Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Rosé Revolution

Chiaretto Rose RevolutionHoewel de rosé-hype al weer de nodige jaren achter ons ligt, mankeert er helemaal niets aan een goed glas van dit roze drinkplezier.

Er is veel kaf onder koren en niet zelden worden zelfs de matige door Jan(na) en alleman aangeprezen. Triest vind ik bijvoorbeeld de schaamteloze aandacht die een niet nader te noemen rosé uit de Provence krijgt die me steevast doet denken aan een heel vervelende ex.

LaziseOnlangs mocht ik in het fotogenieke plaatsje Lazise kennis maken met het nieuwe oogstjaar Chiaretto, de lichtvoetige terras-rosé. Ik proefde er zo’n 60, aangevuld met ruim 50 kersverse Bardolino’s. De organisatie had tevens enkele leden van de Vereniging Degusto Salento uit Puglia uitgenodigd om hun Rosato del Salento te presenteren. Er was dus genoeg te proeven.manifesto_anteprima_8marzo2015_600px BASSA

Genietend van één van de eerste echt warme en zonnige lentedagen, bleek het prettig toeven in Lazise en de wijnen lieten zich goed smaken. Uiteraard waren er verschillen te proeven, zowel in stijl als kwaliteit. De 20150307_122200Chiaretto’s bleken vooral onschuldig drinkplezier te geven, ideaal voor op terras, al dan niet met wat kleine hapjes, zoals gefrituurde visjes, vers uit het Gardameer. Voor bij wat meer serieuze gerechten bleken de meer vlezig rosato’s uit Puglia uitstekende begeleiders, gevolgd door de lichtvoetige Bardolino’s die heel breed inzetbaar blijken bij wat lichte gerechten of zomaar tussendoor.

DSC_0002 DSC_0011 DSC_0022 20150307_153610 20150308_135552

In opdracht van Franco Cristoforetti, President van het Consorzio Bardolino en Chiaretto, DSC_0044hadden Nicola Campanile en Angelo Peretti voor de juiste ambiance gezorgd om de wijnen te proeven; rustig in een restaurant met perfecte service van sommeliers aangesloten bij de AIS, aan de tafels met producenten DSC_0023in een openbare gelegenheid en aan tafel in enkele restaurants met diverse lokale specialiteiten. Wat dit laatste betreft mag het diner in restaurant Alla Borsa Valeggio sul Mincio niet onvermeld blijven, we aten er werkelijk fantastische ravioli in allerlei soorten en maten.

Enthousiast was ik over verschillende wijnen, waarbij we niet mogen vergeten dat het vrijwel alle Chiaretto’s licht gestructureerde wijnen zijn voor ongecompliceerd drinkplezier. Onder de Rosato’s del Salento diverse wijnen met een bredere structuur en ook meer inhoud. Tot mijn favoriete Chiaretto’s en Bardolino’s behoren die van Fulvio Benazzoli, Cavalchina, Costadoro, Frezza, Guerrieri Rizzardi, La Ca’, Le Muraglie, Giorgio Poggi, Raval, Sartori, Tinazzi en Zeni.

DSC_0035 DSC_0037 DSC_0039 DSC_0040 zeni DSC_0027

Bij de Rosato’s del Salento waren het de wijnen van Cantele, Paolo Leo, Conti Zecca, Michele Calo’, Rosa del Golfo, Severino Garofano en Vallone die indruk maakten; opvallend genoeg vaak met de iets meer gerijpte wijnen uit 2013.

                                            20150307_150827         20150307_150815       20150307_151003

In hoeverre een rosé uit het Garda district of Puglia zich kan meten met wijnen uit andere delen van de wereld, is op 7 juni te proeven tijdens het 1e deel van het Proefschrift Wijnconcours 2015, met o.a. aandacht voor rosé en allerlei mousserende wijnen. Voor meer informatie over dit evenement: www.thewinesite.nl

Spread the word