Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Vino Nobile di Montepulciano

Impressies Anteprima proeverij op 18 mei 2021 te Montepulciano

Tegenstellingen
Ik herinner me nog de conversatie met toenmalig president van het Consorzio, Alamanno Contucci, waarbij Jan van Lissum en ik ons afvroegen waarom de leden niet werd verzocht hun oude, versleten vaten te vervangen en de kelders schoon te maken om in ieder geval zuivere wijnen te kunnen maken. Dat was uiteraard ietwat ongenuanceerd en ‘tegen het zere been’, maar opvallend genoeg bleek hij 2 jaar later zijn eigen kelder volledig te hebben gerenoveerd en de opbrengst per hectare drastisch te hebben teruggebracht. Ook mijn vraag aan Federico Carletti van Poliziano (die destijds de president van Consorzio was) staat me nog goed bij. Ik was onder de indruk van zijn circa 25 jaar oude 1989 Asinone en merkte op dat deze wijn het bewijs was dat er geweldig mooie wijnen gemaakt kunnen worden in Montepulciano. Hij was blij met deze mening, maar minder met mijn vraag waarom we dan elk jaar weer een overvloed aan matige en zelfs foute wijnen moesten proeven. Formeel konden hij en zijn collega’s zo’n mening uiteraard niet delen, maar in de loop van de jaren heb ik wel ervaren dat ik niet de enige was met de nodige twijfels over de (gegarandeerde) kwaliteit van de wijnen uit deze historische regio.

Kwaliteitsimpulsen
De laatste jaren heeft zelfreflectie bij een deel van de producenten bijgedragen aan een duidelijke koerswijziging. Een duidelijke hoofdrol is daarmee weggelegd voor Avignonesi. Daar is werkelijk alles veranderd en met lovenswaardige resultaten. Ze maken nu zuivere, biologische wijnen met de typiciteit en kwaliteit waarmee ze zich weer op positieve wijze kunnen onderscheiden en het nieuwe management o.l.v. de Belgische Virginie Saverys verdient dan ook veel lof. Ook bij Tenuta Trerose vergelijkbare initiatieven en ook daar zijn de laatste jaren grote stappen voorwaarts gemaakt. Bij Fassati en del Cerro wacht ik nog op vergelijkbare ontwikkelingen. Ik heb vertrouwen in hun nieuwe eigenaren, maar als ik de huidige wijnen proef, dan denk ik dat ik nog even geduld moet hebben. Boscarelli en Poliziano blijven vaste waarden in de regio, op de voet gevolgd door Dei en Bindella (met Le Bèrne en Salcheto in hun kielzog) en samen bewijzen ze al jaren tot de top te behoren. In principe hoeven ze niks te veranderen, hoewel ze altijd op zoek zijn en blijven naar verbeteringen. Een aparte positie neemt La Braccesca (Antinori) in, hier modern gestileerde wijnen, misschien wat minder typisch, maar commercieel zeer verantwoord.

Ruimte voor verbetering 
Wijnhuizen als Tenuta Valdipiatta (mag van mij wat minder hout hebben), Gattavecchi, Le Bertile, De’Ricci, Vecchia Cantina di Montepulciano, Triacca, Icario, Carpineto, Poggio alla Sala, Lunadoro, Fattoria della Talosa, leveren regelmatig nette wijnen die de toets der kritiek kunnen doorstaan, ook al is er naar mijn mening nog voldoende ruimte voor verbetering. Mijn punt van kritiek blijft de kwaliteit van het fruit, zeker t.a.v. het houtgebruik. Wat mij betreft mogen (moeten) we beslist meer verwachten van de wijnen  van wijnhuzen als Antico Colle, Fattoria Svetoni , Tenuta Abbadia Vecchia, Cantina Chiacchiera, Il Molinaccio , La Spinosa, Tenuta Gracciano della Seta, Cantina del Giuso San Claudio II, Tenuta di Poggio Uliveto, Icario, Lombardo, Podere delle Bruciata, La Ciarlina, Il Molinaccio, Fanetti, Podere della Bruciata en Tenuta di Gracciano della Seta. Voor een deel van hen geldt: barriques hebben alleen zin als de wijn goed genoeg is en: Waarom zoveel brett?

Om met een positieve noot te eindigen: ze zijn nog niet echt wereldberoemd, maar ik heb de laatste jaren een zwak ontwikkeld voor Le Macchione, waar de gebroeders Simone en Leonardo Abram fraaie, elegante, ongekunstelde wijnen op een prima kwaliteitsniveau maken.

Het oogstjaar 2018:
Na een tamelijk milde en droog maand januari, werd het kouder en natter dan normaal. De regen zorgde voor een welkome aanvulling van het grondwater na de droogte in 2017 , in twee maanden viel er net zoveel neerslag als in heel 2017. April was warm met hoge temperaturen en de nodige regen en ook mei was vrij nat. Lokale hagelbuien gaven in mei hier en daar wat schade aan de wijngaarden. De temperaturen in juni en de eerste helft van juli waren ’normaal’, hoewel het wel vochtiger was dan gebruikelijk. Daarna was het tot in oktober warm tot heet en droog met hogere gemiddelde temperaturen en slechts af en toe wat regen. De regen zorgde in de eerste helft van het groeiseizoen dat de planten minder evenwichtig groeiden, terwijl de bodem zo nat was dat mechanisch onderhoud zeer moeilijk was en vooral peronospora lastig te bestrijden was. Uiteindelijk was ook daardoor de oogst zo’n 15% kleiner dan gemiddeld en heeft het wijnen gegeven voor de kortere tot middellange termijn met een rijpe tanninestructuur, vaak wat meer alcohol en een milde zuurgraad.

Mijn persoonlijke favorieten van deze editie van de Anteprima.

  • Bindella, Vino Nobile di Montepulciano, 2018
  • Bindella, I Quadri, Vino Nobile di Montepulciano, 2018
  • Boscarelli, Vino Nobile di Montepulciano, 2018
  • Salcheto, Vino Nobile di Montepulciano, 2018
  • Tenuta Trerose, Santa Caterina, Vino Nobile di Montepulciano, 2018
  • Il Macchione, Vino Nobile di Montepulciano, 2017
  • Dei, Madonna delle Querce, Vino Nobile di Montepulciano, 2017
  • Boscarelli, Vino Nobile di Montepulciano Riserva, 2017
  • Tenuta Trerose, Simposio, Vino Nobile di Montepulciano Riserva, 2017
  • Dei, Bossona, Vino Nobile di Montepulciano Riserva, 2016
  • Il Macchione, Vino Nobile di Montepulciano Riserva, 2015

Beslist aanbevelingswaardig:

  • La Braccesca, Vino Nobile di Montepulciano, 2018
  • Dei, Vino Nobile di Montepulciano, 2018
  • Le Brne, Vino Nobile di Montepulciano, 2018
  • Le Bertile, Vino Nobile di Montepulciano, 2018
  • Poliziano, Vino Nobile di Montepulciano, 2018
  • Tenuta Valdipiatta, Vigna d’Alfiero, Vino Nobile di Montepulciano, 2018
  • Tenuta Valdipiatta, Vino Nobile di Montepulciano Riserva, 2017
  • Le Bèrne, Vino Nobile di Montepulciano Riserva, 2017
  • Salcheto, Selezione Vecchie Viti del Salco, Vino Nobile di Montepulciano, 2017
  • Contucci, Selezione Mulinvecchio, Vino Nobile di Montepulciano Riserva, 2016
  • Contucci, Selezione Pietra Rossa, Vino Nobile di Montepulciano Riserva, 2016

 

Binnenkort meer nieuws uit en over Montepulciano met aandacht voor de ‘Pieve’ een nieuwe klasse Vino Nobile en een verslag van een proeverij met Vin Santo uit deze regio.

De wijnen van Avignonesi ontbraken deze keer, maar een recept verslag over dit domein vind u hier.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Spread the word