Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Törggelen in SüdtirolTörggelen in Südtirol

De eerste herfstdagen kleuren het leven in Südtirol
alias Alto Adige. Na een dag hard werken kijken de Südtirolers uit naar verse gepofte kastanjes en nog gistend druivensap; het törggelen kan beginnen….

De afgelopen week bezocht een delegatie van Südtiroler Marketing bureau SMG Nederland om diverse journalisten uit de reis- en mediabranche nader kennis te laten maken met het fenomeen törggelen. Geen overbodige luxe, want het begrip törggelen bleek vrijwel onbekend en verschillende misverstanden moesten uit de wereld worden geholpen.

Zo moest worden uitgelegd dat törggelen doorgaans plaatsvindt in een ‘buschenschank, niet te verwarren met een ‘stube’ en zeker niet met een badkuip. Dit laatste misschien jammer en een idee om te overwegen, maar niet de realiteit. Ook is törggelen niet hetzelfde als ‘swaffelen’, maar zijn er wel overeenkomsten met ‘sneukelen’.


Het woord törggelen is afgeleid van ‘torculum’, het Latijnse woord voor wijnpers en refereert aan komst van de nieuwe wijn. Als na de oogst de nieuwe wijn aan zijn gisting begint, vallen ook de eerste kastanjes van het jaar. Een kort, ideaal en uniek moment om te genieten de vruchten van het seizoen.

De kastanjes worden gepoft en kannen nog gistend druivensap binnengebracht.
Waar dergelijke ontmoetingen plaats vinden staat zelden van tevoren vast. Het woord verspreid zich echter snel en collega’s, vrienden en familie weten elkaar zonder problemen te vinden.

Samen genieten ze van typische streekgerechten met een hoofdrol voor de kastanje. Uiteraard ontbreken de lokale wijnen niet, zoals gezegd een deel zelfs nog gistend, dus troebel en zoet.

Voor de presentatie over törggelen had SMG sterrenchef
Herbert Hintner van Restaurant Zur Rose in Eppan uitgenodigd om deze op aangename wijze te ondersteunen met kenmerkende streekgerechten. Hintner koos daarbij telkens voor een traditionele versie naast zijn eigen interpretatie van het gerecht.

Bij elke gang werd een Südtiroler wijn geschonken, met extra aandacht voor autochtone druivensoorten als de Vernatsch en Gewürztraminer. Ondergetekende mocht de wijnen van commentaar voorzien.

Uiteindelijk werd het volgende geserveerd:

Speckknödelsoep en een salade van Zuid-Tiroler Speckknödel met St. Magdalener classico DOC, Griesbauerhof, 2012

Selchfleisch [traditioneel gerookt vlees] met zuurkool en een lasagnette van zuurkool met Selchfleish en mosterdboter met Sirmian, Weißburgunder DOC, Nals-Margreid, 2012

Kloaznkrapfen [beignets met Kloazn peren] en een perenravioli met Zuid-Tiroler Graukäse
met Gewürztraminer Nussbaumer, Kellerei Tramin, 2012

Schöpsener Bauernbraten [gerookt en gezouten vlees] en lam ´vom Rohr´ met puree van knolgroenten met Blauburgunder Riserva Trattmann, Kellerei Girlan, 2010

Kastanienkrapfen [kastanjebeignets] en wafelrolletjes met kastanjemousse en Quitte peren met Rosenmustakteller DOC, Laimburg, 2011

Mocht u de komende weken in Sudtirol / Alto Adige vertoeven, sluit dan rustig aan bij de lokale törggelaars. Ze zullen u gastvrij ontvangen en u graag opnemen in deze authentieke traditie. Let op: het törggel-seizoen is beperkt tot de maanden oktober en november.

Zum wohl

Met dank aan; BuroSix, PR-Marketing-Destination Management, Reeuwijk

Spread the word