Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

TEAMS NK BLINDPROEVEN, HET CONCOURS LE VIN EN DIRECT 2024

De teams van de finale van het NK Blindproeven, het CONCOURS LE VIN EN DIRECT 2024, stellen zich voor.
Fotostudio Ingrid Driessen

Een andere kennismaking met de 20 teams die op zondag 26 mei tijdens de finale van het NK Blindproeven, het CONCOURS LE VIN EN DIRECT gaan uitmaken wie Nederland zal vertegenwoordigen op het WK in Frankrijk!

TEAM PROVINO
Cees van Casteren MW, Alessandro Matrone, Hans Meijs en Dirk Vanhorenbeeck MV.

  • Cees van Casteren MW is een wijnliefhebber die van zijn hobby zijn werk heeft gemaakt, en dus spreekwoordelijk nooit meer hoeft te werken.
  • Alessandro Matrone is na jaren als maître d’hotel/sommelier te hebben gewerkt, in de wijnhandel beland en runt inmiddels zijn eigen import van Italiaanse wijnen: Vignale.
  • Hans Meijs heeft oorspronkelijk biologie gestudeerd hetgeen hem in de wijnwereld nog altijd goed van pas komt.
  • Dirk Vanhorenbeeck MV is senior inkoper wijn bij Superunie en wordt dus betaald om wijnen te proeven.

DE FIJNPROEVERS
Lieke Scholtens, Johanna van Nieuwenhuizen, Willem en Melanie Holleman

De naam zegt het al: Dit viertal vindt het fijn om te proeven. Ooit gestart als proefgroep om de WSET 3 te kunnen halen, maar ondertussen alweer voor de derde keer op het NK blindproeven. De proefavonden (trainen zoals ze het zelf noemen), vinden met zeer grote onregelmaat plaats in Leiderdorp, Rijswijk of Scheveningen. Drie van de vier werken overdag in alle sectoren behalve wijn. Gelukkig blijven er dan nog genoeg avonden over om serieus werk te maken van deze uit de hand gelopen hobby. 

  • We beginnen met Lieke, want zij werkt wel in de wijn. Als inkoper in een wijnhandel aan zowel consumenten als horeca, zorgt ze ook voor de meest verrassende wijnen tijdens de proefavonden. Zij verstaat de kunst altijd nét drie aroma’s meer te noemen dan de rest.
  • Johanna rondt dit jaar de vinologen opleiding af en probeert zeker meer dan twee keer per jaar op wijnreis te gaan. En met elke reis komen er mooie flessen mee naar huis. Zij krijgt het voor elkaar om bij elk jaartal, in elk gebied het juiste weertype te noemen.
  • Willem en Melanie gaan al jaren samen op wijnreizen en organiseren voor vriendengroepen graag wijnproeverijen. Daarnaast werkt Melanie als wijndocent voor een bekende wijnschool. Willem vertrouwen we blind als het gaat om het noemen van het oogstjaar en Melanie is degene van de vier met een neus voor lie, malo en tertiaire aroma’s.

De Fijnproevers kunnen het elkaar enorm lastig maken met een goede fles Viognier. Dat houdt ze scherp genoeg om ook dit jaar weer een poging te wagen op het NK!

BODEMVREES
Olav van Schie, Kiki Krol, Marco van Duijn, Fred Heemskerk en Jon Peter van den Oever

De leden van het team “BodemVrees’ hebben elkaar ontmoet op de Wijnacademie tijdens de Vinologenopleiding en komen uit de regio Bollenstreek (Zuid Holland). Het team komt al geruime bij elkaar om regelmatig verschillende wijnen te proeven, te beschrijven en te beoordelen. Het team heeft in 2023 voor het eerst meegedaan aan het NK blindproeven met een verdienstelijke 7e plaats. Voor de finale 2024 is het team dus rechtstreeks geplaatst en heeft veel zin om te proeven en met andere vakgenoten te strijden voor een ereplaats. 

De teamleden voor het NK Blindproeven zijn:

  • Olav van Schie: Afstuderend Registervinoloog en gastronoom
  • Marco van Duijn: Registervinoloog, HR-manager bij P&P, (koopeenwijnpakket.nl)
  • Fred Heemskerk: Registervinoloog, Weinakademiker, penningmeester bij de Wijnacademie en medeoprichter van het platform WeShareWine.nl
  • Kiki Krol: Registervinoloog en werkzaam bij Proeflokaal1574.nl (proeflokaal1574.nl)
  • Jon Peter van den Oever: Registervinoloog, ICT-er en wijnschrijver (winetaxonomist.nl)

GRAND CRU 
Marc Fruyt van Hertog, Youri Thebes, Renno Jacobs, Rik van Nieuwkerk en Bert van Bommel


De naam Grand Cru spreekt voor zichzelf: met de kwaliteit zit het wel goed. We zijn een groep (wijn)vrienden die elkaar hebben leren kennen tijdens de Vinologenopleiding en de Magister Vini opleiding van de Wijnacademie.

We zijn deels wijnhobbyisten (Rik, Marc en Bert) en deels werkzaam in de wijnwereld (Youri en Renno), in de handel of als sommelier. De proefavonden zijn altijd een feestje met veel lachen, maar ook met serieuze aandacht voor het blindproeven.

Wij hebben er zin in!”

DE WITTE TONNIES
Kees, Victor en Emile Gravemaker en Martijn Stoops

De Witte Tonnies, afgeleid van het Brabantse ‘Da witte tonnie’ = ‘Dat weet je toch niet’, is een familieteam met de wijnliefhebbers Kees Gravemaker (schoon)vader, Victor en Emile Gravemaker (zoons/zwagers) en Martijn Stoops (schoonzoon/zwager).

Het blindproef avontuur voor drie van de vier teamleden is begonnen in 2009, door (voor de lol) een keer mee te doen aan de Grand Prix Saint Hubert (GPSH).

Acht jaar later, geheel onverwachts, de winnaars van de 33e editie en het enige winnende team in de historie van de GPSH dat niet aanwezig was bij de prijsuitreiking (Red:  Da winne we tonnie?).  

Met de komst van het NK Blindproeven is het team in 2018 versterkt met Victor en geven ze dit jaar voor de zesde keer acte de présence.

Na vorig jaar op een schamele twintigste plek te zijn geëindigd en met de introductie van voorrondes hebben De Witte Tonnies getwijfeld over deelname deze jaargang. Maar uiteindelijk na lang beraad (onder het genot van een paar mooie flessen), besloten zich toch in te schrijven.

Met een keurige tweede plaats in de eerste voorronde, gaan De Witte Tonnies op 26 mei weer met het volste vertrouwen de strijd aan. 

A-TEAM
Rien van der Meulen, Wai Yi Akiko Tang-Tanaka, Marcellus van der Drift, Jelle Stelpstra en Joke Kornet-Broekmans.

Het A-team doet al een aantal jaren mee. Akiko en Rien zijn de oude kern van het team. Dit jaar doen we mee met vers bloed; Marcellus, Jelle en Joke zijn dit keer vol enthousiasme en kunde van de partij! En met een voorlopig uitstekend resultaat door in de voorrondes de 3de plek op te eisen.

Hoe hebben ze elkaar gevonden? Via Walsjérôt, de Tofste Wijnbar van Rotterdam, een gezellige plek waar het team ook bij elkaar komt om te “oefenen”?

Joke Kornet-Broekmans WSETdip/WA is als laatste aangeschoven, omdat Marcellus er helaas niet bij kan zijn op 26 mei, maar ze is zeker niet de minste. Zij is trade marketeer en werkzaam bij Cordier Wines. Joke is Italië-specialist en heeft zich rot gewalst en geproefd de laatste weken bij het A-team..

Rien van der Meulen WSET dip/WA/Registervinoloog/Liquorist: Ervaren wijndocent, wijnconsultant, topsommelier, wijnduizendpoot. Hij is de vraagbaak en ruggengraat van het team.

Wai Yi Akiko Tang-Tanaka WSETdip, gecertificeerde sake- en spirits specialist: Horeca onderneemster en werkzaam geweest als gerant en sommelier in diverse hotels en sterrenrestaurants. Vult haar vrije tijd op in een wijnwinkel, als consulent bij een wijnimporteur en geeft al jaren les voor een bekende wijnschool.

Vinologen en allebei inmiddels vol aan de bak als Magister Vini i.o. zijn: Marcellus van der Drift: Zelfstandig event-coördinator uit R’dam en inmiddels zeer op z’n gemak in dit soepele A-team. Hij is specialist van wat hij noemt de “ultieme klassiekers”.

Jelle Stelpstra: Begon zijn carrière als belastingadviseur. Switchte naar iets wat nóg leuker is. Jelle is nl. uitbater van Walsjérôt, je weet wel, die toffe Rotterdamse wijnbar. Flink druk op het moment met de uitbreiding van de zaak en de import van wijnen van de Canarische Eilanden.

Korte typering A-team: serieus met een stevig snufje humor, veel gelach (voornamelijk Jelle) en nog meer overmoed. Oftewel de ideale ingrediënten om voor een hoge klassering te gaan!

FOR THE SAKE OF WINE
Koen Opperman, Isabelle Chow, Evan Walker, Rik Boom en Peter Hildering

De vraag die rijst.. for the sake? Sake, juist. Gewoon omdat dat ook lekker is op zijn tijd.

Een team uit Amsterdam en omgeving dat elkaar gevonden heeft tijdens de nodige lunches & diners door het land. Uiteraard wordt er tijdens die festiviteiten veel blind geproefd en komen de nodige piraten op tafel. Een gemeenschappelijke deler? Toch wel een (kleine) voorliefde voor Bourgogne. Zonder met allerlei titels of diploma’s te smijten, we zijn allemaal zeker professionele liefhebbers.

In de voorronde bewezen rotsvaster dan gestolde lava v.l.n.r.:
-Koen Opperman – Wine director Hotel V / The Lobby Fizeaustraat
-Isabelle Chow – Vin et Sake – Manager Akitsu – Proefschrift wijn/spijs specialist 2022
-Evan Walker – Mr Burgundy
-Rik Boom – Jeroboam Wijn – deelnemer winnende team NK Blindproeven 2019
-Peter Hildering – Wijnmaestro

Voor de finale een kleine twist: Rik kan helaas niet aanwezig zijn omdat hij in een ander bootje stapt en staat zijn plek af aan Peter Hildering. Het team zal aanwezig zijn met 4 personen. Mocht het allemaal verlopen zoals gepland, dan gaan wij met zijn 5en de strijd aan in Bordeaux!

TEAM LE BOUCHON (DE KAMPIOENEN VAN 2023)
Lonneke de Bruijn, Danny van Lamoen, Coen Pollaert en Michael de Rooij

Het blindproef-avontuur met ons team Le Bouchon begon met de eerste NK editie in 2018. We behaalden toen zilver en wisten dat we nog stappen konden maken. Zonder geluk vaart niemand wel, maar… oefening baart kunst is meer ons credo.

Met de gouden medaille van 2023 op zak, mochten we afreizen naar het WK in de Provence. In het zonnige zuiden van Frankrijk hielden we de Nederlandse eer hoog met een prachtige zilveren medaille met voor ons een gouden randje!

We proeven letterlijk en figuurlijk dat we ons blijven ontwikkelen en streven het hoogst haalbare na.

PS
Deze foto werd gemaakt bij het WK 2023 waar de leden van Le Bouchon in vol ornaat poseerden in de kleding die hen werd aangemeten door OGER i.s.m. premium partner van het NK, Le Vin en direct.

BRABANTSE WIJNSOCIETEIT 1
Berry Marinussen, Liselotte Brouwers, Maarten Drop en
Peter van den Besselaar.

Hét team van de ware amateurs. Ze proeven wekelijks bij de Brabantse wijnsociëteit om hun deskundigheid te vergroten bij het proeven, beoordelen en beschrijven van wijnen. Wie beter proeft, geniet meer. In 2022 werd dit team met Noël Geisen tweede op het NK. De plaats die openviel door zijn ziekte, is ingenomen door de winnaar van onze jaarlijkse blindproefwedstrijd: Liselotte Brouwers. Zij is onze jongste proefkampioen in de 44 jarige historie!  Berry Marinussen en Peter van den Besselaar zijn oud winnaars van de Grand Prix Saint Hubert.

Berry heeft een voorliefde voor Italiaanse wijnen, met name uit Toscane. Riesling is zijn lievelingsdruif. Voor een mooi glas champagne mag je Liselotte altijd wakker maken. Chenin Blanc is haar lievelingsdruif. Maarten is mede initiatiefnemer van Erasmus wijnen, importeur van Duitse kwaliteitswijnen. Riesling is ook zijn lievelingsdruif. Peter geniet graag van de diversiteit van wijnen uit het Loiregebied. Cabernet Franc en Chenin Blanc zijn de druiven van zijn voorkeur.

TEAM DRC
Unico Wilkens, Maarten Theuns, Arie Smits, Christian Verzijl, Alexander Renner en Peter Duijn

DRC is natuurlijk een welbekend begrip in de wijnwereld; iedereen kent het en weet dat DRC staat voor: De Rotterdamse Campinggasten.

Een zestal no-nonsense mannen die van wijn houden, maar op hun eigen manier: relaxt, luchtig, vrolijk, uitbundig, humorvol, uitgesproken en genietend van het leven. Wij hebben ook een variant op de Rotterdamse uitspraak “Niet lullen, maar poetsen”. Die van ons is: “Niet lullen, maar vullen!”

Ook in 2024 zal dit oer-Rotterdamse team, bestaande uit Unico Wilkens, Maarten Theuns, Arie Smits, Christian Verzijl, Alexander Renner en Peter Duijn, weer een waardige afvaardiging naar het NK sturen.

GAMAY NIET SCHELEN
Timo Kester, Joeri Kester,  Reinier Persoon, John Dame en Joost Heemskerk

Het vijftal met diepgewortelde historie, 4e deelname aan het CONCOURS. Meer dan 10 jaar proeven, 6 wijnreizen en duizenden flessen liggen ten grondslag aan dit team. Naast de trotse eigenaar van Loodswijnen zijn de overige leden werkzaam in verschillende branches, maar de wijn verbroedert altijd. Met opmerkingen als “zuren 6 uit 5”, “Ik hoef niet meer naar de tandarts” en “ik rij door de buxushaag bij Joeri” gaan wij weer proberen de wijnen te raden en meedoen met dit geweldige evenement!

TEAM OLEE
Luc Linnenbank, Oscar Reitsma, Eugene Mathyi en Eline Groenendijk

  • Oscar wijnimporteur en Duitsland kenner
  • Luc topsommelier en wijndocent
  • Eugene vinoloog en werkzaam voor importeur
  • Eline vinoloog, wijndocent en werkzaam voor importeur

Allemaal elke dag bezig met wijn. Maandelijks proeven we thematisch en op wedstrijdniveau. Daarnaast genieten we als vrienden van pareltjes die we tegenkomen in onze kelders of op de markt.

TEAM BENTE L’EAU
Ilse Visscher, Martijn Noorlag, Dinant Keizers en Michel Nijenhuis

Midden in de fraaie oerlandschappen van Salland en Twente liggen de wortels van team Bente L’Eau (tijdens de voorrondes onder de naam VIOUTS bekend). Vier personen die tot elkaar zijn gekomen door verschillende wijncursussen, en sindsdien regelmatig samen proeven in hun clubhuis in Bentelo. Vol overtuiging dat een poedelprijs of wildcard in het verschiet lag, hebben zij zich aangemeld voor dit NK. Bente L’Eau combineert het beste uit alle hoeken van de wijnwereld: van wijngaardenier tot wijnmaker, en van verkoper tot entertainer. Elk teamlid heeft zijn specialisme.

  • Dinant weet feilloos alcoholpercentages en oogstjaren te determineren.
  • Ilse herkent biodynamie op twee fleslengtes afstand.
  • Michel herkent 14 klonen van de Kékfrankos
  • Martijn is er altijd van overtuigd dat er bojo in zijn glas zit.

De beste voorbereiding op een dergelijk NK is volgens Bente L’Eau het permanent progressief trainen van de olfactorische en gustatieve waarneming. Daarbij leggen zij ook de nadruk op de meest belangrijke aroma’s zoals rubber, petrol, rijpe appel, specerij en de smaak van bitter.
Bij de voorronde hebben zij dit nog een uur van tevoren getraind door bij een wegrestaurant koffie met appelgebak te nuttigen.

LES ROSES DE VIGNOBLE
Monique Haagmans, Maud Servaas, Alexander Boersen en Willem Hellevoort.

Ontstaan uit een proefgroep van de Vinologenopleiding. Intussen een vriendengroep die alle 4 gek zijn van wijn in al zijn facetten en ook professioneel bezig zijn met wijn.

  • Zo is Alexander, onze lange man, eigenaar van Wijnhuis Alexander in Hoogland. Hij zorgt altijd voor de verrassingen in onze proefgroep en kent ongelooflijk veel producenten, ook omdat hij bij vele geweest is.
  • Monique, vaak veel te bescheiden wanneer je haar wijnkennis en proefervaring hebt meegemaakt, was in 2022 Vinoloog van het jaar.
  • Maud heeft ook haar eigen wijnhandel – Tête de Cuvée – en ontvangt ons altijd gastvrij in haar prachtige nieuwe proeflokaal in Doorn. Een Franse naam voor de wijnhandel, maar ook mooie Nederlandse wijnen van o.a. Betuws Wijndomein.
  • Willem is naast vinoloog de wijnboer van de groep. Op zijn kleine wijndomein De Kromme Rijn nabij Amelisweerd maakt hij vooral witte wijn die in blindproeverijen uitstekend overeind blijft.

3 van de 4 hebben eerder ook de Grand Prix St Hubèrt gewonnen, dus je begrijpt: ze willen heel graag naar een hoge klassering bij het mooie event CONCOURS LE VIN EN DIRECT!

TEAM WIJNKLAS
Lucien Bisambhar, Jolande Vos, Bernd Weeke en Niels van Laatum.
Vier keer anders, vier keer dezelfde liefde: wijn.

  • Registervinoloog Lucien Bisambhar heeft een wijnwinkel in Den Haag, waar hij zijn eigen cursus en SDEN-trainingen geeft. Met een achtergrond in voedingswetenschap is hij de meest analytische proever.
  • Culinair schrijver Jolande Vos runt haar online magazine I Love Food & Wine, is receptontwikkelaar en organiseert culi-reizen. Heeft haar eigen wijn-spijsrubriek in Winelife. Zelfs bij het blind proeven ontdekt ze meteen wat daar lekker bij is.
  • Magister Vini Bernd Weeke is sommelier, wijndocent, eigenaar van Lekker Sapje en mede-eigenaar van samenwerkingsverband Sommelierwijnen. Met zijn creatieve achtergrond proeft hij steevast out-of-the-box.
  • Niels van Laatum tenslotte is wijnschrijver, -auteur en -spreker. Werkt onder andere voor Winelife en de website van Perswijn. Schreef een boek over natuurwijn en geeft daar regelmatig workshops over. Volgt bij het proeven vooral zijn neus en instinct.

Eerdere successen: Bernd was Vinoloog van het Jaar 2016, Jolande en Lucien haalden in 2023 de finale. Lucien en Niels waren in 2021 tweede bij het NK Blindproeven. Een coach heeft team Wijnklas niet. En tussentijds oefenen doen ze ook niet of nauwelijks. ‘Wijn is onze gids, en die leidt ons het hele jaar door.’

Het NK Blindproeven is een initiatief van Nijhuis Consultancy & Services en heeft de exclusieve rechten voor de afvaardiging van het team dat Nederland vertegenwoordigt op het WK, een initiatief van La Revue du vin de France.

Nijhuis Consultancy & Services
Wilhelminastraat 22
4176 BN Tuil
fred@fred-nijhuis.nl
tel. +316 411 65 702 | www.fred-nijhuis.nl

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Spread the word