Malvasia Istriana, door Karin Horseling
In Vino Unitas
‘The wine unites our three countries’.
Met deze zin opende de Italiaanse ambassadeur Giorgio Novello onlangs het event Malvasia Istriana in het Italiaanse Cultuur Centrum in Amsterdam. Na een introductie door de ambassades van Italië, Kroatië en Slovenië, werd door elk van de drie landen een wijnmaker in de spotlight gezet en aandacht gegeven aan culinaire specialiteiten en culture wetenswaardigheden. Karin Horseling nam de honneurs waar voor NCS om meer te ervaren over dit schiereiland en haar wijnen.
Istrië
Het schiereiland Istrië wordt ‘gedeeld’ door Italië, Slovenië en Kroatië. Het grootste deel van Istrië is Kroatisch, gevolgd door een deel dat tot Sloveens grondgebied is en een kleine ‘sliert’ Italië.
Malvasia Istriana
De Malvasia Istriana behoort tot een historische druivenfamilie met vele variëteiten, inclusief blauwe. Z’n bakermat is waarschijnlijk Kreta van waar hij in de loop van de eeuwen door de Grieken over het Middellandse Zee gebied is verspreid en zich overal heeft aangepast aan de lokale ‘terroir’. De Malvasia Istriana (alias Malvazija Istarska of Istrska Mavazija) is de variant die we in Istrië aantreffen. Hier geeft de druif niet alleen verfrissende, droge wijnen met een lager alcoholgehalte en een breed scala aan aroma’s (zoals perzik, kweepeer, honing, abrikoos en kruiden), maar ook fraaie zoete, die profiteren van de zuurgraad die goed stand houdt in het mediterrane klimaat. De laatste jaren zien we ook een toename van mousserende versies en zogenaamde orange wijnen van deze druif.
Italië – Borgo delle Oche
Nicoletta Brondi van de Italiaanse Kamer van Koophandel, introduceerde Friuli Venezia Giulia, de regio met 27.000 ha wijngaarden en diverse ‘eigen’ druivenrassen zoals de Friulano, Ribolla Gialla, Pignolo en uiteraard de Malvasia Istriana, de ster van de avond. Het merendeel van deze druif wordt verbouwd in de Collio, de regio langs de Isonzo rivier. Namens Italië werd een wijn van Borgo delle Oche gepresenteerd, een familiebedrijf met 7 ha aan eigen wijngaarden, gelegen in het Magredi gebied in de DOC Friuli Grave. De druiven van de geproefde Malvasia uit 2020 ondergingen een korte maceratie op de schil, voordat ze in RVS gefermenteerd werden. Daarna kreeg de wijn een lagering van 10 maanden ‘sur lie’, hetgeen de wijn aangenaam fris en elegant maakte met wat meer structuur. In Nederland is deze wijn te koop via Friulgust.nl.
Slovenië – Cultus
Het wijnhuis Cultus bracht de wijn in namens Slovenië. Cultus is met 4 hectare aan wijngaarden relatief klein en pas 4 jaar geleden gestart. In de Vipava vallei werken eigenaren Matej en Carolin naast de lokale druiven Zelen en Malvasia, ook met internationale rassen, allemaal volledig biodynamisch. De Cultus Malvasia uit 2023 onderging een spontane fermentatie in RVS, gevolgd door een rijping ’sur lie’. Het resultaat is een vriendelijke, fruitige wijn.
Kroatië- Damjanic
Tot slot was de beurt aan Kroatië. Wijnmaker Ivan Damjanic was zelf aanwezig om zijn wijnen te introduceren. Damjanic Winery bevindt zich vlakbij de stad Porec aan de westkust van Istrië. Op de 10,5 ha aan wijngaarden is het aandeel Malvasia Istriana 60% en van deze druif presenteerde Ivan drie wijnen:
- Malvazija Istarska 2023
Fruitige, zomerse wijn (fermentatie op staal, rijping op de fijne lie) - Akacija 2020
Na fermentatie op RVS ondergaat deze wijn 8-12 maanden rijping in acacia houten vaten op de lie, gevolgd door een jaar flesrijping. Het resultaat mag er zijn! Een goudgele wijn met noten van honing, rijp fruit, iets rokerig. Mooi in balans en de favoriet van de avond. - Malvasia Classic 2020
Na een half jaar fermentatie in stalen tanks, rijpt de wijn 12-24 maanden op de lie in houten vaten (deels eiken, deels acacia), gevolgd door 10-14 maanden flesrijping. Een volle, iets rustieke wijn met aroma’s van peer, kweepeer en karamel.
Het evenement gaf een mooi overzicht van het schiereiland en wijnen van de Malvasia Istriana. De diversiteit van jong en fris tot orange tot houtgerijpt was indrukwekkend. Met name de houtgerijpte wijnen van Damjanic uit Kroatisch Istrië maakten veel indruk.