Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

The Art of Drinks, door Claire Mumford

The Art of Drinks brengt bruisende verhalen tot leven in de Kromhouthal

Van 18 t/m 20 oktober stond de Kromhouthal in Amsterdam-Noord volledig in het teken van The Art of Drinks — een bruisend driedaags evenement voor consumenten, horeca en retail. De focus lag op storytelling: wijnmakers, bierbrouwers, distillers, bartenders en chefs kwamen samen om het verhaal achter hun product te delen met het publiek. Naast een uitgebreid aanbod van wijnproducenten was er ruime aandacht voor liqueurs, spirits en bier. Dankzij de heldere indeling per categorie was het evenement overzichtelijk en prettig te verkennen.

Seminars vol karakter en terroirverhalen
Gedurende drie dagen vond ook een uitgebreid seminarprogramma plaats, met uiteenlopende thema’s. Een boeiende presentatie kwam van het Zuid-Afrikaanse wijnproject Terra.Loci, onder het motto Nomadic by nature, rooted by place.” Johann Fourie, wijnmaker bij Walker Bay-producent Benguela Cove, ontwikkelde Terra.Loci als onafhankelijk nevenproject. Door de jaren heen werkte Fourie op verschillende wijngaarden in de Kaap, en met dit initiatief keert hij terug naar specifieke regio’s met het doel om een reeks small-batch, karaktervolle wijnen te maken die elk de pure expressie van deze terroirs laten zien.

We beginnen met de Déja Vu Grenache Blanc uit Paarl – opvallend sappig en fris voor dit warm gebied. De Fé Chardonnay (Fé betekent vertrouwen, ‘faith’) is afkomstig uit de hooggelegen, koelere Elgin Valley, een topgebied voor Chardonnay in de Kaap. De wijn is verfijnd en elegant, met subtiel gebruik van zowel hout als beton tijdens fermentatie en opvoeding.

Helaas konden we de Planted by Chance Chenin Blanc uit Swartland niet proeven; de oplage is zó klein dat de wijn momenteel niet meer beschikbaar is. Er is zelfs niet elk jaar voldoende opbrengst om een vat te vullen van deze 45 jaar oude, dry-farmed wijngaard, waar maar 55 Chenin-stokken tussen Pinotage-planten staan; ze zijn ‘planted by chance’. De wijnen worden omschreven als uitzonderlijk geconcentreerd.

Als afsluiting proefden we de Babilon Pinot Noir, gemaakt van druiven uit twee wijngaarden in Hemel-en-Aarde. Een feest van een wijn: fijne tannines, sappige zuren, tonen van zoete tabak, rozenblad en gemacereerde kersen – kortom, alles wat een goede pinot noir onweerstaanbaar maakt, met het onmiskenbare karakter van dit bijzondere gebied. Een presentatie met een persoonlijk verhaal, perfect passend bij het storytelling-concept van het evenement.

Highlights en verrassingen
Mijn bezoek richtte zich voornamelijk op de wijncategorie, waar ik enkele highlights ontdekte. Zeer indrukwekkend was de Catalina Semillon 2022 van Benguela Cove – een complexe wijn die ik over een aantal jaren graag opnieuw zou willen proeven.
Ook de Historoots Xinomavro van Griekse producent Cavino maakte indruk: robuuste structuur, verleidelijk omhuld door aromatisch fruit.

Verrassend waren de witte wijnen van Tahblik, een vijfde generatie producent uit Victoria, Australië. Twee monocepages van Marsanne – waarvan één van zeer oude stokken – lieten intens sappig fruit zien met tonen van honing, abrikozenpit en amandel. De blend van Marsanne, Roussanne en Viognier bood een fraai samenspel van spanning en harmonie.

The Art of Drinks is een initiatief van De Monnik Dranken. Het concept richt zich op een breed publiek, in het bijzonder diegenen in de hospitalitysector.

Voor meer informatie over de deelnemende wijn-, bier- en spiritsproducenten, zie:  www.theartofdrinks.nl

 

Spread the word