Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

La Grande Bellezza

Een verslag van Thim Vernooij

Op uitnodiging van Raffaele Vecchione  en Federica Ferone was Thim Vernooij namens Nijhuis Consultancy & Services aanwezig bij de presentatie ‘La Grande Belleza tour 2024’. Dit Internationale evenement vindt jaarlijks in diverse grote steden plaats, op 8 april j.l. in restaurant Entrepot in Amsterdam, gekozen vanwege haar uitstraling en positie in de regio.

De dag startte met een zittende proeverij onder leiding van Raffaele Vecchione, die maar liefst 22 wijnen van 10 verschillende wijnhuizen presenteerde.

Alle wijnen –op één na-  uit Toscane en kwalitatief veelal gelijkwaardig, maar de enorme diversiteit in de regio bevestigd. Hieronder een overzicht van enkele van onze favorieten.

 1. Fuligni, Brunello di Monalcino 2019
  Een uitstekende wijn die met fruitaroma’s, zuren en tannine die fraai in balans zijn. Deze robijnrode wijn heeft een zekere kruidigheid die hem erg aantrekkelijk maakt. Binnenkort de bevindingen van Fred Nijhuis n.a.v. zijn bezoek aan Benvenuto Brunello, waar deze producenten ook al de aandacht op zich vestigde.   

 2. Specogna, Friuli, Colli Orientali Ramato Riserva 2020
  Een wijn van oude stokken pinot grigio met een intense, koperkleurige kleur, fruitige tonen. Door de schilweking en de lagering van 24 maanden ‘sur lie’ een bijzondere wijn met veel smaak en een prima balans.

 3. Fuligni, Ginestreto, Rosso di Montalcino 2022
  Robijnrode wijn met een prima balans en aroma’s van rijp fruit, gedroogde bloemen en subtiele kruidige tonen; erg prettig bij een mooi stuk vlees.

 4. Cantina Del Redi, Vino Nobile di Montepulciano 2019
  Smaakvolle wijn met een goede balans en kruidige tonen, mooi fruit en een subtiele hint van vanille. Goed te combineren met saucijzen van zwijn.
 1. Livio Sassetti, Brunello di Montalcino 2018
  Evenwichtige wijn, waarbij de rijping in Slavonisch eiken een fijne robijnrode wijn heeft gegeven met aroma’s van rijp fruit, De goed geïntegreerde tanninestructuur maakt de wijn toegankelijk en verteerbaar..

 2. Renzo Marinai, Chianti Classico Gran Selezione 2019
  Een Chianti Classico met kracht, karakter en een duidelijk inbreng van hout. Donker fruit en wat toost en vanille, opent zich langzaam  maar zeker in het glas. Gun de wijn tijd/lucht en een smaakvol vleesgerecht!

 3. Leuta, Cortona Syrah 2020
  Een wijnmaker met een mooi verhaal, die modern gestileerde wijnen maakt met een mooie balans. De geproefde Syrah heeft een stevige, maar niet storende kruidigheid, tonen van rijp zwart fruit, hout en wat koffie; prettig qua structuur en doordrinkbaar.

 4. Renzo Marinai, Chianti Classico Riserva 2019
  Uitdagend jaar, maar kan zich goed ontwikkelen. Typisch toostbittertje met wat laurier; rijk van kleur en smaak en goed in balans.

 5. Leuta, Tau, Toscana IGT 2018
  60% Merlot 10% Syrah, 10% Sangiovese en 10% Cabernet Franc; nette blend uit Cortona waar juist de internationale druiven een hoofdrol spelen.

 6. Pian Delle Querci, Brunello di Montalcino Riserva 2018
  Mooie wijn; ingetogen aroma’s in de neus en vol van smaak; elegante wijn met goede vulling en de juiste balans.

Tijdens de proeverij kregen de producenten alle ruimte om hun wijnen toe te lichten. De ene producent is de ander niet, maar de essentie was het zelfde: hun liefde voor wijn en eten. Dit laatste kwam ook tot uitdrukking tijdens de lunch na de proeverij, waar gerechten variërend van asperges en zeewier tot een saucijs van zwijn en een vegetarisch alternatief, zich prima lieten combineren met de diverse wijnen.

Deze editie kende een select en gemêleerd gezelschap van importeurs, journalisten, sommeliers en andere professionals. Verwacht wordt dat volgend jaar een groter publiek bereikt wordt, want de producenten lieten zien en proeven dat zij prima producten op de markt brengen die een nadere kennismaking waard zijn.

Voor meer informatie :

www.winescritic.com

@raffaelewinescritic
@federicawinescritic

www.restaurantentrepot.nlDeel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Spread the word