Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Geproefd…Tasted…

Met een zekere regelmaat krijg ik een fles wijn met als toelichting: “Moet je eens proeven….”. En dat doe ik dan ook……

Barolo, Gabutti Bussia, Stroppiana, 2005
Maatje van Massimo Pastura van Cascina la Ghersa en van hem de fles gekregen.
Normale kleur voor een Barolo van deze leeftijd; bruinrood met een gemiddelde kleurintenseit, duidelijk niet in de kelder gemanipuleerd. Ook in de neus komt de wijn natuurlijk over, een zachte kruidigheid, gedroogde rozenblaadjes, wat rozenbottel en een hint van teer, zoete specerijen en een warme impressie van hout. In de mond waaiert de wijn goed breed uit, mooi ontwikkeld en een aangename balans tussen fruit en secundaire aroma’s. Vriendelijke structuur, geen scherpe kantjes, alles rond, zacht en in balans. Mooie zuren, afgeronde tannine en nog volop rijp, rood fruit. In de finale een hint van teer en kruiden; eindigt mooi schoon. Een toegankelijke, elegante barolo, nu drinken.
Importeur: www.wijnhavenwijnimport.nl / www.eurowines.nl

Paleo Rosso, le Macchiole, Toscana IGT, 2007
PR en Organisatiebureau ‘Gheusis’ stuurde me een bericht waarin ze repten over deze wijn die was opgenomen in de Top 100 Cellar Selections 2011 van The Wine Enthusiast. Even later volgde een doos met de betreffende wijn  en deze me deed terugdenken aan mijn allereerste bezoek aan Bolgheri, Castagneto Carducci en Eugenio Campolmi, de toenmalige eigenaar van Le Macchiole. Hij was groot, sterk, onvermoeibaar en een mens. Een mens en dus sterfelijk, zoals enkele jaren daarna bleek toen hij aan een slopende ziekte kwam te overlijden. Gelukkig heeft zijn vrouw Cinzia de kracht en gevonden het bedrijf voort te zetten. Ook al mist ze (en missen we) Eugenio nog elke dag, ze weet zich ook zonder hem te redden en verschillende prachtige wijnen te maken, sinds 1991 onafgebroken bijgestaan door oenoloog Luca D’Attoma. Paleo was in zijn eerste jaren een blend (met een wisselende samenstelling), maar sinds 2001 een 100% cabernet franc. Campolmi was de eerste die deze druif (en tevens syrah) aanplantte in Bolgheri en nog altijd de enige die er een monocépage van maakt.
De Paleo Rosso 2007 heeft een diepe robijnrode kleur met een intens bouquet, gevuld met impressies van een rijpe cabernet franc. Massa’s zwart fruit en verse tuinkruiden die een frisse toon geven en alles behalve onrijp overkomen. Het hout is aanwezig, maar uitstekend geïntegreerd, zoals ook in de mond te voelen en proeven is. Geen drogende elementen, uitsluitend fraai rijp fruit, mooie zuren en een afgerond tanninestructuur. Heel fris voor 2007 en mooi nagalmend. Een rijke, indrukwekkende wijn met een fraaie elegantie, prima lengte en een geheel eigen karakter, veel meer authenticiteit en typiciteit dan de meeste wijnen van de Toscaanse goudkust. Alhoewel ik liever geen punten geef aan wijnen, kan ik me voorstellen dat de Wine Enthusiast hier 98 punten aan toekende. Daarbij wil ik wel aanmerken dat de Amerikaanse bladen tegenwoordig heel erg gemakkelijk 90+ punten geven en die waarden onderhevig zijn aan een serieuze devaluatie. Feit is en blijft dat de Paleo een schitterende wijn is.
Importeur in Nederland onbekend, in België www.licata.be

Il Macchione
Le Macchiole en Il Macchione, bijna dezelfde naam, allebei uit Toscane, hemelsbreed slechts 70 km van elkaar, maar wat een wereld van verschil. Dezelfde filosofie om mooie wijnen te maken, maar een compleet andere terroir, andere druiven en een andere stijl.
Podere Il Macchione is sinds enkele jaren eigendom van de gebroeders Simone  en Leonardo Abram, van oorsprong afkomstig uit de Valle di Non in Trentino. Zij namen het in de jaren negentig over van de Zwitsers Robert Kengelbacher en Fritz Muller. Het domein ligt het Caggiole district ten noorden van Montepulciano, daar waar de bodem van de heuvels tot zo’n 350 meter hoogte, gekenmerkt worden door lemige klei, geel zand (Plioceen), losse stenen en afzettingen met een Maritieme herkomst. Van de in totaal 6 hectare wijngaard met uitsluitend Prugnolo, zijn er 4 vrij jong (tot 10 jaar) en 2 volwassen (40 jaar oud) De dichtheid varieert van 3500 tot 6000 planten per hectare. In de wijngaard worden geen kunstmatige producten gebruikt, maar men is niet ‘biologisch’ gecertificeerd. In de kelder een relatief standaard vinificatie, hoewel de druiven voor de gisting wel 2 tot 3 dagen koel worden gehouden. Gisting gedurende 15 tot 35 dagen, afhankelijk van het type wijn en het jaar. Voor de rijping gebruikt men “tonneau” van 5 hl en foeders van 30 hl, en deze duurt doorgaans 15 maanden. De Riserva’s rijpen eerst in barriques en daarna in vaten van 15 hl, in totaal 18 tot 20 maanden.

Vino Nobile di Montepulciano, 2008
Fris en jeugdig geurend naar rood fruit, wat pruimen en een subtiele houtinbreng; toegankelijk, licht verteerbaar door een prima balans, sappig fruit, levendige zuren en soepele tanninestructuur; een wat je noemt lekker glas wijn, doordrinkbaar met een goede typiciteit .

Vino Nobile di Montepulciano, 2007
Duidelijk een 2007, rijker, breder, warmer en iets steviger, ook in z’n tannines; alles blijft n balans. Gun de wijn wat tijd of decanteer hem en je hebt een fraaie, smaakvolle wijnen met een wat robuuster karakter dan de meer fruitige, elegante 2008.

Vino Nobile di Montepulciano Riserva, 2006
In zowel de geur als smaak meer complexiteit dan in de voorgaande wijnen. Het fruit is hechter, meer geconcentreerd zonder evenwel zwaar of log te worden, de finesse van 2006 weerspiegelt in deze wijn, mooie zuren, rijpe tanninestructuur, verteerbaar en al heerlijk op dronk door een prima balans en nu een paarjaar flesrijping. Iets ander houtgebruik is merkbaar, maar het hout stoort nergens. Fraaie wijn. 
Nog geen importeur in Nederland en dat is jammer.
www.podereilmacchione.it

Luna d’Oro
Van Il Macchione naar Luna d’Oro is maar een heel klein stapje, de laatste ligt namelijk ook in de DOCG Vino Nobile di Montepulciano. De importeur stuurde enkele flessen op die genoeg redenen gaven om binnenkort meer wijnen van het domein te willen proeven. Dario Cappelli en Gigliola Cardinali zijn de eigenaren van het domein La Bandita & Lunadoro niet ver van Pienza en Pagliareto in Valiano, ten noordoosten van Montepulciano. Op dit laatste domein maken ze hun wijnen, zowel witte als rode. De kern van het assortiment is de Vino Nobile, de top wordt vertegenwoordigd door de ‘Quercione, hun Riserva.

De Rosso di Montepulciano 2009 is een aangenaam glas wijn, loepzuiver, ongecompliceerd, toegankelijk met veel rood fruit, gemaakt in een lichte, opwekkende stijl met alles op de juiste plaats. De 8 maanden houtrijping in traditionele grote vaten en gebruikte barriques zorgt voor een mooie afronding van de tannine en geeft de wijn wat kruidigheid mee. Heerlijk om zo te drinken, bij tal van lunchgerechten of bij lichtere voorgerechten.

De Vino Nobile di Montepulciano Riserva “Quercione” 2006 is breder en dieper, maar blijft aangenaam doordrinkbaar. Meer concentraat, maar zonder verlies aan souplesse. Ook hier een voorbeeldige balans, sappig met mooi zoet fruit, een fijne kruidigheid en een gemiddelde structuur, waardoor de wijn universeel inzetbaar is. 
Importeur: www.wijncantina.nl

Torcicoda, Primitivo del Salento IGT, Tormaresca (Antinori), 2009
Vrijwel tegelijkertijd met het beicht over de Paleo, ontving een e-mail waaruit bleek dat ook deze wijn een Top-100 had bereikt. In dit geval de Top 100 van de Wine Spectator (zoals de meeste mensen weten, door mij steevast Wine Speculator genoemd). De wijn was al bekend, want ik laat hem ook proeven tijdens de les Italië deel 2 voor vinologen bij de Wijnacademie, maar kan nooit kwaad om hem de zintuigen nog eens te laten prikkelen.
Vol en zwoel in de neus, qua aanzet zacht en verleidelijk door veel zoete tonen, mooi rijp fruit, voornamelijk kersen en wat aardbei, geen scherp kantje aan te ontdekken, smeuïge kruidigheid, stevige houttonen, zoethout, mokka en tabak, maar blijft z’n fruitrijke charme tonen. Mondiale, commerciële stijl, smaakvol en zeer toegankelijk, zeer geslaagd.
Importeur: www.activin.nl

Spread the word

Plaats een reactie