Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

De edele wijnen van Avignonesi

Avignonesi
We kunnen rustig stellen dat Avignonesi in 2009 werd gered door de Belgische Virginie Saverys. In eerste instantie schoot ze de familie alleen financieel te hulp, maar al snel bleek het historische wijndomein zo ziek, dat alleen een volledige overname en complete zuivering het bedrijf weer gezond kon maken en haar initiële investeringen niet volledig verloren gingen.

Nieuw
Saverys greep keihard in en stelde een geheel nieuw team aan voor zowel het wijngaardonderhoud, de vinificatie, de administratie als het algehele management. Kasten met de nodige ‘lijken’ werden geschoond en er werd zelfs besloten de eerste oogst helemaal over te slaan. Saverijs wilde en moest met een schone lei beginnen om Avignonesi het aanzien van weleer te geven en daarmee een toekomst als een betrouwbare, levenskrachtige en gezaghebbende onderneming.

Falvo
Avignonesi werd in de 16e eeuw opgericht door een Franse familie uit Avignon, die enkele eeuwen daarvoor het voorbeeld van Paus Clement V volgde en in 1377 van Frankrijk naar Italië verhuisde. De familie vestigde zich in Rome, Siena en Montepulciano, waar ze tussen 1542 en 1572 het Palazzo Avignonesi lieten bouwen, een ontwerp van Jacopo Barozzi. Aangenomen wordt dat er in deze tijd ook al wijn werd gemaakt in de kelders van het Palazzo, zoals ook bij o.a. Talosa het geval was. In 1974 legde agronoom Ettore Falvo (gehuwd met Adriana Avignonesi) de basis voor het huidige wijnbedrijf en werd de familie Falvo verantwoordelijk voor zowel de opkomst als teloorgang van Avignonesi als toonaangevend wijnhuis. Onenigheid in- en discutabele beslissingen van de familie leidden na 2000 tot wijnen die steeds vaker teleurstellen. Avignonesi verloor zijn toppositie in de regio, ook al was dat amper te begrijpen en lastig om te accepteren.

Saverys
De komst van Virginie Saverys veranderde alles, met uitzondering van de naam. Een studie aan de Universiteit van Bordeaux leerde Saverys en haar partner wat er nodig is om topklasse wijnen te maken en met adviezen van vooraanstaande consultants en de inzet van vele nieuwe, jeugdige talenten bouwen ze aan nieuwe successen. Eén van de eerste en belangrijkste beslissingen was om volledig biologisch en duurzaam te gaan werken en ook verschillende biologisch-dynamische praktijken te integreren; een serieuze uitdaging voor een wijnbedrijf met meer dan 100 hectare aan wijngaarden!

Wijngaarden
Die wijngaarden zijn overigens verspreid over 7 domeinen, deels in de nabij omgeving van Montepuciano, deels in de regio Cortona. Le Capezzine is de grootste en telt 4 percelen: La Stella, La Verginie, Vigna Sperimentale en de cirkelvormige Vigna Tonda. Ook de wijngaarden El Grasso, Banditella, La Bodelle en I Pogetti leveren druiven voor de diverse Nobile’s van Avignonesi. De wijngaarden La Selva en La Lombarda liggen bij Cortona en zijn beplant met merlot, cabernet sauvignon, chardonnay en sauvignon blanc. Avignonesi werkt sinds 2012 volledig biologisch en de omslag van conventionele naar biologische wijnbouw wordt steeds duidelijker. De bodem heeft zich hersteld en is weer rijk aan organisch materiaal en de nieuwe aanplant (gebaseerd op uitgebreide analyses in samenwerking met de Universiteit van Bordeaux) en aangepaste beslissingen t.a.v. snoei- en vinificatie geven steeds beter fruit én wijnen.

Sangiovese
Zo komt de klasse van sangiovese komt volledig tot uitdrukking in de nieuwe stijl Vino Nobile. Een goed verzorgde sangiovese heeft immers geen hulp nodig van andere druivenrassen of technische ingrepen in de kelder. Ook Saverys zag dat al snel in en koos resoluut voor het gebruik van 100% sangiovese voor haar Nobile’s. Deze beslissing is in lijn met de visie van de Alliance Vinum, de groep gelijkgezinde producenten die zich inzet voor wijnen waarin het unieke karakter van de regio weerspiegelt en zich ook daarom kunnen meten met andere illustere Toscaanse wijnen. Waren veel wijnen van Avignonesi eerst breed en donker (heel technisch en niet zelden met een internationaal en/of zuidelijk accent…), nu zijn ze loepzuiver, heel elegant met de finesse, diepgang en persoonlijkheid die we van wijnen uit Montepulciano mogen verwachten.

Ik proefde deze keer:

Da.Di, Toscana Rosso IGT, 2019
100% Sangiovese, biologisch; alcohol 13,5%
Vinificatie (1/3 hele trossen, 2/3 hele bessen) in terracotta containers; 6 van Artenova in Impruneta, 5 van Laboratorio San Rocco in Torrita di Siena met klei afkomstige van de Monte Amiata. Blend na lagering van 3 maanden, gevolgd door verdere rijping van 2 maanden in terracotta.
Vriendelijke geur, uitnodigend, laagdrempelig, heel fruitig, rode vruchtjes en veldboeket bloemen; soepel en sappig in de mond; heerlijk doordrinkbaar, erg lekker, ongekunsteld glas wijn met ruim voldoende grip en smaak; aanrader!

Rosso di Montepulciano DOC, 2018
100% Sangiovese, biologisch; alcohol 13,5%
Gisting en weking van ca 15 dagen in RVS; malo in grote vaten Slavonisch eiken; lagering van 6 maanden in mix eikenhouten vaten.
Lichte, briljant (door-)schijnende kleur, jeugdig rood; fijne geur, elegante sangiovese met subtiel invloed hout en impressies roze en rode peper en rozen; in de mond goede bite van sangiovese, tannine geeft grip, correcte lengte, aangename, zuivere rosso; wijn zonder poespas.

Nobile di Montepulciano DOCG, 2016
100% Sangiovese biologisch; alcohol 13,5%
Gisting en weking van ca 1 maand in RVS; lagering van 18 maanden in mix gebruikte barriques en grote eikenhouten vaten.
Zeer fraaie geur, waaiert breed uit in het glas met tonen van rode vruchten, een lichte kruidigheid en warme houttonen; goed gevulde aanzet, overtuigend, mooi rijp fruit, nog jong, sappig met rijpe tannine en prima zuren, heel evenwichtig, breed inzetbaar, erg nette, edele Nobile.

Poggetto di Sopra, Nobile di Montepulciano DOCG, 2016
100% Sangiovese biologisch; alcohol 13,5%
Gisting en weking van ca 1 maand in RVS; lagering van 24 maanden in hout: 75% tweedejaars barriques, 25% in grote eikenhouten vaten.
Diepe, intense geur, heel jong, toegeknepen; rood fruit, terroir, florale toets, hout mooi verweven; ook in de mond rijk gevuld en jeugdig, perfecte balans, veel sap en smaak, zeer fraai met veel lengte en persoonlijkheid, koninklijke Nobile.   

Desiderio, Toscana Merlot IGT, 2017
100% Merlot biologisch; alcohol 14%
Gisting en weking van 2-3 weken in RVS, malo in eikenhouten vaten; lagering van 20 maanden in barriques Frans eiken (15% nieuw).
Modern gestileerde wijn met zowel in geur als smaak hout dat prominent aanwezig is; veel tabak en mokka, maar ook rijp fruit (bosvruchten mix), tannine om op te kauwen, goede zuren, hout blijft duidelijk aanwezig; brede wijn, internationaal gestileerd en nog altijd in het assortiment omdat de markt nu eenmaal om deze wijnen vraagt.


Voor meer informatie: Avignonesi

Importeur in Nederland: Okhuysen

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp