Biseksuele wijnen !?!

Wijnen met ballen, lekkere hoerige wijnen en andere seksistische proefnotities. Doorgaans goed bedoeld, maar ze zeggen meestal meer over de gebrekkige woordenschat van de proever, dan over de kwaliteit van de wijn.

Het populistische tijdschrift WineLife  riep enkele (vrouwelijke) proevers/schrijvers op om meer seks in hun verhalen te stoppen. Hierbij mijn bijdrage, al is het alleen maar om te laten zien hoe dat moet en hoe zinloos dat is….

Met een zekere regelmaat verbaas ik me over de grote hoeveelheid veelal zinloze, seksueel getinte kreten die ik tijdens proeverijen moet aanhoren. Mannelijke wijnen, wijnen met een vrouwelijk karakter, wijnen voor homo’s, wijnen waar je haar van op de borst(en) krijgt, wijnen vol testosteron, wijnen waar je alle kanten mee uitkunt, wijnen met vierkante ballen, rondborstige wijnen (met als
overtreffende trap siliconenwijnen), wijnen gemaakt door of voor mannen of vrouwen.

Soms begrijp ik de achterliggende gedachte, maar meestal snap ik er niks van. Of snappen zij die deze termen te pas en te onpas gebruiken er juist niks van. Is het een gebrek of wellicht een overdaad aan fantasie of het uiten van een onbevredigd verlangen? Veel van de gebruikte woorden en begrippen zijn verontrustend, niet zelden veelbetekenend en meestal onbegrijpelijk. Welk beeld heeft men bijvoorbeeld bij ‘mannelijke’ wijnen? Het type Schwarzenegger of Woody Allen; Albert Einstein of Lloyd Christmas? En bij vrouwelijke wijnen? Type Twiggy of Erica Terpstra; Marilyn vos Savant of Jessica Simpson?

Michael Broadbent noteerde
ooit eens: “Ruikt naar
het uniform van een
schoolmeisje….
” Pardon?

Wellustige blikken bij een kwalificatie als ‘lekker hoerig’ verwarren me minstens zoveel, zeker als het een vermoeide, platgewalste wijn betreft. Dat doet me dan vermoeden dat de (altijd mannelijke) proever liever een goedkoop heroïnehoertje na een klant of dertig prefereert boven een exclusieve callgirl van € 25.000 per nacht en waarschijnlijk allebei boven zijn eigen vrouw.
Australiërs vinden een rosé vreselijk gay, iets wat gezien de populariteit van roséchampagne in de homoscene, niet zo vreemd is. En wat te denken van de reactie: “een zoet wit wijntje zeker?” als een vrouw een glas wijn bestelt. Minstens zo discutabel zijn de uitlatingen
over welke sekse beter proeft.

Seksuele stereotypes, seksuele vooroordelen, seksuele dogma’s en flauwe seksuele toespelingen hebben dus ook de wijnwereld diep gepenetreerd. Veel wijnen en hun proevers laten hun indrukwekkende spierbundels zien, niet zelden om een gebrek aan intelligentie of lengte te compenseren… Om korte metten
te maken met alle onzin, ga ik niet tot het gaatje, maar verder! Piketpaaltjes worden verzet, grenzen worden verlegd én  overschreden, taboes doorbroken en (schijn-)heilige huisjes verwoest. Sex sells & the sky is the limit, we’re going all the way!

Daarom niet enkel puur mannelijke of uitsluitend vrouwelijke wijnen, maar aandacht voor die wijnen die minder rigide zijn. Stoere mannelijke wijnen die trots zijn op hun vrouwelijke kenmerken en vrouwelijke wijnen met kracht en lengte.

Jean Cocteau zei ooit dat de naam Marlène Dietrich begint als een streling en eindigt met een zweepslag. Tijdens een uitdagende
middag in restaurant Corona te Den Haag werd die dubbelzinnigheid opgezocht en kwamen de nodige biseksuele wijnen er graag voor uit mijn kast. Ze bleken, net als de
gasten, heel “open minded”, niet voor één gat te vangen, zo gezegd.

 

Perlé Nero, Ferrari, TrentoDoc, Italië, 2004
Take a walk on the wild side. Deze pinot noir bekent kleur. Hij toont zijn andere (duistere?) kant door in wit gekleed te gaan. Een witte mousserende wijn van een biseksuele blauwe druiven van één van de allerbeste producenten uit Italië.
Rijk geurend, gerijpte aroma’s romig met impressies van gedroogde
appeltjes en abrikozenbrioche; ontwikkeld en daardoor vooral geschikt bij  de maaltijd. Inmiddels is de 2005 op de markt; wat frisser, maar in dezelfde gerijpte stijl.

Fino (van PX), Los Amigos, Perez-Barquero, Spanje, NV
De Pedro-Ximenez druiven zijn vooral de basis voor PX-sherry’s;
stroperige, donkerbruine zoete wijnen die o.a. zo fraai harmoniëren met chocolade. Deze PX-druiven zijn geëxcommuniceerd. Hij draagt de naam Fino, maar is verbannen uit het bed van de Vinos de Jerez.
Geserveerd bij amuse met makreel en hierop naadloos aansluitend; mooie zilte tonen, aangenaam droog.

Extra Dry White Port, Graham’s, Portugal, NV
Port, maar dan wit en droog. Ontmand of juist ontdaan van overbodige delen zoals kleur en zoet?
Dry oftewel droog is misschien wat overdreven. De wijn is breed en zwoel met een duidelijke zoete toets, mooi fruit en ingetogen invloed van de alcohol; goed gekoeld een heerlijk glas in de zomer, maar ook tijdens winterse dagen bij allerlei hapjes bij de open haard.

Zyme, From Black to White, Italië,  2009
Once you go black, you never go back. Of toch?
Wit is wit en zwart is zwart. Toch? De Rondinella is eigenlijk een
blauwe druif, maar aan enkele planten bleken witte druiven te groeien. Een soort Michael Jackson; de blanke versie van negers, wacko en briljant tegelijk? Zeker over zijn kwaliteiten, onzeker over zijn sexe?
60% witte Rondinella, aangevuld met Golden traminer, Kerner en Incrizio Manzoni
Ingetogen geur; fris met aromatische accenten van citrus, mint en
steenvruchten; soepel met een zacht middenrif.

CH (Chardonnay sur Lie), Vino Hort, Tsjechië, 2009
Als je hard genoeg roert in de ziel van de chardonnay, dan komt zijn ware aard boven. Na de gisting gedurende een maand, 3 keer per week bâtonnage, daarna ongeveer een jaar op lie verder gerijpt in barriques van Frans eiken. Ongefilterd gebotteld. Een wellustige chardonnay uit Tsjechië; in alle opzichten een verrassing!
Spannende geur, vettig met minerale tonen, acaciahoning en citrusvruchten; in de mond breed en spannend met sap en smaak, mooie geïntegreerd hout, lichte toets van karamel, subtiele bitters en een voorbeeldige balans; zeer goed.

Sauvignon Blanc Reserve, Hannes Sabathi, Oostenrijk, 2007
Sommige druiven aarden goed in hout, van anderen is bekend dat ze liever in strak staal gekleed gaan. Dit is een sauvignon die uit de kast komt en aantoont wat niemand ooit had verwacht. Hij gaat de confrontatie met hout zonder mankeren aan, want deze sauvignon heeft ballen! Misschien wel de allerbeste sauvignon uit in ieder geval Oostenrijk.
Breed en intens qua geur, een combinatie van sauvignons uit Nieuw-Zeeland, Californië, de mooiste uit de Loire met de mineraliteit van de Südsteiermark daaraan toegevoegd en dat alles ondersteund door een mooi gedoseerde houtinbreng; elegant en krachtig, opulent en rassig, een zeer fraaie wijn met een geheel eigen stijl.

Le Cigare Blanc, Beeswax Vineyard, Arroyo Seco, Montery County, Californië, 2007
“Een transsexuele wijn”: aldus Randall Grahm, de onnavolgbare wijnmaker uit Californië. Een vrouwelijke wijn met een mannelijk pluspunt. Niet voor de poes deze witte wijn met tannine, dat staat als een paal boven water.
Weelderig, bijna wulps door een rijkdom aan rijp exotisch fruit, aromatisch met kruidige tonen en zoete specerijen, rondeur met fraaie houttonen; Rubensachtige vormen, uitdagend en uiterst verleidelijk; Winnie de Pooh wel eens zien snoepen uit de honingpot? Ik lepel deze fles graag leeg.


Bij de coquilles:

Castello di Semivicoli, Trebbiano d’Abruzzo, Masciarelli, Italië, 2008

Marina Svetic, Trebbiano d’Abruzzo, Masciarelli, Italië, 2008

Hoe tweeslachtig een druif kan zijn. De twee  kanten van de trebbiano; met- en zonder houtopvoeding. Zondig en zedig, duivels genot en hemelse geneugten, de trebbiano is tot beide in staat zo blijkt uit deze wijnen. Gianni Masciarelli was briljant!
De Castello di Semivicoli laat zien dat wijnen opgevoed in staal niet
alleen maar slank en hee fris en rassig kunnen zijn. Breed sappig met een enorm concentraat en veel spanning;volop fruit, loepzuiver en met veel lengte.
De Marina Svetic als altijd rijk aan het rijkste, rijpe fruit, veel romige houttonen met ceder, honing, kokos, wat karamel, maar vooral veel rijp tropisch fruit; bijna teveel van het goede, maar zo fraai in balans dat je de wijn blijft drinken; houdt zich moeiteloos staande in gezelschap van de grootste witte wijnen ter wereld.

Massa Vecchia Rosato, Toscana Igt, Italië, 2006
Er is geen rosé als deze. Uniek, onnavolgbaar, biodynamisch en nog veel meer.  Schizofreen wordt hij wel genoemd, maar misschien zijn ongeremd en ongetemd betere omschrijvingen. Begrippen als mannelijk en vrouwelijk schieten hier tekort,deze wijn is meerslachtig in alle opzichten.
De kleur is intens, dieper dan de nodige rode wijnen; de geur verraadt rijping, lange weking en houtlagering van de blend van Aleatico, Cabernet Sauvignon en Malvasia nera. Impressies van florale tonen, rijp rood en zwart fruit en een kruidige ondertoon wisselen welkaar af in zowel geur als smaak; vol en krachtig, sappig van begin tot einde, uitdagend en extreem, een wijn voor aan tafel of voor een inspirerend gesprek over hoe een rosé zou kunnen of moeten zijn.

Caballo Loco, Valdivieso, Number Nine, Chili
Loco, maar dan wel ‘goed gek’. Niet uit één jaar, van meerdere jaargangen. Niet van een specifieke druif, maar een blend van van alles en nog wat. Normaal is dat de basis voor een anonieme tafelwijn van twijfelachtige kwaliteit. Deze wijn behoort echter tot het allerbeste wat producent Valdivieso maakt. Mannelijke of vrouwelijk? Frankenstein of zijn bruid? Een monster of een wonder? De negende editie van de Caballo Loco; raspaard, hengst, merrie, ruin of muilezel?
Wat ontwikkelde kleur en ook geur; mokka met kruidige tonen, hint van speculaaskruiden, vacht en zwart fruit, waaronder gewelde pruimen; intrigerende combinatie van rijp, gestoofd fruit en hout; in de mond frisser, jeugdiger, met veel fraîcheur en spanning, nodigt uit om de wijn verder te ontdekken, zoete specerijen in de afdronk, wat zoethout, maar bovenal rijp, enigszins gestoofd zwart fruit; een prachtige wijn met een eigen gezicht.

Vigna Elena, Barolo Riserva, Elvio Cogno, Italië, 2005
Barolo, maar dan van 100% Nebbiolo kloon ‘Rosé’ die misschien helemaal geen nebbiolo is. Een barolo dus die wellicht geen barolo is. En toch heeft deze wijn alles in zich wat een barolo groot maakt; finesse, kracht en karakter en hij is daarmee buitengewoon aantrekkelijk voor zowel mannen als vrouwen.
Wat deze wijn zo speciaal maakt is zijn finesse; de kleur, geur en smaak zijn verfijnd, licht, maar karaktervol; delicate florale tonen van rozen tegen een achtergrond van rood fruit; een zachte houtinvloed van het grote traditionele vat waarin de wijn rijpte, de rijpe, afgeronde tanninestructuur geeft grip en bite, maar het zijn vooral de elegantie die deze wijn kenmerkt.

Sassicaia, Tenuta San Guido, Italië, 2005
Lange tijd een onwettige zoon, nu een koninklijk icoon. Een topklasse Bordeaux, maar dan uit Toscane; een topklasse Toscaan, maar dan niet van sangiovese. Een wijn die voor verwarring zorgt. Als je niet van Bordeaux wijnen houdt, hou je toch van deze wijn. Vindt je Italiaanse wijnen niet aantrekkelijk, dan wordt je toch verleid door deze Toscaan. Toscaan of Toscaanse? De cabernet is stoer, z’n elegantie subtiel; deze wijn heeft alles. Een hermafrodiet?
Wie de wijn ruit waant zich met z’n ene been in Bordeaux en z’n andere been in Toscane. Dit vergt uiteraard enige lenigheid en lange benen en deze wijn heeft beide. Prachtig rijp zwart fruit, koele Mediterrane tonen, tuinkruiden en de juiste dosering  hout geven de wijn breedte en diepgang. Nog heel speels en jeugdig; rijpe zwarte kersen en een hint van bittere chocolade met verse rozemarijn; karakteristiek.

Domaine du Trévallon, Vin de pays des bouches du Rhône, Frankrijk, 1995
Look who’s coming to dinner… Een gemengd huwelijk. Normaal wordt je in Frankrijk naar de hel verwezen als je syrah met cabernet blendt. Maar ja, als je er zo’n mooie wijn van maakt, dan wordt het je toch vergeven en reikt je status tot in de hemel… Ooit was er een reclameslogan over plastic: “Als Sofia Loren van plastic is, dan hou ik van plastic.” Misschien is het blenden van cabernet en syrah een soort plastische chirurgie. Het is meestal niet nodig om moeder natuur te helpen, maar sjonge wat kunnen kunstmatige ingrepen toch mooi zijn….
Nog altijd kracht,, hoewel ontwikkeld; duidelijk minerale accenten naast zowel rood als zwart fruit, Provençaalse kruiden en hout; mooie blend met associaties van beide druivensoorten; zowel Bordeaux als Rhône; peperig en gestoofde bramen; fraaie wijn met nog altijd potentieel.

Clos Syrah Lèone, Peyre Rose, Coteaux du Languedoc,
Frankrijk, 1995
De meest mannelijke wijn tijdens een competitie tussen mannelijke en vrouwelijke wijnen enkele jaren geleden. Misschien mannelijk, maar dan wel gemaakt door een vrouw en van ‘la syrah’, de enige vrouwelijke druivensoort in Frankrijk.
Bij het openen van deze ‘grande dame’ schrok ik van de zeer ver geëvolueerde geur; duidelijk herfst, natte bladeren, grafiet, wat paardenvacht en zelfs een hint van grafiet. Zonder al te veel verwachtingen werd de wijn uitgeschonken. Ik rook de wijn  opnieuw en merkte hoe zwart rijp fruit, terroir en rokerige tonen naar boven kwamen. De smaak verraste me nog meer; nog altijd fruit, niet uitgedroogd, maar elegant en fraaie in balans, frisse zuren en een eigenzinnige afdronk waarin alle geur en
smaakcomponenten elkaar vonden en in elkaar opgingen. Ver ontwikkeld? Ja! Over de top? Nee, nog altijd niet. Een hele bijzondere ervaring waarover een ieder nog lang bleef praten; indrukwekkend; een filosofische wijn.

Rioja Gran Reserva Especial Castello Ygay, Marqués de Murrieta, Spanje, 1978
Sinds 1850 zijn er maar 10 van deze wijnen gemaakt. Het duurde even voor deze wijn zijn maagdelijk verloor, want maar liefst 216 maanden droeg deze wijn zijn houten kuisheidsgordel. Na een ongekend lange houtrijping is hij klaar om geplukt te worden.
De geur is anders dan anders; veel evolutie, maar ook finesse, kracht, elegantie en vooral veel karakter; impressies van gedroogde rode vruchten, bloemen en kruiden, zoete toets van hout, specerijen, licht salmiakdrop in geur en smaak; hoge zuren, tonen van herfst en champignons, maar vooral de almaar terugkerende associaties met gedroogd rood fruit. Een prachtige, unieke wijn waarin trots, historie en traditie weerspiegelen.
Fijn dat de huidige eigenaar
Vicente Dalmau-Cebrian-Sagarriga-y-Suarez-Llanos dit respecteert.

Amarone Riserva, Quintarelli, Italië 1995
Een wijn die eigenlijk niet kan, maar heel af en toe toch wordt gemaakt. Behoort tot de allerbeste wijnen ter wereld, maar wordt vreemd genoeg zelden opgenomen in allerlei top-tien lijstjes. Een krachtige mannelijke wijn, maar met een ongekende verfijning die doorgaans aan vrouwen wordt toegeschreven. Overtuigende finesse en oneindige lengte. Was het niet ‘Salt ‘n Pepa’ die zongen: “A body like Arnold with a Denzel face….?” What a wine…..
Bij binnenkomst meteen gedecanteerd en een uurtje of vier later
uitgeschonken in grote glazen. Deze wijn houdt van lucht en ruimte, breed uitwaaierend met alle kenmerken van een grootse amarone; kersenfruit, donkere chocolade, meer specerijen dan kruiden; warme gloed van traditioneel hout, een minerale toets en een schier oneindige diepgang; je blijft ruiken en ontdekt telkens nieuw fruitnuances, van rood fruit, zwart fruit en citrusvruchten, rijp vers fruit, gekonfijt fruit, bloesem, gedroogd en vers. Hoewel ruiken je al geruime tijd bezighoudt en nimmer verveelt, is de smaak iets wat nog meer biedt. Prachtig rijp fruit, na ruim 15 jaar nog altijd superjong en uiterst fris; heel breed en diep met
een ongekende spanning; rijpe kersen en chocolade voeren de boventoon, met een subtiel bittertje op de achtergrond en de juiste verhouding tussen zoet en zuren. Je vraagt je bijna af waarom zoveel mensen nog hun tijd verdoen door andere wijnen te drinken…..

Mas Baux, Muscat de Rivesaltes, Frankrijk, 2010
Toen ik het thema Bisexuele wijnen aankondigde, werd deze wijn meteen aanbevolen door vriend en collega Anne Serres. Verleidelijk zoet met een fraîcheur als een verkoelende zomerse bries van zee. Een kus met bite.
Al walsend komen de zachte, weelderige muskaattonen omhoog in het glas; niet plat en overdreven maar heel precies, fris en met een fraaie finesse; ook in de mond laat deze wijn zien hoe subtiel een muscat kan zijn; fijne zoete specerijen, gekonfijt citrusfruit, wat abrikoos en perzik, mango en papaja. Fraaie zuren zorgen dat het zoet niet overheerst en de wijn drinkbaar blijft. Een slanke muscat met een mooie zoetheid en op ’t eind een fijn bittertje waarmee deze wijn zijn kus inderdaad met een speelse beet in je lip eindigt; de ondeugd…..

Ryzlink  Vlaŝskŷ, Ledové Víno, Vinařství Volařík, Tsjechië, 2010
Een ijswijn, maar alles behalve frigide….
5,3% alcohol; 367 gr/ltr restsuiker; zuren 15,6; 26,4 extract
Ruiken aan deze wijn is een feestje, een fruitmand vol tropisch en
exotisch fruit, ananas, zowel vers als gekonfijt en deels gedroogd, maar ook citrusvruchten en noten, zoete specerijen als kaneel, honing en rozijnen, het gaat maar door; hoe rijk deze wijn ook aan geconcentreerd fruit is, zeker zo mooi is z’n finesse door een zeer lecendige zuurgraad en voorbeeldige balans; de zuren in 2010 zijn bijna snijdend en geven de wijn veel energie en vergen een geoefend palet. Een ervaring en het bewijs dat er in Tsjechië uitzonderlijke zoete wijnen gemaakt kunnen worden.

Palo Cortado Almacenista Vides, Lustau
Wordt ook wel de transseksueel onder de Vinos de Jerez genoemd. Geboren als fino, maar al snel voelt hij zich meer een oloroso. Op weg naar volwassenheid werpt hij de flordeken van zich af om zich te hullen in de houtaroma’s van een oloroso. Zijn origine maakt echter een onlosmakelijk deel van hem uit en die dualiteit maakt de Palo Cortado een wijn met twee gezichten.
Diep goud en amberkleurig; in de neus een intrigerend samenspel van tabak, leder, gedroogde dadels en vijgen, hint van gember, koffie, chocolade en noten. Fraai vol en rijk gestructureerd in de mond, ingetogen zoet, een uitstekende balans en veel lengte, een waardige afsluiter.

Een conclusie?
Bovenstaande wijnen geven onomstotelijk aan dat we moeten stoppen met het beperken van onszelf door wijnen in een klein hokje te stoppen en zeker om seksuele frustraties af te reageren op wijnen. O ja, en dat we beter de liefde kunnen bedrijven, dan over seks te praten en van wijnen kunnen genieten in plaats van er over te zeuren……

Met veel dank aan alle producenten, diverse importeurs de equipe van Hotel-Restaurant Corona met Marcel van der Kleijn en Alex Klein in het bijzonder.

Perlé Nero, Ferrari, TrentoDoc, Italië, 2004
www.cantineferrari.it
Importeur: www.vinites.com

Fino (PX), Los Amigos, Perez-Barquero, Spanje, NV
www.perezbarquero.com
Importeur: www.verbunt.nl

Extra Dry White Port, Graham’s, Portugal, NV
www.grahams-port.com
Importeur: www.verbunt.nl

Zýmē, From Black to White, Italië, 2009
www.zyme.it
Importeur: www.werkhovenwijnen.nl

CH (Chardonnay sur Lie), Vino Hort, Tsjechië, 2009
www.vinohort.cz
Importeur: www.vinice.nl

Sauvignon Blanc Reserve, Hannes Sabathi, Oostenrijk, 2007
www.sabathi-weine.at
Importeur: www.vinites.com

Le Cigare Blanc, Beeswax Vineyard, Arroyo Seco, Montery
County, Californië, 2007
www.bonnydoonvineyard.com
Importeur: momenteel geen in Nederland,
wel België www.swaffou.com

Castello di Semivicoli, Trebbiano d’Abruzzo, Masciarelli, Italië,
2008
Marina Svetic, Trebbiano d’Abruzzo, Masciarelli, Italië,
2008
www.masciarelli.it
Importeur: www.italiaansewijnen.nl

Massa Vecchia Rosato, Toscana Igt, Italië, 2006
www.massavecchia.it
Importeur: www.anfors.nl

Caballo Loco, Valdivieso, Number Nine, Chili
www.valdiviesovineyard.com
Importeur: www.gall.nl

Vigna Elena, Barolo Riserva, Elvio Cogno, Italië, 2005
www.elviocogno.com
Importeur: www.brand-wijn.nl

Sassicaia, Tenuta San Guido, Italië, 2005
www.sassicaia.com
Importeur: www.goessens.com

Domaine du Trévallon, Vin de pays des bouches du Rhône, Frankrijk, 1995
www.domainedetrevallon.com
Importeur: www.sauterwijnen.nl

Clos Syrah Léone, Peyre Rose, Coteaux du Languedoc, Frankrijk,
1995
Importeur: www.debruijnwijnkopers.nl

Rioja Gran Reserva Especial Castello Ygay, Marqués de
Murrieta, Spanje, 1978
www.marquesdemurrieta.com
Importeur: www.wijnen.net

Amarone Riserva, Quintarelli, Italië 1995
Importeur: www.grandivini.nl

Mas Baux, Muscat de Rivesaltes, Frankrijk, 2010
www.mas-baux.comIn cache – Vergelijkbaar
Importeur: www.lapersistance.nl

Ryzlink Vlaŝskŷ, Ledové Víno, Vinařství Volařík, Tsjechië,
2010
www.vinarstvivolarik.cz
Importeur
: onbekend

Palo Cortado Almacenista Vides, Lustau
www.emilio-lustau.com
Importeur
www.delcave.nl/page/lustau.htm

Dit bericht is geplaatst in 2011, Archief, december. Bookmark de permalink.