Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Prea, de witte parel van Valpantena; door Kirsten Andringa

Prea, de eerste witte 'Super Valpantena"

Namens Nijhuis Consultancy & Services mocht ik de feestelijke lancering van Prea bijwonen in het groene en mooie Valpantena in Italië. Een witte wijn geproduceerd in een streek die gedomineerd wordt door rood.  Naïef of briljant?

Valpantena
Midden in de Veneto, ten noordoosten van de stad Verona, vinden we de vallei Valpantena. Met haar vriendelijke winters en lange, droge zomers heeft de Veneto een ideaal klimaat voor wijnbouw. Daarom telt de Veneto telt bijna 100.000 hectare aan wijngaarden en leveren ze de hoogste productie van alle wijnregio’s in Italië, voornamelijk dankzij wijnen als Prosecco, Pinot Grigio delle Venezie en Soave. De streek staat echter ook bekend om haar mooie rode wijnen, waaronder Valpolicella, Amarone en Bardolino van traditionele druivenrassen zoals Corvina, Molinara en Rondinella.

La Collina dei Ciliegi
In 2005 vulde Massimo Gianolli zijn carriere in de financiële wereld aan met een leven als wijnboer. Bijgestaan door zijn jeugdvriend Stefanio Fallo nam hij de leiding van het wijnbedrijf over dat zijn vader Armando in 1925 startte. Op het bijna 60 hectare grote landgoed is ruim de helft beplant met druivenstokken, waarvan vooral de bekende rode wijnen uit de regio worden gemaakt; Amarone, Ripasso en Valpolicella Superiore. Om de wijnen op het hoogste mogelijke kwaliteitsniveau te maken, sprak Gianolli in 2016 met wijnconsultant Christian Roger over de kenmerken van het terroir rond Erbin, het dorpje waar het familiebedrijf is gevestigd. Gianolli en Roger kwamen al snel tot de conclusie dat vooral de Collina dei Ciliegi (vernoemd naar een kersenboomgaard) het potentieel heeft voor bijzondere wijnen en besloten werd het Alta-project te starten met innovatieve “super” IGT-wijnen, waaronder de witte Prea. Wit in Valpantena; een gek idee of toch niet?

Wijnbouw
De Colline dei Ciliegi is een heuvel met wijngaarden op een hoogte van 450 tot 700 meter. Gebaseerd op de filosofie van de Gianolli, “Eerst de bodem, dan de druif en daarna de wijn”, werd besloten de befaamde bodemmicrobiologen Lydia en Claude Bourguignon bij het nieuwe project te betrekken. Na analyse door de Bourguignons, bleek de bodem van La Collina dei Ciliegi vergelijkbaar met die van Chablis; een kalkrijke grond die bij uitstek geschikt is voor het produceren van witte wijnen. In samenwerking met Ermanno Murari van Vivai Rauscedo (wereldleider in het kweken van wijnrassen) werden specifieke klonen Garganega, Pinot Bianco en Chardonnay aangeplant, geëent op wortelstokken die zich vooral in de diepte ontwikkelen, waardoor irrigeren in principe niet nodig is. 

Duurzaam en biologisch werken staat hoog in het vaandel bij La Collina dei Ciliegi en daarom lopen dieren ook vrij rond in de wijngaard, zelfs de doorgaans zo gevreesde wilde zwijnen. De dieren eten o.a. onkruid en dode bladeren die mogelijk sporen van meeldauw en schimmels dragen, waardoor men de noodzaak voor behandelingen met bestrijdingsmiddelen wil beperken. Daarnaast zorgen ze voor een goede en natuurlijke beluchting én bemesting van de bodem. De opbrengst van 40 tot maximaal 60 quintale per hectare is enerzijds gericht op een langere levensduur van de wijnstokken en anderzijds op de hoogst mogelijke kwaliteit van de druiven. 

De Prea wijngaard (Prea is ‘steen’ in Veronees dialect) beslaat 3,8 hectare, bevindt zich op 560-610 meter hoogte en is omgeven door twee valleien. Hierdoor wordt de wijngaard van Massimo beschermd tegen invloeden van omliggende, niet biologische onderhouden wijngaarden. De verschillende hoogtes in de wijngaard zorgen voor de nodige temperatuurverschillen (zowel overdags als ‘s nachts) waardoor de druiven niet gelijktijdig rijpen en uiteindelijke frissere en meer delicate assemblages opleveren.

Prea
De te onderscheiden percelen van de wijngaard worden los van elkaar en altijd handmatig geoogst waarna oenoloog Paolo Posenato ze separaat vinifieert. Hij beschikt over zowel cementen tanks, terracotta amfora, keramische containers en barriques en tonneaux van Frans eiken, maar voor de Prea kiest hij voor een gisting op 16-18 °C. in cementen cuves en een rijping van 2 jaar, deels in cement en deels in keramische vaten van Clayver, gevolgd door nog eens 6 maanden rijping op fles.

De Prea 2021 is nog geen 3 maanden oud en dus piepjong als we hem gaan proeven. Hij is strogeel van kleur met gouden tinten en in de neus komen gelaagde aroma’s van witte peper, salie, wit fruit en vlierbloesem je tegemoet. De smaak is vol maar fris en gecombineerd met de zuren zorgt dit voor een mooie balans met het witte fruit en de peper. De wijn is levendig en elegant met een aangename afdronk. De kwaliteit van deze eerste jaargang is indrukwekkend, het bewaarpotentieel van deze witte wijn is iets wat nog moet groeien, maar het is beslist een wijn met een belofte, een mooie belofte. In Italië bedraagt de particuliere verkoopprijs van de Prea circa € 45,00

NB
Gianolli opende in 2018 het eco-resort Ca’ del Moro en opende ook VIP Skylounges in het San Siro stadium en de Wine & Business Club “Duomo 18” op Piazza Duomo in Milaan. Daarnaast is hij betrokken bij diverse andere projecten, zoals AMC Vini (een joint venture met de Franse groep Advini en Giuseppe Meregalli), initiatieven ten behoeve van de restauratie van de Milanese kathedraal en de promotie van de voedsel- en wijnproductie in Valpantena. Naast de nieuwe ‘Super-IGT’s’ en de klassieke Amarone, Valpolicella en Ripasso brengt hij ook de ‘Garganega Ca’ del Moro’, ‘Corvina Camponi’ en een Brut op de markt.

Bronnen:
www.venetoagricoltura.org
www.lacollinadeiciliegi.it

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Spread the word