Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

Terugblik: Nederlands kampioensteam Blindproeven

Terwijl een hittegolf de temperatuur naar ongekende hoogtes brengt, blikken wij terug naar een ander moment dat ons hart doet verwarmen: de Wijnacademie proefcompetitie en haar winnaars.
Foto: Ingrid Driesen

Precies twee maanden nadat in Scheveningen 18 teams met elkaar de strijd aangingen voor een plek op het Wereldkampioenschap Blindproeven in Frankrijk en de felbegeerde Nijhuis wisseltroffee, kijken we hoe het staat met onze winnaars en hun ‘road to glory’.

Het team NWH (Neerlands Wijnhuis), bestaande uit de proevers Guus Schuijt, Hans Meijs, David van Steenderen, Karin Muires, en hun coach Sjaak van de Graaf, won in het Kurhaus te Scheveningen met een indrukwekkende score van 109 punten en verzekerde zich van een plek aan de tafels van het aankomende WK Blindproeven in oktober. 

Het geheim tot succes
Zij die de Nederlandse trots mogen hooghouden hebben echter niet zomaar ‘op goed geluk’ meegedaan en  gewonnen. In een poging om hun geheimen te ontrafelen en erachter te komen waarom juist dit team zo goed heeft gepresteerd, geven wij een unieke kijk in het bestaan van team NWH en hun succes. 

Volgens proever Hans Meijs is het succes te danken aan de individuele talenten van de teamleden. “Iedereen beheerst de basis zeer goed en beschikt daarnaast over specifieke specialiteiten. Doordat iedereen in de eerste paar minuten zelfstandig en systematisch te werk gaat, alles noteert en handelt naar hun instinct, krijg je een uniek team dat gezamenlijk een zeer goede kans maakt op de juiste beoordeling van de wijnen.”

Een combinatie van passie en structuur
Het resultaat mag er dan ook zijn. Ondanks het feit dat het team elkaar voor de competitie maar enkele keren had ontmoet en had geoefend, hadden zij al bij de eerste ontmoeting de benodigde ‘klik’. Daarnaast hanteerden ze een systeem dat vertrouwen  gaf. Bij het proeven van iedere wijn maakte de teamleden eerst bij zichzelf de balans op en noteerden ze alle relevante  kenmerken. Na een paar minuten overlegde het team, vergeleken ze hun notities, besproken de bevindingen en gaven ze aan wat hun intuïtie hen vertelde. Waar overeenstemming was, werd ook direct een akkoord gevonden. Indien er geen consensus bestond over een streek, huis of jaar, dan werd er eerst overlegd om het discussiepunt vervolgens even terzijde te schuiven.

De rol van de coach was op deze momenten dan ook meer dan zichtbaar. Sjaak van de Graaf gebruikte zijn kalmte om het team op deze momenten te inspireren om te zoeken naar compromissen en overeenstemming; vele wegen leiden immers naar Rome. Was er een meningsverschil over een specifiek onderdeel, dan werden de andere eigenschappen eerst vastgesteld. “Omdat iedereen veel had opgeschreven, waren er veel punten die overeenkwamen. Daarna was het een kwestie van afstrepen, totdat je het goede antwoord hebt.”

Individueel, maar dan in teamverband
De unieke samenstelling van het team heeft beslist geholpen, geeft Hans toe. David van Steenderen kent heel veel wijnen van heel veel importeurs en hij kon daardoor diverse wijnen snel herkennen of eigenschappen herleiden. Karin Muires liet haar talent spreken door te excelleren bij de zoete wijnen en de kritische blik van Guus Schuijt was van grote waarde bij allerlei andere onderdelen. Zijn toegevoegde waarde kwam vooral naar voren bij de klassieke wijnen, stelde Hans. “Ik ben dag in, dag uit met klassiekers bezig en  na verloop van tijd leer je deze wijnen steeds te begrijpen en herkennen.”

Het team is sinds het veroveren van de titel (en de Nijhuis wisseltrofee) al weer een aantal keren bijeengekomen. Hun tactiek voor het aankomende wereldkampioenschap zal dan ook niet veel veranderen, maar het oefenen in teamverband zal wel beslist toenemen. Tenminste, zodra de leden weer teruggekeerd zijn van vakantie. Binnenkort zullen ze weer achter hun glazen te vinden zijn.

Wij wensen ze in ieder geval veel succes toe in de aankomende periode en kijken ernaar uit om hun reis naar het wereldkampioen via Facebook en deze site te volgen.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn