Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

Italiaanse druivensoorten wereldwijd

Avond in het kader van ‘Werken met wijn’,
een cursus van het Wijninstituut.

De avond begon met de vraag waarom we een thema als ‘Italiaanse druivensoorten wereldwijd’ kiezen. Een korte inventarisatie leerde dat dat slechts enkelen op de hoogte zijn van druivensoorten als de Erbaluce, Nosiola, Sirica of Tintore. Ook de Nerello, Timorasso en Palagrello zijn bij de meeste mensen onbekend en vrijwel niemand kent het verschil tussen de Trebbiano, Trebbiano, Trebbiano en Trebbiano……….

Ook de typiciteit van de wel bekende druivensoorten als nebbiolo en Sangiovese is velen nog onduidelijk. Geen wonder, want een Nebbiolo uit Castiglione Falletto heeft een ander karakter dan een Chiavennasca uit Valtellina. En zo is een Morellino de Scansano niet te vergelijken met een Chianti Classico uit Panzano, zelfs al zijn ze beide van 100% Sangiovese gemaakt.

Bovendien blijken Italiaanse druivensoorten veel minder buiten het eigen land aangeplant dan de beroemde Franse en ook bij de oorzaken en gevolgen hiervan werd stilgestaan. Om een ieder een beeld te schetsen van de diversiteit aan druivensoorten werden de meest belangrijke Italiaanse druivensoorten doorgenomen, inclusief hun herkomst en ‘reiservaringen’.

Uiteraard hadden we ‘buitenlandse’ wijnen van Italiaanse druivensoorten kunnen vergelijken met enkele originele, maar als je maar 8-10 wijnen kunt laten proeven, blijft er wel heel erg weinig over om mee te werken. Daarom werden 11 wijnen gepresenteerd die wel een Italiaanse druif als basis hadden, maar in allerlei andere landen zijn gemaakt.

Het bleek een even leerzame als verwarrende reis, want de meeste wijnen toonden niet of nauwelijks de typische kenmerken van de druif die we doorgaans aan de wijnen uit hun geboorteland koppelen. Een aantal was best kenmerkend te noemen, maar dan bijvoorbeeld als een Sangiovese met typisch Chileens eigenschappen, zoals we, in theorie in ieder geval ;-), een Bourgogne van een Pinot Noir uit Oregon kunnen onderscheiden.

Al met al een vermakelijk avond waarbij ruimte was voor interactie, humor en verschillende interessante wijnen.

De wijnen:

Vermentino & Muscat, Saint Roche, VdP du Gard, 2012, Frankrijk
Albert Heijn € 5,49
Biologische wijn van Vermentino (alias Rolle) en wat Muscat. Krachtig, kruidig met frisse zuren, goede structuur en prima lengte. Veelvuldig onderscheiden op Proefschrift Wijnconcours en geprezen door allerlei collega’s in binnen- en buitenland.

Vermentino Reserve, Barboursville Vineyards, 2012, Virginia, U.S.A.
Speciaal voor deze avond ingestuurd vanuit Virginia, want (nog) niet verkrijgbaar in Nederland; in de VS circa $ 25,00
voor informatie:  http://www.barboursvillewine.com/
100% Vermentino. De korte houtopvoeding voegt wat complexiteit toe.
Mooie levendige wijn met een klein zoetje. Zeer geslaagde wijn van wijnmaker Luca Paschina.

Sparkling Moscato, Jacob’s Creek, South Eastern Australia
Albert heijn € 8,99
Het etiket zegt alles. Een even licht sprankelende als zoete wijn met de aromatische kenmerken van de Moscato. Zuiver en licht verteerbaar voor liefhebbers die eens wat anders willen dan een Moscato d’Asti.

Gewürztraminer, Domaine Marcel Deiss, 2011, Elzas, Frankrijk
Verbunt Wijnkopers / De Nederlandse Wijnkring € 21,95
Meesterwerk van deze eigenzinnige wijnmaker. Prachtige expressie van de druif. Vullend en heel puur met een rijk, zoet middenrif en de juiste zuren voor balans. Veel lengte.

Nebbiolo Private Reserve Barrel aged, L.A. Cetto, 2007, Valle de Guadalupe, Mexico
Wijnvoordeel.nl € 19,99 (aanbieding € 12,99)
Bizarre, afwijkende Nebbiolo. Diep gekleurd terwijl de nebbiolo zelden veel kleur heeft, zeer jeugdig, terwijl we hier met een 20007 te maken hebben. Intens, boers, krachtig met tonen van mest en donker fruit. Weinig mensen zullen deze wijn blind geproefd voor een Nebbiolo houden. In de afdronk wel wat tannine-kenmerken van deze intrigerende druif. Geheel eigen stijl, waarbij ik me afvraag welke Nebbiolo-kloon hier gebruikt wordt. Een wijn die voor verbazing en verwarring zorgde.

Nebbiolo Reserve, Barboursville Vineyards, 2010, Virginia, U.S.A.
Speciaal voor deze avond ingestuurd vanuit Virginia, want (nog) niet verkrijgbaar in Nederland; in de VS circa $ 25,00
voor informatie:  http://www.barboursvillewine.com/
Toegegeven, ik ken niet alle Nebbiolo’s die ooit buiten Italië zijn gemaakt, maar ik heb er best 1 of 2 geproefd…… Daarbij ben ik tot op heden geen enkele andere wijn tegengekomen waarin de finesse en elegantie van de Nebbiolo zo goed tot uitdrukking komen als in de wijnen van Barboursville. Wijnbouw in Virginia is een ‘uitdaging’ en de meeste Europese druivensoorten hebben het er moeilijk. Maar op de één of andere manier heeft wijnmaker Luca Paschina het onmogelijke weten te realiseren. Finesse, inhoud, zuiverheid, balans, lengte én typiciteit; deze wijn heeft het allemaal.

Hannibal, Bouchard Finlayson, 2009, Walker Bay, Zuid-Afrika
Sangiovese, Nebbiolo, Barbera, Pinot Noir, Mourvèdre en Syrah 
Wijnkoperij J. Bart / QV Select € 25,95
Wat doe je als je al je wijnen hebt gemaakt en je nog wat restanten over hebt? Dan blend en bottel je ze en verkoop je wat flesjes voor een klein prijsje aan wat liefhebbers. Wijnmaker Peter Finlayson hield van deze bizarre blend. Toch was hij verbaasd en tegelijkertijd aangenaam verrast toen steeds meer liefhebbers zich meldden voor deze unieke wijn. Inmiddels heeft de wijn wereldwijd zeer veel fans en is de wijn een vast onderdeel van het fraaie assortiment van Bouchard-Finlayson. De frisse tonen en het fruit van de sangiovese en barbera zijn duidelijk aanwezig, evenals de tannine die bij de sangiovese en de nebbiolo horen. Nebbiolo en Pinot Noir voegen bovendien elegantie toe en de Mourverdre wat kruidigheid en een hint van chocolade. Intrigerende blend waarin alle druivensoorten elkaar ondersteunen en aanvullen. Zeer geslaagd.

Nebbiolo, Botalcura, 2008, Maule Valley, Chili
Delta Wines € 23,95
Het is even zoeken naar de typiciteit van de Nebbiolo, maar het warme, gulle Chileense karakter is overduidelijk aanwezig. Breed met het nodige hout dat wat droge accenten geeft. Rijk gestructureerd met de juiste balans.

Nebbiolo, S.C. Pannell, 2007, Adelaide Hills, Australië
Pallas Wines, Circa € 45,00
Redelijk wat evolutie in geur en smaak. Herfsttonen, paddenstoelen, peperig met een florale ondertoon van gedroogde bloemen. Uitgerijpte smaak, maar frisse zuren die de wijn levendig houden. Kruidige, lange afdronk, tannine aanwezig, maar rijp. Ontwikkelde, exotische Nebbiolo.

Sangiovese, Seghesio Family Vineyards, 2009, Alexander Valley, California, U.S.A.
Wijnkoperij J. Bart / QV Select € 24,95
Veel kleur voor een Sangiovese, mooie intensiteit qua geur en smaak. Lichte rijping, maar de frisse zuurgraad van de druif is aanwezig en mooi opgevangen door rijp fruit en een decente houtinbreng.
Dropperige tonen in de afdronk. Strak gestileerde Amerikaan met een kenmerkend Italiaans accent.

Sangiovese, Coriole Vineyards, 2010, McLaren Vale, Australia
Pallas Wines circa € 17,50
Eén van de meest gewaardeerde wijnen van de avond, geprezen om zijn elegantie en inhoud. Lichte structuur, al redelijk ontwikkeld. Vele prezen het fruit en de balans, de afgeronde tanninestructuur en het warme accent. Wat salmiak in de finale. De drogende elementen in de afdronk stoorde een enkeling. Ook deze Australische Sangiovese heeft een fris accent.

Wie ook meer wil weten over Italiaanse druivensoorten en -wijnen kan uiteraard contact met me opnemen via fred@fred-nijhuis.nl