Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

Le domaine de la Romanée-Conti

Spectaculaire laatste sessie 25-jarig jubileum Le Vin en direct.

Met de viering van het 25-jarig jubileum van wijnimporteur Le Vin en direct uit Delden bevestigt eigenaar Henk Maas dat zijn bedrijf is uitgegroeid tot een begrip in de Nederlandse en internationale wijnwereld.

Tot de activiteiten waarmee Henk Maas dit jubileumjaar extra luister bijzette, behoorden maar liefst vier uiterst exclusieve presentaties met proeverijen, lunches en diners voor professionals uit de handel en tophoreca, pers en particuliere connaisseurs.

De eerste drie sessies waren zonder enige twijfel memorabel, de laatste in vele opzichten spectaculair.

Betaalbare kwaliteit en de absolute top
De kern van het assortiment van Le Vin en direct wordt gevormd door wijnen die gekenmerkt worden door een optimale prijs-kwaliteit verhouding. De markt kent nu eenmaal geen geheimen meer en betaalbare kwaliteit, acceptabele marges en een betrouwbare service zijn momenteel belangrijker dan ooit. De belangrijkste wijndistricten uit de bekendste wijnlanden zijn vertegenwoordigd en vormen een aanbod dat aansluit op elk smaakpalet en ieder budget.  

Daarnaast bestaat er natuurlijk de concrete, reële vraag naar wijnen op absoluut topniveau. Maas weet ook dit deel van de markt op haar wenken te bedienen door verschillende van de meest begeerde wijnen ter wereld te bieden. Zo bezit Le Vin en direct de exclusieve verkooprechten van toonaangevende wijnproducenten zoals Quinta do Vallado, Franz Hirtzberger, Champagne Philippe Gonet, Romano Dal Forno, Poggio di Sotto en Estate Argyros.

Illustere wijnen
Eerder dit jaar maakten de vele relaties van Maas al kennis met diverse fenomenale wijnen van illustere wijndomeinen als Masseto, Pingus en Vega Sicilia en op maandag 29 oktober stonden die van Le domaine de la Romanée-Conti centraal, door velen beschouwd als het beste wijnhuis ter wereld.

Dit deel van eerbetoon aan de trouwe klanten van Le Vin en direct vond plaats in Sofitel Legend The Grand Amsterdam. De equipe onder leiding van general manager Remco Groenhuijzen gaf op eminente wijze invulling aan de laatste sessie van de viering van het jubileum met wijnen die een ieder kent, maar zelden kan proeven en genieten.

Ongekend en ongeëvenaard
Maas opende voor deze bijzondere gelegenheid ruim 70 flessen van Le domaine de la Romanée-Conti, in meerdere opzichten ongekend en ongeëvenaard. Met alle Grand Crus uit oogstjaren variërend van 1991 tot en met 2014 bleek de dag een unieke gelegenheid om uitgebreider kennis te maken met  het befaamde domein dan velen voor mogelijk hielden.

Speciale gasten waren Aubert de Villaine, mede-eigenaar van Le domaine de la Romanée-Conti, en Bertrand de Villaine, zijn neef en beoogd opvolger. Zij lichtten de wijnen toe en wijdden uit over de filosofie van het wijnhuis, hun visie op de specifieke wijngaarden, de selectie van plantmateriaal, vinificatie en de gepresenteerde oogstjaren.

Uitsluitend grand crus
In de ochtend werden alle 8 crus uit 2014 geproefd, een jaar met een ‘lastige’ reputatie. De proeverij logenstrafte echter direct diverse vooroordelen ten aanzien van het jaar, het resultaat van doortastende en harde beslissingen in zowel de wijngaard als de kelder. Uitsluitend het beste fruit werd geoogst en daarna nog aan een minutieuze beoordeling onderworpen door een team van 14 specialisten die alleen de allerbeste trossen en druiven selecteerden.

Het resultaat is een reeks wijnen waarin de beste eigenschappen van 2014 weerspiegelen; fraîcheur, spanning en elegantie. Daarnaast toonden de individuele wijnen waarom er in de Bourgogne zoveel crus worden onderscheiden. Geproefd werden de finesse van de Corton, het genereuze karakter van de Échézeaux, de krachtige fruittonen van de Grands Échézeaux, de zijdeachtige persoonlijkheid van de Romanée-Saint Vivant, de gulle charme van de Richebourg, het subtiele evenwicht in de La Tâche en de macht van de Romanée-Conti. Na de indrukwekkende serie rode wijnen volgde nog de witte Montrachet, een wijn die elegantie en kracht op voorbeeldige wijze combineert.

Nieuw
Hiertoe (op zachte maar doortastende wijze) gedwongen door Henk Maas, kondigde Aubert de Villaine ook de komst van een nieuwe wijn aan, een Corton-Charlemagne. Het domein heeft onlangs een perceel van amper 3 ha van deze wijngaard verworven en zal er volgend jaar (2019) een eerste wijn van maken. Of deze wijn ook daadwerkelijk op de markt komt moeten we voorlopig nog afwachten.  

Na de masterclass signeerde Aubert de Villaine een groot aantal exemplaren van het boek ‘Le domaine de la Romanée-Conti’, een initiatief van Henk Maas, geschreven door Gert Crum en Jasper Morris en van beeldmateriaal voorzien door fotograaf Jan Bartelsman.  De derde (herziene) druk van dit magistrale naslagwerk is binnenkort verkrijgbaar. 

Pers en nog veel meer liefhebbers
Bij de perslunch stonden enkele meer gerijpte wijnen centraal, met een hoofdrol voor de 2009 Echézeaux, 2006 la Tâche en de 1991 Richebourg. Ze bleken allen over een groot gastronomisch vermogen te beschikken en sloten naadloos aan op het lunchmenu, samengesteld door Raoul Meuwese, de nieuwe chef de cuisine van restaurant Bridges, en restaurantmanager Marco Westra.

In de avond genoten ruim 80 gasten van de 2013 Échézeaux, de 2003 Romanée-Saint Vivant en de La Tâche uit 1993, het jaar van de oprichting van Le Vin en direct. Voor aanvullend mondvermaak tijdens het ‘walking dinner’ zorgden wijnen van Champagne Gonet, Franz Hirtzberger en Quinta do Vallado, waarmee meer inzicht werd gegeven in hetgeen Le Vin en direct drijft en kenmerkt.

Toekomst
Uit de reactie van de gasten werd duidelijk dat Henk Maas met zijn 25-jarig jubileum de basis heeft gelegd voor een toekomst waarin velen uitkijken naar nieuwe exclusieve proeverijen. Het bestaande assortiment biedt daarvoor al genoeg mogelijkheden, ongetwijfeld aangevuld met nieuwe ‘trouvailles’.

v.l.n.r. Henk Maas, de Franse Ambassadeur Philippe Lalliot, Aubert de Villaine en Fred Nijhuis

Foto’s: Jan Bartelsman in opdracht van Le Vin en direct

 

Voor meer informatie :

Le Vin en direct
Langestraat 56,
7491 AH Delden

Telefoon:
074 377 7333
http://www.vin-direct.nl/
sales@vin-direct.nl

 

 

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn