit, veel zoete peer, zanddeeg, goede vulling, mooie lengte, compleet en erg smakelijk

Valdobbiadene DOCG Dry Millesimato, 2019
Alcohol: 11,5%; restzoet 24 g/l
Ook hier rijk aan rijp wit fruit, vriendelijk en verleidelijk, zachtzoete aanzet, mooie balans door fijne zuren, gemiddelde lengte, mooie afronding   

Valdobbiadene DOCG Superiore di Cartizze, 2019
Alcohol: 11,5%; restzoet 24 g/l
Zeer fraaie geur, waaiert breed uit met impressies van zoete appel, rijpe peer, zuurstok en bloesem; in de mond fraai verweven zoet, prima zuren, mooi hoog smaakgehalte, veel lengte, wijn galmt lang na en toont aan waarom Cartizze het summum van Prosecco is.

Importeur: Vojacek Wijnen

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn