Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Ross Lovell 2021, van inspiratie naar transpiratie en aspiratie.

De afgelopen maanden is er hard gewerkt in Restaurant Ross Lovell, de historische pleisterplaats aan de Waal onder de rook van Rotterdam te Rijsoord.

Gastvrouw Isabella Wildtham en haar partner/chef Gerrit van de Berg vonden inspiratie in het verleden en richtten zich met veel energie op de toekomst. Het harde werk resulteerde in een volledig opgefrist en deels aangepast interieur en uiteraard een geheel nieuw menu. De geur van verf, schoonmaakmiddelen en transpiratie maakte plaats voor de aroma’s van nieuwe gerechten en het restaurant(en haar team zijn klaar voor de heropening van de horeca.

Naast het voorzien van de vele gasten met smakelijke afhaal- en bezorgmaaltijden, namen de patrons Isabella en Gerrit ook de tijd om na te denken over zowel de voorgaande- als de komende jaren. Met een tevreden gevoel werd teruggekeken op de vele menu’s, de wijnkaart én de beleving, waardering, wensen en suggesties van de gasten. Al snel kwamen ze tot de conclusie dat het goed was wat ze gedaan hebben, maar ook dat het niet alleen anders kan, maar ook nóg beter.

In een culinaire wereld waar veel van hetzelfde wordt aangeboden, zien ze vooral ruimte om zich nog meer te onderscheiden, iets wat alleen mogelijk is als je topkwaliteit levert met een eigen signatuur. Voorheen werd al vanuit een aangenaam Bourgondisch oogpunt gewerkt met verschillende internationale invloeden, maar de aspiraties voor de toekomst zijn nu specifieker en op een nog hoger niveau.

Oostenrijk
Al snel kwamen Isabella en Gerrit overeen dat het nieuwe Ross Lovell (vrij vertaald: dierbare roos) een hoogwaardig Oostenrijks accent moest krijgen met een voorbeeldige, uitnodigende prijs-kwaliteit verhouding. De keuze voor Oostenrijk berustte uiteraard niet op toeval. De ouders van Isabella Wildtham woonden in Oostenrijk en de vele specialiteiten van het land werden haar met de spreekwoordelijke paplepel ingegoten. Gerrit van den Berg leerde al op zeer jonge leeftijd gerechten kennen en koken met Oostenrijkse ingrediënten bij restaurant de Gravin van Buren. Zo maakte Patron-cuisinier Walter Bloier hem er al snel verantwoordelijk voor het maken van een Michelin-waardige apfelstrudel. 

Oostenrijk is voor beiden een enorme bron van inspiratie, want naast de ongekend veelzijdige Oostenrijkse keuken is het tevens een wijnland met een indrukwekkend potentieel. Waar Gerrit een nieuwe reeks gerechten heeft gecreëerd met een Oostenrijks accent, zorgt Isabella voor een wijnassortiment waarin de klasse van Oostenrijkse wijnen alle ruimte en aandacht krijgt. Er zijn weinig wijnlanden die niet alleen over diverse eigen druivenrassen beschikken voor werkelijk unieke wijnen, maar ook wijnen leveren met een meer mondiaal karakter. Niet uitsluitend grüner veltliner of zweigelt dus, maar ook chardonnay, pinot noir en cabernet sauvignon.

Proef op de som
Op verzoek van Gerrit en Isabella proefde ik samen met 3-sterren chef (in ruste) Cees Helder enkele van de nieuwe gerechten en de nodige bijpassende wijnen. Onze opdracht was simpel: wat kan beter? Na een uitbreide proefsessie kwamen Cees Helder en ik tot de conclusie dat er weinig toe te voegen was aan de visie en inspanningen van Gerrit en Isabella. Kleine suggesties werden gedaan in de wetenschap dat de basis zeer goed is; goed doorgedacht, mooi vormgegeven en fraai uitgevoerd in samenwerking met een vernieuwd, kundig en zeer enthousiast team.

Een paar dagen na de vuurproef (als je de goedkeuring Cees Helder wilt, dan moet het meer dan ‘goed’ zijn) keerde ik terug naar Ross Lovell met fotograaf Ingrid Driessen. Ik zag namelijk allerlei mogelijkheden voor mooie foto’s, maar daar heb je natuurlijk een professional voor nodig. Ingrid Driessen gebruikte verschillende accessoires uit het restaurant, soms op een geheel andere manier dan ik verwachtte; vaste gasten van Ross Lovell zullen dit ongetwijfeld herkennen op de foto’s.

Binnenkort mag het restaurant weer open en kan een ieder genieten van het nieuwe menu en de aangepaste wijnkaart, nu beiden met een heel duidelijk Oostenrijks accent. Wat mij betreft een uitstekende beslissing; er is al teveel van hetzelfde in Nederland en de lijn die Isabella Wildtham en Gerrit van de Berg hebben uitgezet is inspirerend. Topkwaliteit met een eigen identiteit en dat alles tegen buitengewoon aangename prijzen.

Geproefd (en gefotografeerd) werden:

  • Ceviche van zeebaars, karnemelk ijs met dragon, een crème van oesters en gefrituurde kappertjes.
  • Trio van langoustine – gerookt, tartaar, aspic – met pannacotta van aardappel.
  • Kabeljauw met crème van knolselderij, saus van cèpes en knödelbrot.
  • Pata Negra* met ricotta, druiven, druivenblad, amandelen in bierbeslag, vinaigrette van druivenpit en zwarte knoflook.
  • Iberico-rug met buikspek, crème van zoete aardappel, mini maïs, saus van sherryazijn, spitskool met kummel en Schupfnudeln.
  • Spoon van komkommer en Sechuan button.
  • Kaiserschmarren met hangop en kamille ijs.

Met dank aan: Isabella & Gerrit, Cees Helder en Fotostudio Ingrid Driessen (voor de foto’s van de gerechten)

Restaurant Ross Lovell
Rijksstraatweg 67
2988 BB Rijsoord
0180-420 996

Ross Lovell
info@rosslovell.nl

* Is inmiddels vervangen door Vulcano schinken, topkwaliteit Oostenrijkse ham.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp