Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Macán versus RodaMacán versus Roda

Eerlijk is gemeen, zei mijn moeder altijd…
Het zijn feiten. Elke medaille heeft een keerzijde, alles wat gebeurt kan op verschillende manieren worden belicht en iedereen heeft recht op hoor en wederhoor.

Hoewel ik zo objectief, waarheidsgetrouw en volledig mogelijk probeer te zijn, word ik met een zekere regelmaat gewezen op andere meningen, omissies en zelfs onjuistheden. Ik lijk wel een mens…

Zo werd ik enkele dagen geleden gebeld door Henk Maas, eigenaar van Le Vin en Direct. Hij vond het nuttig en misschien wel noodzakelijk, om een toelichting te geven op mijn berichtgeving omtrent de keuze van RODA om met een andere importeur te gaan werken. Zie (ergens bij) http://www.fred-nijhuis.nl/nieuws/

Maas lichtte toe dat, hoewel de beslissing van RODA eenzijdig was, er niet echt sprake was van een enorme verrassing en evenmin van een groot verlies. Dit had niet zozeer te maken met de kwaliteit van de wijnen van RODA, maar meer met de kwaliteit van de wijnen van een ander domein…..

In 2010 investeerde RODA zo’n 7,6 miljoen in Bodegas La Horra in de Ribera del Duero. Uiteraard werd dit nieuwe initiatief ook onder de aandacht van Henk Maas gebracht. De druk om de wijn te kopen was in eerste instantie niet zo groot, want de geplande productie van 300.000 flessen wordt pas in 2015 verwacht. Van de eerste jaargang, 2008, werden slechts 40.000 flessen gemaakt en van de 2009 76.000 flessen.

Natuurlijk is RODA een topproducent, maar Le Vin en Direct is exclusief importeur van Vega Sicilia en met een markt voor dit soort wijnen die al lastig genoeg is, zag Maas weinig mogelijkheden om voldoende afzet te genereren voor nog een wijn uit de Ribera del Duero. Hij nam aan dat als klanten kunnen kiezen tussen Vega Sicilia en La Horra, dat ze doorgaans voor de eerste zullen kiezen.
Daarnaast spelen ook andere ontwikkeling een belangrijke rol. De activiteiten van Vega Sicilia blijven namelijk niet beperkt tot haar topdomein in de Ribera del Duero. Men is ook eigenaar van Alion, Bodegas Pintia in Toro en Oremus in Hongarije. Zoals Roda in de Ribera del Duero investeerde, zo besloot Pablo Álvarez van Vega Sicilia te participeren in een nieuw project in Rioja. Al in het jaar 2000 startte men (heimelijk) met de aankoop van zeer oude wijngaarden in Sonsierra, onderdeel van de Rioja Alavesa.

Als partner vond men de Zwitserse bankier Benjamin de Rothschild. Niet de Rothschild van Lafite of Mouton, maar wel van LCF Edmond de Rothschild Asset Management, eigenaar van o.a. Château Clarke en Château Malmaison in respectievelijk Listrac en Moulis, partner in het Zuid-Afrikaanse Rupert & Rothschild Vignerons en tevens in het bezit van wijngaarden in Argentinië.

Álvarez en de Rothschild investeerden ongeveer 26 miljoen euro in o.a. de aanschaf en aanleg van 110 hectare aan wijngaarden en de bouw van een nieuwe productiefaciliteit in Samaniego. Een groot deel (65ha) van de wijngaarden ligt in San Vicente de la Sonsierra, daar waar de mensen bekend staan als Maçanes. Het is dus geen toeval dat het nieuwe bedrijf de naam Macán draagt.

Macán brengt twee wijnen op de markt, de Macán en de Macán Clásico, beide een volbloed Rioja van 100% Tempranillo. De Clásico is de basiswijn, de Mácan de prestigecuvée, waarbij de term Reserva wordt vermeden. Hoewel men al drie jaar wijn maakt op het domein, is de eerste officiële jaargang de 2009, in Spanje een topjaar. De eerste 5 jaar bedraagt de productie circa 60.000 flessen, waarvan een deel vanaf april 2013 ook Nederland zal bereiken.

De eerste beoordelingen waren veel belovend en omdat Maas al in een vroeg stadium op de hoogte was van de ontwikkelingen, was de noodzaak om RODA ‘binnen te houden’ niet echt aanwezig. Maas verwacht met Macán wederom een topproduct uit Rioja te kunnen aanbieden en benadrukt dat het ‘verlies’ van RODA daardoor dus allesbehalve als ingrijpend of dramatisch moet worden gezien. En voor wie toch nog Roda 2005 wil hebben, Le Vin en Direct heeft nog enkele flessen op voorraad.

En zo komt alles toch weer goed, toch ?
Nu alleen de wijnen nog proeven…….

Spread the word